A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Lapa Lapa Kar.... Kuzey Işıkları.... Güney Haçı

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Pınar Özkan | 03 Şubat 2012 15:25:53

Biraz önceki tipi birden yavaşladı. Kar taneleri iri ve yavaş düşüyor şimdi. Ev sıcacık. Kedilerim çalışma masamın üzerine uzanmış gerinerek uyuyorlar. Dışarda soğuğun kendi cinslerine iyi davranmadığını biliyorlar mıdır acaba? bilseler de umursamıyorlardır. Elimdeki gazetenin başlıklarından biri. "Devlet depremzeler için yaptırdığı ikibin konteynırı zamanında gönderememesini olumsuz hava şartlarına bağladı." Buna ne demeli?

“İçerden dışarıyı seyretmesi ne güzel.. Çocukluğumuzun kartpostallarını anımsatıyor. Eric Satie Cdsini bir daha döndürüyorum.

Kar günlerdir hiç dinmedi. Bir süre daha dinmeyecek. Belki bir hafta belki daha fazla. Hava erken kararıyor. Şimdi de sokak lambalarının aydınlığında iniyor beyaz pamuklar. Günlerdir gökyüzü hiç göstermedi kendini. Dur bakim şurdaki ay değil mi? yakınında silik bir yıldız var. Diğer yıldızlar kar bulutlarının arkasında saklanıyorlar, biliyorum. Bir puslanıyor bir parlıyor bu yıldız..

Bir çakıyor bir sönüyor kırmızı, yeşil ışıklar. Her çaktığında sicim gibi inen sulu kar tanelerini aydınlatıyor. Kanat uçları tüm esnekliğini kullanarak bir aşağı bir yukarı hareket ediyor. Adeta kanat çırpıyor uçağımız. Eğilip kanat hizasında oturan yolcunun uzattığı boş bardağı alıyorum. Gözüm penceresinden gözüken çakıp sönen ışıklarda. Kabin ışıkları kapalı. Yolcuların çoğu uyuyor. Aralarda tek tük film izleyenler var. İzlanda'dan kalkalı 2 saati gecti yolu yarıladık sanırım. Grönland sahilleri görünüyor olmalı.

Ben ve ekibim üç haftadır çok üşüdük. Almanya Kanada arası uçuşları yapıyoruz. İzlandada  yakıt ikmali yapıyor uçağımız. Almanya'nın kuzey şehirleri -10 civarı. İzlanda -20, birkaç saat sonra ineceğimiz NewFoundland -20 -30 arası değişiyor. Yarın akşama kadar orda dinleneceğiz. Sürekli kar görüyoruz. Hep kar hep kar.  Yolcular yorgun ama keyifli bakıyorlar.Yarın sabah mayolarını giymiş halde kumsalda uzanıp ananas, mango yiyeceklerinin hayalini kuruyor olmalılar. Ekipçe hayıflanıyoruz. Bir hafta daha Atlas okyanusu üzerinde git gel yapacağız. Sonra Dominik Cumhuriyeti Puerto Plata'dan gelen bir ekiple yer değiştireceğimizi umuyoruz.

Kabin ekibini sırayla dinlendiriyorum. Benimse uykum yok. Siyah kahvemi yudumluyor, arasıra Galley'nin küçük yuvarlak penceresine yerleştiriyorum yüzümü, üzerinden geçtiğimiz okyanusu hayal ediyorum. Etraf zifiri karanlık, kanattaki ışıkların anlık çakması yüzüme yansıyor. Uçsuz bucaksız okyanusun üzerinde yalnız ilerliyoruz. Yıllar önce güneş sisteminden çıkıp hala gittiğini  varsaydığımız Voyager gibi... kimbilir hangi galakside yol alıyordur simdi, neler görmüştür? Kimbilir? Böyle anlarda hiçbir yerde olmadığımı dünyayı içimde taşıdığımı düşünüyorum.

Gün ağarıyor karanlık lacivert bir renge dönüşüyor. Yolcular uyanmaya başladı. Ekibim sessizce kabine kahvaltı servisi veriyor. Kahve kokusu tüm kabini kaplıyor. Kokpite kahvaltılarını veriyorum. Onlar da hiç uyumadılar. İkinci koyu siyah kahvelerini istiyorlar. Gander için alçalmaya başlıyoruz. Kabin iniş hazırlıklarına girişiyor. Gökyüzünün mavisi biraz daha açılıyor, kabin yarı aydınlanıyor. Aşağıda denizin üzerine dağılmış küçük buzdağlarını seçebiliyorum, yakından küçük olmadıklarını biliyorum.

Kokpitten iki sinyal sesi geliyor. Bir kahve daha mı acaba? yoksa türbülansa mı gireceğiz? dışarda açık bir hava görülüyor, en ufak bir sarsıntı da yok. Kokpitin kapısını açıp giriyorum. “Kahve mi kaptanım?” Kokpit sessiz. İleriye dikmiş gözlerini ayırmadan yumuşak bir sesle “görüyor musun” diyor Kerrar kaptan, sanki gördüğünü ürkütmek istemiyor. Maviliğin içinde onlarca beyaz siluet dans eder gibi süzülüyor.  “Bu! Bu! Aurora Borealis!” diyorum, aslında bağırmak geliyor içimden sesim boğazımda  düğümleniyor. Başını bana çeviriyor “senin bilebileceğini tahmin etmiştim. Ne o sen ağlıyor musun?” Cılız bir sesle yanıtlıyorum. “Güney kutbunda görülene de Australian Borealis deniyor. Hep hayal etmişimdir kuzey ışıklarını.. şimdi karşımdalar!...”

“Graeme gel kahveleri bahçeye çıkardım. Gökyüzü çok güzel bu akşam. Yıldızlar ne kadar alçakta duruyorlar. Uzanıp tutmak istiyorum birini. Hangisini tutayım?” Graeme çıkıyor bahçeye “sen hangisini istiyorsan.” Bunlar bir değişik görünüyorlar. Küçük ve büyük ayıyı bulamadım, farklı bir gökyüzü bu sanki. Yaptığım kahveyi değil elindeki şarabı yudumluyor, gülümsüyor “Güney yarımkürede olduğunu unutuyorsun galiba o yıldızlar burdan görülmezler..”
 
Doğru söylüyor Graeme. Geleli birkaç ay oldu ama ben yeni farkediyorum. Evet, bitki örtüsü, hayvanları, karıncaları, hatta sinekleri bile farklı buranın. Gökyüzünün de değişik olabileceği hiç aklıma gelmemişti.

“Peki Avustralian Borealis'i görebilir miyim? kuzeydekini görmüştüm yıllar önce.”  Graeme küçük bir çocuğa konuşur gibi anlatıyor. “Her ne kadar kıtanın altında Antartikaya yakın olsak da buralardan zor.  Biraz daha aşağıya belki de Tasmanyanın da altına inmek gerekir sanırım.”  Teselli etmek istiyor.  “Ama sana Southern Cross'u gösterebilirim. Sadece güney yarımküreden ve nadir görünür, bulması da oldukça zordur.” Neye benziyor diye soruyorum hemen.

“Gökyüzünde bulamazsan Avustralya bayrağına bak,  üzerindeki  beş yıldız Güney Haçını temsil eder. Büyük olanları birleştirdiğinde bir haç işareti çıkar ortaya. Şimdi gel gökyüzünde arayalım, şuraya bak! galiba şanslıyız bu akşam, tam parmağımın gösterdiği yere bak... görüyor musun?...


Kar hala dinmedi. Koca bir bulut ayı görünmez kıldı, puslu yıldız saklandı... şimdilik...
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet
Anarad Hiğutyun Okulu: Kadıköy’den Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne, Kapanan Bir Kökün Hikâyesi ve Bugüne Yansıması
Rus Ordusunda Ölümün Sonrası Kafalar Kesiliyor, İnsanlık Tükendi

Trump'ın İran kumarı, yıkmayı hedeflediği rejimi daha da güçlendirdi.
Ülkelerin birbirini 'eğlence olsun diye' vurabildiği yeni dünya düzeni
Hackerlar FBI'ın Epstein dosyalarına sızdı.
İran Savaşı Aslında Çin'le İlgili
Amerika yine bitmek bilmeyen bir savaşın içinde mi?

SOFRAYA KONAN HER LOKMA, BU DÜZENDE BİR SINAVDIR!
İran savaşı, küresel tahvillerde 2,5 trilyon dolarlık bir kayba yol açtı
Dünya ekonomisi, İran savaşının etkilerinin “ön faturasını” bekliyor.
Von der Leyen, AB'nin ticaret anlaşmasında sona yaklaştığı Avustralya’yı ziyaret edecek.
Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.

Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!

Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası
Saraçhane’de Halk Var, Liderler Nerede Cesaretin Yerine Sessizliği Seçenlere Açık İsyan!
Ankara Bahçelievler Katliamı: Türkiye’yi Sarsan Siyasi Şiddetin Arkasındaki Gerçekler
Başkomiserin Skandalı Polis Teşkilatında Şok Eden Uyuşturucu Olayı

YURDUM İNSANI
ÖZGÜRLÜK
OKKALI YALAN
Yağmur Yağar
TARİH

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git