A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

BUSEKAAAAAAN

Kategori Kategori: Hizan Köy Masalları | Yorumlar 22 Yorum | Yazar Yazan: Deniz Günal | 21 Şubat 2008 13:17:55

Bu öykü, Bitlis Hizan'ın Ağılözü köyünün öğretmeni Edip Ceyhan'ın anlattıklarından kurgulandı. Öyküdeki bütün kişiler, yerler, olaylar gerçektir. Öykü içinde geçen dua ve maniler, Bitlis yöresine aittir. "Her şey çocuklar için" diyen bütün öğretmenlerimize selam olsun.

BUSEKAAAAAAAN


Oğul ömrün uzun ole
Ömrün uzun, toyun güzün ole
Elan ayağan sağlığ, ellerin dert görmiye
Ağzın dilin var ole, ağ behtlii altın tehtli olesen
Uğurlu kedemli olesen oğul
Elin toprağa atesen altın ole
Ellerin yeşil ole tuttoğın altın ole
Uğrun açık ole uğur ole
Yolun açıh ole oğul
Hızır yardımcın ole



Mahallenin kahvehanesinde çaycılığa başlamıştım. Öğretmen olarak hemen atanmam mucize olurdu. Beklerken hem harçlığımı çıkaracak hem de sıkılmamış olacaktım.
 
Masalar arasında tavla şıkırtıları içinde koştururken telefona çağırdılar. Deniz arıyordu.
 
Edip, tercihler açıklandı. Sana bunu nasıl söyleyeceğimi bilemiyorum. Çok üzgünüm.
 
Boşver, dert etme. Ben hemen atanmayacağımı biliyordum. Bir dahaki bahara. Atla bir otobüse gel de sana bir çay ısmarlayım. Çok baba bir şaka yapmış gibi güldüm.
 
Yok oğlum atandın. Atandın ama Bitlis’in bir dağ köyüne.
 
İnanamadım. Koşa koşa internet kahveye gittim. Evet, atanmıştım, Bitlis’e. İlk tercihimdi. Mutluluktan uçuyordum. Kahvehaneye hemen işi bıraktığımı söyleyip eve koştum. Böyle koştura koştura eve gelince annem anladı bir haber aldığımı.
 
Oğlum nolur bana atandım de. Güzel oğlum.
 
Atandım anne, atandım!!!
 
Üniversiteyi kazandığımda da hıçkıra hıçkıra ağlamıştı annem.
Emeklerimi boşa çıkartmadın oğlum. Hakkım sana sonuna kadar helal olsun. Annen sana gurban olsun.
 
On gün sonra okulumda olmam gerekiyordu. Evde bayram havası esmeye başlamıştı. Annem daha ilk gün oturdu bana upuzun bir ‘gitmeden önce mutlaka alınacaklar!!!’ listesi yaptı. Her şeyi düşünmüştü güzel annem. Diş macunu, kırmızı biber –acısız yemek yiyemem ya, orada da acı biber bulunur mu bulunmaz mı-, çakmak taşı –oğlu sigara içiyor ya-, ayakkabı boyası –yakışır mı bir öğretmene boyasız ayakkabı ile dolaşmak- , ampul, pil, düğme takımı, iğne iplik, ağrı kesici, ateş düşürücü, derece, neler neler….
 
Evden ayrıldığım güne dek, her gün her saat ağladı annem. Kutlamaya, hayırlı olsuna gelenler eksik olmuyordu. Anneme hazırlanmam için yardım da ediyorlardı. Bir yolluk hazırladılar ki bana….  İki hafta hem doydum hem doyurdum.
 
Evden asker gibi uğurlandım. Bütün komşularımız, dayılarım, amcalarım, yeğenlerim, arkadaşlarım geldi. Bir davul zurna yoktu!  
 
Annem hiç durmadan ağlıyordu. Otobüse bindiğimde ben de ağlamaya başladım. Düşlerim gerçek olmuştu. Öğretmen olmuştum. Beni ben yapan herkesi geride bırakarak yepyeni bir hayata başlıyordum. Bu nasıl bir hüzündü, nasıl bir sevinçti aynı zamanda.
 
Yol aldıkça hüznüm dağıldı. İçim içime sığmıyordu. Yolcular uyuyunca şoförün yanına oturdum. Merak ediyordum, her yeri her şeyi iyice görmek istiyordum. İlk gidişim, ben öğretmenim dedim. Şoför doğuluydu. İyi bir adamdı. Muhabbete başladık. Bana doğuyu anlatmaya başladı. İyi bir izlenim bırakmak istiyordu herhalde. Hep güzel şeyler anlatıyordu.
 
Kayseri’yi geçtik. Daha Malatya’ya gelmeden Darende`de lastik patladı. Akşam karanlığında değiştirmesi çok uzun sürdü. Malatya’yı geçtik. Elazığ Kovancılar’da ucuza kaçak mazot aldı şoför. Yarım saat sonra, gecenin bir yarısı, dağ başında otobüs bozuldu. Aldığımız tüm mazotu boşaltmak zorunda kaldık,  şoför gidip bir benzin istayonundan doğru dürüst mazot aldı, geldi.
 
Sabah Muş’a vardık. Koca bir ovanın tam ortasında, küçük bir şehir.  “Giden dönmüyor acep ne iştir” türküsündeki yokuşu göremedim. Dış mahallelerinde hayvanlar geziyor. Geçerim diye hesapladı şoför, daldı aralarına ama geçemedi. Bir ineğe çarptık. İnek ayağa kalktı, gitti. Otobüsün farı kırılmıştı.
 
Bitlis deresi boyunca giderken başka bir otobüs bizimkini sıyırdı geçti. Bir kaç cam çatladı, otobüs boydan boya çizildi. Polisler geldi. Bir saat kadar uğraştılar, iki şoför anlaştı sonunda. Yola çıktık. Başım dönmüştü. Kaza yaptığımız yerin Bitlis olduğunu Van Şehirler Arası Otobüs Terminaline girince anladım. Van'da indim. Şaşkındım. Çok güzel kocaman bir şehirdi Van. Ama oyalanmadım. Hemen Bitlis’e geri döndüm.
 
Bitlis… Bir dağın yamacına kurulmuş, ortasından bulanık koca bir dere geçiyor. O kadar ortasından ki, evlerin, dükkanların bile altından geçiyor. Sanki her ev bir köprünün üstüne kurulmuş. Kocaman bir kale var dağın tepesinde, şehrin göbeğinde. Bir yanı uçurum. Bu kaleyi daha hiç bir ordu ele geçirememiş. Bitlis’lilerin şivesi çok hoş. Ben değil men, kendim değil özüm diyorlar.
 
Geceyi Bitlis’de öğretmen evinde geçirdim. Hizan’a günde bir araba kalkıyordu, başka bir ilçeden aktarma yapabileceğimi bilmiyordum. Ertesi gün, ondört kişilik dolmuşta yirmi yolcu, beş keçi, dolmuşun yüksekliği kadar da üzerinde yük yola çıktık. Uçurumlu yollardan geçtik. Neredeyse kalbim duracaktı. Gözlerimi yumsam belki korkum azalırdı, ama büyülenmiştim. Gözlerimi alamıyordum bu tehlikeli güzellikten.
 
Hizan küçüktü. Herkesle tanıştım hemen. Öğretmendim ben. Bir kaç ay öncesine değin üniversite öğrencisiyken artık öğretmen olmuştum. Uzakta bir şehirde, kendi başıma yaşayacaktım. Büyümüştüm. Ne olmuştum ben böyle! Sevinçten deli olmuştum.
 
Hizan küçüktü. Hizan eskiydi. Demir dükkan kapıları paslıydı. Çatıları kırık dökük, pencereleri puslu, insanları yıpranmış eski giyimliydi. Ama herkes candandı. Herkes dosttu. Herkes hep iyiydi. Esnaf, memurlar, benim gibi yeni öğretmenler... Herkesi sevmiştim.
 
Hizan başkaydı. Tanrım! Mutluydum.
 
Hizan öğretmen evinde kalacaktım. On odalı. Odalarda kadın öğretmenler kalıyor elbette.  Erkek öğretmenler nerede yer bulurlarsa orada yatıyorlar. Yatılı İlköğretim Bölge Okulların’da, öğretmen evinin salonunda iskemleler üzerinde.
 
Muhabbeti severim. Gece yarısına kadar benim gibi yeni bir kaç öğretmenle konuşmaya dalınca, bütün yerler doldu. İlçemde ilk gecemde iskemle üzerinde uyudum. Her yanım tutuldu. Sevincim tutulmadı. Mutluydum. Eğleniyordum. Çok değişik insanlarla tanışıyordum. Seviyor, seviliyordum.
 
Bu gelen atlı mıdır
Sorun Bağdat’lı mıdır
Her gelen yari sorer
Yer bela tatlı mıdır
 
İlk haftayı Hizan’da geçirmem gerekiyordu. Yaz aylarının son günleri. Hizan çok güzel. Hizan yeşillikler içinde. Tertemiz havasıyla, sıcacık içten insanlarıyla beni etkiliyordu. Küçücük çarşısında tur üstüne tur atıyordum.
 
Bakkalla, berberle, kasapla muhabbete duruyordum.
 
Hoce, hoş geldin, memleket neçe?
 
Hoş bulduk, Kırşehir’den geldim.
 
Hangi okula geldin?
 
Ağılözü Köyü
 
Eski adı nedir o köyün?
 
Busekan
 
Busekaaaaaaan! (gevrek bir gülüş)
 
Evet, Busekan. Nasıl köy güzel mi?
 
Busekan, hoştur, gözeldir, yolu kapanmaz, suyu vardır, elektiriği kesilmez, zaten şurasıdır, yürüsen yürünür.
 
Hadi ya, uzak demişlerdi demek yakın, çok güzel valla çok sevindim.
 
Bakkal, kasap aynı şeyleri söyler. Berber Ahmet de. Ben gayet mutlu, neşeli, avare  dolaşırım. Hizan güzel, insanlar güzel, köyüm de güzelmiş, yolu iyiymiş, elektriği suyu kesilmezmiş. Daha ne isteyim. Yeni gelen herkese gidip görmediğim köyümü anlatıyorum, esnafın ağzından duyduklarımla. Diğer öğretmenler de benim gibi. Onlar da esnaftan öğreniyorlar köylerini. Hepimizin köyü güzel, yolu var, suyu, elektriği var.  
 
Bir haftayı böyle tamamladım. Hizan’a alışdım. Sevdim. Sıra köye gitmeye geldi. Hizan’da iki yüze yakın köy ve mezra var. Her köyün bir ya da iki dolmuşu var. Gidip de köyümün dolmuşunu bulayım, gidip bir köyüme bakayım dedim. Bakkala gidip sordum, benim köyün dolmuşu hangisi diye. Gözümün gördüğü her yerde dolmuş var, hepsi güzel yeni arabalar. Benim köyüm de güzel ya, en güzel araba benim köyün arabasıdır diye düşünüyorum.
 
Senin köy hangisiydi?
 
Busekan.
 
Busekaaaaaaan mı?
 
Evet niye şaşırdın?
 
Güldü, eliyle köyün dolmuşunu işaret etti, ilçedeki en kötü, eski, diğerlerinden tamamen farklı, yürüyen bir enkazı gösterdi bana. Dakika bir gol bir! Bendeki heyecan istek orda bakkalda kaldı. Yerine sigara aldım.
 
Hayallerim birden yıkılmıştı. Gören beni trafik kazası geçirdi sanır. Araba eski. Olsun. Demek ki çalışıyor hala ki onunla gidiyorlar. Sanki uçakla mı gidecektim köye. Şurası zaten. Şoförü buldum konuştum. Seni gelir öğretmen evinden alırım dedi, anlaştık. Öğretmen evine döndüm.   
Ağlerem gülenım yok
Göz yaşi silenım yoh
İşte men gider oldım
Gel gitme diyenım yoh
 
İçimde bir korku var, yalnız gitmek istemiyorum. Dolmuşun enkaz hali beni çok üzdü. Bir isteksizlik çöreklendi üstüme. Yeni tanıştığım arkadaşlarımdan birine gittim.
 
Şevket gel beraber gidelim.
 
O da bekliyormuş sanki hemen kalktı.
 
Hadi gidelim  o zaman.
 
Heyecanlanma daha şimdi değil, öğleden sonra.
 
E, alış veriş yapalım, yiyecek, sigara falan alalım.
 
Şevket alış veriş deyince, ben pişkin pişkin sırıttım.
Oğlum  biz senin gibi şehir öğretmeni değiliz, biz köye gideceğiz, biz gittiğimizde kuzu keserler, ne yemekler yeriz orda! Ne diye alışveriş yapalım!!
 
Şevket bozuldu ama bana hak verdi. Bir süre sonra şoför geldi.
 
Hoce gidiyoruz hadi.
 
Bir heyecan sardı beni ama nasıl! Otuz yeni öğretmen biraradayız. Köyüne ilk gidecek olan benim. Diğer öğretmenler benden de heyecanlı, bir an önce gideyim de geleyim, bir bir anlatayım istiyorlar. Hepsi uğurladı bizi.
 
Bizim dağlar yücedir
Gülü sıra sıradır
Seven murat almasın
Gözüm ardı sıradır
 
Şevket’le arabanın ön koltuğuna oturduk, bize saygı gösteriyorlar. Kolumla Şevket’i dürttüm.
 
Bak oğlum nasılmış, ne kadar iyi davranıyorlar, en iyi yeri bize verdiler.
 
Şevket’e o kadar çok nispet yapıyorum ki, elinde olsa gidip köyde çalışacak. Bana nasıl da imreniyor. Kasıldıkça kasılıyorum, sanki köye muhtar seçildim, sanki köyün sahibi benim.
Kendimden emin bir şekilde şoförle konuşuyorum.
 
Nasıl, köy yakın demi!  Güzel demi? Ne zaman varırız? 
 
Hiç susmuyorum. Garibim de elinden geldiğince yanıtlamaya çalışıyor.
Gözeldir. Yolu vardır. Suyu vardır. Elektriği hiç kesilmez. En gözel köy bizim köydür.
 
Asfalt yolda, on kilometre falan gittik, araba yavaşladı, bir dağ yoluna girdi.
 
Hah köy yoluna döndük demi?
 
Şoför yarı gönüllü yarı gönülsüz. Evet hoce girdik.
 
Yolumuz az kaldı demi?
 
Eh, az kaldı.
 
Sürekli tırmanıyor araba, tırmandıkça yol daralıyor bozuluyor, uçurum derinleşiyor. Şevket kapının koluna yapışmış sesini bile çıkartmadan yola bakıyor. Tam karşımızda dorukta güzel bir köy belirdi, ama nasıl da güzel! Ağaçların arasında. Gün batımı kimbilir nasıl güzel izlenir. Köyün yakınlarında keçi sürüleri, uzaktan belli olmasa da köyün insanları seçiliyor. Daha varmadan sevdim. İşte bu güzel köy benim köyüm, kimse alamaz benden.
 
Çok güzelmiş sahiden ha! Hadi çabuk gidelim, bir an önce varmak istiyorum.
 
Şoför biraz bezgin. Hoce bu köy bizim köy değil, sen bizim köyü görsen buraya köy mü dersin, bizim köyümüz çok gözeldir!
 
Üzüldüm, köy başkasınındı. Benim sevdiğim köyün öğretmeni başkasıydı. Ama şu da vardı ki benim köyüm daha güzelmiş.
 
Yeni bir heyecan aldı beni, daha güzel bir köy nasıl olurdu acaba.
 
Çok yol kaldı mı?
 
Yok Hoce az kaldı.
 
Tepeyi aştık. İşte benim köyüm, kocaman bir derenin kenarında küçücük. Çocukları görüyordum çok az kalmıştı, varmak üzereydik. Şevket bile heyecanlandı.
 
Çok güzel lan!!!
 
Şoföre döndüm. Evet bizim köy daha güzelmiş.
 
Şoför de iyice havaya girmişti ki…
Hoce bu da köy mü, burası bizim köy değil, bizim köyü bir görsen buraya köy demezsin!
 
Tamam giderek güzelleşiyor köyler ama ben burayı da çok sevmiştim. Hem dere kenarı, küçük ama nasıl tatlı.
 
Kırkbeş dakika daha gittik, hep tırmanıyoruz. Bir dolmuş bir dağa nasıl tırmanır. Tırmanabilir mi? Tırmanıyor işte. Hizan artık çok uzakta kaldı. Yeni bir köy gördüm. Okulu köyün ortasında, köy dağın iki yamacına yayılmış. Okul dağın tam tepesinde adeta bir şato.
 
Daha ben konuşmadan şoför atladı.
Hiç sorma, daha bizim köy değil, bu köy de hiç gözel değil. Sen bizim köyü bir görsen!
 
Ama ben artık sıkıldım. Artık gelelim köye. Çok uzak burası, bir saattir yoldayız, o köy değil bu köy değil! Hangi köy bizim? Hava karardı. Teypte Kütçe bir şarkı, nasıl acıklı. Anlamıyorum ki belki de acıklı değil. Tozdan nefes alamıyorum.  Acıktım. Yorgunluk çöktü.
 
Karanlıkta epey gittik araba durdu. Korktum bir an, acaba ne oldu.
 
Niye durdun?
 
Hoce, geldik köye.
 
Ortada ne köy var ne bir ev. Ne okul ne bir ışık.
 
Kafamı biraz eğip de camdan yukarı bakınca, ne göreyim. Koca kapkara bir duvar!  Dağmış meğer, yamacına kurulmuş köy. Gece olduğunda korku duvarı gibi yükseliyor.
 
İndik arabadan. Arabanın yanına büyük küçük yaklaşık yirmi kişi geldi, ilçeden gelenleri karşılamak için. İlk gözüme çarpan kafası kel, gözleri tuhaf, ilginç bir çocuk oldu. Ona fazla bakamadan diğerlerine döndüm. Bildiğimiz köylüler, dikkat çekecek bir farklılıkları yok. Zaten karanlık.
 
Selamünaleyküm, ben köyünüzün yeni öğretmeniyim.
 
Aleykümselâm, hoş gelmişsin.
 
Dediler.
 
Dediler ve birer ikişer yanımızdan uzaklaşıp gece karanlığında köyün içine dağıldılar. Şevket’le kala kaldık. Ne kesilen koyun, ne muhtar! Hani nerede bizi misafir etmek için yarışacak köylüler?  Arkama baktım, okulum.
 
Madem ki biz öğretmeniz, hadi okula gidelim Şevket! 
 
İki tane kapısı var. Yakındakine yöneldim. Eski demir kapıyı zorlayarak açtım. Işık düğmesini el yordamı buldum. O da ne!  Okul mu? Yerler toz toprak, saman içinde. Kırık camlar, eski sıralar, kırık masalar. Kirli duvarlar.  Ne hayal, ne sevinç hiçbir şey kalmadı bende.
Bitlis çayi bulanoh
Ağlerem yanıh yanıh
El alem gece yater
Men her vakit uyanoh
 
Konuşamıyordum bile, bakıyordum öylece. Oturdum tozlu kırık bir öğrenci sırasına, o efkârla yaktım sigaramı. Geleceğe yönelik hiçbir düşüncem yoktu. Nasıl böyle bir yere geldim diye düşünüyordum. Burada büyüyen çocuklar ne durumdaydı kimbilir! Okuma yazma öğrenmişlerse şansım vardı. Sınıftan çıktık sağ tarafta bir kapı gördüm. Müdür odasının kapısı olsa gerekti. Kırık tahta kapısını zorlayarak açtım. Karanlık, lambası da yok, ağır bir koku. Çakmağımı yaktım, ne göreyim. Tavana kadar odun!  Evet, müdür odası odun odası.
 
Okuldan çıkıp dışarıdaki, ilk gördüğüm diğer kapıyı açtım. Sınıftan farkı olmayan bir lojmandı burası. Tek odalı. Mutfağı, banyosu aynı yerde. Suyu yok. Kapıdan içeri bir genç girdi, üzeri kirli, dişleri kireç taşı gibi grileşmiş, konuşmayı pek beceremiyor, çok da kötü kokuyor. Konuştuklarını anlayamıyoruz, işimize geldiği gibi anlamlandırıyoruz yalnızca.  Hoş geldiniz, buyurun eve gidelim diyordur. Ne diyecek. Peşine takıldık ağır adımlarla. Gece karanlığında önümüzü anca görüyoruz. Kır saçlı, güler yüzlü, eski giyimli, tatlı bir amca yanaştı.
 
Hoşgeldin hoce! Buyrun bize gidelim.
 
Yok sağol, şu arkadaş bizi davet etti onun evine gidiyoruz. Genç çocuğu gösterdim. Amca öyle içten güldü ki beni bile güldürdü.
 
O sizi ancak dereye, dağa götürür. O köyün delisi!
 
Bunu duyunca gülmeyi bıraktım, ağlamaya başladım.
 
Amcanın evine geldik ama ne ev. Kırık dökük okul daha iyiydi. Eğilerek zor geçtiğimiz küçük bir kapıdan içeri girdik. Anladığım kadarıyla burası misafir odasıydı. Yerdeki döşeklere oturduk. Biraz kendime gelmeye başladım. Şevket’le hala tek kelime konuşmuyoruz. Arada göz göze geliyoruz. İkimiz de inanamıyoruz.
 
İçerde telaşlı bir hazırlık olsa gerek. Kadınların, kap kacağın sesini duyuyoruz. Onları göremiyoruz. Kapı arasından yemekleri vermeye başladılar. Yemekleri, yerde açılan sofraya erkekler taşıyor. Yemeklere bakıyorum göz ucuyla, çorbaya benzer bir şey, pilava benzer başka bir şey, ama emin olamıyorum. Salata bildiğim salata. Diğerlerini hiç bilmiyorum, dokunamıyorum, ayıp olmasın diye yermiş gibi yapıyorum. Salata yiyebildim yalnızca. Ayran da içemedim, korkudan. Dişimin zor kestiği kalın bir ekmeği salatayla beraber yemeye çalıştım. Aslında ben tokum diyordum. Şevket yemeği görünce gözleri açıldı, hepsini yedi, benim ayranımı da içti.
 
Yemek bitti, çaylar geldi. Amca başladı anlatmaya.
Buralarda eskiden PKK vardı, biz çok savaştık, öğretmenler öldü…
 
Amca beni de korkudan öldürecek.
Amca, eskiler eskide kaldı. Şimdi nasıl? Elektrik, yol, köy nasıl? Sen onları anlat bana.
 
Amca hevesle başladı yine. Yol hiç kapanmaz, telefon var, su hiç kesilmez, hele elektrik hiç gitmez.
 
O dakika elektrik kesildi sabaha kadar da gelmedi. Çaylardan sonra karanlıkta yataklar serildi yere. Şevket giydi pijamalarını uyudu, ben yatamadım. Üstümü bile değişmedim. Açık duran pencerenin dibine çöktüm, sabaha kadar sigara içtim.
 
O gece ay yoktu, zifiri karanlıktı, dışarıda hiçbir şey görünmüyordu. Gökyüzünde birkaç cılız yıldız yalnızca. Nereye geldim, ne yaptım diye düşünüp durdum. Ben böyle düşünürken sabah oldu. Şevket uyandı ama nasıl bir uyanış, her yerini pireler yemiş. Eli yüzü, kolları kıpkırmızı.
 
Dışarı çıktık. Dünya gözüyle bir kere baktım köye. Hoşuma gitmedi desem yalan olur. Karşımda bir orman, yeni doğan bir güneş, dama hazırlanmış bir kahvaltı. Kahvaltıda sıcak ekmek, bal, ceviz, taze peynir. Bu kahvaltıya da yok diyemezdim. Bir güzel karnımı doyurdum. Bu sırada Şevket’i bir de arı soktu.
 
İlçeye döndük. İstifa ettim. Milli Eğitim Müdürü kabul etmedi.
Biraz bekle, senin köyünü değiştireceğim. 
 
İki yıl oldu. Hala değiştirecek. Artık değiştirse de gitmem ki. En güzel köy benim köyüm. Suyu kesilmez, elektriği var, yolu kapanmaz. Hizan ha şurası.  Değil!
 
Değil ama benim köyüm güzel.  Benim çocuklarım güzel.
 
En güzel çocuklar benim çocuklarım. 

 
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 20 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Ismail Arslan { 24 Şubat 2008 15:39:39 }
Sevgili Deniz: Ellerine saglik. Bizim "Tek kisilik ordu"muz Edip ogremen ancak bu kadar guzel ve dokunakli anlatilabilirdi...
Edip ogretmen'in meslegine olan aski Hizan'i 12 bin kilometre asarak North Carolina'dan ABD'nin her tarafina, dolayisiyla da tum ukemize yayildi. Biz buna birinci elden sahitiz. Edip ogretmen simdide heyecanini etrafindaki diger meslekdaslarina bulastirarak onlara mentorluk yapiyor ve bir liderin yapmasi gereken en onemli seyi yapiyor; kendisini kopyalattiriyor.
Ellerine, gonlune saglik Edip.
Iyi ki varsin. Seni yetistiren anne-babayi yurekten kutluyorum.
Sevgilerimle,
Ismail Arslan
North Carolina - ABD.
saba { 23 Şubat 2008 13:32:56 }
ne de guzel bir oyku yazmissin deniz. gidip, bitlis'i, hizan'i, busekan koyunu gormek, insanlarini tanimak geliyor icimden. edip ogretmene selamlar, sevgiler.

saba
AYSE GUVEN { 23 Şubat 2008 13:13:17 }
Sayin Deniz gunali -- kaleminin-- o uzak ucra yerlerede yasananlara katkilarindan dolayi kutluyorum.
Bu yazi beni 50 yil once kur''a da cekerek gittigim VAN da, Kiz Enstitusundeki ogretmenlik yilarima goturdu. Ben sehir merkezinde oldugum icin, ve de GENC oldugumdan hersey cok guzel kalmis anilarimda. Ama simdi dusunuyorum da, gece 11 de idi sanirim, elektrikler kesilirdi. Sular evlerin icine kadar gelmemisti. Tuvaletler bahcelerde devamli akan arklarin uzerine derme catma kurulmustu.Degil ilce merkezlerinde, Van il merkezinde bile --ogretmen evi--yoktu.
Biz de Edip ogretmn gibi ilk gittigimizde , okul atolyesinin masalari uzerinde yattik geceleri. Koylere su ve elektrik bile daha gitmemisti. Vanin cok yakinindaki koylerde bile tuvalet diye bir sey bilinmiyordu, ilerde agaclarin aralarini bu ihtiyaclari icin kullaniyorlardi.
Kapisi magara girisi gibi olan ve icerde hic penceresi bulunmayan evlerde yemek yedigimizi bilirim.Yer sofrasina yenebilecek her seyi ikram tam olsun diye onumuze koyarlardi. En ilkel konforun bile bulunmadigi bu koylerde yurekler bu gunun modern insaninda olamayacagi kadar sevgi doluydu.
Vanlilar yabanciyi sever ve ---garip --derlerdi.
Bu gun bu yasimda sevgili Vanlilari sevgiyle aniyorum.
Aradan onca yil gecmis olmasina ragmen, bu gun hala pek bir seyler degismediyse de, elktrikleri, sulari, o ucra dag koylerine giden minubusleri olmasi gene de biraz yol alindigini gosteriyor.
Yuce gonullu ,bu genc meslekdasimi, ben de bir Kirsehirli olarak selamliyorum.
Benim gibi 70 i asan yaslaraa geldiginizde, inaniyorum ki, siz de yurdun bu en uzak yerlerinde gorev yaptiginiz icin onur duyacaksiniz .    AYSE GÜVEN
Feridun FAlkaya { 23 Şubat 2008 08:41:37 }
Senaryo Değil, Gerçek


Çok değil iki sene önceki bir durumu anlatıyor Edip Öğretmen,

Bir çok kişinin admını dahi atmayı düşünmediği Türkiyemiz den bir yöreye sevinçle gidiyor. Çünkü bu onun mesleği. Ancak hayal dahi edemediği olumsuzluklarla karşılaşıyor. Çocuklar Türkçe bilmiyor. Ulaşım son derece zor. Okul okulluktan çıkmış. En önemlisi öğretmenlerin katledildiği, öldürüldüğü bir dönem de yaşanmış bir yer. Kim burada görev yapmak ister. BU olumsuzluklara rağmen azimli bir mücadele yolunu seçmiş Edip Öğretmen. Başarmış da. Bulunduğu köyün sınırları içinde kalmamış, öğrencilerine yardım için, teknolojinin yararlarını da kullanarak, yurt dışında ve yurt içindeki sosyal girişimcilerle temas kurarak, öğrencilerini ve kendisini köyün dar sınırlarından çıkararak   anlatmayı başarmış.
İnsana zor gelen bir çevreye zaman ile alışabiliyorsunuz. İlk intibada sizi hayal kırıklığına uğratan bir belde, zamanla en zevk aldığınız bir yer haline gelebiliyor. Yıllar geçtikten sonra burada edindiğiniz deneyim, dostluklar ve insanlar tatlı bir hatıra olarak kalabiliyor. İyi ki yaşamışım bu olayları diyebiliyorsunuz. Sanırım Edip öğretmen de yıllar geçtikten sonra bu köyü ve anılarını unutamıyacak ve tekrar orayı ziyaret edecektir. Önemli olan kolayı , hazırda olanı başarmak değil, zoru yenmek, onunla mücadele etmek ve bu mücadeleden zevk almaktır.

Başarılarının ve çabalarının sürmesi, birileri tarafından kesintiye uğratılmaması dileği ile sevgiler.


Önemli olan zoru başarmaktır. Kolayı herkes yapar.

Feridun
Sibel Karakus { 23 Şubat 2008 08:12:50 }
Sevgili Edip,

Hikayeni okurken sanki ben de icinde yasadim, hem eglendirici bir uslubu var hem de insanin suratina carpan gercekler uyumlu bir sekilde bir arada anlatilmis.

Edipcim, Cocuklar icin yaptigin tum guzellikleri oyle cok takdir ediyorum ki. Lutfen farklilik yaratmaya devam et.

Bu yazilardan guzel bir kitap cikacagini ben gorebiliyorum. Imzali bir kopya talebimi simdiden belirteyim ona gore :)

kal saglicakla,
Sibel ablan
Emin Pamucak { 23 Şubat 2008 02:35:06 }
Sevgili Muallim Edip, dunyaya acilan o kucucuk sanal pencerenden gonullerimizi fethettin. Iyiki varsin; Cocuklarin icin, Agilozu icin, Mehmet icin, Ogretmen dostlarin icin, BTF icin, MEM icin...

Bir FARK yaratiyorsun. Deniz Gunal'in guclu kalemiyle oykunu paylasmaya ve cocuklarinin hayal gucunu gelistirmeye devam etmeni temenni ederim.

Abin
Ihsan Tuncay { 22 Şubat 2008 19:39:00 }
Iyiki varsin Edip Ogretmenim. Tuttugun altin olsun. Yasadiklarin okullarda ders olarak okutulacak kiymette, yeni neslin degerli ve yaratici iolarak sekillenmesi icin... Cok kucaklar ve cok operim, saglik, mutluluk, basarilar, bereketler dileklerimle...
Kemal ŞEKER { 22 Şubat 2008 18:31:11 }
ah be dostum...Hizan ancak bu kadar güzel ve gerçek anlatılabilirdi...İnan ayrıldığıma o kadar pişman oldum ki...Ne oradaki arkadaşlıkları bulabildim,ne de o tertemiz yürekli çocuklarımı...umarım daha güzel günler hep seninle olur...arkadaşlara selamlar...çocuklarını kocaman öpüyorum...
nihat ziyalan { 22 Şubat 2008 14:43:13 }
GERCEKCI MASALLAR,

deniz kizi, gercegi, basariyla masal soylemine donusturuyor.

gozlerim dolarak okurken; tam karamsarliga dusecegim yerde, su sozler imdadima yetisti:

`her yanim tutuldu
sevincim tutulmadi`

sagolasin kizim.

nihat abin

Filiz Nur Ergeçgil { 22 Şubat 2008 14:12:23 }
Sizin nezninizde tüm köy okulu öğretmenlerine çok teşekkür etmekistiyorum. Hala idealist ve ülkesini insanlarını böylesine seven insanların varlığını hissetmek çok güzel bir duygu
Başarılarınızın devamını dilerim
Sevgiler
Diğer Sayfalar: 1. 2. 3.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git