A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

En büyük güneş sistemi keşfedildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 48683 Okunma28 Ocak 2016 05:22:24

Gökbilimciler, bugüne kadar bilinen en büyük güneş sistemini keşfetti. Avustralya Ulusal Üniversitesinden bir grup bilim adamının yürüttüğü araştırmada, uzun süredir yalnız olarak tanımlanan dev gaz gezegenin aslında bir yıldıza sahip olduğu ortaya çıktı.  ...Devamı.»

Güneş’ten 570 milyar kat daha parlak

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 53880 Okunma15 Ocak 2016 06:27:50

Bilim insanları, Güneş’ten 570 milyar kat parlak ‘süpernova’ keşfetti. Bu keşif Samanyolu Galaksisi’ndeki tüm gökcisimlerini gölgede bırakacak. Uluslararası bir gökbilimci ekibinin, bilim dergisi Science’ta yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Dünya’dan yaklaşık 3,8 milyar ışıkyılı (1 ışıkyılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki ‘ASASSN-151lh’ kodu verilen dev patlama, bütün Samanyolu Galaksisi’nden 20 – 50 kat daha parlak.  ...Devamı.»

Olağanüstü bir deneyim

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 69623 Okunma29 Ekim 2015 05:48:29

Doğayı bir hayvanın gözünden görmenizi sağlayan olağanüstü bir deneyim. Londralı tasarım stüdyosu Marshmallow Laser Feast mükemmel bir fantaziyi hayata geçirecek ilginç bir buluşa imza attı. “In the Eyes of an Animal” (Bir Hayvanın Gözlerinde) adlı buluş hayvanların gözünden dünyayı görmeye olanak sağlıyor.  ...Devamı.»

Tırnak yiyenlerin sırrı ortaya çıktı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 57707 Okunma16 Eylül 2015 23:09:19

Yapılan araştırmalar 'tırnak yiyen' insanların sırrını ortaya çıkardı. Araştırmacılar ve psikologlar uzun yıllar boyunca bu davranışın sıkıntı ve stres kaynaklı olduğunu düşündüler ve bu teşhis, toplumda da genel bir önyargı olarak yıllarca yer aldı.  ...Devamı.»

NASA'dan dünyayı ayağa kaldıran açıklama

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 74406 Okunma23 Temmuz 2015 20:00:17

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA Dünya'yı ayağa bir keşif açıkladı. NASA, uzay teleskopu Kepler’in Dünya’ya benzer bir gezegen keşfettiğini duyurdu. NASA, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki gezegenin, hem yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde keşfedildiği, hem de Dünya boyutunda olduğu için bu bakımından bir ilk olma özelliği taşıdığını açıkladı.  ...Devamı.»

Yaşamın kaynağı bulundu.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 68364 Okunma25 Kasım 2014 11:39:51

Rosetta, dünyanın oluşumuna dair önemli bulgular elde etti. Philae uyuyor olabilir, ama Rosetta görevi devam ediyor. Philae'nin enerjisinin bitmesinden hemen önce gönderdiği bilgilerden kuyrukluyıldıza ve Dünya'mızın oluşumuna dair önemli bilgiler elde edildi. Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına inişini gerçekleştiren ve daha sonra enerjisi tükenen Philae modülü, kuyrukluyıldızda mışıl mışıl uyumaya devam ediyor.  ...Devamı.»

Evrim sorusu: Yüzümüz neden daha kıllı değil?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 66929 Okunma14 Ekim 2014 09:37:41

Erkeklerin sakalı olsa da primat kuzenlerimize kıyasla yüzümüzün büyük bir kısmında kıl yok. Peki, kılsız yanakların gizemi nerede yatıyor? Hayvanlar dünyasına kıyasla insan yüzünün ilginç olan özelliği, büyük bölümünün neredeyse tümüyle kıldan arınmış olmasıdır. Evet, bazı erkekler sakal ve bıyık bırakır; ama bu durumda bile yüzümüzün yarısı çıplaktır. İnsana boşuna “kılsız maymun” demiyorlar. Peki nasıl oldu da yüzümüz kıldan arındı?  ...Devamı.»

“… Türküm, Kürdüm, Arabım…” demeden önce epey düşünmek zorundasınız.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 87412 Okunma15 Eylül 2014 13:52:54

Türk müsünüz? Artık bu soruya cevap vermeniz eskisi kadar kolay olmayacak. Bu yazıyı okuduktan sonra “Evet ben Türküm, Kürdüm, Arabım…” demeden önce epey düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer aşırı milliyetçi görüşleriniz varsa baştan uyarıyorum, yol yakınken geri dönün, okumayı hemen bırakın, mavi hapı alın ve eski halinizde devam edin. Yok, eğer kırmızı hapı alırsanız, unutmayın ki hiçbir şey bir daha eskisi gibi olmayacak…  ...Devamı.»

Stonehenge'in esrarı çözülüyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 75347 Okunma11 Eylül 2014 16:37:45

İngiliz arkeologlar Stonehenge anıtının altındaki ve çevresindeki topraklara ait şimdiye kadarki en ayrıntılı haritayı açıkladı. Arkeologlar çok farklı cihazlarla zeminin üç metre derinliğini taradı. İlk veriler anıtın tek bir yapı olmadığını ve çevresinde 17 tapınak daha bulunduğunu gösteriyor.  ...Devamı.»

Bilim insanlarını şaşırtan keşif

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 78713 Okunma05 Eylül 2014 00:34:07

Avustralya sahillerinde "mantar" şeklinde yeni bir deniz canlısı keşfedildi. Ancak canlının hayvanlar alemindeki yeri belirlenemiyor. İlk olarak 1986'da denizden çıkarılan canlıyı inceleyen Kopenhag Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yazdığı makale, "Plos One" adlı dergide yayımlandı.  ...Devamı.»

Cebelitarık'taki mağarada Neandertal "sanat eserleri"

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 74051 Okunma03 Eylül 2014 10:22:08

Cebelitarık'ta bir mağarada Neandertal dönemde üretilen 'sanat eserleri' için belki de bugüne kadar en ikna edici kanıt olabilecek mağara resimleri bulundu. Gorham isimli mağarada bulunan duvar resimlerindeki desen, S.O.S oyunundaki karelerle benzerlik gösteriyor. Giderek artan şekilde, kanıtlar Neandertallerin on yıllarca önce tanımlandıkları gibi vahşiler olmadığını ortaya koyuyor.  ...Devamı.»

Göbeklitepe uygarlık tarihini yeniden yazıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 124665 Okunma08 Temmuz 2014 06:25:48

Mısır’daki piramitlerden sonra uygarlık tarihi açısından en önemli arkeolojik bulgu kabul edilen Göbekli Tepe’de bilimsel araştırmaların başlamasının 20’nci yılı. Bahar aylarında günde ortalama bin kişinin gezdiği kazı alanı ören yeri statüsü kazandı. Prof. Dr. Klaus Schmidt ve ekibi bir yandan koruma ve ziyaretçilere yönelik düzenlemeleri, diğer yandan kazı çalışmalarını sürdürüyor.  ...Devamı.»

Kayseri'de 4 bin yıllık kara büyü tableti bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 93065 Okunma05 Temmuz 2014 03:17:37

Kayseri’deki Kültepe, Kaniş-Karum Kazı Başkanı Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, ’’1948 yılından bu yana devam eden kazılarda, 25 bine yakın tablet bulundu. Bu tabletler arasında kara büyüye, kötü ruhlara karşı yazılmış muska benzeri metinler de var’’ dedi. Milliyet'te yer alan habere göre, Dünya tarihinin en eski ticaret merkezi olan Kültepe, Kaniş-Karum ören yerinde 2014 yılı kazı çalışmalarını önümüzdeki günlerde başlatacaklarını belirten Prof.Dr. Kulakoğlu, kazı alanında bulunan eserlerle ilgili bilgi verdi.  ...Devamı.»

2500 Yıllık Savaşçı Türk Kadınları: AMAZONLAR!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 153725 Okunma11 Haziran 2014 12:37:31

Arkeolog Dr. Jeannine Davis Kimball Amazon mithinin gerisindeki gerçeği keşfetmek amacıyla yola koyuldu. Gerçek amazonlar kimlerdi? Yunan mitolojisinde “Aşil (achilles) adlı yarı tanrı savaşçı troya savaşında amazon kabilesinden olan Pentesile (Penthesilia) adlı bir kadın savaşçıyla uzun süre ölümüne çarpışır, gücü tükenen Pentesile her ne kadar Aşil’i çok zorlasa da Aşil tarafından ölümcül bir kılıç darbesi alır. Aşil ölmek üzere olan kadının suratını açar ve bu sarışın kadına âşık olur. Pişman olmuştur...”  ...Devamı.»

Yüce dağların ışık ülkesi : Likya

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 106785 Okunma10 Haziran 2014 11:27:22

200 yılı aşkın bir süredir Likya keşfedilmektedir. Bu benzersiz bölgeden araştırmacıların ne denli etkilendiklerini yukarıdaki birkaç örnek göstermektedir ki; bölge hala araştırmacıları şaşırtmaya devam eden muhteşem kalıntıları ve akıl almaz doğasıyla araştırma ve kazıların ilgi odağı olmaya devam etmektedir. Bugüne dek gerçekleştirilen kazı ve araştırmalar sonucunda şimdilik aşağıda özetlenecek olan tarih oluşmuştur. Her bir yeni bulgu bu eski hikâyeye yeni parçalar eklemekte ve gün geçtikçe daha anlaşılır bir Likya geçmişi oluşmaktadır.  ...Devamı.»

3. köprü güzergâhından 'hazine' çıktı ama müzenin haberi yok…

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 68274 Okunma29 Mayıs 2014 05:40:56

Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantılarındaki arkeolojik veriler dudak uçuklatıyor. Sadece 2 günlük yüzey araştırmasında inanılmaz buluntulara rastlandı; Lahit odası, paleolitik dönem kalıntılar, seramikler, sikkeler, Bizans'a ait bir karakol binası.... 3. köprü güzergâhında ‘ilk bakışta’ görünen arkeolojik buluntular şaşırttı. Ancak uluslararası finans kurumlarından kredi bulmak amacıyla hazırlanan ÇED raporunda belirlenen kültür varlıklarından ne İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin ne de koruma kurullarının haberi var.  ...Devamı.»

Denizli’de insanlık tarihini değiştirecek keşif

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 82722 Okunma22 Mart 2014 18:20:40

Türkiye’de bulunan en eski insan kalıntısının tarihlendirilmesi, Türkiye’nin Avrupa ve Afrika arasında geçiş yolu olduğu teorisini güçlendirdi. Türk ve Fransız bilim adamlarının ortak çalışması, Denizli’nin Kocabaş bölgesinde bulunan insan kalıntısının en az 1 milyon-1,1 milyon yaşında olduğunu gösterdi. Bu tarihlendirme, insanların nereden dünyaya yayıldığına ve göç yoluna ışık tutuyor.  ...Devamı.»

Çatalhöyük'te dünyanın ilk keten kumaşı bulundu.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 82889 Okunma31 Ocak 2014 18:13:36

Dünyanın ilk kendirden dokunmuş keten kumaş parçası Çatalhöyük'te yapılan kazı çalışmalarında bulundu. Konya'nın Çumra ilçesi sınırlarındaki neotilik yerleşimde bulunan kumaş parçasının 9 bin yıllık olduğu sanılıyor. Geçen yıl 15 Haziran'da başlayıp 25 Ağustos'a kadar süren ve 22 ülkeden 120'yi aşkın kişinin katıldığı Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarıyla ilgili raporda yeni buluntulara yer verildi.  ...Devamı.»

'Kanal İstanbul iklimi bile değiştirecek'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 72338 Okunma29 Ocak 2014 10:50:59

İstanbul Boğazı’na alternatif olarak yapılması planlanan Kanal İstanbul için ODTÜ Deniz Bilimleri öğretim üyesi Prof. Emin Özsoy, “Yapılırsa bölgenin iklimi dahi değişecek” dedi. Çılgın Proje olarak da adlandırılan Kanal İstanbul projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından düzenlenen bir panelde değerlendirildi. Projenin hukuki, kentsel ve ekolojik yönleriyle tartışıldığı panele 8 akademisyen katıldı.  ...Devamı.»

Turunç - Aile Bilim Şenlikleri

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 84960 Okunma
Yazar Yazan: A.Ulak | 10 Mayıs 2013 06:10:16

Yaz günlerini nasıl geçireceksiniz? Çocuklarınızla, bir şenlik havasında bilim öğrenerek geçirmek ister misiniz? Öylese ITAP Bilim ve Toplum Merkezi’nin düzenlediği aile bilim şenliklerini katılmalısınız. Hem Ege'nin mavi sularında yüzebilmek hem de güvenli bir ortamda, yetkin bilim insanları ile öğretici oyunlar oynamak, deneyler yapmak, ilginç belgeseller izleyebilmek için. İşte tüm bunlar, Marmaris'in şirin Turunç beldesinde, çam ormanları ve deniz arasında bulunmaz güzelliklere ev sahipliği yapan ITAP Bilim ve Toplum Merkezi'nce üç yıldır olduğu gibi bu yıl da düzenlenmekte.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 14 sayfada 273 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.





Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.

Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke

Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.
Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git