A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Parmak izinden yüz tanımına...

Kategori Kategori: Teknoloji | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 07 Mayıs 2009 00:12:23

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sistemle parmak izinden yüz tanımlanabilecek. Gazi Üniversitesi (GÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu başkanlığında yürütülen bir projeyle, dünyada ilk kez parmak izinden yüz tanımlayan bir sistem geliştirildi.

GÜ Rektörlüğünde proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sağıroğlu, yaklaşık  8 yıldır üzerinde çalıştığı ve bugüne kadar 150 parmak izinden yola çıkarak, bu  kişilerin yüzlerini tanımlamayı, yüzde 3-5 yanılma payı ile başardıklarını  söyledi.

Projenin ilk aşamasında parmak izinden burun, göz ve kaş tanımı  yapılabildiğini, daha sonra dudak ve çehrenin de tanımlandığını belirten  Sağıroğlu, insanların parmak izleriyle yüzleri arasında bağlantı bulunduğu tezini  bu şekilde ortaya koyduklarını anlattı.
Prof. Dr. Sağıroğlu, “www.fingerprint2face.org” internet sitesine  parmak izlerini gönderenlerin yüzlerinin tanımlanacağını da bildirdi. Bu sayede  projenin doğruluk oranı hakkında daha etkili bir sonuç elde edilebileceğini ifade  eden Sağıroğlu, sistemin sadece Türkiye'de yaşayan kişiler üzerinde denendiğini,  diğer ülkelerdekiler üzerinde işlerliğinin ölçülmesi için testlerin yapılması  gerektiğini vurguladı.

Projeyi iki dünya konferansında sunduğunu ve katılımcıların  heyecanlandıklarını belirten Sağıroğlu, “Bir çok araştırmacı ortaklık teklifinde  bulundu. Bu, Türkiye için ticari bir proje olabilir. Bunun patentini de aldık. 3  boyutlu yüz tanıma sistemini geliştirmek için çalışıyoruz. Binde bir kişinin bile  yüzünü tanımlasak büyük başarı. Bu çalışma alanında ilk, bu Türkiye açısından çok  önemli. Türkiye'de bazı kurumlar bizimle projemiz hakkında görüştü.  Tamamlandığında talep olacağına da inanıyoruz” diye konuştu.

Sağıroğlu, daha sonra GÜ Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın sistem üzerinde  parmak izinden yüzünü tanımladı. Bilgisayardaki yüzün kendisine benzeyip  benzemediğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Ayhan, “Bir çok karikatüristten daha  iyi çizdi. Bu, başarılı bir çalışma olacak” dedi.
       
GÜ'de düzenlenen program kapsamında ayrıca GÜ ile Özler Plastik AŞ  arasında bir protokol imzalandı. GÜ Rektörü Prof. Dr. Ayhan, protokolün  Türkiye'de sanayi ile üniversite işbirliği konusunda ilklerden biri olduğunu  belirtti.

Protokolün içeriğine ilişkin bilgi veren GÜ Makine  Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Salamcı, finansmanının yüzde  50'sini TÜBİTAK'ın hibe mahiyetinde desteklediği, yüzde 50'sinin ise Türkiye  Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından verilen krediyle karşılanan proje  kapsamında, aynı anda iki farklı plastik üreten makineyi yapacaklarını söyledi.  Salamcı, bu sayede hem enerji hem de mekan tasarrufu sağlanacağını vurguladı.

Özler Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özadam ise  dünyada ilk olacak makine fikrini oluşturduklarını ve bunu Gazi Üniversitesi ile  paylaştıklarını anlattı. Makinenin 24 ayda tamamlanacağını bildiren Özadam,  “İnşallah bu projenin sonucu da başlangıcı kadar iyi olur” dedi.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!
Bir pedofil MAGA'yı nasıl bozdu?
ABD’nin Venezuela hedefi ne?
Avustralya İran'ı antisemit saldırılar düzenlemekle suçlayarak büyükelçisini sınır dışı etti.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git