A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Devlet eliyle antik kenti çöplük yapacaklar!

Kategori Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | Yorumlar 0 Yorum | 10 Mayıs 2012 19:08:38

Bakan Günay buna ne yanıt verecek... İzmir'in Ödemiş ilçesi yakınlarındaki Neikeia antik kentinin bitişiğine çöp depolama alanı yapılmak istenmesine arkeologlar ve köylüler tepki gösterdi. Prof. Dr. Veli Sevil antik kentin çöp depolama alanının antik kenti tehdit ettiğini belirtirken ihaleyi yapan Ödemiş Belediye Başkanı ise projeyi bütün kurumların yanısıra koruma kurulunun da onayladığını belirterek "devlet yer göstersin başka yere yapalım" dedi.



İzmir 2 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun belirlediği 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na bitişik olan çöp dökme alanı için Ödemiş Belediyesi tarafından yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandığı öğrenildi. Ancak Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerine yeni çöplük yeri olarak Ödemiş'e 13 kilometre uzaklıktaki Türkönü köyünde Neikeia antik kentinin yanıbaşındaki alanın seçilmesine yöre sakinleri tepki gösteriyor. Yalnızca 10 yıl kullanım süresi olduğu belirtilen çöp depolama alanı  için bölgenin seçilmesine karşı çıkan yöre halkı, Ertuğrul ve Kurucaova köylerinden yaklaşık bin imza toplayarak yetkililere ilettiler. Girişimin durdurulmasını isteyen yöre halkının ayrıca konuyu yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenildi.

PROF. DR. VELİ SEVİL: 'NEİKEİA ÇÖP TEHDİDİ ALTINDA'

Gelişmenin üzüntü verici olduğunu dile getiren Arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin Plinius ve Vitruvius gibi antik çağ yazarlarının da belirttiği dünyanın en kaliteli zincifre (cıva sülfür) cevherine sahip bir maden şehri olan Neikeia'nın tehdit altında olduğunu kaydetti.

KAZI YAPILIRSA MADENCİLİK TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Burada yapılacak bir arkeolojik kazının bölge tarihine ve özellikle de antik madencilik konusuna ışık tutacağını belirten Sevin, "antik kent turistik açıdan bölge için önemli bir potansiyele sahiptir. Yörenin eski çağlara ilişkin iyi durumda kalmış, kazılara elverişli tek cazibe merkezi burasıdır. Toprak üzerinden görüldüğü kadarıyla 6-7 bin kişilik bir tiyatro binasına bulunmaktadır. Yalnızca bu yapı kalıntısı dahi Neikeia kentinin ne denli önem taşıdığına işaret eder" bilgisini verdi.



TARİHİN ÇÖPLÜK OLMASINA SEYİRCİ KALMAYIN

Çöp depolama alanının, Ödemiş havzasının en kaliteli tarımsal ve hayvansal ürünlerinin yetiştirildiği alana kurulacağını söyleyen Sevin, "gelecekte havza kalkınmasına büyük yararı dokunacak bir ören yerinin kısa ömürlü bir çöplük ile kirletilip bozulmasına seyirci kalınmamalıdır. Vakit henüz geçmiş değil. Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçe belediye başkanlıklarını, bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum" diye konuştu.



BELEDİYE BAŞKANI KESKİN: 'KURULUN ONAYINI ALDIK'

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise çöp depolama alanından 10 belediyenin yararlanacağını belirtti. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Keskin, İzmir 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca işaretlenen alanın başlangıçta 200 bin metrekare olduğunu ancak önce 110 bin sonra da 65 bin metrekareye düşürdüklerini söyledi. 1998 yılından beri proje için çalışıldığını kaydeden Keskin, "ilgili bütün kamu kurumlarının projeyle ilgili onayları mevcut elimizde. Dosyamızda herhangi bir eksiklik yok. Keşke birileri çıkıp dosyamızda tek bir eksiklik bulsa da biz de gereğini yapsak. Son olarak 19 Nisan'da koruma kurulunun onayını da aldık" dedi.

'BAŞKA YER GÖSTERSİNLER ORAYA YAPALIM'

Çöp depolama alanının Neikeia antik kentinin yakınında olduğunu doğrulayan Keskin, kendisinin de tarihe saygılı ve müzeye bağlı bir koleksiyoner olduğunu belirterek "buraya Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan uzman bir ekibin gelip inceleme yapmasını isterdik. Ama böyle bir çalışma yapılmadı ne yazık ki. Biz illa ki burada ısrar etmiyoruz. Bu konuda endişesi olanları da anlayışla karşılıyoruz. Yetkililer bize başka bir yer göstersinler oraya yapalım" dedi.

YÜZEY İNCELEMESİ YAPILDI

Bölgede arkeolojik bir sondaj çalışmasının yapılıp yapılmadığı yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Keskin, "bazı görevliler gelip yüzey incelemesi yaptılar. Şöyle bir baktılar. Bazı kiremit parçaları göze çarpmış. Ancak sondaj çalışması yapılmadı bildiğim kadarıyla. Bölgenin zemininin kayalık olması bizim içimizi rahatlatıyor" yanıtını verdi. Projenin, Küçük Menderes Çevre ve Kültür Turizm Birliği bünyesinde uygulamaya konacağının altını çizen Keskin, çöp depolama alanının 3 ilçe, 39 belde ve bölge köylerinin ihtiyacını karşılayacağını da sözlerine ekledi.

Yusuf Yavuz

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.

Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

AVM’ler, Kapitalizm ve Emekçinin Kuşatılması Tüketim Toplumunun Görünmez Hapishanesi
Coğrafya Değil, Kapitalist Sömürü Kaderi Belirler
Tekno-Kapitalizmin Çöküş Aynası Tesla Neden “En Sonda”
Hanuka, Devrim ve Makabiler
Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git