A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Sırbistan'da Öğrenci Listesi seçimleri kazandı: Vucic yenilgiyi kabul etti.

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | 26 Ekim 2026 08:26:21

Parlamento seçimi, Vucic'in siyasi hâkimiyetinin ve Sırbistan'da on yılı aşkın süredir hüküm süren düzenin oylandığı bir referandum olarak görüldü. Sırbistan yeni bir siyasi döneme giriyor. Sırbistan'da aylar süren öğrenci protestolarından doğan Öğrenci Listesi, parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazandı. Eski Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic yenilgiyi kabul ederken, hareketin seçim başarısı ülke siyasetinde yeni bir dönemin kapısını açtı.



Vucic, seçim gecesi yaptığı kısa açıklamada, "Elde ettiğimiz örnekleme göre seçimi kaybettiğimiz açık," dedi. Öğrenci Listesi'nin 250 sandalyeli parlamentoda 135 ila 140, kendi ittifakının ise yaklaşık 105 sandalye kazanacağını söyledi.

Lideri olduğu Sırp İlerleme Partisi'nin yaklaşık 1,72 milyon, Öğrenci Listesi'nin ise 2,2 milyon oy aldığını belirten Vucic, "Başka hiçbir parti parlamentoya giremedi. Voyvodina Macarları İttifakı üç, Arnavutlar bir sandalye kazandı. Sanırım SDA da bir sandalye elde etti," dedi. İlk tahminlere göre oy oranları sırasıyla yüzde 39,3 ve yüzde 52 düzeyinde.

Küçük partilerden herhangi birinin yüzde 3'lük seçim barajını aşıp aşmadığı ve sandalyelerin kesin dağılımı henüz netleşmedi. Ancak bu belirsizliğin seçimin galibini değiştirmesi beklenmiyor. Sonuç, parlamentodaki sandalye dağılımının değişmesinin ötesinde, Sırbistan'da on yılı aşkın süredir hâkim olan siyasi düzene yönelik güçlü bir itiraz olarak görülüyor.

Öğrenci hareketinden siyasi güce

Öğrenci Listesi'nin zaferi, hareketin geleneksel bir siyasi parti olarak kurulmamış olması nedeniyle dikkat çekiyor. Hareket, ülkenin siyasi kurumlarına ve hükümete duyulan tepkinin yanı sıra yolsuzluk iddiaları, medyanın durumu ve protestocuların hesap verebilirlik eksikliği olarak tanımladığı sorunlar etrafında büyüyen öğrenci eylemlerinden doğdu.

Sokakta başlayan hareket, desteğini seçim sandığına taşımayı başardı. Sonuçlar, Öğrenci Listesi'nin protestoların başladığı üniversite kampüslerinin çok ötesinde seçmene ulaştığını gösteriyor. En görünür destekçileri gençler olsa da kentli orta sınıftan, muhalefete yakın seçmenlerden ve daha önce yerleşik muhalefet partilerine destek vermek istemeyen yurttaşlardan da oy aldığı anlaşılıyor.

İktidar için ağır yenilgi

Seçim sonucu, Vucic ve Sırp İlerleme Partisi için büyük bir siyasi darbe niteliğinde. Vucic ve partisi, güçlü seçim örgütlenmesi, geniş siyasi etkileri, medya üzerindeki hâkimiyetleri ve Vucic'in kişiliği etrafında şekillenen siyasetleriyle yıllarca ülke siyasetine yön verdi. Seçim, bu modelin seçmen desteğinde ciddi bir sınıra ulaştığını gösteriyor.

Öğrenci Listesi'ni şimdi ne bekliyor?

Öğrenci Listesi için protesto hareketinden hükümete geçiş, seçimi kazanmaktan daha zor olabilir. Yeni yönetim ekonomi, dış politika, Avrupa Birliği ile ilişkiler, Kosova, güvenlik, enerji ve kamu maliyesi gibi alanlarda kararlar almak zorunda kalacak. Sırbistan'ın Rusya ve Çin ile ilişkileri de gündemindeki önemli başlıklardan biri olacak. Hareketin, seçimde kazandığı siyasi desteği etkili bir yönetime dönüştürüp dönüştüremeyeceği görülecek.

Sonuç Sırbistan için ne anlama geliyor?

Seçim, öncelikle ülke siyasetinde kuşak değişimine işaret ediyor. Gençlerin öncülük ettiği bir hareket, yıllardır siyasete yön veren iktidara karşı çoğunluğu elde etti. Yeni hükümetten kurumların ve yargının bağımsızlığı, yolsuzlukla mücadele, kamu yayıncılığı ve seçim koşulları konusunda adımlar atması beklenecek. Dış politikada da yeni bir dönem başlayabilir. Öğrenci Listesi, Sırbistan'ın AB üyelik süreci ve Brüksel ile Washington'la ilişkileri hakkında tutum belirlemek zorunda kalacak.

Moskova ve Pekin'le geleneksel yakınlığın nasıl sürdürüleceği de yakından izlenecek. Hareketin açık biçimde Avrupa yanlısı bir çizgi mi izleyeceği, yoksa daha dengeli bir dış politika mı benimseyeceği henüz belli değil. Vucic'in siyasi geleceği de belirsizleşti. Seçim öncesinde cumhurbaşkanlığından istifa eden Vucic'in ülkenin siyasi gündemini belirleme gücü yenilgiyle birlikte önemli ölçüde azalabilir. Partisi ise muhalefette kendisini yeniden yapılandırmak zorunda kalacak.

Asıl sınav şimdi başlıyor

Öğrenci Listesi seçimi kazandı. Ancak hareketin asıl siyasi sınavı, yönetimi üstlendiğinde başlayacak. Seçim kazanmak seçmenleri harekete geçirmeyi ve onları değişim talebi etrafında birleştirmeyi gerektiriyor. Ülkeyi yönetmek ise kurumlar, deneyimli kadrolar, ekonomi politikaları, uzlaşma ve zor kararların sorumluluğunu üstlenme becerisi istiyor.

Sırbistan'daki seçim hem siyasi bir kırılmaya hem de belirsizliklerle dolu yeni bir döneme işaret ediyor. Öğrencilerin yerleşik siyasi düzene meydan okuyabildiği artık açık. Bundan sonraki soru, onun yerine nasıl bir yönetim kuracakları.



Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Ne kadar kötüsünüz? Keşfedin!
Şiirimizin Başı Sağ Olsun
Deniz Göktaş New York Times'a konuştu: "Cezaevinde bir saniye bile pişman olmadım"
Fransa'yı zorlu günler bekliyor.
Nepal ve Çin'de kayıp sayısı 3 bini aştı.

Brezilya'da Lula yeniden devlet başkanı seçildi.
Sırbistan'da Öğrenci Listesi seçimleri kazandı: Vucic yenilgiyi kabul etti.
Tayvan Savaşı, Dünyanın Maliyetini Hesaplamasına Yol Açacaktır.
Michigan'daki savaş karşıtı oylar ABD politikasını yeniden şekillendirebilir mi?
Amerika'nın 11 Eylül'e Verdiği Tepkinin Uzun Gölgesi

Avrupa, Çin'in 7,5 milyar dolarlık hibrit otomobil patlamasını bir ticaret savaşına yol açmadan dizginleyebilir mi?
Kritik Mineraller Afrika'nın İkinci Paylaşımını Tetikliyor
Küreselleşmenin Sonu mu? Savaşlar ve Ticaret Çatışmaları Tedarik Zincirlerini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
İran savaşı küresel ticareti nasıl yeniden şekillendirecek?
Türkiye 2025'te kira artışlarında AB ülkelerini geride bıraktı.

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

2026 Başbakanlık Edebiyat (Şiir) Ödülü Ender Başkan'a verildi
İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki

Bilgi edinilir bilinç oluşturulur. (III)
Bilgi edinilir bilinç oluşturulur. (II)
Bilgi edinilir bilinç oluşturulur. (I)
Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk

BM'den El Nino uyarısı: "Olağanüstü boyutlara" ulaşabilir.
Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.

Çin'den beyin çipi atılımı: Musk'a rakip olacak cihazlara onay
Dünyada ilk: İnsansı robot ameliyat yaptı.
Otomobil Teknolojisinin Geleceği
Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.

Dünyanın en eski gemi batığı Antalya Kekova'da keşfedildi
En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?

Türkiye'den beyin göçü arttı: Almanya ilk sırada
UNICEF: Her beş gençten biri internette cinsel taciz mağduru
BM Gıda Programı'ndan 13 bölgede açlık uyarısı…
Gelecek 5 yılda sıcaklıklar rekor kıracak!
Rekor sayıda ABD'li ülkeyi terk edip vatandaşlıktan çıkıyor

Samsun’un Sessiz İzleri Bir Şehrin Ermeni Tarihi
SAMSUN RUM TARİHİ
ENGİZ (SAMSUN) (ENGIZOS) TARİHİ
Tanrı Firarda
Kuzuyu kurda emanet eden çoban masalı

ASKIDA EKMEK GİBİ DEMOKRASİ
SİYASİ AHLAK
SEFİLLER
SATICININ ÖLÜMÜ
BİR HİCÂZKÂR HİKÂYE

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git