A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Plütonomi" Belgeleri

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Prof.Dr. Korkut Boratav | 22 Nisan 2012 05:44:08

Hint kökenli banker Ajay Kapur, 2005-2006'da dev yatırım bankası Citigroup için hazırlanan üç rapora imzasını attı ve bu belgeler iki solcunun dikkatini çekince belli bir "şöhrete" kavuştu. Solculardan biri Michael Moore'du ve Kapitalizm, Bir Aşk Hikâyesi başlıklı filmiyle 2009'da Citigroup raporlarını kamuoyuna taşıdı. İkinci solcu ise, neoliberal iktisada tepki olarak oluşturulan World Economic Association'un kurucularından olan Edward Fullbrook idi.

Fullbrook, önce Real World Economic Review Blog’da (11 Kasım 2010), sonra da Real World Economic-Review başlığıyla yayımlanan internet dergisinin 59. sayısında (2012’de) aynı raporları inceledi; tartıştı.

O tarihlerde Citigroup’un Finansal Analizler Şefi olan Ajay Kapur’un raporları şirket-içi belgelerdi ve yatırım uzmanlarına, Banka’nın ana müşterilerine çok basit bit mesaj iletiyordu: “Dünyada gelir ve servet dağılımı öylesine kutuplaşmıştır ki, kaynak tahsisini, ekonomilerin geleceğini artık çok küçük bir azınlık belirlemektdir. Örneğin ABD’de toplumun en zenginlerini oluşturan bir milyon hanenin gelir pastasından aldığı pay, yoksul 60 milyon hanenin payına eşittir. Bu durum devam edecektir. Hisse senetlerine veya reel ekonomiye yatırım yapmak isteyenler zenginlerin tercihlerini dikkate alırlarsa kazançlı çıkarlar. Örneğin bu ölçütlere göre oluşturduğumuz (ve plütonomi sepeti diye adlandırdığımız) bir yatırım fonu, 1985’ten bu yana yıllık ortalama yüzde17.8’lik getiri sağlamıştır.”

Ne var ki, Ajay Kapur’un şöhreti, bu mesajın sıradan içeriğine değil, raporlardaki üslûptan ve özellikle ortaya atılan plütonomi teriminden kaynaklandı. Örnekler verelim:

“Dünya iki bloka ayrılmaktadır: Plütonomiler ve diğerleri. Plütonomilerde büyüme servet sahibi küçük bir azınlık tarafından sürdürülür ve tüketilir. Bir plütonomi’nin özünde gelir eşitsizliği vardır. Gelir eşitsizliklerini özümseyen ve destekleyen toplumlar plütonomiyi de özümsemekte, desteklemektedirler. ‘Amerikalı, Britanyalı tüketici’ diye bir yaratık yoktur. Sayıları az, fakat gelir ve tüketim payları aşırı yüksek olan zengin tüketiciler vardır. Geri kalanlar, zengin olmayanlar çok kalabalıktır; fakat ulusal pastadan elde ettikleri paylar şaşılacak kadar küçük kırıntılardan oluşmaktadır.”

“Plütonomilerin oluşmasına katkı yapan şeyler finansal canlanma, kâr payının ölçüsüz boyutlarda artması (emek payının düşmesi), piyasa-dostu, kapitalizm-dostu hükümetler, küreselleşme ve teknolojinin sürüklediği verim artışlarıdır. Bunların sayesinde plütonomilerde gelir eşitsizliğinin daha da artacağını öngörüyoruz. Plütonomi olmayan, bir eşitlikçi takım, örneğin Japonya, Frans, İsviçre, Hollanda, hâlâ vardır; ama plutonomi üyeleri, yükselen ekonomilerin küreselleşmiş parsellerinden katılmalar sayesinde daha da artacaktır.”

Peki, Citigroup raporlarına göre, plütonomilere dönük tehditler var mıdır? “Zenginlerin servetten aldıkları pay sürekli olarak artmakta ve yoksulların payı azalmaktadir. Kitleler ekonomik anlamda [fiilen] oy hakkından yoksun kalmaktadır. Demokrasilerde bu duruma sürekli olarak tahammül edilemez. Öyle bir nokta gelebilir ki, emek artan kâr paylarına karşı direnmeye başlar ve siyasi bir geri tepme patlak verir. Plütonomiye en ciddi tehdit, eşitsizliği azaltma, servet dağılımını yaygınlaştırma ve küreselleşme güçlerine karşı çıkma doğrultusundaki siyasî taleplerden oluşur. Şu anda bunlar meydana gelmiyor; ama gelişmeleri yakından izliyoruz.”

***

Ajay Kapur’un raporları, Amerikan burjuvazisinde ve neoliberal iktisatçılarda iyimserliğin zirveye tırmandığı bir dönemde, 2005-2006’da kaleme alınmıştı. Finans kapital ve tabii ki Citigroup özgüven içindedir. Citigroup raporları açıça göstermektedir ki, büyük burjuvazinin temsilcileri “şirket-içinde, kendi aralarında” konuşur; görüşür; danışırlarken, dünya görüşlerini hiç sakınmadan, pervasızca ortaya koymaktadırlar. 19. yüzyılın “vahşi kapitalizm” ideolojisi çırılçıplak, yontulmamış, saldırgan biçimiyle ortadadır. Citigroup’un bir Londra sempozyumunda da plütonomi söylemi aynı açıklıkla tartışılmaktadır.

Dahası, özgüvenleri öylesine yüksektir ki, bu raporların kamuoyuna sızmasında da sakınca görülmemiştir. “Plütonomi” dışındakilerin, “diğerlerinin” düşünce ve eylem dünyaları denetim altındadır; “yakından izlenmektedir”; tehlike yoktur.

2008 krizi, finansal sistemde, özellikle dev Amerikan bankalarındaki yozlaşmanın, çürümenin boyutlarını ortaya koyunca “dış ortam” değişti; “plütonomi” söylemini ortaya atanların özgüveni sarsıldı. Fiilen iflâsa sürüklenmiş bütün yatırım bankaları (Lehman Brothers dışında) kurtarıldı. ABD bütçesinden Citigroup’a da 45 milyar dolar fon aktarıldı ve Banka’nın 306 milyar dolarlık batık kredileri ve menkul varlıkları Hazine garantisi altına alındı.

Bu ortamda “vergi mükelleflerinin sırtından Wall Street kurtarılıyor” algılaması yaygınlaştı. Michael Moore, Ajay Kapur’un raporlarını keşfedip teşhir edince Citigroup “telif haklarının korunması” iddiasıyla bunları yayımlayan web sitelerini mahkemeye verdi; “kaldırma” kararları çıkardı. Ne var ki, bunların Google’a sızması önlenemedi. Fullbrook gibi solcular, plütonomi raporlarını tekrar buldular; tartışmaya açtılar.

***

“Plütonomi”nin bir kavram olarak sosyal bilimlere girmesi beklenemez. Sözü geçen raporlar ise büyük Batı burjuvazisinin bir kriz arifesindeki çıplak dünya görüşünü ortaya koyan tarihî belgeler olarak ideoloji çalışmalarında yerini alacaktır.

Terimin mucidi Ajay Kapur’a gelince, 2007’de Citigroup’tan ayrılmış; Hong Kong’da kendi yatırım fonunu kurmuş; 2010’da da Avrupa’nın dev finans kuruluşu Deutsche Bank’ta Finansal Analizler Şefi olarak çalışmaya başlamış.

Kısacası, “plütonomi” Ajay Kapur’u benimsemiştir; hizmetleri dolayısıyla ödüllendirmektedir; kendi saflarına katmıştır veya katmak üzeredir..

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git