A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2024 yılında hepatit C tamamen son bulacak.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | 26 Temmuz 2019 20:14:26

İspanya, hepatit C'ye karşı savaşa önderlik ediyor: 2024 yılında hastalık tamamen son bulacak. Bir araştırmaya göre, İspanya'nın İzlanda'dan sonra hastalığın yok edilmesinde savaşan en önemli ikinci ülke olacağını tahmin ediliyor. İstatistikler yaklaşık 60.000 kişinin virüsle yaşadığını ve bunu görmezden gelerek yaşadıklarını gösteriyor.

İspanya, uzun vadede siroz ve karaciğer kanseri gibi iki ölümcül hastalığa neden olabilecek asemptomatik bir virüs olan hepatit C'nin ortadan kaldırılması için küresel mücadeleye öncülük ediyor: Virüse karşı 45 ülkede eylem planları hazırlayan ve hastalığın gelecekteki etkilerini hesaplayan ABD ve Almanya'daki birkaç araştırma merkezinin analiz ettiği bir araştırmaya göre, 2023 yılında hastalığı tamamen ortadan kaldıracak olan İzlanda'nın ardından İspanya 2024 yılında hastalığı ortadan kaldıran ikinci ülke olacak.



Virüsle mücadeleye öncülük eden İspanya'nın yanında , Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm ülkelere 2030'da hastalığı yok etmek için tedavi ve araştırmalara yatırım yapma çağrısında bulundu.

La Paz Universitesi Hastanesi Hepatoloji Bölüm Başkanı Javier García-Samaniego açıklaması şu şekilde ''Eğer her yıl aynı sayıda hastaya teşhis ve tedaviye devam edersek, bu konuda dünya lideri olmamız oldukça doğal olacak.Çok az ülke İspanya kadar bu konuda yatırım ve çaba sarfetti''

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre,  2015 yılında hepatit C'ye karşı ulusal planın başlatılmasından bu yana 2.5 milyar avronun üzerinde yatırım yapılarak, 130.000 hasta tedavi gördü ve bir ilaç sayesinde virüsü ortadan kaldırmayı başardı.

En önemli ve riskli konulardan biri fiyatı oldukça yüksek olan bir ilaç kullanılmasıydı.

García-Samaniego “Hükümet, bu konuya öncelik verdi ve ilaç şirketleriyle iyi bir anlaşma yaptı.Daha fazla ilaç alarak daha düşük bir fiyat elde etti, ”diyor.

Bu anlaşmayla birlikte, 2015 yılında hasta başına malolan 50.000 Avroluk maliyet, günümüzde hasta başına 7.000 Avroya düşürüldü.

2017 yılına kadar hastalıkla mücadelede durumu daha ağır ve ciddi olan hastalara öncelik verildi,fakat günümüzde tüm hastalara ilaç verilecek duruma gelindi.

58 yaşındaki Esther Gonzalo, 1997 yılında ilk hamileleği sırasında virüsü kaptığını öğrendi. Virüse nasıl yakalandığınıysa bilmiyordu. Esther'in telefondaki açıklaması “Doktorlar bana risk grupları arasında olmadığımı söyledi; Hiç uyuşturucu kullanmadım ve kan nakli yaptırmadım ”. Teşhisten sonra başarısız sonuçlanan birkaç tedavi gördü.

''O zaman kullanabileceğimiz tek ilaç kemoterapi etkilerine benzer bir etki yaratan İnterferondur. (İnterferon, vücut hücrelerinin çoğunluğunca sentezlenen ve bakterilere, parazitlere, virüslere ve urlara karşı etki gösteren bir tür proteindir. )  Bendeki etkisi sadece uykusuzluktu ve ilacı kullanmamı durdurdular.O yıldan 2016 yılına kadar her yıl analiz ediliyordum ve ilk ilaç kullandığımda hastalığım tamamen ortadan kalktı.Herhangi bir çözüm olmadığı için oldukça kızgın ve gergindim, bu eşimle olan cinsel ilişkimide kötü yönde etkiledi.Korunmamıza rağmen bulaşacağından korkuyorduk.''

Eşi ve oğlu periyodik olarak test edildi. “O yıllarda çoğu insan hepatit C'nin ne olduğunu bilmiyordu, bu yüzden çok fazla problemle karşılaşmadım.''

Bugün İspanya'da her ay 1.500 ve yılda 18.000 hasta  tedavi ediliyor. Günde bir veya üç kere alınan ilacın ciddi bir yanetkisi gözlenmemiş ve hastalığı yok etme etkisi %97 oranındadır.

İspanya'da hepatit C'ye karşı hizmet veren ulusal planın bilimsel konseyi üyesi ve  Madridde bulunan Ramon ve Cajal Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji bölüm başkanı Agustín Albillos, "Doğru yoldayız, ancak hala teşhis edilmeyen, virüsü taşıdıklarını bilmeyen, etkilenen ve henüz teşhis edilmeyen, yaklaşık 60.000 veya 70.000 insan var."  Virüsün taşıyıcı olduğunu bilmeyenler toplam nüfusun % 0,26'sı kadardır. Bunların % 86'sı 50 ila 80 yaş arasındaki erkekler ve diğerleri aynı yaştaki kadınlar. Albillos, “% 30'u zaten siroz olmuş olabilir” diye uyarıda bulunuyor.

Kan nakli
Hepatite Karşı Savaş Organizasyonu, 1992 yılından önce kan nakli yaptırmış olanlar, burun yoluyla veya kana enjekte yoluyla uyuşturucu kullananlar, korunma olmadan cinsel ilişkide bulunanlar ve sterilizasyon olmadan piercing veya dövme yaptıranların test edilmesi gerektiğini vurguluyor.Aynı zamanda Albillos '' Bunun en zor süreç olduğunu ve gerekli organizasyonların kampanya başlatarak riskli grupların ve genel halkın  araştırılmasına katkı sağlamaları gerektiğini belirtiyor.Geçmişte tedaviye gelerek eski yöntemlerle tedavinin işe yaramadığı hastalarında birdaha hastaneye dönmediklerini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kronik hepatit C dünya çapında 71 milyon insanı etkiliyor. Gezegendeki 194 ülkeden 124'ünün Sağlık departmanlarında belirli planları var, ancak% 40'ının enfeksiyonu ortadan kaldırmak için gerekli materyalleri yok. DSÖ müdürü Tedros Adhanom “Hastalığa yakalanan kişilerin % 80'i hastalığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisi hizmetlerine erişemiyor” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü Hepatit ekibinden Marc Bulterys, “Uzun vadede, etkili planlar geliştirmeyen ülkeler, tanı konmamış hepatit C'nin neden olduğu siroz ve kanser tedavileri için sağlık harcamalarını artırıyor” diyor. İspanya'nın 2024'te virüsü sonlandıracağı tahmininde bulunan Bulterys bu konuda oldukça umutlu. "İspanya dünyada hastalığa karşı savaşan  en iyi 12 ülkeden biri."



Adolfo Garcia'nın hikayesi

65 Yaşındaki Adolfo Garcia için Hepatit C yeni tedavi yöntemleriyle artık kazanılmış bir savaş.

Bir kan analizi yapıldı ve kendisine konulan teşhiste Hepatit A veya Hepatit B olmadığı söylendi.O dönemde Hepatit C hakkında bir bilgi yoktu.

Birçok doktor beslenme biçiminin değiştirilmesinden, iç çamaşarını yıkayarak virüsleri öldürmesinin mümkün olacağı gibi değişik önerilerde bulundular.

 Jiménez Díaz Vakfı'nda hastalığa doğru teşhis konuldu ve tedaviye interferon ile başlandı.
''Kemoterapiye benzer bir tedaviydi, birçok kişide işe yaramasına rağmen bende hiçbir etki göstermemişti.'' Aynı zamanda ilacın yanetkilerinin çok sert ve acı dolu olduğunu belirterek, bu sebeple işinden de ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.

1991 yılında interferonun etkisiyle geçirdiğim zatürreden sonra ilacın kullanımını bıraktım.Bir doktor sadece altı yıllık bir ömrüm kaldığı söyledi.Garcia ilacı kullanmayı bırakmanın rus ruletinden farklı olmadığını fakat devam etmeninde bir yararı olmayacağını düşünmüştü.

Yeni tedavi yöntemleri uygulanmaya başlandı ve eski yöntemler tamamiyle bırakıldı.

130.00 İspanyol eski tedavi yöntemleriyle tedavi edildi.2015 yılında yeni tedavi yöntemi geliştirildi fakat maliyeti oldukça yüksekti ve sadece bütçe 52.000 kişiyi tedavi etmeye yetecek kadardı.

Madrid Bölgesi Hepatit C'den etkilenenler Toğluluğu başkanı Garcia derneğin yürüttüğü mücadeleyi hatırlatarak şöyle devam ediyor.

'' Sağlık sistemi ilaç dağıtmadığı için, kendi grubumda ölen 4 kişiye tanıklık ettim.''

Garcia diğer hastalarla birlikte, bütün hastaların tedavi edilmesi için çok sayıda eylem yaptı, hastanelere giderek ilaç talebinde bulundu.Sonunda toplum baskısı ve ilaç pazarındaki rekabet sayesinde tedavi ağını büyüttüler.

''Sağlık Bakanı Jesús Sánchez Martos ile sokakları terkederek eylemleri bitirmemiz durumunda ihtiyacı olan tüm hastalara ilaç verileceği konusunda anlaştık.Madrid ve Valensiya özerk bölgesi ihtiyacı olan tüm hastalara ilaç verilen ilk bölgeler oldular ve sonrasında diğer özerk bölgelerde de aynı uygulamalar oldu.''

“Şimdi en zor süreçteyiz. Risk gruplarını ele almalıyız: En risklileri uyuşturucu bağımlıları ve özel olarak düzenlenen ve uyuşturucuda kullanılan eşcinsel partileri. Bu riskli gruplardaki bazı hastaların bulaşıcı olduklarını görüyoruz.”, diyor García.

Ayorum.com için İspanyolca'dan Çağkan DUYAN tarafından çevrilmiştir.

Kaynak:  https://elpais.com/sociedad/2019/07/25/actualidad/1564079011_424932.html

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı
Ton balığında cıva: Zehirli madde seviyesinin kontrollere rağmen hala yüksek olduğu tespit edildi

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI
Emek, Ümit ve Para

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git