A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Taşı toprağı sat yasası : 2B

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 17 Ocak 2009 11:37:06

En gözde kamu arazilerini, akarsuları, kıyı şeridini rant için satan AKP, elinde "mal" kalmayınca gözünü taşa toprağa dikti. 2B Yasası'yla ormanları talan edenlere ve TOKİ'ye gün doğuyor.

2B adıyla bilinen “orman özelliğini yitirmiş alanların satışıyla imara açılmasını öngören yasa”, AKP’nin verdiği önergeyle Tapu Yasası’na eklenerek, Cumhurbaşkanı onayına sunulmak üzere, Meclis’te kabul edildi. 2B Yasası, AKP için sahil şeridi, koylar ve akarsulardan sonra yeni bir rant kapısı anlamına geliyor. Yasayla Türkiye’nin taşından toprağına her metrekaresinin satılabilirliği de garantilenmiş oluyor. 2B kapsamına giren yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin büyük bölümünün İstanbul, İzmir ve Antalya il sınırlarında olduğu belirtiliyor. Oysa yasa, Türkiye’de yaklaşık 17 bin orman köyünde yaşayan 9 milyon kişiyi de ilgilendiriyor.
 
Daha önce de Meclis gündemine gelen ve kabul ettirilmeye çalışılan, ancak Anayasa’ya aykırı olduğu için Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği 2B Yasası kapsamında, orman sınırları dışına çıkarılan alanlar, kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilecek. Mirasçı, hisseli olan ve mirasçılar arasında paylaşılamayan mülkiyetten, payına düşen hissesini alabilecek. Kanun diliyle okunduğunda, “bir kısım haksızlıklar ve usulsüzlükler giderilecek” anlamına gelse de, 2B Yasası, ormanları talan edenlerle TOKİ’ye büyük bir rant sağlayacak. Rantın büyüğü de bu arazileri “rayiç bedelleri" üzerinden “hak sahiplerine” satan AKP hükümetinin olacak.
 
Hak sahipleri tanımına, ağaçları keserek kamu arazilerini işgal edenler de giriyor, zamanında arazi üzerine kaçak inşaat yapmış olanlar da. 400 metrekareye kadar üzerinde yapılaşma olan ve orman olma özelliğini yitirmiş arazilerin bu sahipleri, rayiç bedelini ödeyerek işgal ettikleri kamu alanlarına sahip olacaklar. Satılmayanlar da Maliye Bakanlığı eliyle TOKİ’ye devredilecek.
 
AKP’nin tasarıyı Meclis’e getiren önergesinde, adı geçen arazilerle ilgili olarak “orman içi köyler halkına tahsis edilebilmesi mümkün olamayacağından, rayiç değerlerinin üzerinden değerlendirilmesi düşünülmektedir. Sağlanacak mali kaynak, öncelikle nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen ancak tarım alanı olarak kullanılmasında yarar görüldüğü için orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin ıslah, imar ve ihyası ile naklen iskan, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve yeni orman alanlarının tesisinde kullanılacaktır” ifadesi yer alıyor.
 
2005 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptalinden sonra, AKP tasarıya, bu arazilerin satışından elde edilecek geliri, “orman köylüsünün kalkındırılması için kullanılacağı” ifadesini ekleyerek yasanın kabulü için yeni bir formül bulmuştu. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosunu engellemek için bu formülle geliştirilen tasarı metninin, son halinde, “tutulmasa da verilmiş” sözlerle dolu olduğu görülüyor.
 
AKP’nin planına göre, TOKİ, devraldığı bu taşınmazları, fiili durumuna uygun olarak ifraz edilmek veya hisselendirmek suretiyle hak sahipleriyle bunların kanuni veya akdi temsilcilerine doğrudan satabilecek. Hak sahiplerinin hakları karşılanmak kaydıyla bu arazileri kendi mevzuatına göre de değerlendirebilecek. Bu yerlerde TOKİ tarafından kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek.
 
Kentsel dönüşümden kasıt ise TOKİ’nin karnesine bakıldığında anlaşılıyor. Devletin toplu konuttan sorumlu idare birimi, kamu adına konut inşaatıyla uğraşmak yerine, en gözde arazilere villa inşa etmekle meşgul oluyor. En büyük kentsel dönüşümü İstanbul’da uygulayan TOKİ, Zeytinburnu’nda başladığı talanı kentin birçok noktasında sürdürerek İstanbul’u “parası olan emekçilere” göre yeniden planladı. Bugün sürmekte olan birçok lüks konut inşaatının tabelasında devletin TOKİ’sinin arması bulunuyor.
 
2B sınıfına giren arazilerde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce ve Maliye Bakanlığı’nın talebiyle kullanım durumları dikkate alınarak, ifraz (bölme) veya tevhit (birleştirme) de yapılabilecek. Bu araziler, İmar Kanunu ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmayacak.
 
İşlemler sonuçlanıncaya kadar 2-B alanları hakkında Hazine tarafından kişiler aleyhine açılması gereken davalar açılmayacak. Açılmış ve devam eden davalar da durdurulacak. Durdurulan bu davalar ile evvelce açılan davalar sonucunda Hazine lehine verilip, kesinleşen ve henüz kısmen veya tamamen infaz edilmeyen kararlar hakkında Kanunda belirtilen tespit ve değerlendirme sonucuna göre işlem yapılacak.
 
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu, 2B Yasası'nın kabulüne tepki göstererek, Tapu Kanunu altında geliştirilip gizlice ranta açılan orman arazilerinin Anayasa’yla korunan kamu arazileri olduğunun altını çizdi. Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, yasayla yapılmak istenenler şu şekilde sıralandı.
 
“Anayasa'ya karşı hile yapılarak 2B talanı kolaylaştırılmıştır. Ormanlarımızın sınırlandırma işleri, 70 yıldır bu görevi yerine getiren Orman Kadastro Komisyonları’ndan alarak ormancılık öğretimi ve eğitimi görmemiş tapu teknisyenlerine devredilmiştir- ki daha önce var olan böyle başka bir yasal düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından 1989 yılında iptal edilmiştir. ‘Teknik düzeltme yapmak’ adı altında, 70 yıldır yapılan orman kadastro çalışmaları sonucu kesinleşen ve Anayasa güvencesi altında bulunan orman sınırlarının değiştirilmesine çanak tutulmuştur.”
PMO’nun basın açıklamasında ayrıca, “krizler ülkesi haline getirilen güzel ülkemiz, içine çekildiği ekonomik-sosyal darboğazdan ulusal değerlerin elden çıkarılması ve ranta açılmasıyla çıkamaz. İç-dış borçlar ve faizleri, kamu kaynaklarının sermayeye ve talana açılmasıyla ödenemez. Bu durum sorunların ertelenmesinden başka bir anlama gelmemektedir. Devamı ise bir yok oluştur” denildi.
 
Tasarı görüşmeleri sırasında 2B Yasası'na karşı çıkan bazı milletvekilleri söz alarak, yasa üzerinde Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı olduğunu hatırlattılar. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “bunun adı kapkaçtır. Sizin derdiniz, kaynak yaratmak. Özelleştirme bitti, satacak yeni yer arıyorsunuz. Sıra ormanlara geldi. Bu düzenleme de Anayasa Mahkemesi duvarına çarpacak” dedi.
 
Soru ve eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak “bu sorun Türkiye’nin sorunu, hep beraber çözelim. Biz, ‘2B arazilerinde AKP ile ilgili hiçbir günah yok’ demiyoruz, günahı da beraber alıyoruz. Yapılan gecikmiş bir işlem. Ormanlar bizim canımız, ciğerimiz. Bu, bir satış düzenlemesi değil” sözleriyle yasayı savundu.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı

Hint - Pasifik'teki Güç Oyunları: Dörtlü İttifak ve Deniz Hakimiyeti İçin Mücadele
Suriye, Irak ve İran'daki PKK uzantıları ne olacak?
Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK
İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler

LOZAN (Lousanne)
KORE...
DOĞUM ORANI
İKNA YETENEĞİ
ATMA RECEP

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git