A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

NİYET

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 09 Kasım 2008 00:25:01

"Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir". Kimilerinin bir İrlanda atasözü olduğunu iddia ettiği bu söz Karl Marx dahil birçok kişiye mal edilmiştir. İyi niyetin cehennemlik, kötü birşey olduğunu mu savlıyor bu söz, yoksa iyi niyetli olmanın yetersizliğini mi? İyi niyet cehenneme götürüyorsa kötü niyet cennete mi götürüyor acaba diye sorası geliyor insanın.

Oruç tutan kişinin “oruçluyum” yerine “niyetliyim” demesinin anlamı ne? Niyet edilen şey, yapılandan daha mı önemli?  Bunlar nereden mi aklıma geldi?  Gerzek Bush oğlu Bush’tan sonra genç bir karaderilinin ABD başkanlık seçimlerini kazanması bir yandan, öte yandan da AKP’nin kapatılma davasında Anayasa Mahkemesinin yaptığı incelemelerden... 47 yaşındaki ve devlet yönetiminde deneyimsiz bir senatör olan Obama’nın seçim kampanyası sırasında söylediklerini dinleyince alkış tutmamak elde değildi.  Gerzek Bush’un ayan beyan ortalıkta olan ve aptallığı yüzünden gizlemeyi beceremediği kötü niyetinden sonra Obama’nın konuşmalarında sergilediği iyi niyeti çoğu kişiye ferahlık verdi.  Seçimleri kazanması dünyanın dört bucağında kutlandı.  Obama’nın iyi niyetli olduğundan kimsenin pek kuşkusu yok ama acaba iyi niyet yetecek mi, yoksa Obama cehennemlik mi?
 
Zenci Obama’nın zaferi ile Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye zencileri” denen ezilmişlerin, ekonomik güç sahibi olmayanların temsilcisi görünümünde seçimleri kazanması arasında benzerlikler kuranlar oldu.  Kasımpaşalı ve Kasımpaşalı ağzıyla konuşan Erdoğan ile Amerikanın en saygın üniversitelerinden mezun ve hitabetine karşıtlarının bile hayran olduğu Obama arasında gerçekten –en azından niyet açısından- benzerlik var mı dersiniz?  Kimilerine bakarsanız Erdoğan’ın “asıl” niyeti Türkiye’yi şeriatla yönetilen bir “İslâm Devleti”ne dönüştürmek.  Obama’nın niyeti ise kendi söylediği kadarıyla –Bush âfetinden sonra- ABD’yi yeniden dünyada sayılan, sevilen bir ülke haline getirmek.  ABD’nin bu konuma gelebilmesi için dünya jandarmalığından vazgeçmesi, ABD’nin üstünlük sanrılarını bir yana bırakması gerekecek.  ABD silâh sanayii ve petrol şirketleri Obama’nın bunu yapmasına ne ölçüde izin verecekler, göreceğiz.  Ne demiş Ziya Paşa üstadımız:
 
Âyinesi iştir kişinin, lâfa bakılmaz,
Görünür şahsın rütbe-i aklı eserinde.
 
Bildiğiniz gibi Türkiye’de Anayasa Mahkemesi kıl payı farkla AKP’nin kapatılmaması kararı verdi.  Kapatılma gerekçesi olarak öne sürülen şeyler çeşitli dönemlerde AKP yöneticilerinin söylediği laiklik karşıtı sözlerdi.  Öte yandan Mahkeme AKP’nin icraatına bakarak şunları göz önüne aldığını belirtti:
 
AB'ye giriş çabalarının sürdürülmesi ve adaylık statüsü elde edilmesi.  Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcılığın anayasaya girmesi.  İdam cezasının savaş hali dışında Anayasa'dan çıkarılması.  Uluslararası sözleşmelere öncelik.  AİHM kararıyla yeniden yargılanma hakkı tanınması.  BM medeni ve siyasal haklar sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası insan hakları belgesi imzalanması.  Türban iptalinden sonra iktidar gücünün kullanılarak, şiddet eylemlerine teşvik edilmemesi.  Demokratik laik düzeni ortadan kaldırmak için şiddet kullanılmaması.  Hazine yardımını kesmeyle sonuçlanan eylemlerin hiçbirinde şiddet çağrısı olmaması.  Çıkarılan yasaların Anayasa Mahkemesi tarafından temel demokratik esaslara aykırlıktan iptal edilmemesi.  Tüzük ve programında laikliğe aykırı sistem arayışının saptanamaması.  22 Temmuz seçimlerinde AKP'ye halkın onay verdiğinin görülmesi”.
 
Yâni bir yanda niyet, öte yanda icraat.
 
Bush yönetimi Irak’a saldırı için bahane arayıp kitle imha silâhları yalanını pazarladığında “ne yâni Saddam’ın bu silâhları geliştirip bize saldırmasını mı bekleyelim” demişti.  Yâni Saddam’ın niyeti bozuktu dediler.  Didik didik arayıp ta bu silâhlara rastlanmayınca da “tamam, bu silâhlar yokmuş ama Saddam’ın bu silâhları geliştirmeye niyeti vardı” diye savunmaya geçtiler.  Şimdi de İran’ın niyetinin kötü olduğu öne sürülüyor.  Daha önce de 1981’de İsrail uçakları Irak’ın Osirak nükleer reaktörüne saldırıp işlemez hale getirdiğinde “biz biliriz bu Saddam’ı, namussuz herif, niyeti burada nükleer silâh üretip bize saldırmaktı” dediler.  “Pre-emptive strike”, yâni önleyici darbe terimi o günden beri güncellik kazandı.
 
Şimdi siz bugün kalkıp polise gitseniz ve komşunuz Mehmet’in sizi öldürmeye niyeti olduğunu söyleyip Mehmet’in içeri tıkılmasını isteseniz karakol gülmekten kırılan polis popolarıyla dolup taşar.  Çünkü ortada bir eylem, bir icraat yoksa suç ta yoktur.  Eğer niyet suç kabul edilirse buna düşünce suçu denir ve demokratik bir düzende bunun yeri yoktur.  Peki, bir an için aksini düşünelim.  Ya haklıysanız ve Mehmet’in gerçekten sizi öldürmeye niyeti varsa ve polis te size karakolda kapıyı göstermişse ne olacak?  Mehmet sizi öldürecek, ondan sonra yargılanacak ve bilmem kaç yıl hapis yatacak, siz de öldüğünüzle kalacaksınız.  Saddam nükleer silâh geliştirip İsrail’e atar, İsrail’i yok ederse ne olacak, ya da Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimi bir gün küttedenek şeriat ilân ederse ne halt edeceğiz?
 
Bunlar, yanıtlarını bildiğimi iddia edemeyeceğim önemli sorular.  Kişilerin ya da ülkelerin gerçek niyetini kesinlikle bilmemize olanak var mı?  Kendimizce adını koyduğumuz niyete dayanarak tepki göstermek ne derece doğru, tepki göstermemek ne ölçüde tehlikeli?  Kötü birşeylerin olmasını önlemek için niyete bakacaksak bunun sonu nereye varır?  Niyetinin ne olduğunu daha “bilimsel olarak” anlamak için bu sefer de o kişinin genlerinde ne eğilimler olduğuna bakmaya gitmez mi bu yol?  İnsanların genlerine bakıp “bu cinayet işlemeye eğilimli”, “bu tecavüzcü olmaya eğilimli”, “bunda hırsız geni var” diyerek insanları, yapma niyeti olduğuna inandığımız, ama yapmadıkları şeyler yüzünden cezalandırmaya girişmez miyiz?  Bunların yanıtını bilen beri gelsin.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git