A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Çöpten Beslenenler

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 7 Yorum | Yazar Yazan: Tayfun Şahin | 30 Kasım 2009 00:25:51

Çöpten beslenen var mı aranızda? Yere düşürdüğünüz bir parça ekmeği, üfledikten sonra mideye indirmekten bahsetmiyorum. Sokaklara yerleştirilen 'çöp kutularının' içine atılan; bir yanında sümüklü mendilin, öbür yanında köpek pisliğinin olduğu; akşam içkiyi fazla kaçırmış bir ayyaşın kusmuğuna bulanmış bir parça ekmekten bahsediyorum.

O ekmeğe muhtaç olmaktan; çöplüğü yaşamınızın devamı için ‘vazgeçilmez’ görmekten söz ediyorum sizlere.

Yoksa %99,9’u Müslüman olan bir ülkede, hele de Kurban Bayramı döneminde, “Çöpten beslenen olamaz!” diye mi inanmak istiyorsunuz?
 
Annelerinizin, büyükannelerinizin anlattığı, masalımsı, hikâyelerde; tonton amcalarla, cici teyzelerin mahalledeki her şeyi bilip, ihtiyaç sahibi olanlara yardım ettiği günlerin eskimediğini mi düşünüyorsunuz?
 
O zaman; bayramın birinci günü, ekranlara yansıyan çocukları görmediniz demektir.
 
İstanbul’da, Halkalı’nın orta yerinde, 10-15 yaşlarında, kara gözlü çocukların, taşıyamadıkları kurbanlık artığı ‘işkembe’leri çıplak elleriyle ‘deşip’, evlerine götürdüğünü bilmiyorsunuz demektir.
 
Evde kendilerini bekleyen, başı yazmalı, Anadolu kadınlarının; deşilen işkembeden bulaşan hayvan pisliğine bulanmış çocuklarının, o çocuksu telaşlarını yatıştırmak için, alelacele sudan geçirdikleri ‘işkembeleri’ kaynatıp, ‘açlıkla’ terbiye edilmiş evlatlarına yedirdiğini duymadınız demektir.
 
Oysa bizler, görmesek de, duymasak da, bilmesek de; çöpten beslenenlerin sayısı hızla artıyor bu ülkede.
 
Sadece onlar değil sayıları artan.
 
İşsizlerin, yoksulların, mutsuzların, yalnızların, kısaca ‘ezilenlerin’ sayısı artıyor. Çığ gibi büyüyor sorunlar… Kavgalar, sıkıntılar, acılar katlanarak, neredeyse tamamı oluyor hayatın.
 
Tuzla Tersaneleri’nde ‘ölüm’ sıradanlaşıyor. Patron daha çok kazansın diye, ‘mal’ gibi, ‘kum torbası’ gibi dolduruluyor ‘çaresiz işçiler’, deneme adı altında, ölüm sandallarına.
 
Henüz yirmili yaşlarında onlarca genç; ‘kot kumlama’ atölyelerinde, birkaç ay içinde, ölümü bekleyen ‘yatalaklara’ dönüştürülüyorlar.
 
Bu ülkenin öğrencileri; aç karnına, giriyor soğuk yataklarına.
 
Ama böylesi olaylardan ‘habersiz’(!) yaşayanlar da var elbette.
 
Onlar; çıkarları için her şeyi yapmaya hazır olanlar.
 
Tek dertleri: ‘kendileri’.
 
Sürdükleri sefayı devam ettirebilmek için, yapamayacakları şey yok. Her şey, daha fazla kazanmak, daha fazla harcamak üzerine kurulmuş onların dünyasında.
 
‘Din’, onlar için, paravan haline getirilmiş… Düzenleri bozulmasın, halk gerçekleri anlamasın diye durmadan ‘din sömürüsü’ yapıyorlar. Tutarlı olmak, mantıklı olmak gibi dertleri yok.
 
Çöp karıştıran çocukları umursamazlar… Ekmek parası için ölüme giden ‘işçiler’ sadece istatistik değeri taşır onların dünyasında.
 
Ama ‘gözyaşı’ da eksik olmaz gözlerinden. Durmadan ağlarlar. Camide ağlarlar, üniversitede ağlarlar, sokakta ağlarlar… Aslında nerede kamera varsa ve nerede ‘üç beş’ oy kapacaklarını düşünürlerse, orada başlarlar ‘salya sümük’ ağlamaya.
 
Garip bir ‘vicdan’ anlayışları vardır onların. Kendilerine yapılan en küçük harekette, şakşakçılarının da desteğiyle, esip gürler, ‘cadı avı’ başlatırlar. Oysa Ergenekon’un gizli kasası diye içeri tıkılan ama beş parasız olduğu anlaşılan, Kuddusi Okkır’ın, ölümü etkilemez onları.
 
Ferhat Sarıkaya’nın, görevini kötüye kullanması sebebiyle, dönemin Adalet Bakanı’nın da imzasıyla, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından ‘meslekten ihraç edilmesini’; ‘vicdansızlık’ olarak nitelerler. Fakat aynı savcının, beraatla sonuçlanan ve Enver Arpalı’nın hapisteyken, intihar etmesine sebep olan, ’tarihi eser kaçakçılığı’ iddiasını da ortaya attığını görmezler. Yücel Aşkın’ın kalp krizi geçirmesine yol açan o dava, ‘vicdanlarını’ etkilemez.
 
Aslında Türkiye’de süre gelen kavga da budur.
 
‘Çöpten’ beslenen çocuklar için gözyaşı dökenlerle, kendi çıkarları için gözyaşı dökenlerin kavgasıdır.
 
İşsiz çocuğu için telaşlananlarla, paradan para kazanan oğlunu düşünenlerin kavgasıdır.
 
Bedeninden başka kullanacak şeyi olmayan ‘işçilerle’, onların hayatı pahasına, zenginliğine zenginlik katanların kavgasıdır.
 
Ellerini inançla ‘Tanrısına’ açanlarla, ‘din’ adına soygun yapanların kavgasıdır.
 
Bu kavgada, ‘tarafsızım’ demek; zalimden yana olmak, zulme alkış tutmak, hırsızı korumak demektir.
 
Bu kavgada sessiz kalmak; masum çocukların ‘çöplüğe’ mahkûm edilmesini; işsizlerin, emeklilerin, öğrencilerin ezilmesini ‘onaylamak’ demektir.
 
Bu kavgada gözlerimizi kapatmak; gerçeği inkâr etmek demektir.
 
Sizce, hâlâ, gözlerimizi açma vakti gelmedi mi?
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

mustafa { 20 Aralık 2009 17:13:53 }
Malesef...Herkesin gözü açık,herkes bu manzarayı görmek istiyor.
Behcet Atas { 02 Aralık 2009 02:38:02 }
Sayin Hocam, cok guzel bir yazi olmus. Eline, yuregine saglik...
ozkan { 01 Aralık 2009 20:08:55 }
bir insan bu kadarmı kelimelere duygu ve düşünce yükler...hemsenin göz nuruna hemde o kelimelere yazık...tek kelimeyle harika ...kalemine sağlık
fatih can { 01 Aralık 2009 08:13:33 }
Yazı gerçekten hassas bir konuya değiniyor.Fakat keşke her zaman ve her iktidar varken bunları konuşsaydık 1950-60-70-80-90 yada 2000''li yıllarda bu kadar hassas olsaydık ne bu iktidarı çekmek zorunda kalacaktık ne de bu manzaraları görmek zorunda kalacaktık.
phoenix-suşehri { 30 Kasım 2009 14:43:46 }
Öncelikle bu konuyu yazısında içtenlikle dile getirdiği için teşekkür ederim.Bu ve benzeri durumları büyükşehirlerde zaman zaman görmekteyiz;ama beni bir defa çok etkileyen bir olayı paylaşmak istiyorum.Paylaşmadan önce Ankara büyükşehir belediye terminalinde yaşamak zorunda onca insan varken bu devlet hala nasıl sosyal devlet olduğunu iddia edebilir?bu örneği ençok aşti de gördüğüm için dile getirmek istedim.Zamanın birinde Ankara'da bir devlet kurumunda vazifeliyiz.Öğlen yemeği için dairenin yemek hanesi yerine çarşıda birşeyler yiyeyim diye dışarı çıktım.bu gittiğim caddede Ankara yı bilen herkes haberdardır Ankara nın gözde caddelerinden 7.cadde...yemek dönüşü bir de baktım 15,16 yaşlarında bir çocuk çöpü karıştırıyor ve özellikle bulduğu portakal kabuklarını yemeye çalışıyor.düşününce hala midem berbat bir hale geliyor.neyse yanından geçen kimse bu duruma tepki vermeden devam ediyor...tabi biraz şaşkınlık ve üzüntü ile çocuğun yanına yaklaştım ve birşeyler getireyim sana bırak bunları dedim,neyse gittik bir ekmek arası dönerle ayran aldık geldik,yok adam tepkisiz...onlarıda alıyor ama kendinden geçmiş halde...biraz araştırdıktan sonra bunun aslında bir hastalık olduğunu da anlıyorsunuz;ama şunu sorgulamak gerekli bu insanları böyle insanlık dışı duruma düşüren kimdir,nelerdir,hangi şartlardır?makarnacı,kömürcü devlet neden bu durumlara çözüm bulamaz...neyse bu yaptığımın geçici bir çözüm olduğunun farkındayım.işyerine gittim anlatıyorum ne yapsak diye soruyorum kimseden tın yok...boşver sen mi kurtaracaksın edasında çoğu...neyse çocuk esirgemeye vb.yerlere telefon ediyoruz ya karşımda neredeyse beni azarlamaya kalkacak ''hükümet'' memuru ya da ''devran'' memuru ya da salla şeklinde davranan görüş belirten memurlar...neden mi hükümet veya devran memuru olarak niteliyorum o memurları...Devlet memuru olmak sorumlu ve iyi bir insan olmayı gerektirir...kısaca böyleydi yaşadıklarım.benim düzensiz ve özensiz anlatımım için özür dilerim;ama yazar o kadar iyi dile getirmiş ki yaşanan trajedileri bunun üstüne sadece gördüğüm bir insan manzarasını aktarmaya çalıştım.aslında bu yazıları okumak bile istemiyorum artık...cinnet geçirmekten korkuyorum...kalkıp Tanrı dan elçiden bahsedenlerin dağda domuzu eksik ve duyarsız olmaları...ne diyelim Hepsinin Allah bel.....
nihat ziyalan { 30 Kasım 2009 07:24:37 }
ALNINDAN ÖPERİM,

bu yürekli

dürüst yazı için ne desem azdır.

kutlayarak

alnından öpüyorum.

sydney'den dostlukla.

nihat ziyalan
promethe { 30 Kasım 2009 06:05:29 }
yorum yapacak birseyler dusunuyorum fakat bu yazinin uzerine ne soylenebilir ki ? eline yuregine saglik
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı
Ton balığında cıva: Zehirli madde seviyesinin kontrollere rağmen hala yüksek olduğu tespit edildi

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI
Emek, Ümit ve Para

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git