A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Gazze'nin çocukları açlığın pençesinde

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | 19 Ocak 2024 12:20:29

Ölümün kol gezdiği, İsrail’in saldırı ve işgali altındaki Gazze Şeridi’nin, özellikle insani yardımın sınırlı ulaşabildiği kuzey bölgelerinde yaşama tutunmaya çalışan Filistinliler, İsrail’in hava ve kara saldırılarının yanı sıra çocuklarının hayatını tehdit eden açlıkla da mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de açlığı ve ölümcül salgınları önlemek için daha hızlı, daha güvenli yardım erişimi ve daha fazla tedarik rotası gerektiğini belirterek "insani ateşkes çağrısını" yineledi.



Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'ye ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada BM kuruluşları, kıtlık riskinin arttığı ve daha fazla insanın ölümcül salgınlara maruz kaldığı Gazze'de insani yardım akışında acilen önemli adım atılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. BM, 23 Aralık 2023'te, dünyadaki "en aç" her 5 kişiden 4'ünün bugün Gazze Şeridi'nde olduğunu bildirdi.


(İsrail ordusunun saldırısında eşini kaybeden 4 çocuk babası Filistinli Mahmut Abu Dorra , çocuklarını korumak ve can güvenliklerini sağlayabilmek için Gazze kentindeki evlerini terk edip Refah kentine sığınarak harabeye dönen bir binada zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Yiyecek temin etme konusunda zorluk çeken Filistinli Dorra, çocuklarına anne şefkatinin eksikliğini hissettirmemek için büyük çaba sarf ediyor.)

BM özel raportörleri, 16 Ocak’ta ise İsrail'in, Gazze'nin gıda sistemini yok ettiğini ve gıdayı Filistinlilere karşı silah olarak kullandığını bildirdi. Filistin ve uluslararası yardım kuruluşları, Gazze Şeridi'nde yaşayan ve sayıları 2,3 milyonu bulan nüfustan binlerce kişinin “insani koşullar önemli ölçüde iyileşmezse ölebileceği” konusunda uyarıyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yalnızca sınırlı miktarda insani yardım girmesine izin vermesi, 100 günden fazla süredir İsrail savaşıyla karşı karşıya olan Gazze Şeridi’ndeki insani durumu daha da kötüleştiriyor.



Gazze Şeridi'ndeki yüzbinlerce Filistinli çocuk, gıda stoklarının tükenmesi ya da İsrail ordusunun mevcut olanları bombalaması ve sınırlı miktarda yardım gelmesi nedeniyle yeterli ve sağlıklı yiyecek ile temiz suya erişemiyor.

İsrail’in saldırı ve kuşatmalarına maruz kalan Gazze'deki Şifa Hastanesi’nin bahçesindeki çadırda kalan 8 yaşındaki Mahmud Nasır, açlıktan dolayı yaşadığı şiddetli halsizlik nedeniyle ayağa kalkamıyor ve oyun oynayamıyor. Mahmud'un babası Seyit Nasır ise her gün sabahın erken saatlerinden itibaren 5 kişilik ailesi için yiyecek arıyor ancak yalnızca hayatta kalabilecekleri bir miktar pirinç ve biraz da su bulabiliyor. Baba Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada,"Koşullar çok zor. Açlık Gazze'yi kasıp kavuruyor. Evleri ve barınma merkezlerini kol geziyor, insanların hayatlarını büyük ölçüde tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.

Gazze’deki mevcut koşullarda çok az bulunabilen pirincin fiyatının bile inanılmaz derecede arttığına dikkati çeken Nasır, "Un ve ekmek kıtlığı nedeniyle şu anda Gazze'deki ana yemek sadece haşlanmış pirinç." dedi. Nasır, çocukların sadece haşlanmış pirinç yemek istemediklerini ifade ederek zaman zaman çocukların açlıktan baş dönmesi yaşadıklarını anlattı.



Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki evini terk etmek zorunda bırakılan Filistinli Adil Muheysin de biraz gıda bulabilmek için her gün batı bölgelerine, sahil tarafındaki Er-Reşid Caddesi'ne gidiyor. Muheysin, insani yardım yüklü kamyonların geleceği umuduyla gittiği caddeden çoğu zaman boş dönüyor.

Filistinli Muheysin, "Açlıktan ölmek üzere olan çocuklarıma bir lokma bulmak için çabalıyordum. Maalesef açlıklarını giderecek hiçbir şey bulamadım. Bu yüzden hayatımı riske atıp El-Bahr Caddesi'ne gidip, belki biraz yiyecek bulurum umuduyla güneyden gelen kamyonları beklemeye karar verdim." dedi.

İsrail güçlerinin üzerlerine ateş açtığını ve yardım kamyonlarının uzun aralıklarla geldiğini ifade eden Muheysin, bu nedenle çoğu zaman hiçbir şey alamadan geri döndüğünü belirtti. Filistinli baba, savaşın başından bu yana kapalı olan ve kapılarını yeniden açan, sınırlı miktarda ürün bulunan küçük bir dükkandan birkaç gün önce az miktarda pirinç ve makarna alabildiğini söyledi.

Çocukların beslenme ihtiyacını karşılamakta zorlandıklarını ifade eden Muheysin, "Durum böyle devam ederse çocuklarım açlıktan ölecek. Bir ayı aşkın süredir yediğimiz pirinç ve makarnalar piyasada çok az miktarda bulunuyor. Bu yemek bile çocukların beslenme ihtiyacını karşılamıyor." diye konuştu.



Gazze’nin Er-Rimal Mahallesi sakinlerinden yaklaşık bir ay önce baba olan Hani Esat ise şu anda uygun mama bulmakta büyük zorluklar yaşıyor.

Esat, "Çocuğumun mamaya ihtiyacı var ve benim bunun için param yok. Param olsa bile uygun mamayı bulamayabilirim. Eşim uygun besin maddelerini tam olarak tüketemediği için emzirme yeterli olmuyor." dedi.

İlk defa baba olduğuna dikkati çeken Esat, "İlk çocuğumu şu anda ciddi bir zayıflama sorunu yaşadığı için açlıktan kaybetmekten korkuyorum." ifadelerini kullandı.

BM, 16 Ocak’ta İsrail'in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Gazze'de mevcut gıda sıkıntısı nedeniyle yaşanan krize ilişkin açıklama yapmıştı.

Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 378 bin kişinin Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre "felaket" olarak adlandırılan 5. seviye açlıkla yüz yüze olduğu belirtilmişti. Açıklamada, 939 bin kişinin ise acil durum seviyesi olarak bilinen 4. derece açlıkla karşı karşıya olduğu kaydedilmişti.



1 MİLYON 900 BİN KİŞİ YERİNDEN OLDU

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de 1 milyon 900 bin kişi yerinden edildi ve bunların büyük bir kısmı derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşıyor.

Tel Aviv yönetimi, Gazze'de "gıda sıkıntısı" olmadığını iddia etse de başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları bölgede yaşanan açlığı gözler önüne seriyor.

İsrail'in insani yardımların girişine çıkardığı zorluklar ve engellemeler nedeniyle Gazze'ye gıda ve diğer ihtiyaç duyulan ürünler yeteri kadar ulaştırılamıyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana yoğun saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi, 2007'den beri İsrail'in kara, deniz ve havadan ablukası altında bulunuyor.

Kaynak : AA

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git