A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

TEMCİT PİLAVI

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 28 Mayıs 2022 10:08:05

Aslında malın varlığı da yokluğu da insanın başına bela olur. Malın varlığında, onu akıllı kullanmak, iyi yönetmek gerekir. Yokluk için ise söylenecek çok şey yoktur. Ya yokluğu kabul edip otururlar ya da bu eksikliğin üstesinden gelmek için hırslanırlar. Her insanın mutlaka bir miktar malı olduğunu düşünmekteyim. Ya satarlar geçinmek için ya da sermaye yapıp, gelir temin etmek için kullanırlar.

Kimisi ise atasından kalan malı hayat mücadelesinde sermaye yapar, kimi insan doğuştan yetim  ve öksüzdür bakılmaya muhtaç olur. Yaşama böyle başlayan bazı insanlarda hayatta birçok konuda muvaffak olmak ve mal mülk edinme hırsı oluşur. Bu duruma düşen insanlar ise aklın yerine hırslarının kurbanı olur.



Hırs bir kere aklın önüne geçmişse, bu dağdan yuvarlanan kayaya benzer. Düştükçe hızı artar, ve etrafa verdiği tahribat da artar. Eh kaya bir sefer düşmeye başladı mı, önüne gelen her engeli de kırıp geçer. Dağın eteklerine geldi mi, düzlükte bütün enerjisini kaybetmiş sporcular gibi serilip durur. Bu kanımca hayat mücadelesinin sonu olur. Çünkü hırslarına yenik düşen insan hayat derslerinden uzak kalır.

Hayatta her olumsuz veya olumlu olaydan bir ders çıkarmak gerekir. Eğer hayatta yaşanan her olaydan ders çıkarmıyorsanız, yaşamın  bir değeri kalmadığına inanmaktayım. İnsanın yaşamındaki olaylara verdiği tepkilerde aklının önde olması önemlidir.

Senelerce önce 1986 mayıs ayında Stockholm’e gittiğimi hatırlarım. Hava alanında pasaport polisi vizem olmadığı için ülkeye girmemin mümkün olmadığını söyledi. Ben ise ısrar ettim, İsveç’te hürriyet ve demokrasi olduğunu ve bu nedenle benim ülkeye giriş yapmamı engellemelerinin anlamsız olduğunu söyledim. Havaalanında bir üst yetkiliye götürdüler beni. Ülkeye bir toplantı için geldiğimi iki gün sonra gideceğimi anlattım. Zaten elimde kalacağım otel bilgileri, ve dönüş biletim olduğundan ülkeye girmek istediğimi tekrar ettim. Hatta pasaportu olmayan PKK terör örgütü militanlarının ülkeye nasıl girip, ülkenin Başbakanını öldürdüğünü de sormuştum. Bana iki günlük sınır vizesi vermişlerdi.

28 Şubat 1986 tarihinde, bu gün OLOF PALME GATA adlı yolun üzerinde bulunan sinemaya eşi ile giden dönemin İsveç başbakanı OLOF PALME , sinema çıkışında kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürülmüştü. Birden fazla şüpheli vardı. Christer Pettersson ve Stig Engström bu şüphelilerin içindeydi.

Ancak bazı görgü tanıkları esmer uzun boylu birisinin ateş ettiğini iddia etti. Pettersson verilen tarife uymadığından beraat etmiş, Stig ise tutuklu olduğu süreç içinde  yaşamını yitirmişti. Bütün suçu ölen sanığa bağlayan yönetim OLOF PALME dosyasını kapatmış oldu. Stockholm’de otele eşyalarımı bırakıp hemen sinemanın bulunduğu yere gittim. Koskoca bir ülkenin başbakanının öldürüldüğü mekanı seyrettim, çok üzülmüştüm. Ne kadar ilginçtir ki Sosyal Demokrat Parti üyesi ve aynı dönemlerde siyaset yapan Bernt Carsson ise 21 Aralık 1988 tarihinde İskoçya’nın Lockerbie  kentine düşen Pan Am 103 sefer nolu uçağın yolcusu olarak hayatını kaybetmiştir.

Hani derler ya ‘Bir musibet bin nasihatten evladır’, bu sözü çok severim . Kimi insan nasihatten anlar ‘yapma’ denilen konularda hassas davranır, olumsuz ders almaktansa, yapmaktan vazgeçer. Kimileri vardır verilen nasihati dikkate almaz. Bildiğini okur ve zararı sineye çeker. İşte böyle durumlarda, deneme yanılma metodu ile öğrenme kavramı çalışır. Aslında tanrının insana verdiği akıl ve zekayı kullanmak yerine deneme yanılma metodunu seçenlerin, zeka seviyeleri düşük insanlar olduğuna inanırım. Dere yatağına ev yapan insanlar gibi. Şiddetli yağmur yağdığında dere taşıp, ev sele kapılıp yok olunca ‘Nerde Bu Devlet‘ diye sızlanmalarını anlamakta güçlük çekmekteyim.

Geçtiğimiz birkaç sene evvel casus olarak tutuklanan Rahip Andrew Craig Brunson’ın Türkiye’de planlanan bazı yasa dışı eylemlerde müdahil olduğu iddia edilerek 3 yıl 1 ay 15 güne mahkum edilmişti. Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı tarafından yayınlanan bir basın toplantısında Rahip Brunson serbest bırakılmazsa, Recep Beyin mal varlığı konusunda araştırma yapılabileceği söylenince, Rahip Andrew Craig serbest kalarak özel bir uçakla ülkesine doğru havalandı. Şimdi elimizde ne kaldı üçün biri. Rusya’nın Ukrayna’ya işgal için saldırmasını NATO seyrederken, Rusya’nın İsveç’e de saldırma ihtimalinden korkan Batı dünyasının teşviki ile İsveç ve Finlandiya Nato’ya girmek için müracaat ettiler. Belki haklı nedenlerle biz de bu müracaatı engellemek için veto hakkımızı kullanmaya kalmaktayız. Ancak elindeki koz yeterli olur mu? Bilmiyorum. Rahip Brunson misali TEMCİT pilavı tekrar ortaya konursa ne olur diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Rusya, Kuzey Kore ve Ukrayna’nın Çalınan Nesli
Düşen İHA’lar, Yükselen Gölge Savaş: Türkiye Semalarında Rus İstihbaratının Sessiz İşgali ve Egemenlik Krizi
Yağmurlu Bir Bayrampaşa Sabahında Orta Asya’dan Uzakdoğu’ya Uzanan Bir Hat
Barınma Krizi Değil, Sınıf Savaşı, Türkiye’de Konut, Kira ve Kentsel Dönüşüm Üzerinden Yürütülen Sessiz Tasfiye
Karadeniz Alarm Veriyor, İHA Olayları, Tanker Patlamaları ve Sessizce Derinleşen Bir Güvenlik Krizi

Litvanya Parlamentosu’nda Çerkes Soykırımı Tartışmaları: Tarih, Hafıza ve Uluslararası Sorumluluk
Körfez Bölgesinin Küresel Güç Merkezi Olma Yarışının İç Yüzü
Trump'ın Ulusal Güvenlik Stratejisi: Tepki ve Gerçekleşme
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti güvenlik işbirliğini derinleştiriyor.
Narva’da Sessiz İhlal, Rus Sınır Muhafızları Estonya Toprağında, Dünya Yine Seyirci

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi

Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Balın Ruhu, Üst Galile’de Bir Distilatörün Eski Yahudi Geleneğini Koruma ve Balı Cine Dönüştürme Serüveni
Mercedes-Benz Places by Binghatti Gökdelen Kapitalizmi ve Küresel Hegemonya
Masumiyet Pazarlanıyor mu Baby Dove’un Türkiye’ye Girişi, Bebek Bakımında Güven Söylemi ve Kapitalizmin En Hassas Alanı
Düşünmektan uyuyamayanlar ve uyumaktan düşünmeyenler : Türkiye çelişkisi
Seul’den Pulpit’e, Rabi (Haham) Angela Buchdahl’in Olağanüstü Hikayesi — Kimlik, Dahil Etme ve Bölünmüş Dünyada Yahudi Liderliği

PALAVRA
YARGI ÜLKESİ
BÜTÇE
UTANMA
Boydan Kısa

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git