İşçilerin Tarihi
1970 e vardığımızda sendikal hareket ve iktidar arasındaki manzara şöyleydi: Birkaç yıldan beri Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) konfederal (üst) yönetimi, patronlar ve Süleyman Demirel in yönetimindeki AP (Adalet Partisi) hükümeti, 1967 de kurulduğundan beri gittikçe güçlenen ve etkisi Marmara Denizinin eteklerinin çok ötesine yayılan DİSK...
Söz / Sözün Özü
Sözleşmek. Konuşmak. Söyleşmek. Yazmak. Yayınlamak : Tarihe, kendi tarihimize bir iz bırakmak. Bir katkıda bulunmak. Ana, baba, hala, teyze, amca, dayı, nene, dede ve benzeri büyüklerimizle söyleşiler yapmak : -Sözün gösterilmesi- için onları söyleşi yaparken kamerayla ölümsüzleştirmek. Evet Sözlü Tarihi canlandırmak. Sözlü Tarih?in olanaklarından en iyi biçimde yararlanmak mümkün.
İşçi Sınıfı
Var mı(ydı)? Yok mu(ydu)? Uzun çok uzun yıllar tartışması yapıldı: Osmanlı İmparatorluğu?nda ve hemen sonrasında Türkiye Cumhuriyeti de işçi sınıfı var mıydı? Yok muydu? İşçi Hareketi Tarihi konusuna 1960?ların ortasından beri merak, hem de ne merak, sardığım için o tarihten beri bu konu beni de birinci derecede ilgilendirdi.
Değerler Rabbi
İnsan doğayla ayrımını algıladığı andan itibaren algısıyla algıladığı arasında bir bağın olduğunu sezer. İlk elden duyusal bilinç düzeyinde de olsa bunun nedenlerini, gördüklerinin gerisinde neyin var olduğunun arayışına da başlamış olur. Algının kendisi bir üçlemenin birliğidir: algılanan, algılayan ve algı. Algı, şiddeti ve biçimi ne...
Eski bir yanardağı Aborijin hikayesi
Uzun zaman önce, Avustralya?nın güneydoğusuna dört dev yaratık gelmiş. Üçü, kıtanın diğer bölgelerine yürüyüp gitmiş ancak biri yere çömelmiş. Vücudu, Budj Bim adındaki bir yanardağa, dişleri ise yanardağın lavlarına dönüşmüş. Günümüzde bilim insanları, bölgedeki Aborjin Gunditjmara halkı tarafından anlatılan bu masalın aslında geçmişe dayanan bazı temelleri olabileceğini düşünüyor.
Kötülüğün Sıradanlığı
Okullardaki tarih kitaplarının içeriğini hatırlayın; eğitim süreci içinde size öğretilen tarih sanat tarihi ya da bilim tarihi değil, ağırlıklı olarak savaş tarihidir. İnsanlık tarihi gerçekten de büyük savaşlar ve katliamlarla doludur. İnsanlığın tuttuğu kayıtların atılım yapması dolayısıyla yirminci yüzyıl içinde yer alan bu korkunç şiddet olaylarına daha detaylı olarak tanıklık etmekteyiz.
KAOTİKA
-En parlak yıldızlar en büyük kaostan doğar- (Nietzsche.) Evrende var olan her şey olduğu haliyle kendini ortaya koyuş biçimi olarak bir ifadedir, bu haliyle kendinde nasılsa öyledir. İnsan dışındaki her varlık verili haliyle zorunlu-doğal yasalılığın hükmü altındadır. Görünüşler her ne kadar değişiyor olsa da yasalılık değişmeden kalır.
Türk ulusunu Araplaştırma projesi
Amerikalı ünlü siyaset bilimci Samuel P. Huntington 1996 da yayınlanan kötü şöhretli kitabı -Uygarlıklar Çatışması: Dünya Düzeninin Yeniden-İnşası-nda dünyayı şu dokuz uygarlık kümesi arasında paylaştırır: Batı, Latin Amerika, Afrika, İslami, Çini (Sinic), Hindu, Ortodoks, Budist ve Japon. Huntington a göre dört ülke ise, son tahlilde bu kümelerden birinde yer...
Güney Afrika daki mağarada 170.000 yıllık küllerde bulunan kömürleşmiş parçalar, şimdiye kadar bilinen en eski pişirilmiş kök sebzeleri çıktı. Bulgular, gerçek -paleo diyetin- modern patateslere benzer şekilde karbonhidrat bakımından zengin birçok kavrulmuş sebzeyi içerdiğini gösteriyor. Araştırma lideri Lyn Wadley, Bence insanlar karbonhidratlar ve proteinlerin bir...
Kaçırdığım, edinemediğim iyi kitaplarla sonradan karşılaşınca hep yanmışımdır elimin altında, kütüphanemde olmadıkları için. Kaptanın Şiir Defteri de (2000) bu tür hayıflandığım kitaplardan. Bu bir seçki, ki seçkiler benim ilgi alanımdadır hep, ama gözümden kaçmış, hiç fark edememişim. Bir seçki ama çok farklı bir seçki Kaptanın Şiir Defteri: Deniz- denizci, gemi- gemici, balık-balıkçı, liman, martı, lodos, denizkızı... gibi denize, gemiye ilişkin ne kadar şiir yazılmışsa onları bir araya getirmişler Cevat Çapan'la Erdal Alova. ...Devamı.»
AKP'nin 2003'ten beri 78 üniversite açmış olması, yandaşlar için neşe kaynağı. Oysa bu üniversitelerin durumuna yakından bakıldığında, bir hükümetin derhal istifa etmesini gerektirecek sayısız skandal olduğu görülüyor. AKP, üniversitelere dönük bir saldırı dalgasına hazırlanırken üniversitelerden yükselen AKP karşıtı ses, yandaşları rahatsız etmiş durumda. ...Devamı.»
Ayın dünyadan uzaklığını bilmemek 'tehlikesiz cehalet'tir. Bunu bilmezseniz 'tehlikesi yoktur'. Ama önünüzdeki çukuru göremezseniz, bu 'TEHLİKELİ CEHALET' olur. Çukura düşer ve kurtarılmayı bekleyerek debelenirsiniz. Belki birisi sesinizi duyar ve sizi kurtarır. Ama artık siz kendinizi 'onun sizi kurtardığı duygusundan kurtaramazsınız. ...Devamı.»
Bu hafta Enerji Bakanı Yıldız'dan Ergenekon'a, tavuklardan yumurtalara, Adana Valisi İlhan Atış Başbakana, Mavi Marmara'dan Cumhurbaşkanına aklıma takılanlar... ...Devamı.»
Hibrit (melez) rejim... 89'uncu sıraya inen ileri demokrasimiz Nikaragua'ya denk. Türkiye, Economist dergisinin dünyada demokrasi endeksi araştırmasına göre, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı. İki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek Nikaragua'yla 89'unculuğu paylaşan Türkiye, Tanzanya ve Uganda'nın da bulunduğu hibrit rejimler grubunda... ...Devamı.»
Yanıma birkaç ders kitabı aldım, heyecanla bekliyorum, başıma neler geleceğini bilmeden. Kim bilebilirdi ki! Bahtiyar babam (yani amcam), bankadan izin alıp beni götüremez. Tek başıma gitmek zorundayım. Sivas'a gitmekte olan birine emanet eder beni. Sivas'a kadardır tren. Tren biletimi almama yardım eder, emanet edildiğim kişi. Bir daha görünmez. Başımın çaresine bakmak zorundayım... ...Devamı.»
WikiLeaks gizli karargahına ULAŞMAK oldukça uzun bir zaman aldı ve sorunsuz olmadı. Bu yıl, WikiLeaks kurucularından Julian Assange tarafından verilen ifadeleri dikkatli okuyunca, küçük örgütünün, bugüne kadarki en büyük gizli bilgi sızıntısı sayılabilecek ABD belgelerinden oluşan hazinesinin, en önemli müttefiklerimizden ABD ile olan ilişkilerimizin gerçeklerine, diğer şeyler yanında, derin bir bakış sağlayacağı sonucunu çıkardım. ...Devamı.»
ABD ve İsrail faşizmine karşı bir kontrfaşizm militanlığı yapmak istemiyorum. Kaldı ki halklar %99.9 masumdur. Faşisti eleştirirken faşizmin kucağına düşmemek lazım ancak Siyonizm ve ABD tarihi dünyaya yön veren entrikalarla doludur. Geçen yazımda "Julian Assange masum mudur yoksa birebir küresel sermaye ve işbirlikçisi ülkelerin hizmetinde mi çalışıyor" demiştim. Hala da bilmiyorum ama içimden, "Ah masum olsun. Hiç bir komploya dahil olmasın ve gerçekten doğru habercilik adına yayınlanmış olsun onca belge" diyorum. ...Devamı.»
El yazınız sağa eğildikçe kararlarınızda duygusallık öne çıkıyor. L, t ve h harfleri, iş hayatınızdaki hırs ve iktidar sırlarınızı ortaya döküyor. El yazısı bilimi şimde de iş dünyasının hizmetinde... Üç bin yıl önce Çinliler tarafından geliştirilen ve birçok kültür ve uygarlık tarafından büyük itibar gören el yazısı bilimi (grafoloji), bugün iş dünyasının hizmetinde. ...Devamı.»
Wikileaks, dünyadaki en derin en uzun en sarısıcı fay hattı! Sallamaya başladı. Depremlerin ardı arkası kesilmiyor fakat altında kimler kalacak henüz bilmiyoruz. Merakla beklerken, olan bitenleri nasıl değerlendirdiklerini, gelecek günlere ilişkin öngörülerini sorduk yazarlarımıza. ...Devamı.»
Türkiye Sol'u bir kayıp daha verdi. Bir ömür boyu onurlu duruşunu yitirmeden kalmış bir İNSAN'ı daha toprağa verdik. Gazetelerde haberi çıktı: Nihat Sargın, Kızıltoprak Zühtüpaşa Camiinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmiş. "İmam, cemaate alışılagelmiş olan" İyi bir insan, iyi bir müslüman olduğuna şehadet eder misiniz" sorusunu "İyi bir insan olduğuna şehadet eder misiniz?" şeklinde sormuş... ...Devamı.»
Sevgili okurlar, uzun seyahatler,sağlık sorunları derken yazamıyorum. Arkadaşlardan affımı rica ettim ama seyrek de olsa yazmamı istediler, ben de kıramadım. Sydney'e yakın bir bağ vadisindeyken okudum Ankara'daki olayı. Ankara Baro Başkanı'nın tesadüfen orada bulunduğu için tanık olduğu olay içimi sızlattı. ...Devamı.»
Son zamanlardaki öğrenci eylemleri ve "eylemci öğrencilere" gösterilen tepkiler, bana Atatürk'ü, Atatürk'ün öğrenciliğini hatırlattı. O da bir eylemciydi... ...Devamı.»
"Mahalle baskısı"nın ötesi: Polis baskını! Ankara Emniyeti'ne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, Ümitköy Park Caddesi'nde alkollü restoranlara baskın yaptı. O sırada Baro Başkanı Metin Feyzioğlu da mekanda olunca, vahim olay kamuoyunun gündemine taşındı. ...Devamı.»
"Sonunda bu iş bu, burada biter." dedim. Halkımızın yüzde 52 si sonunda şu Australya'lı adam sayesinde en azından biraz düşünmeye başlar. Hatta belki de bir çoğu "Tüh" bile der." Ya biz nasıl bu halk oylamasında "evet", i basmışız hay ellerimiz kırılaydı da..." ...Devamı.»
İlk okul son sınıftayım. Amcamın çalıştığı bankada mMemurlardan biri "Bahtiyar efendi Cemil'i nerede okutacaksın?" diyor. Amcamın fikri yok, bilemiyor. "Erzincan Askeri okuluna gönder..." Nimetlerini sayıyor: Her gün üç öğün yemek, yeni elbiseler, ayakkabılar, her şey bedava! Hevesleniyorum... ...Devamı.»
Brisbane, Sydney, Perth ve Melbourne'da Julian Assange ve Wikileaks'i destekleyen çeşitli gösteriler düzenlendi. Bunlardan, İnsan Hakları günü olan 10 Aralık 2010 da akşam saatlerinde Melbourne'da State Library önünde düzenlenen gösteriye yaklaşık 3000 kişi katıldı. ...Devamı.»
Artık hiç kimse kız istemeye daha önceki zamanlardaki gibi gitmeyecek. Gidemeyecek. Geçmişte olduğu gibi kız evinden çıkar çıkmaz, mustakbel gelin ve mustakbel dünürler çekiştirilmeyecek. Çekiştirilemeyecek. Çünkü artık herşeyin, evet evet herşeyin bir gün veya başka bir gün, ama mutlaka apaçık ortaya çıkacağı biliniyor. ...Devamı.»
Önce Almanya'da, sonra Cenevre ve Zürih'te tamamen dolu salonlarda konserler verdim. Münih'te, Süd Deutsche Zeitung gazetesinde çıkan eleştiride "Biz bugüne değin Münih kentinde böyle bir Çaykovski Konçertosu dinlememiştik, bambaşkaydı" yazıldı... Ama bu yazıları bile ertesi gün unutmaktayım. Hayat korkunç hızlı... ...Devamı.»
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün, Küresel Yolsuzluk Raporu, insanların 'dünyanın üç yıl önceye göre daha rüşvetçi bir yer olduğunu düşündüğünü' ortaya koyuyor. Rapora göre, rüşvet verenlerin oranı Türkiye ve Balkan ülkelerinde yüzde 19. AB ve Kuzey Amerika ülkelerinde bu oran yüzde 5 seviyesinde bulunuyor. ...Devamı.»