A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2B ile ormanlar değil, geleceğimiz satılıyor!

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | 22 Nisan 2012 04:45:35

Önceki gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 2B yasasına meslek odalarından sert tepki geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan ortak açıklamada, orman alanlarının değil, ülkenin geleceğinin satılacağı vurgulandı.

2B, MUHALEFETİN DE DESTEĞİYLE GECE YARISI MECLİSTEN GEÇTİ

Kamuoyunda 2B kanunu olarak bilinen "Orman Köylülerinin Kalkındırılmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun" kapsamı genişletilerek görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece yarısı kabul edilerek yasalaştı. 2B tasarısına muhalefet partileri de destek verdi.

'TARTIŞMALAR İSTANBUL'U TALAN EDEN ZİHNİYETLE BAŞLADI'

2B arazileri olarak adlandırılan, "orman vasfını kaybetmiş" bir başka ifadeyle orman alanlarının işgali ile işgalcilerince ormanlar kesilerek yerine villalar, konutlar, ticarethaneler dikilmiş alanların işgalcilerine satılmasının, İstanbul`un akciğerlerini talan eden zihniyetin iktidara gelmesi ile birlikte kamuoyunun gündemini meşgul etmeye başladığı öne sürülen meslek odalarının ortak açıklamasında, yasaya ilişkin tartışmaların yeni orman alanlarının işgalleri için de yeni bir ivme yarattığı ifade edildi.

GELİRİN YÜZDE 10'U KÖYLÜYE, YÜZDE 90'I 'KENTSEL DÖNÜŞÜM'E

Ormanların korunması yönündeki muhalif siyasal partilerin söylemlerinin, günümüzde kamu mallarının ranta ve talana açılması noktasında iktidarla olağanüstü bir ittifaka dönüştüğü vurgulanan açıklamada, "Kanun ile Orman alanlarının tarımsal gerekçelerle işgalli olan kesimlerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkili bakanlık olarak tanımlanırken, iskanlı alanlar ile iskana açılacak 'proje'  alanları tapuda Hazine adına tescil edildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisine bırakılmakta, bu alanlardan elde edilecek gelirlerin yüzde 90`ı ise kentsel dönüşüme kaynak sağlamak amacı ile Genel Bütçeye gelir olarak aktarılmakta, kanun adında yer alan 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi' işlemine ilişkin her hangi bir hükme kanun içinde yer verilmemektedir.  Bu satış işlemlinden elde edilecek gelirin yüzde 90`ına kadar olan kesiminin 'kentsel dönüşüm' amacıyla kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak gelir kaydedilirken, her nasıl olacaksa bilinmez bir biçimde elde edilen gelirin yüzde 10'luk kesimiyle de satışı gerçekleşen orman alanlarının iki katı kadar alanın ıslahı, orman köylerinin nakli, iskanı ve kalkındırılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü kullanımına tahsis edilmektedir" görüşüne yer verildi.

KÖY NÜFUSUNA KAYITLI OLMA ŞARTI KALDIRILDI

Komisyon görüşmelerinde 2B uygulamalarının 1982 Anayasasında belirtilen tarihi esas almakta olduğu dile getirildiği ancak  kanun içeriğinde anılan alanların 31. Aralık 2011 tarihinden önce kullanıcısı olmak kaydı getirildiğinin altı çizilen açıklamada, 2B alanları için geçerli olan köy nüfusuna kayıtlı kullanıcılarına yapılmasına ilişkin tahsis kaydının da kaldırılarak, yasayla birlikte işgalli orman alanlarının işgalcileri adına satışı işleminin gerçekleştirildiği belirtildi.

YAĞMA 'YAYLALARA' ÇIKACAK, ORMANLAR YÖK'E SATILACAK

2B alanlarının satışına yönelik haberlerin ilk ortaya atıldığı 2002 yılından buyana ortaya çıkmış olan yeni işgalcilerin de kapsama alınarak orman yağmasının meşrulaştırılmış olduğunun öne sürüldüğü açıklamada, yasayla orman ve hazine alanlarının talanıyla da yetinilmediği vurgulanarak, şu bilgilere yer verildi: "Devlet ormanlarında toplu yerleşimin bulunduğu alanların Bakanlar Kurulunca 'yayla' ilan edilerek bu alanlarda mevcut yapılaşma durumunu belirleyen vaziyet planları yapılarak, tespit edilen taşınmazların Anayasa`nın 169 ve 170. Maddeleri değiştirilinceye kadar Orman Genel Müdürlüğü adına tescil edilerek işletmeye alınması ve işgalci yapı sahiplerine kiralanması, Orman Genel Müdürlüğünce yapılacak planlarla devlet ormanı niteliğindeki  'yaylalarda' bina ve tesislerin yapılabilir hale getirilmesi, orman alanlarında ve özel ormanlarda yüzde 6 olan yapı hakkının yüzde 15`e çıkarılması, üniversite ve yurtların kurulabilmesi için Orman alanlarının YÖK`e bedeli karşılığında satılabilmesi, 6831 sayılı kanunun 8. Maddesi uyarınca 31.12.2011 tarihinden önce müsaderesine karar verilen ve tapuları iptal edilen fabrika ve ticari tesislerin işgalcilerine 29 yıllığına kiraya verilmesi de kabul edilmiştir.

TÜRKİYE'NİN ESKİŞEHİR BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ALANI SATILACAK

'Orman Köylülerinin Kalkındırılmalarının Desteklenmesi' kılıfı altında 410 bin hektar orman alanı işgalcilerine satılması karara bağlanırken, bununla da yetinilmeyip, hazineye ait  927.bin hektarlık arazinin de tarım vb. amaçlarla kiracılarına veya isteklilerine satışı, bir başka ifade ile ülkemizin  8. Büyük ili olan Eskişehir ili ile eşit yüzölçüme sahip bir alanın satışı  kabul edilmiş durumdadır.

10. MADDE İLE İŞGALCİLERE HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANACAK

İşgalcilerin ihyası o kadar öncelikli bir sorun olarak belirlenmiştir ki; işgalcilerine rayiç bedelinin yüzde 50`sine, peşin ödeme halinde yüzde 20 daha indirim yapılarak satışı planlanan kamu alanlarından, kamu hizmetine tahsisi gereken alanların kamulaştırılması halinde rayiç bedelin yüzde 100`ü ödenerek geri alınması bu yolla işgalcilere haksız kazanç sağlanması da kanun teklifinin 10. Maddesinde hükme bağlanmıştır.

DEPREMLER İÇİN AYRILAN ORMAN ALANLARI BAKANLIĞA

Kanun teklifi sadece işgalli alanları değil, işgal edilmemiş ancak kentsel dönüşüm yapılarak daha yüksek rantlara konu edilebilecek, deprem vb. doğal afetler durumunda kullanılmak üzere talep edilmiş olup ta bu amaçla kullanılmamış orman alanlar da dahil olmak üzere orman alanlarını da 'Proje Alanı' tanımı altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kullanımına tahsis etmektedir. 

KIYI İŞGALCİLERİ DE YASADAN YARARLANACAK

Kanunun 'proje alanı' tanımı kentsel dönüşüm amacıyla kullanılabilir orman alanlarına atıfta bulunarak bu alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının insaf ve yetkisine bırakırken, bu alanlarda yapılacak planlama çalışmaları sırasında diğer kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alma zorunluluğu da ortadan kaldırılarak, doğal ve kültürel varlıkların bulunduğu sit alanlarında, sulama alanlarında vb. imar mevzuatı ile belirlenmiş kriterlerin hiç birine tabii olmaksızın proje alanlarının yapılaşmaya açılmasını hükme bağlamaktadır. Bu yolla orman alanlarının yanı sıra, kıyıların, meraların, kültürel varlıkların, halk sağlığının ve gelecek kuşakları devretmemiz gereken tüm değerlerin tahribatı için bu güne dek görülmemiş bir düzenleme hükme bağlanmış durumdadır. Öyle ki; içme ve kullanma barajları için getirilmiş olan 700 metrelik içinde tarım bile yapılamayan 'mutlak koruma bandı' bu kanun özelinde 300 metreye indirilerek 'göl manzaralı villalara' tapu dağıtımı mümkün kılınmaktadır. Kıyı kanununa aykırı yapılar da bu kapsamda unutulmamış, sadece ormanı değil, aynı zamanda kıyıları da işgal etmiş olan yapıların bulunduğu alanların da işgalcilerine satışı ve mevcut yapılarının ruhsatlandırılması, gerektiğinde kat mülkiyeti de tesis edilecek biçimde bu kanunla mümkün kılınmış durumdadır.

İTİRAZLAR YARGIYA DEĞİL BAKANLIK VE HAZİNEYE

Anayasa`nın yargı kararlarının uygulanma zorunluluğuna ilişkin açık hükmüne karşın bu kanun ile birlikte sürmekte olan davaların kadük hale getirilmesinin yanı sıra, kesinleşmiş ve hatta infaz edilmiş yargı kararlarına 'hak sahipleri' (!) iki yıl içinde itiraz ederek işgal etmiş oldukları alanların satış hakkını elde edinebileceklerdir. Söz konusu itirazın yapılması gereken mercii hukuk devletlerinde olması gereken biçimi ile gene yargı olmayıp, ilginç bir biçimde işgale konu olan yerdeki yetkili bakanlık ve hazine olarak tanımlanmış durumdadır. Yargı kararlarına müdahale o denli büyüktür ki, demokratik hakların başında gelen rayiç bedeller ve tahsislere konusunda vatandaşların yargı yoluna gitmesi kanun yoluyla engellenerek son derece açık, hukuk ihlalinin yanı sıra, demokratik hak arama yollarının ortadan kaldırıldığı ilk uygulama olarak ortaya konmuş durumdadır.

ÜLKE YANDAŞ SERMAYENİN YAĞMA VE TALANINA AÇILDI

İçine girilmiş olan ekonomik kriz ortamından çıkış için iktidarca seçilmiş olan inşaat sektörünün canlandırılması yoluyla krizi aşma politikasının somutlaştığı bu kanunla; açıkça neoliberal politikalarla bütünleşmiş yandaş sermayeye kaynak aktarmada bir araç yaratılmakta ve bu güne dek görülmemiş ölçüde hiçbir insani değer ve kural tanımaksızın ülkeyi yağma ve talana açarak yandaş sermayeye aktarılacak kaynakların yaratılması amaçlanmıştır.

BUNCA DERT VARKEN KAYNAK SAĞLAMA ÇABASI AFFEDİLEMEZ

İnsanlarımızın  can kaybı ile ülkemizde  yakıcılığını sürdüren ve iklim değişikliği ile yaşanan  sel, fırtına konuları gündemde iken , çölleşme, su sorunu, doğal afetler gibi canlı yaşamını ve doğal dengeyi tehdit eden sorunların yanı sıra orman varlığı hızla azalırken, kültür varlıklarımızın korunması , yaşama koşullarının iyileştirilmesi, yoksullukla mücadele gibi temel başlıklar söz konusu iken, tüm bu temel sorunları bir yana bırakarak yandaş  sermayeye yasa ve hukuk tanımaz bir biçimde kaynak sağlama çabası, toplumsal açıdan affedilemez bir durumu ortaya koymaktad>
TMMOB'ne bağlı meslek odaları olarak, toplumsal sorumluluklarımızın gereği bu kanun ile birlikte ülkemiz açısından yaratılacak felaketlere dikkat çekerek  gerekli toplumsal direnç ve mücadele alanında bizlerle birlikte olmaya tüm halkımızı ve duyarlı tüm kurum ve kuruluşlarımızı davet ediyoruz."
 
 Yusuf Yavuz



Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git