A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Sivrisineklere ‘doğum kontrol’!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 22677 Okunma12 Ocak 2019 13:22:08

Her yıl bir milyon ölüme neden olan sivrisineklere ‘doğum kontrol’ yöntemi uygulanacak. Amerikalı bilim insanları, sıtma ve dang humması hastalıkları yüzünden her yıl yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olan sivrisinek türlerini kontrol altına almak için yeni bir yöntem geliştirdi. Çalışmanın hedefinin sivrisinekleri bitirmek değil bir tür “doğum kontrolü” uygulamak olduğu belirtiliyor.  ...Devamı.»

Avustralya’ya İlk Gelenlerin Olası Rotası Belirlendi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 21829 Okunma02 Ocak 2019 11:15:37

Araştırmaya göre, Avustralya’ya ulaşan ilk insanlar muhtemelen doğuya Borneo’dan Sulawesi’ye yelken açtılar ve sonra Yeni Gine’ye adasına geçtiler. 1977’de Joseph Birdsell tarafından tanımlanan, ilk insanların Avustralya’ya ulaşmak için kullandıkları, yaygın kabul görmüş olası iki güzergah. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin araştırması kuzeydeki kırmızı güzergahın daha olası olduğunu gösteriyor.  ...Devamı.»

Yarı insan yarı maymun!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24775 Okunma25 Aralık 2018 11:49:39

20 yıl önce Johannesburg yakınlarında bir mağarada bulunan fosil inceleme altına alındı ve ortaya çıkan bulgular bilim ve evrim dünyasında büyük heyecan yarattı. Bilim insanları Küçük Ayak’ın evrim halkalarından birini tamamlamaya yardımcı olabileceği belirtiliyor. Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre bilinen en eski insan türlerinden Australopithecus’a ait bir bireyin beyni yarı insan ve yarı maymun özellikler taşıyor.  ...Devamı.»

İnsan beyninde daha önce bilinmeyen bir bölge keşfedildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23650 Okunma29 Kasım 2018 22:41:01

Avustralyalı bilim insanı George Paxinos, beyinde ince motor hareketlerini kontrol ettiği düşünülen yeni bir bölge keşfetti. Daha önce fark edilmeyen bölgenin hayvanlarda olmadığı, bu sebeple insanları hayvanlardan ayıran ince motor beceriler için kullanılıyor olabileceği düşünülüyor. İnce motor becerileri örneğin bir müzik aleti çalmak, yazı yazmak veya spor yapmak gibi insanları hayvanlardan ayıran becerilere deniyor.  ...Devamı.»

Çin’de yapay zeka okul müfredatına giriyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24272 Okunma21 Kasım 2018 22:51:00

Yapay zeka yani AI (artificial intelligence), en kısa açıklamasıyla, makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlayan son dönemin en popüler teknolojisi olarak tanımlanabilir. İlk Amerikalı bilgisayar bilimcisi John McCarthy tarafından, 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda ismi ortaya atılan bu disiplin, bugün robotik süreç otomasyonundan gerçek robotiklere kadar her şeyi kapsayan bir terim olarak kullanılıyor.  ...Devamı.»

Yedi Neşeli Ahtapot

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 39126 Okunma
Yazar Yazan: Deniz Günal | 23 Eylül 2018 08:17:12

Bilim insanlarının meraklarının, evrenin şaşırtıcılığının ise ne mutlu bize ki sonu yok. Peki, ahtapotları sever misiniz? Pek çok insan, bu zeki canlıları artık yemekten vazgeçti. Umarım siz de onlardan birisinizdir.  ...Devamı.»

Bir şehri 2000 yıl sonra ortaya çıkardı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 33169 Okunma16 Eylül 2018 08:43:52

Irak’ta Büyük İskender’in kurduğu kayıp şehir bulundu. Kuzey Irak’ta çalışan arkeologlar, Büyük İskender tarafından kurulduğu düşünülen bir şehri 2000 yıl sonra ortaya çıkardı. Qalatga Darband olarak bilinen yerleşimin kalıntıları, kamera donanımlı drone kullanan British Müzesi arkeologları tarafından tespit edildi.  ...Devamı.»

'Son Troyalı'nın iskeleti bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 30499 Okunma07 Eylül 2018 21:08:42

Çanakkale'deki 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Troya Ören Yeri'nde, güney kapısı ile Roma dönemi agorasında devam eden kazılarda, Doğu Roma dönemine ait 'son Troyalı'nın iskeleti bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, mezarda ilk kez, Helenistik dönem dolgularında pişmiş topraktan yapılmış, Dardanos Atlısı olarak tanımlanan terakotanın renklendirilmiş haline ve üzerinde parmak izine ulaştıklarını söyledi.  ...Devamı.»

Büyük Set Resifi'ni robotlar koruyacak

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 34309 Okunma07 Eylül 2018 13:56:32

Avustralyalı bilim adamları Büyük Set Resifi’ni koruyacak insansız deniz altı robotu geliştirdi. Avustralya 'nın Queensland Teknoloji Üniversitesindeki (QUT) araştırmacılar tarafından geliştirilen ‘‘ RangerBot’’ adlı insansız su altı cihazının, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Büyük Set Resifi’ni korumak için kullanılmaya hazır olduğu duyuruldu.  ...Devamı.»

Annesi Neanderthal, babası Denisovan bir melez

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 39993 Okunma25 Ağustos 2018 06:22:28

Bilim dünyası bu olayı konuşuyor… Genetik analizler, iki farklı erken insan türünün çiftleşmesi sonucu doğan ilk nesil melez çocuklarını ortaya çıkardı. Yaklaşık 90,000 yıl önce ölmüş olan bir kız çocuğuna ait kemik üzerinde yapılan genetik analizler, bu erken insanın yarı Neandertal yarı Denisovan olduğunu ortaya çıkardı. Bulgular 22 Ağustos'ta 2018 Nature dergisinde yayınlandı.  ...Devamı.»

Kan Lekelerine Yapılan Testlere Göre İsa’nın Kefeni Sahte

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 33248 Okunma06 Ağustos 2018 01:35:46

Bazılarınca İsa’nın kefeni olduğuna inanılan Torino kefeni diğerleri için Ortaçağ’dan kalma bir sahtekarlıktan ibaret. Modern adli tıp teknikleri kullanılarak yapılan yeni bir araştırma kefendeki kan lekelerinin gerçeklikten tamamen uzak olduğunu göstererek, kefenin sahte olduğuna dair iddiaları destekliyor.  ...Devamı.»

50.000 yıl önce Avustralya’ya ulaşan ilk insanlar gemilerle geldi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 42100 Okunma29 Mayıs 2018 12:03:49

Yapılan bir araştırma, Avustralya’ya ulaşan ilk insanların, 50.000 yıl önce kıtaya gemilerle geldiğini gösteriyor. İnsanların Avustralya’ya ilk kez nasıl ulaştıklarına dair gizemleri çözmek için çalışan araştırmacılar, ulaşımın adalar arasında kasıtlı olarak seyahate çıkacak büyük gruplar tarafından yapıldığını göstermek için gelişmiş derin deniz haritaları, yolculuk simülasyon teknikleri ve genetik bilgileri bir araya getirdi.  ...Devamı.»

Yaratıcı olmak şizofreni riskinizi yüzde 90 arttırıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 36659 Okunma13 Mayıs 2018 05:26:52

Yaratıcı dahilerin ruh sağlıklarının yerinde olmadığına dair birçok görüş bulunuyor. Van Gogh, Darwin, Beethoven ve Platf gibi döneminin dâhisi olarak kabul edilen kişiler ruh hastalıklarından muzdariptiler. Yaratıcılık ve ruh sağlığı arasında bir bağ olup olmadığı bilim dünyası tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.  ...Devamı.»

İnsanlar niçin et yemeye başladılar?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 44675 Okunma03 Mayıs 2018 02:57:44

Beslenmemiz için önemli mi? Meredith Knight’in haberine göre, “Etsiz Pazartesiler”, (insanları haftada bir gün et yememeye teşvik eden küresel bir hareket ç.n.) Amerikalı hepçilleri haftada bir gün ete ara vermeye cesaretlendiriyor. Hareketin misyonu, sağlık ve çevresel nedenlerle, et tüketimini azaltmak. Bazıları sera etkisinin azaltılması yoluyla iklim değişikliğine küçük bir yardım olduğunu söylüyor.  ...Devamı.»

DNA’mızın ne ırkı var, ne de milliyeti

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 41797 Okunma14 Nisan 2018 10:54:49

Popülasyon genetiği adlı bilim dalının ortaya koyduğu bilimsel bulgular, ırkçılığın ve etnik milliyetçiliğin bilimsel gerçeklerle çeliştiğini gözler önüne seriyor. Bilimsel gelişmeler, ortaya çıkarılan ve kanıtlanan bilimsel bulgular zaman zaman bazı ideolojik görüşlerin ve yüzyıllara dayanan inançların altındaki halıyı çekiverir.  ...Devamı.»

Avustralyalı Aborijinler, bilinmeyen bir “insan” türünün DNA'sını taşıyorlar.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 52617 Okunma07 Nisan 2018 14:04:55

Yeni bir araştırma, uzmanlara göre, Kuzeydoğu Avustralya'daki Aborijinler ve Papua Yeni Gine’de yaşayan Pasifik Adalıların, bilinmeyen, soyu tükenmiş bir insan türüne ait genleri taşıdığını ortaya çıkardı. Görünüşe göre, genetikçilerin ve bilim insanlarının insanlık tarihindeki bu önemli anla ilgili anlayamadıkları hala çok fazla şey var, ve konuyla ilgili araştırmalar yanıttan daha çok soruya yol açıyor.  ...Devamı.»

Galilei’nin Diyaloglar’ı ve modern bilimin başlangıcı..

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 66647 Okunma04 Nisan 2018 00:51:44

Galilei’nin Diyaloglar’ı ve modern bilimin başlangıcı: Yeryüzü ile gökyüzünü birleştirdi… Galilei, engizisyonda yargılanmasına yol açacak “İki Büyük Dünya Sistemi Üzerine Diyalog” ve ev hapsine mahkûmken yazdığı “İki Yeni Bilim Üzerine Konuşmalar” adlı başyapıtlarında, hareketin analizi temelinde, evreni ve doğayı matematikselleştiren yeni bir fizik kurar; bunu yaparken, eski fizikle mücadele etmesi gerektiğinin ayrımındadır. Aristotelesçi muhaliflerinin eski ve yeni tüm argumanlarını çürüterek, Aristoteles biliminin gökbilim, fizik ve felsefe temellerini yıkar.  ...Devamı.»

Yaşam süresini uzatmak için 2,500 yıllık yöntem

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 30347 Okunma30 Mart 2018 04:17:00

Bilim insanları 2,500 yıl önce Mısır’da kullanılan tekniğin yaşam süresini arttırdığını doğruladı. Harvard bilim insanları Mısırda, 2,500 yıl önce eski bir papaz tarafından kullanılan bir tekniğin yaşam süresini uzatabileceğini dolaylı olarak doğruladı. Tarihi kaynaklar; 2,500 yıl önce aralıklı ‘aç kalma’ yönteminin eski Mısır, Hindistan ve Yunanistan’da vücudu güçlendirmek ve yaşam süresini uzatmak için kullanılan bir yöntem olduğunu gösteriyor.  ...Devamı.»

150 yıldır boş olduğu sanılan lahitten 2 bin 500 yıllık mumya çıktı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 31265 Okunma27 Mart 2018 22:16:39

Avustralya'nın Sidney Üniversitesi bünyesindeki Nicholson Müzesi'nde 150 yıldır boş olduğu sanılan Mısır lahitinden 2 bin 500 yıllık mumya kalıntıları çıktı. Avustralya Yayın Kurumunda yer alan habere göre, Sidney Üniversitesi araştırmacıları, 150 yıldır müzede kapalı tutulan lahitin içinde mumya kalıntılarına rastladı.  ...Devamı.»

İnsan Kültürleri Üzerine Açık Erişim Veritabanı Oluşturuldu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 41231 Okunma06 Mart 2018 04:51:52

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, insan kültürel çeşitliliğini şekillendiren güçlerle ilgili uzun süredir devam etmekte olan sorulara cevap bulmak için d-place.org isimli bir web sitesi geliştirdi. Yerel toplumsal normlar, dünya kültür grupları arasında önemli ölçüde farklılık göstermektedir.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 13 sayfada 259 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.





Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı
Ton balığında cıva: Zehirli madde seviyesinin kontrollere rağmen hala yüksek olduğu tespit edildi

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi
ABİDİN DİNO PULU

TAKSİ DURAĞI
Emek, Ümit ve Para
BABAM
REKORLAR
Kadim dost

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git