A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Mezopotamya’nın Ağıtları

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Deniz Günal | 27 Mayıs 2023 10:36:14

Önümüzdeki günlerde, Melburn hüzünlü ama heyecan verici bir dinletiye sahne olacak. Mezopotamya’nın Ağıtları! 6 Şubat’ta yaşamını yitirmiş onbinlerce canımızı anacağız. Bu dinletinin yapımcısı Arzu Yuvarlak Danaher’le sizler için bir söyleşi yaptık. Arzu Yuvarlak Danaher, ülkesi ile gönül bağını hiç koparmadan, Melburn’da başarılı pek çok dinleti ve projede yer almış, bir müzik öğretmeni ve klasik Türk müziği sanatçısı.



Arzu’cum bu çalışmayı hangi duygularla başlatıyor ve neler başarmak istiyorsun?

Sevgili Deniz, sorularını yanıtlamadan önce benimle bu söyleşiyi yaparak toplum bireylerimize A Yorum aracılığıyla ulaşmama yardımcı olduğun için sana teşekkür ederim.

Mezopotamya'nın Ağıtları isimli konser çalışmasını bu yılın başında Türkiye'de ve komşu ülkeler Suriye ile Irak'ın bir kısmını etkileyen yıkıcı depremden sağ kalan insanlara, özellikle depremden dolayı yetim kalan çocuklara, depremden dolayı ailesi her şeyini kaybeden çocuklara yardım etmek amacıyla gerçekleştiriyorum. Bu çocukların psikolojik destekli eğitim almalarına katkı sağlamak istiyorum.

Ben Hatay'ın Samandağ ilçesinde dünyaya geldim. Bildiğiniz üzere Hatay bu depremde en feci şekilde zarar gören, kayıplar veren illerimizden bir tanesi. Kendim Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde öğrenci olduğum sırada 1999 Bolu Düzce depremini ve sonuçlarını bizzat yaşamış biriyim. Deprem yaşamış insan-ların psikolojisini, fiziksel ve ruhsal yıkımını çok iyi anlıyorum. Tanrım yeryüzünde hiç kimseye böyle felaketler yaşatmasın.

Lakin bu felaket gerçekleşti ve şu an sonuçları ile mücadele etme, yaraları iyileştirmeye odaklı çalışmalar yapma zamanı. Hatay'da doğmuş, hem oranın ge-lenek görenek ve kültürel değerleriyle donanmış hem de deprem bilincine sahip bir birey olarak üzerimde büyük bir sorumluluk hissederek başladım bu projeye.  Gerek Türkiye'de gerekse Avustralya'da edindiğim 'gerçek sanat' eğitimi ve tecrübelerimi kullanarak bu projeyi yarattım.

Bu proje ile ilgili olan duygularımı anlatmak kelimelere dökmek gerçekten çok zor Deniz'cim. Bu proje üzerinde çalışmaya depremden dört gün sonra başladım. Bilgisayar üzerine her oturduğumda gözlerim doluyor, boğazım düğümleniyor. Çünkü seçtiğim eserlerin hepsi bu bölgelerde yüzyıllardır yaşamış olan insanların  türküleri. Hepsi anonim, yani yazanı belli olmayan müzikli hikayeler. Bu deprem felaketinden çok daha önce gerçekleşmiş felaketleri, bu topraklarda yaşanmış ve yaşanmaya devam etmekte olan acıları anlatıyor.

Tarihsel, sosyal, kültürel ve coğrafi olarak son derece zengin olan bu toprakların insanlarının yaşamını müzik yoluyla Avustralya'nın çok kültürlü toplum bireyle-rinin anlayacağı şekilde sahneye koyabiliyor olmam da başka bir duygusal boyut.

Dinletine verilen desteklerden de söz edebilir misin? Çağımızın en büyük felaketlerinden biri olan 6 Şubat depremi Avustralya’da da büyük üzüntü yarattı, çok sayıda kurum ve yurttaş yardım  ve destek çabasına girişti. Sen Melburn müzik çevrelerinde de etkin yer alıyorsun. Hangi açılardan katkılar vermek istediler?

Ben Avustralya'ya geldiğimden beri on yılı aşkın bir süredir Melburn'un seçkin korolarından biri olan Scots Korosu'nda Müzik Direktörü ve şefi Douglas Law-rence ile şarkı söylüyorum. Bu korodaki korist arkadaşlarım, Scots Kilisesinin üyeleri ve baş lideri, beni depremden hemen sonra başsağlığı dilemek amacıyla aradılar ve çiçekler gönderdiler. Depremden etkilenen bir yakınım olup olmadığını sordular. Derhal bir yardım kampanyası başlatmak istediklerini söylediler. Bana depremle ilgili söyleşiler yapma olanağı tanıdılar. İlk etapta toplanan yardım kampanyasından elde edilen yardımlar, Hatay'dan Mersin iline sığınan halka gönderildi. Daha sonra bana bir konser yapmak isteyip istemediğimi sordular. Ben de kabul ettim ve konser projemin taslağını sundum. Çok beğendiler ve kilisenin tüm olanakları ile destek vereceklerini söylediler.

Scots Church, konserin ev sahipliğini üstlenirken, tüm sağlık ve güvenlik önlem-lerini aldı. Ayrıca elde edilecek bağışlar için özel bir banka hesap numarası oluşturdu, her türlü finansal idaresini, konserin Melburn dışındaki izleyicilere ulaştırılmasını websitesi üzerinden online yayınlanmasını üstlendi.

Scots Korosu, Avustralya Oda Korosu üyeleri hayatlarında ilk defa Türkçe ve Arapça dillerinde şarkı söylemeyi, tüm provalara ve konsere gönüllü katılarak destek vermeyi teklif ettiler.

Korona süreci içerisinde görev aldığım 3MBS Klasik Müzik radyosu 103.5 konseri ilgiyle karşıladı ve kayıt telif hakkını alarak canlı kayıt yapmak istediğini belirtti. 3MBS Klasik Müzik radyosu, klasik müziği seven halk tarafından 1970'lerde ku-rulmuş, halk için klasik müzik yayını yapan bir radyo olduğu için Mezopotamya-'nın Ağıtları konser projesi ile felsefi, vizyon ve misyon açısından örtüşen bir yayın kurumu. Ben de bu özelliklerinden dolayı konserin kayıt telif hakkını kendilerine hediye ettim. Böylece Mezopotamya’nın Ağıtları Avustralya çok kültürlü müzikleri arşivine girmiş olacak.  

Dinletinde çok sayıda değerli Melburnlu sanatçı da yer alıyor.


Evet,  olağanüstü sanatsal destek aldığım müzisyen arkadaşlarım meslektaşlarım var bu projede.

Scots korosunda birlikte şarkı söylediğim arkadaşım dostum, Melburn'un yaşayan ve en iyi bilinen bestecilerinden Vaughan McAlley, eserlerin koro düzen-lemelerini yaptı. Hatta Hatay yöresinden olduğunu tahmin ettiğim hiçbir yerde yazılmış notasını bulamadığım Arapça bir halk şarkısını amatör bir videodan ben-im ve koronun seslendirebileceği şekilde notaya aldı. Bu çalışmalar çok ince, çok özel hassas işitme becerisi gerektiren çalışmalar. Kendisine minnettarım.

Milli Eğitim Bakanlığına uzman müzik öğretmeni olarak atanmadan önce Mel-burn Senfoni Orkestrası'nın eğitim biriminde uzun yıllar görev yaptım. Burada kurduğum arkadaşlıklar, birlikte çalıştığım sanatçıların yapıcı, yüreklendirici desteklerini, verdikleri morali tarif etmem mümkün değil.

Müthiş bir aranjör olan Melburn Senfoni Orkestrası'nda keman sanatçısı Roger Young. Eserlerin batı müziği çalgılarına uyarlamalarını ve düzenlemelerini yaptı. Konserde birinci keman çalacak.

Duayen clarinet sanatçısı Philip Arkinstal, aslında müthiş bir kemanci olan fakat bu konserde piyano çalacak arkadaşım Michael Loftus-Hill, Avustralya'da tanıştığım ilk ve tek Türk klasik müzik keman sanatçısı Işın Çakmakçıoğlu abim, viola sanatçısı ve müzik eğitimcisi Timothy Veldman. Avustralya'nın önde gelen percussion sanatçılarından biri olan John Arcaro. Efsane müzisyen manevi baba-larımdan birisi olan Bülent Sabah ve diğer yürekleriyle bu konsere katkı sağlayan niceleri.

İzleyicileri nasıl bir dinleti bekliyor Arzu’cum?

Sanat severler, halk müziğimizin farklı türlerini, Güneydoğu Anadolu bölgemizin zengin halk müziği örneklerini dinlemeye hazır olsunlar. Repertuarda, bölgenin sosyal ve kültürel yaşamını anlatan Türküler, ninniler, dualar, ağıtlar, feryatlar ve tabii ki aşk şarkıları da var. Zaten aşksız müzik olmaz, yoksa sanat olmaz. Türk Halk müziğinin zengin örneklerini duyarak hem kaybettiklerimizi yad edeceğimiz hem de sahip olduğumuz değerleri özümseyeceğimiz bir konser olacak.

Bir yandan matem tutarken diğer yandan Doğu'nun melodik ve ritmik müziksel geleneklerinin günümüz modern Batı klasik müzik gelenekleri ile birleştiği eşsiz bir konser dinleyebilecekler.

Bu dinleti aynı zamanda bir kültür şöleni olacak, değil mi?

Evet, Melburn’de Hatay ve Suriye yemeklerini en iyi yapan Shamiyat restoranı. Konserden sonra işitsel güzelliklerini sunacağımız illerin ve Hatay'ın damak tadlarından örnekler ikram edecekler. Hiçbir karşılık almadan.

Son olarak Türkiye ile geleceğimizle ilgili neler söylemek istersin? Gönlünden neler geçiyor?

Türkiye ile ilgili düşüncelerim çok derin, çünkü orası benim ana yurdum, mem-leketim, beni ben yapan doğduğum yetiştiğim toprak. Bu gerçeği hiçbir şey değiştiremez, dolayısıyla gönül bağım çok sağlam.

Türkiye'nin insanı çok daha iyi şartlarda, daha iyi yaşamayı hak eden bir halk. Fakat maalesef, bugün dışardan gözlemleyebildiğimizde görüyoruz ki halk hak ettiği şartlarda yaşayamıyor. Ben bir politikacı değilim, okuyan, araştıran, iyiyi, güzeli ve doğruyu nasıl bulabileceğimi sorgulayan bir sanatçıyım. Fakat yaşım ilerledikçe ve öğrendikçe anlıyorum ki bir ülkenin halkının refah içinde yaşaması o ülkenin, özellikle bugün bu küresel iletişim çağında, diş ülkelerle olan yapıcı ve halkın refahını koruyucu diplomatik-ekonomik ilişkilere bağlı.

Türkiye'nin geleceği için gençlerin okuyup araştırıp özellikle gelişmiş ülkelerin idari sistemlerini inceleyip öğrenip, bizim değerlerimizden ödün vermeden o uy-gulamaları nasıl uyarlayacaklarını öğrenmelerini arzu ederim. Doktor, mühendis yetiştirdiğimiz kadar açık görüşlü eğitimci, diplomat, sanatçı da yetişmeli ülkemizde.  Gençlerimizin kendilerine  eğitim olanakları sunulmasa bile bunun için mücadele etmelerini, kendilerine dayatılan cehaleti kabullenmemelerini umut ediyorum.

Ayrıca halkımızın birbirine olan bağlılığını, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı olmaksızın pekiştirmek için düşünüp çaba gösterirsek hepimiz barış, refah, huzur içinde yaşayabilme şansını buluruz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milletine yüz yıl önce hediye ettiği değerler, bugünün dünya siyasi dengeleri göz önünde bulundurularak geliştirilmeli. Bunu başarabilmemizi çok isterim. O zaman Türkiye güçlü bir devlet ve Türk halkı mutlu bir halk olarak yaşayabilecektir.

Sevgili Arzu, biliyorum ki çok yoğunsun. Bize zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim. Mezapotamya Ağıtları’nı dörtgözle bekliyorum.


Dinleti Bilgileri
Tarih: 4 Haziran Pazar
Yer: Scotts Church, 150 Collins Street, Melbourne
Biletler: bit/ly/laments-of-mesopotamia

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git