A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

VALİ ve BELEDİYE BAŞKANI

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 25 Nisan 2022 13:03:29

Türkiye Cumhuriyeti’nin sancılı bir doğuşu olduğuna inanmaktayım. Ülkemiz birçok yokluklar içinde kurulmuş. Okumuş çok az insanın bulunduğu bir ülkede Mustafa Kemal Atatürk’ün, mevcut tahsilli insanlardan azami yardım almayı amaçladığını düşünmekteyim. En önemlisi ülkedeki iki büyük şehri yönetmek için, eldeki okumuş insanlardan, becerikli olanları, iki şehre Vali ve Belediye başkanı olarak atamışlar.

İstanbul Tıp Fakültesinden 1922 yılında mezun olan Fahrettin Kerim bey, Türk Kadın Yolu adlı dergisinde de yazarlığı ile tanınır.  Dr. Fahrettin, kısa zamanda ihtisasını bitirip Emraz-i Akliye uzmanı olur. 24 Ekim 1949 senesinde devrin iktidarı tarafından İstanbul Valisi ve aynı zamanda Belediye Reisliğine atanır. Bu dönem yaklaşık 8 sene sürer. Bu sekiz sene içinde Vali Fahrettin Kerim Gökay’ın İstanbul’a  çok hizmeti geçmiştir. Uluslararası ilişkilerde çok faal olan Vali Gökay, birçok konuyu uluslar arası düzeyde çözüme ulaştırmıştır.



İstanbul’da, Yeşilköy’de, askeri amaçla kullanılmak üzere 1912 senesinde  Hava meydanı yapılır. 05/23 olarak bilinen ilk pistin uzunluğu 1300 m olduğundan küçük uçaklara hizmet verir. Ata rahmetlinin İstanbul’a veya yurdumuzun her hangi bir yerine uçakla seyahat etmediğini bilmekteyiz. Bu, belki yıllar önce Yarb. Mustafa Kemal olarak vazifeli gönderildiği Almanya’da ki bir uçak fuarında, binmesi israr edilen uçağın yere çakılması ile ilgilidir.

Yeşilköy havaalanı arazisi 11 milyon metre kareden daha fazladır. Kuruluşunda alanda bir hangar bir de küçük binanın dışında bir yatırım yapılmamıştır. 1933 senesinde Ankara İstanbul arasına konulan uçak seferleri ile Yeşilköy Hava Limanı, sivil uçuşlara açılmış olur.  

Bu tarihten 20 sene sonra, 1 Ağustos 1953 tarihinde İstanbul Yeşilköy Hava Limanı’nın uluslararası hava limanı olarak tescil edilmesinde, Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın  çok emeğinin geçtiği bilinir. Ayrıca İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinin kurulmasında da inanılmaz gayreti vardır.

Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın valilik ve belediye başkanlığı döneminde İstanbul’da yapılmasında çok emeği geçtiğ 50 okul olduğunu bizler biliriz. Buna rağmen İstanbul’da bir ilkokula bile Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın adı konulmamıştır. Belki de kendisi istememiştir, kimbilir?

Kendisini yakinen tanıma fırsatım oldu.Aslında fiziksel olarak kısa boylu olmasına rağmen çok büyük işler başarmış bir kişidir. Karikatürlerini çizenler hiç zorlanmazlardı. Karikatüristler Rahmetli Vali Gökay’a, Küçük Kral diye bilinen çizgi romandan esinlenerek, dergilerde boy boy yer verirlerdi.   ‘Mini Mini Valimiz Ne olacak halimiz ‘ derlerdi. Türkiye’ye uluslararası birçok dernekleri de getiren mini mini vali ve belediye başkanımız Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’dır.  

İstanbul’da 1955 senesinde 6-7 Eylül hadiseleri patlak verdi. Kışkırtılan bir gurup halk  bilhassa İstanbul’da ticaret yapan gayrimüslim vatandaşın dükkanlarına saldırdılar. Engellenmeyen bu hareket  sonrası Dr. Fahrettin Kerim Gökay 26 Kasım 1957’de istifa etti. Vali Gökay Bern Büyükelçiliğine tayin oldu. Aynı tarihlerde İç İşleri Bakanı Namık Gedik de istifa etti. Bu saygın bir davranıştı. Bir görev kusurunda şüphe bile olsa, gerçeğin ortaya çıkarılması için görevi bırakmak onurlu bir davranıştır.

İstanbul Yeşilköy Hava Limanı zaman içinde gelişti ve 17/35 pistleri ilave edildi. 1985 yılında devrin Cumhurbaşkanı tarafından Atatürk’ün bütün dünya’da isminin anılması adına Yeşilköy adı ATATÜRK Hava Limanı olarak değiştirildi.
 
Atatürk Hava Limanı Günlük ortalama 1100 uçağın inip kalktığı hava limanı olarak, 2015 yılında 61.332.124 yolcuya, 464,774 uçağa, ve 790,744 ton kargoya hizmet vermiş bir limandır. Ayda yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet verirken koskoca ATATÜTK Hava Limanı kapatılıp, Karadeniz kıyısına yeni İstanbul Hava Limanına taşınıldı.

Buradaki hedefte, uluslararası uçak taşımacılığında ATATÜRK ismini ortadan kaldırmak vardı. Yeni yerinde çalışan İstanbul hava limanı, yine aylık 5 milyon yolcuya  hizmet vermeye devam etmekte.  Ne değişti diye sorarsanız , ATATÜRK ismini ortadan kaldırıldı. Peki kalplerden kaldırabilir misiniz?  İşte buna kimsenin gücü yetmez.
 
Aynı dönemlerde Ankara’da, bu gün Kızılay’da Milli Piyango binasının bulunduğu yerde, ağaçlıklar arasında 2 katlı bir ev vardı. Eski Kızılay binasının tam arkasında idi bu bina. Bu bina devrin Ankara vali ve belediye başkanı Nevzat Tandoğan’a aitti. Nevzat Tandoğan 1894 yılında İstanbul doğumludur. Hukuk fakültesinden 1929 senesinde mezun olur, ve Ankara’ya vali ve belediye başkanı olarak atanır. Tam 17 yıl bu görevi sürdürür.

16 Ekim 1945 tarihinde Anafartalar Caddesi’nde Çocuk Esirgeme kurumu binasında Dr.Neşet Naci Arzan, o tarihteki Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Kazım Orbay‘ın oğlu Haşmet Orbay tarafından tabanca ile öldürülür.  Vali, tevatür odur ki, bir başka kişiye, Reşit Mercan’a, bu cinayeti üstlenmesini ister. Dava sonucunda Mercan mahkum olur, ancak Yargıtay bu dava dosyasını bozar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı 16 Haziran 1946’da aracında ölü bulunur. Bütün oklar vali ve belediye Başkanı Nevzat Tandoğan’a çevrilir. 9 Temmuz 1946 da Nevzat Tandoğan başına sıktığı bir kurşunla intihar eder.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Parti meclisi kürsüsünden bir dekont göstererek, AKP Başkanının 18 milyon dolar tutarındaki bir meblağı, MAN adasındaki hesabına aktardığını kürsüden duyurdu. Hatta elinde bir de dekont vardı. Bay Recep ise bunun yalan olduğunu, kaşlarını çatarak Bay Kemal’e tazminat davası açacağını ifade etti. Hatta böyle bir bilginin doğru olması halinde Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa edeceğini de ifade etti. Elbette bunun çok onurlu bir davranış olacağını biz de düşündük.

Açılan tazminat davasında Bay Kemal 631 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Dava dosyası Yargıtay’a gitti. Yargıtay verilen delillere bakarak 18 milyon doların transfer edildiği gerçeğini kabul etti, ve davayı bozdu. Bir başka deyişle paranın MAN adasındaki hesaba transfer edilmiş olduğunu tasdik etti.

Şimdi bu netice sonrası akîl yurdum insanları Cumhurun onurlu davranışını beklemeye başladı, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye ve Arap ülkelerinde
DEPREM : Hangi ülke, ne yardım gönderiyor?
YAS...
YAKIŞMIYOR
İşte Millet İttifakı'nın 9 ana başlıklı Ortak Mutabakat Metni'nin önemli maddeleri

Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı
73 YIL SONRA BİR 14 MAYIS DAHA
NATO'nun 31'inci üyesi Finlandiya
Avustralya’dan TikTok’a yasak geldi
Almanya: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa kabineden geçti

AB Meta'yı 1,2 milyar euro para cezasına çarptırdı
55 bin kişiyi işten çıkararak yerine yapay zeka kullanacak
Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşerken; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor
Türkiye Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyecek
Türkiye’de halk borç batağında! Bankaların alacaklarında dev artış

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor
Rüya...
Kocaman bir aile gibi
Yeni Zelenda: 2009 sonrasında doğanlara sigara yasağı
Avrupa’nın ardından ABD’de maymun çiçeği virüsü alarmı

GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ
KİTAPÇI RÜSTEM, PARİS: EMEKÇİDEN YANA ve FAHRİ KONSOLOS
Değerli Dost Aydınlık Yürek - HASAN MEYZİNOĞLU
“ŞAİR LÂFI”

Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE
MADDE VE DÜŞÜNCE

2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyede
BM'den uyarı: Deniz seviyesi rekor hızla yükseliyor
AB'nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı 2030'a kadar %42,5'e yükseltilecek
'Ekosistemi yeniden dengele': Dingoları ve şeytanları geri döndürme planı

Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu
Yapay Et Şirketi Üretime Hazırlanıyor

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle
UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR
Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi
Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi
Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Modern köle sıralamasında Türkiye zirvede
Türkiye'de temelsiz yargılamalar devam etti
Türkiye’de çocuklar ekmek veya makarna ile besleniyorlar...
Türkiye yine
Birçok ülkede IQ oranları giderek düşüyor

Mezopotamya’nın Ağıtları
KARGALAR, ÖRÜMCEKLER, LEYLEKLER VE DİĞERLERİ
1 MAYIS 1945
ABİDİN DİNO İLE HAYALİ SÖYLEŞİ
56 YIL ÖNCE YAZILDI

MEVSİMLER
HUKUK NEDİR?
GÜVENMEK
Tanrının Arabası
FARELER

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git