A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yeni afyonumuz yarışma programları.

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 25 Ocak 2009 02:42:28

Son günlerde yarışma programlarıyla yatıp onlarla kalkıyor, yarışmacı olmak için can atıyoruz. Yakın döneme kadar televizyonları işgal eden televizyon dizilerinde krizin etkisiyle belli bir durulma yaşarken, yarışma programları aralarına yeni katılanlarla birlikte televizyon kanallarının yeni "reyting istilacıları" olarak dikkat çekiyor.

İzleyiciler zamanlarının büyük bölümünü özellikle akşam saatlerinde yarışma programlarının başında geçirirken, yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de her 100 yetişkinden 15'i televizyonlarda yarışmacı olmak istiyor.
 
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından yapılan "Hayaller Yarışıyor" başlıklı araştırma Türkiye'de televizyonlarda yayınlanan yarışma programlarına ilişkin ilginç veriler sunuyor. Kanalların istatistikleri, izlenme oranları
sunucuların verdiği demeçler ve birebir görüşmelerle hazırlanan araştırmaya göre, televizyonlarda yarışma programlarına ilgi her geçen gün artarken, Türkiye'de her 100 yetişkinden 15'i televizyonlarda yarışmacı olmak istiyor. İSMMMO araştırması, ekonomik kriz nedeniyle televizyon dizilerinin sayısında azalma olduğunu belirtirken, yarışma programlarının sayısı artmaya devam ediyor. Şu anda, 9 ulusal kanalda halen 12 yarışma programı sürdüğü ifade edilirken, 2009 yılında bunların arasına yenilerinin katılması bekleniyor.
 
"Vaatler havada uçuşuyor"
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan araştırma üzerine yaptığı değerlendirmede, yarışmaların çoğunlukla para kazandırmaya dönük olduğunu söylerken, televizyon kanallarının birer şans oyunu platformuna döndüğünü ifade etti. Yaşanan ekonomik krizin de programlara ilgiyi artırdığını kaydeden Arıkan "Birbirinden farklı format ve konularda olsa da yarışmalarda maddi vaatlerin uçuşuyor. Televizyonlarda yayınlanan yarışmaların bir bölümü katılımcılarına 'şöhret'i vaat ederken, önemli bir bölümü de para kazanabilme olanağı sunuyor. İnsanlar için birer umut kaynağı oldu" dedi. Arıkan diğer taraftan yarışma programlarının ciddi bir reklam pastası olduğuna da dikkat çekerken, televizyon kanallarının son zamanlarda daha az maliyetli yapımlara yöneldiğini bunun yarışma programlarının sayısının artmasında etkili olduğunu söyledi.
 
Ekranlarda yer bulan yarışma programları çeşitli içeriklerde izleyicilerin karşısına çıkarken, onları saatlerce ekran başına kilitliyor. Yemek, müzik, eğlence, genel kültür, bilgi, yetenek ve ya da macera yarışmaları gibi içeriklerle sunulan yarışma programlarında ekran başındaki izleyiciler adeta kendilerini yarışmacıların yerine koyuyor, yarışmacılar ekran başındaki kişilerin sohbet konusu haline geliyor.
 
Sunucular büyük paralar kazanıyor
Bir sunucuyla gerçekleştirilen yarışma programlarında sunucunun özellikle ünlü kişiler arasından seçilmesi dikkat çekerken, Mehmet Ali Erbil, Acun Ilıcalı gibi isimler adeta yarışma programlarıyla özdeşleşmiş isimler haline geldi. Rakamlar yarışmanın yayınlanma sıklığına göre değişse de, program sunucularının bölüm başına aldığı ücretin, 30 ila 50 bin TL arasında değiştiği ifade ediliyor.
 
Hayırlı programcı Acun!
Yarışma programlarında verilen ödüller ekran başındaki izleyicilerin de hayallerini süslerken, Türkiye televizyonculuk tarihinde vaat edilen en büyük ödül, bugüne kadar 1 milyon TL oldu. Acun Ilıcalı'nın sunduğu "Var Mısın Yok Musun?" adlı yarışma programı, her yarışmada 500 bin TL ödül vaat ederken, programda bugüne kadar dağıtılan ödülün yaklaşık 11 milyon TL olduğu ifade ediliyor. Bu haliyle en çok izlenen programlardan biri olan bu programın sunucusu Ilıcalı, "Biz yarışmalarda hayırlı bir iş yapıyoruz. Yarışmacılarımıza bugüne kadar 11 milyon TL dağıttığımızı hesapladık. Bunun yanı sıra bizim yarışmamızda yardım geceleri de yaptık. Bu gecelerde 8 milyon YTL topladık" diyor. Diğer taraftan yapılan araştırmada kendisiyle görüşülen ve ödül  kazanan kimi yarışmacıların halen ödüllerinin almamalarını ifade etmesi dikkat çekiyor. Kimi yarışmacılar, Ilıcalı'nın 'hayır programından' para kazanmalarına rağmen bunu bir yıl içinde alabileceklerinin kendilerine söylendiğini, halen paralarını alamadıklarını ifade ediyorlar.
 
Faturalara dikkat!
Yarışma programlarının özellikle popüler olmayanlarında dikkat çeken bir sahtekarlık İSMMMO'nun hazırladığı raporun sayfalarına yansımış. Özellikle uydudan ve Digitürk'ten yayın yapan bazı televizyon kanallarında yayınlanan yarışma programlarına telefonla katılmak mümkün olurken, bu programlarda 3 bin euro'ya kadar varan ödüller vaat ediliyor. Ancak bu programlarda genellikle ödül kazanmanın mümkün olmadığı kaydedilirken, programlara katılan yarışmacıların telefon faturalarının önemli ölçüde şiştiğine dikkat çekiliyor.


Kaynak : sol.org.tr

 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

İsrail Gazze planı için 50 bin yedeği göreve çağırıyor.
Avustralya Eylül'de Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'nin işgali kararına tepkiler büyüyor.
E-imza ile sahte diploma: Devleti kandıran ağ nasıl kuruldu?
On binlerce kişi Sidney Limanı Köprüsü'nde Filistin yanlısı yürüyüşe katıldı.

ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?
Elon Musk yeni parti kurduğunu duyurdu…
Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak

Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?
Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"

MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM
YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK
İKİ DİRENİŞ

DİPLOMA
Güzel Sözler
YANGIN
DEVLET NEDİR
Kim Kimi Kandırmakta

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git