İşçilerin Tarihi
1970 e vardığımızda sendikal hareket ve iktidar arasındaki manzara şöyleydi: Birkaç yıldan beri Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) konfederal (üst) yönetimi, patronlar ve Süleyman Demirel in yönetimindeki AP (Adalet Partisi) hükümeti, 1967 de kurulduğundan beri gittikçe güçlenen ve etkisi Marmara Denizinin eteklerinin çok ötesine yayılan DİSK...
Söz / Sözün Özü
Sözleşmek. Konuşmak. Söyleşmek. Yazmak. Yayınlamak : Tarihe, kendi tarihimize bir iz bırakmak. Bir katkıda bulunmak. Ana, baba, hala, teyze, amca, dayı, nene, dede ve benzeri büyüklerimizle söyleşiler yapmak : -Sözün gösterilmesi- için onları söyleşi yaparken kamerayla ölümsüzleştirmek. Evet Sözlü Tarihi canlandırmak. Sözlü Tarih?in olanaklarından en iyi biçimde yararlanmak mümkün.
İşçi Sınıfı
Var mı(ydı)? Yok mu(ydu)? Uzun çok uzun yıllar tartışması yapıldı: Osmanlı İmparatorluğu?nda ve hemen sonrasında Türkiye Cumhuriyeti de işçi sınıfı var mıydı? Yok muydu? İşçi Hareketi Tarihi konusuna 1960?ların ortasından beri merak, hem de ne merak, sardığım için o tarihten beri bu konu beni de birinci derecede ilgilendirdi.
Değerler Rabbi
İnsan doğayla ayrımını algıladığı andan itibaren algısıyla algıladığı arasında bir bağın olduğunu sezer. İlk elden duyusal bilinç düzeyinde de olsa bunun nedenlerini, gördüklerinin gerisinde neyin var olduğunun arayışına da başlamış olur. Algının kendisi bir üçlemenin birliğidir: algılanan, algılayan ve algı. Algı, şiddeti ve biçimi ne...
Eski bir yanardağı Aborijin hikayesi
Uzun zaman önce, Avustralya?nın güneydoğusuna dört dev yaratık gelmiş. Üçü, kıtanın diğer bölgelerine yürüyüp gitmiş ancak biri yere çömelmiş. Vücudu, Budj Bim adındaki bir yanardağa, dişleri ise yanardağın lavlarına dönüşmüş. Günümüzde bilim insanları, bölgedeki Aborjin Gunditjmara halkı tarafından anlatılan bu masalın aslında geçmişe dayanan bazı temelleri olabileceğini düşünüyor.
Kötülüğün Sıradanlığı
Okullardaki tarih kitaplarının içeriğini hatırlayın; eğitim süreci içinde size öğretilen tarih sanat tarihi ya da bilim tarihi değil, ağırlıklı olarak savaş tarihidir. İnsanlık tarihi gerçekten de büyük savaşlar ve katliamlarla doludur. İnsanlığın tuttuğu kayıtların atılım yapması dolayısıyla yirminci yüzyıl içinde yer alan bu korkunç şiddet olaylarına daha detaylı olarak tanıklık etmekteyiz.
KAOTİKA
-En parlak yıldızlar en büyük kaostan doğar- (Nietzsche.) Evrende var olan her şey olduğu haliyle kendini ortaya koyuş biçimi olarak bir ifadedir, bu haliyle kendinde nasılsa öyledir. İnsan dışındaki her varlık verili haliyle zorunlu-doğal yasalılığın hükmü altındadır. Görünüşler her ne kadar değişiyor olsa da yasalılık değişmeden kalır.
Türk ulusunu Araplaştırma projesi
Amerikalı ünlü siyaset bilimci Samuel P. Huntington 1996 da yayınlanan kötü şöhretli kitabı -Uygarlıklar Çatışması: Dünya Düzeninin Yeniden-İnşası-nda dünyayı şu dokuz uygarlık kümesi arasında paylaştırır: Batı, Latin Amerika, Afrika, İslami, Çini (Sinic), Hindu, Ortodoks, Budist ve Japon. Huntington a göre dört ülke ise, son tahlilde bu kümelerden birinde yer...
Güney Afrika daki mağarada 170.000 yıllık küllerde bulunan kömürleşmiş parçalar, şimdiye kadar bilinen en eski pişirilmiş kök sebzeleri çıktı. Bulgular, gerçek -paleo diyetin- modern patateslere benzer şekilde karbonhidrat bakımından zengin birçok kavrulmuş sebzeyi içerdiğini gösteriyor. Araştırma lideri Lyn Wadley, Bence insanlar karbonhidratlar ve proteinlerin bir...
Muğla’da İasos Antik Kenti’nin de bulunduğu Kıyıkışlacık’ta ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Muhtar Şahin, “Liman, bölgedeki balıkçılığı öldürür” derken Avukat Bora Sarıca, kararın iptali için dava açacaklarını ifade etti. Muğla Milas’a bağlı Güllük Körfezi kıyısında ‘İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık’ta ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için 4 Ocak’ta ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. ...Devamı.»
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dini içerikli seçmeli dersleri “zorunlu” hale dönüştürme adımlarına bir yenisi daha eklendi. Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve okullara gönderilen seçmeli ders yönergesinde sadece dini seçmeli dersler yer aldı ve okulların bu doğrultuda müftülükler ile ortak çalışması talimatı verildi. Milli Eğitim Müdürlüğü, Cuma hutbelerinde konunun işlenmesini, Kuran Kursu öğrencilerine yönelik telkinlerde bulunulmasını ve sosyal medyadan öğrencilere çağrıda bulunulmasını istedi. ...Devamı.»
Korona virüsü salgınıyla mücadele için hazırlanan torba kanun teklifiyle sosyal medya platformlarına ilişkin de yeni düzenlemeler getiriliyor. Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlara yeni yaptırımlar uygulayan teklife ilişkin Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “fırsatçılık” dedi. Akdeniz’e göre, teklifin yasalaşması halinde kullanıcıların kim olduğunun tespit edilmesinin mümkün olduğu bir senaryoyu varsayarsak daha fazla kişi soruşturulup cezalandırılacak ve platformlar daha fazla içeriği kaldırıp daha fazla hesabı kapatacak. ...Devamı.»
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız” dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan. Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis. Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi! Peki başka nelere katlanacaksınız? ...Devamı.»
Erdoğan’ın koltuğunu kaybetmemek için oynadığı ekonomik kumarda kaybeden Türkiye’de yaşayan milyonlar oldu. Seçim rüşvetlerinin faturasını sadece AKP seçmenleri değil, bütün Türkiye ödüyor. Modern demokrasilerde pek rastlanmayan bir kavramla tanıştırayım sizi: “Seçim ekonomisi...” Türkiye gibi “ileri demokrasi” ülkelerinde tedavülden hiç kalkmayan bir ekonomik model bu. Görev süresi sona ermekte olan iktidarlar, seçim tarihi yaklaştıkça seçim ekonomisi için düğmeye basar. ...Devamı.»
Sayıştay’ın yayımladığı 2018 yılı raporlarına göre, devlette usulsüzlüklerin sınırı yok. Belediyelerden diğer resmi kurumların yaptığı harcamalarda ne mevzuat tanınmış ne yasa. Sayıştay 2018 yılı denetim raporlarını yayınladı. Cumhuriyet'in haberine göre raporlarda devletteki çok sayıda usulsüzlüğe de yer verildi. Raporlara göre, devlete ait taşınmazların kiralanmasında usulsüzlüğe karşın işlem yapılmadı. ...Devamı.»
Nükleer silahlar, uluslararası ilişkilerde hep tartışma konusu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'da Orta Anadolu Ekonomik Forumu'nda konuştu. Yaptığı açıklamayla nükleer silahları bir kez daha gündeme getirdi. Erdoğan, "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum." dedi. ...Devamı.»
Rüzgardan uçak inemeyen havalimanları, çatlayan nükleer santral inşaatı, su tutamayan baraj, ne hastanın ne doktorların memnun olmadığı şehir dışındaki şehir hastaneleri, bir türlü hedefi tutturamayan köprüler ve tüneller, içindeki adaletin sorgulandığı dünyanın en büyük adliye sarayları, restorasyon adı altında yıkılan ya da tahrip edilen tarihi yapılar, raydan çıkan trenler, say say bitmiyor. Ama Almanlar bizi kıskanıyor... ...Devamı.»
Tam 60 yıldır Türkiye’de değişen hiçbir şey yok. Milletin parası ile yol yaptık, köprü yaptık diye öğünenler 1959 yılının 1 Mayıs’ını bilirler mi acaba? Hiç sanmıyorum okumadan bilenler, yaşadıklarından deneyim kazanamayan, seviyeyi küstahlık boyutuna getirip , görgü ile alay eden densizler bütün dünyayı kendi çevresindeki kısa süreçli bir zaman dilimi ile anlamaya çalışırlar. Bu anlamlandırma çabaları da aslında günlük, kendi çıkarları içindir. ...Devamı.»
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Psikoloji 1 ders kitabının test bölümünde “Kadını daha çekici yapan özellikler nelerdir?”, “Hangi işi yapan kadınlar daha çekicidir?”, “Erkeklerin eş seçerken önem verdikleri ölçüt nedir?” gibi sorular yer aldı. “Kıskançlığın bir nedeni değildir?” gibi pek çok sorunun yer aldığı ders kitabında “Sevilen kişiye aşırı bağımlılık”, “İlişkide kendisini yeterli-kusursuz olarak görme” gibi şıklar da bulunuyor. ...Devamı.»
The Economist 2018 demokrasi endeksi raporunu yayımladı: Türkiye yine geriledi. Raporda Türkiye'nin demokrasi puanı 4.88'den 4.37'ye geriledi. Türkiye dünya sıralamasında ise geçen seneden 10 sıra düşerek 110. sırada yer aldı. The Economist'in istihbarat ekibi Türkiye'nin siyasi rejimini bir "hibrit rejim" olarak tanımladı. Türkiye "Batı Avrupa ülkeleri" arasında listelendi ve bu kategoride son sırada, yer aldı. ...Devamı.»
Adaletten nüfusun %90’nın umudunu kestiği ülkede insanların “Adalet ne ola ki?” demesinde şaşılacak bir şey yoktur. Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Evrensel boyutta baktığımızda temel başlık olarak insan hakları gelir ki tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları, ırk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Ya hayvan hakları, çevre hakları, işçi hakları? Türkiye’de hangi birisini yürüyerek çözebilirsiniz? ...Devamı.»
TÜBİTAK’tan imam hatiplere ödül yağdı. TÜBİTAK’ın ‘Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, 2011 yılına kadar ödül alamayan imam hatipler, bu yıl 10 birincilik, 7 ikincilik ve 3 üçüncülük olmak üzere toplamda 20 ödül kazandı. Ödüllendirilenler arasında“Güneşin deklinasyonu ile kıble yönü tayini”gibi projeler de var. ...Devamı.»
"25 milyon BOŞ PUSULA nerede?" CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar: Balkon konuşması yaparken yüzünüz kızarmadı mı? Sağlar'ın, referundum sonuçlarına yönelik olarak Başbakan Binali Yıldırımı'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle: ...Devamı.»
436 sayfalık iddianamede köşe yazıları ve tweetler de delil sayıldı Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve avukatları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı kararlarından 156 gün sonra 436 sayfalık bir iddianame hazırlandı. ...Devamı.»
Referandum'da anayasa değişikliğini 'Koalisyonlar bitecek, istikrar gelecek' diye savunan Erdoğan ve Binali Yıldırım'ı rakamlar yalanlıyor. 2002 yılından bu yana ülkeyi tek başına yöneten ve 7 Haziran’da tek başına iktidarı kaybettikten sonra ‘Koalisyon demek istikrarsızlık demektir’ diyerek koalisyon kurulmasını engelleyen ve ülkeyi aylarca süren bir kaosun içine sürükleyen Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin yeniden tek başına iktidara gelmesi için gerekli koşulları sağladı. ...Devamı.»
8 milyon AKP’li ‘Evet’ demiyor. ANAR’ın Genel Müdürü Uslu, AKP seçmenin yüzde 35’inin ‘Evet’ demediğini söyledi. MHP seçmenin de yüzde 50’sinin ‘Hayır’ dediğini söyleyen Uslu’nun değerlendirmeleri, AKP çevresinden gelmesi nedeniyle dikkat çekici. ...Devamı.»
Anayasa değişikliği hayata geçerse, HSYK üyeliği seçiminde “pazarlık”, “ittifak” dönemi bitecek ve doğrudan “tek adam” konumuna gelen Cumhurbaşkanı’nın etkili olacağı bir sistem oluşacak. Anayasada “bağımsız ve tarafsız” olacağı belirtilen yargı, tarafsız olmayan Cumhurbaşkanı’nın güdümüne girecek. ...Devamı.»
‘Alternatif Hazine’ye kaynak: Varlık Fonu’na 2.3 milyon metrekare arazi de devredildi. İktidarın ‘mega projeleri’ne kaynak yaratmak için kamuya ait dev kuruluşları bir bir bünyesine katan Türkiye Varlık Fonu, çoğunluğu turizm bölgelerinde toplam 2.3 milyon metrekare Hazine arazisini de ‘yuttu’. Şu ana kadar BOTAŞ, Ziraat Bankası, PTT, Türksat, TPAO, Eti Maden ve Çay İşletmeleri’nin yüzde 100’ü Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 49,12’si, Halkbank’ın yüzde 51,11’i, Türk Telekom’un 6,68’i, BIST’in yüzde 73.6’sı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda 3 milyar TL, çoğu Antalya’da bulunan 46 taşınmaz ve Milli Piyango başta olmak üzere Şans Oyunları ve Türkiye Jokey Kulübü TVF’ye devredilmişti. ...Devamı.»
Afyon'da imzalı takip: Ödev yerine ‘Haydi camiye’… Afyonkarahisar’da Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğü “Haydi Namaza” etkinliği düzenledi. Çocukların din öğretmenlerince teşvik edilmesini isteyen müftülük, çocukların camiye gidip gitmediğini imza karşılığında kontrol edecek ...Devamı.»