A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

NİYET

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 09 Kasım 2008 00:25:01

"Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir". Kimilerinin bir İrlanda atasözü olduğunu iddia ettiği bu söz Karl Marx dahil birçok kişiye mal edilmiştir. İyi niyetin cehennemlik, kötü birşey olduğunu mu savlıyor bu söz, yoksa iyi niyetli olmanın yetersizliğini mi? İyi niyet cehenneme götürüyorsa kötü niyet cennete mi götürüyor acaba diye sorası geliyor insanın.

Oruç tutan kişinin “oruçluyum” yerine “niyetliyim” demesinin anlamı ne? Niyet edilen şey, yapılandan daha mı önemli?  Bunlar nereden mi aklıma geldi?  Gerzek Bush oğlu Bush’tan sonra genç bir karaderilinin ABD başkanlık seçimlerini kazanması bir yandan, öte yandan da AKP’nin kapatılma davasında Anayasa Mahkemesinin yaptığı incelemelerden... 47 yaşındaki ve devlet yönetiminde deneyimsiz bir senatör olan Obama’nın seçim kampanyası sırasında söylediklerini dinleyince alkış tutmamak elde değildi.  Gerzek Bush’un ayan beyan ortalıkta olan ve aptallığı yüzünden gizlemeyi beceremediği kötü niyetinden sonra Obama’nın konuşmalarında sergilediği iyi niyeti çoğu kişiye ferahlık verdi.  Seçimleri kazanması dünyanın dört bucağında kutlandı.  Obama’nın iyi niyetli olduğundan kimsenin pek kuşkusu yok ama acaba iyi niyet yetecek mi, yoksa Obama cehennemlik mi?
 
Zenci Obama’nın zaferi ile Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye zencileri” denen ezilmişlerin, ekonomik güç sahibi olmayanların temsilcisi görünümünde seçimleri kazanması arasında benzerlikler kuranlar oldu.  Kasımpaşalı ve Kasımpaşalı ağzıyla konuşan Erdoğan ile Amerikanın en saygın üniversitelerinden mezun ve hitabetine karşıtlarının bile hayran olduğu Obama arasında gerçekten –en azından niyet açısından- benzerlik var mı dersiniz?  Kimilerine bakarsanız Erdoğan’ın “asıl” niyeti Türkiye’yi şeriatla yönetilen bir “İslâm Devleti”ne dönüştürmek.  Obama’nın niyeti ise kendi söylediği kadarıyla –Bush âfetinden sonra- ABD’yi yeniden dünyada sayılan, sevilen bir ülke haline getirmek.  ABD’nin bu konuma gelebilmesi için dünya jandarmalığından vazgeçmesi, ABD’nin üstünlük sanrılarını bir yana bırakması gerekecek.  ABD silâh sanayii ve petrol şirketleri Obama’nın bunu yapmasına ne ölçüde izin verecekler, göreceğiz.  Ne demiş Ziya Paşa üstadımız:
 
Âyinesi iştir kişinin, lâfa bakılmaz,
Görünür şahsın rütbe-i aklı eserinde.
 
Bildiğiniz gibi Türkiye’de Anayasa Mahkemesi kıl payı farkla AKP’nin kapatılmaması kararı verdi.  Kapatılma gerekçesi olarak öne sürülen şeyler çeşitli dönemlerde AKP yöneticilerinin söylediği laiklik karşıtı sözlerdi.  Öte yandan Mahkeme AKP’nin icraatına bakarak şunları göz önüne aldığını belirtti:
 
AB'ye giriş çabalarının sürdürülmesi ve adaylık statüsü elde edilmesi.  Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcılığın anayasaya girmesi.  İdam cezasının savaş hali dışında Anayasa'dan çıkarılması.  Uluslararası sözleşmelere öncelik.  AİHM kararıyla yeniden yargılanma hakkı tanınması.  BM medeni ve siyasal haklar sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası insan hakları belgesi imzalanması.  Türban iptalinden sonra iktidar gücünün kullanılarak, şiddet eylemlerine teşvik edilmemesi.  Demokratik laik düzeni ortadan kaldırmak için şiddet kullanılmaması.  Hazine yardımını kesmeyle sonuçlanan eylemlerin hiçbirinde şiddet çağrısı olmaması.  Çıkarılan yasaların Anayasa Mahkemesi tarafından temel demokratik esaslara aykırlıktan iptal edilmemesi.  Tüzük ve programında laikliğe aykırı sistem arayışının saptanamaması.  22 Temmuz seçimlerinde AKP'ye halkın onay verdiğinin görülmesi”.
 
Yâni bir yanda niyet, öte yanda icraat.
 
Bush yönetimi Irak’a saldırı için bahane arayıp kitle imha silâhları yalanını pazarladığında “ne yâni Saddam’ın bu silâhları geliştirip bize saldırmasını mı bekleyelim” demişti.  Yâni Saddam’ın niyeti bozuktu dediler.  Didik didik arayıp ta bu silâhlara rastlanmayınca da “tamam, bu silâhlar yokmuş ama Saddam’ın bu silâhları geliştirmeye niyeti vardı” diye savunmaya geçtiler.  Şimdi de İran’ın niyetinin kötü olduğu öne sürülüyor.  Daha önce de 1981’de İsrail uçakları Irak’ın Osirak nükleer reaktörüne saldırıp işlemez hale getirdiğinde “biz biliriz bu Saddam’ı, namussuz herif, niyeti burada nükleer silâh üretip bize saldırmaktı” dediler.  “Pre-emptive strike”, yâni önleyici darbe terimi o günden beri güncellik kazandı.
 
Şimdi siz bugün kalkıp polise gitseniz ve komşunuz Mehmet’in sizi öldürmeye niyeti olduğunu söyleyip Mehmet’in içeri tıkılmasını isteseniz karakol gülmekten kırılan polis popolarıyla dolup taşar.  Çünkü ortada bir eylem, bir icraat yoksa suç ta yoktur.  Eğer niyet suç kabul edilirse buna düşünce suçu denir ve demokratik bir düzende bunun yeri yoktur.  Peki, bir an için aksini düşünelim.  Ya haklıysanız ve Mehmet’in gerçekten sizi öldürmeye niyeti varsa ve polis te size karakolda kapıyı göstermişse ne olacak?  Mehmet sizi öldürecek, ondan sonra yargılanacak ve bilmem kaç yıl hapis yatacak, siz de öldüğünüzle kalacaksınız.  Saddam nükleer silâh geliştirip İsrail’e atar, İsrail’i yok ederse ne olacak, ya da Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimi bir gün küttedenek şeriat ilân ederse ne halt edeceğiz?
 
Bunlar, yanıtlarını bildiğimi iddia edemeyeceğim önemli sorular.  Kişilerin ya da ülkelerin gerçek niyetini kesinlikle bilmemize olanak var mı?  Kendimizce adını koyduğumuz niyete dayanarak tepki göstermek ne derece doğru, tepki göstermemek ne ölçüde tehlikeli?  Kötü birşeylerin olmasını önlemek için niyete bakacaksak bunun sonu nereye varır?  Niyetinin ne olduğunu daha “bilimsel olarak” anlamak için bu sefer de o kişinin genlerinde ne eğilimler olduğuna bakmaya gitmez mi bu yol?  İnsanların genlerine bakıp “bu cinayet işlemeye eğilimli”, “bu tecavüzcü olmaya eğilimli”, “bunda hırsız geni var” diyerek insanları, yapma niyeti olduğuna inandığımız, ama yapmadıkları şeyler yüzünden cezalandırmaya girişmez miyiz?  Bunların yanıtını bilen beri gelsin.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git