A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Bilim adamı olarak beslediğiniz bu insanların bilimden haberi yok!"

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | 13 Mayıs 2012 16:36:04

Prof. Dr. Ali Demirsoy üniversitede evrim karşıtı sempozyuma bu sözlerle yüklendi... 16-17 Mayıs tarihlerinde Marmara Üniversitesi'nde düzenlenecek olan "Bilim, türler arası evrimi neden kabul etmiyor?" başlıklı sempozyuma yönelik tepkiler sürüyor. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, sempozyumu ortaoyununa benzeterek, "Bilim adamı olarak eğitim kurumlarında beslediğiniz bu insanlar, dünyanın neresine giderseniz gidin, bir şeyin bilim olabilmesi için gerekli olan temel ölçü ve koşullardan bile haberdar değiller" iddiasında bulundu.

KATILIMCILARIN ORTAK ÖZELLİĞİ: ‘BİLİMDEN HABERLERİ YOK!’

Uluslararası alanda yaptığı çalışmalarla dünyaca da tanınan bir bilim adamı olan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, Marmara Üniversitesi bünyesinde düzenlenecek olan evrim karşıtı sempozyumu ele aldığı kapsamlı değerlendirmesinde, katılımcıların bugüne kadar hiçbir bilim adamının aklına gelmeyen önemli buluşları olduğu ironisini yaparak, “Örneğin: Bunlardan biri ilk insan Hz. Adem’in boyunun 30 metre olduğunu ve insanların bir dönem dinozorlarla birlikte yaşadığını kitabında yazmış, bir diğeri, kitabında, çağdaş bilim adamlarının araştırmalarından ziyade Said-i Nursi’den alıntılar yaptığı için üniversiteden ihraç edilmiş; bir diğeri kitabında ‘bakteriler filden daha güçlümü ki’ diyerek, Darwin’in ‘güçlü olan ayakta kalır’ görüşünü çürütmüştü. Bir de bu bir bilimdir, tartışılmasında ne sakınca var demezler mi. Bu daha da vahim bir durumu gösteriyor: Bilim adamı olarak eğitim kurumlarında beslediğiniz bu insanlar, dünyanın neresine giderseniz gidin, bir şeyin bilim olabilmesi için gerekli olan temel ölçü ve koşullardan bile haberdar değiller. Böyle bir teraziden ve dirhemden ne ölçülebilirse, ürün o olacaktır” görüşünü savundu.

FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİNİ İHMAL ETMEK TOPLUMA PRANGA VURMAK DEMEK

Evrim karşıtı sempozyum öncesi yaptığı değerlendirmeyle evrim teorisinin tarihsel gelişimini aktaran Demirsoy, “bütün bunları anlayabilmek için, bugüne kadar bize ‘hap; siz ona uyuşturucu hap da diyebilirsiniz’ verilmiş olanla yetinmeyip, çoğumuz için zor olsa da, düşünmeyi denemekle işe başlamalıyız derim. Unutulmaması gereken en önemli şey de düşünmeye; ancak sorgulamayı öğrenmeyle başlanıyor. Sorgulamayan hiçbir birey gerçeği öğrenemez; sorgulamayı yaşam tarzı olarak benimsememiş hiçbir toplum da atılım yapamaz. Örnek mi istiyorsunuz? Sorgulamayı tabu kılmış; dini öğretiyi de rehber yapmış ülkelere bakın. Bütün bunlardan çıkarılacak sonuç: Eğer doğada merak ettiğiniz herhangi bir şeyin aydınlatılmasını istiyorsanız, bilimsel düşüncenin alfabesi olarak görülen matematik başta olmak üzere sırasıyla, fizik, kimya, jeoloji, astronomi ve biyolojiyi sindirmiş olmanız gerekiyor. Fiziki evrenin ve canlı bünyesinin anlaşılması başka hiçbir yolla öğrenilemez. Dogma, bu bilimlerin öğrenilmesindeki zorluğu fırsat bilenlerin topluma pompalamaya çalıştıkları nesnel olmayan öğretinin adıdır. İnsanın sosyal evrimine ya da ilişkilerine yönelik doğru yönlenmeyi ise sosyal bilimler dediğimiz öğretiler belirler. Bu iki öğretinin incelendiği, geliştirildiği, öğreniminin yapıldığı en üst kurumlar fen ve edebiyat fakülteleridir. Buradan çıkacak öğrenciler bir topluma en doğru ve en gerçekçi yolu gösterebilirler. Bu fakültelerin ihmal edilmesi toplumun geleceğine pranga vurmak olacaktır. Ne yazık ki Türkiye bugüne kadar bu iki fakülteye gerekli özeni göstermediği gibi, bu fakültelerin mezunlarının hamiliğini yüklenmiş (tıpçıların sağlık bakanlığı, ziraatçıların tarım bakanlığı, ormancıların orman bakanlığı, hukukçuların adalet bakanlığı, mühendislerin sanayi ve bayındırlık bakanlığı gibi) her hangi bir kurum da olmadığı için öğrencileri aradıklarını bulamamışlar ve dolayısıyla öğrenci seviye gittikçe düşmüş; birçok bölüm kapanmış; bir kısmı da yolda” değerlendirmesinde bulundu.

‘DOGMAYA SAPLANMA KUYUYA DÜŞME GİBİDİR’

 “Bilimsel anlayışa kavuşma kuyudan tırmanma gibidir; doğmaya saplanma da kuyuya düşme gibidir” tespitinde bulunan Demirsoy, öğrenci seviyesinin düşmesinin sadece mezun olanların iş bulmadaki zorluklarına bağlamanın da hatalı olacağına dikkat çekti. Bunun önemli bir etken olduğunu ancak sorunun yalnızca bu olmadığını ifade eden Demirsoy, “aslında çok daha kronikleşmiş ve gizli kalmış başka bir olumsuzluk söz konusudur. Fen ve Edebiyat fakültesindeki öğretim elemanlarının önemli bir kısmının çağdaş fen ve edebi bilimleri içine sindirememiş olmasıdır. Dogmanın hiç uğramaması gereken bu iki fakültenin elemanları açık ya da gizle olarak teoloji biliminin savunulurcuğuna soyunmuşlardır. Durum içler acısı, büyük şehirlerimizin en büyük üniversitelerinde profesörlük kadrosundan ücret alanlar, İstanbul’un en büyük üniversitesinin birinde, 16-17 Mayıs 2012 tarihinde ‘Yaratılış Kuramını’ tartışacaklarmış. Katılanların bugünkü bilimsel anlayışın tersine önemli katkıları olduğu açık. Herhalde onları tartışacaklar. Bir de ‘bu bir bilimdir, tartışılmasında ne sakınca var?’ demezler mi. Böyle bir teraziden ve dirhemden ne ölçülebilirse, ürün o olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

‘EVRİM KARŞITI KİTAPLAR YAZAN ZATI DA BU MÜSAMEREYE ÇAĞIRIN’

Hacivat Karagöz oyununun, bunca teknik ve bilimsel gelişme karşısında gittikçe ortadan kalkmasına çok üzüldüğünü ifade eden Demirsoy, “Marmara Üniversitesinin böyle bir orta oyununa ev sahipliği yapması iyi olmuş; belli ki İstanbullular bu oyundan büyük zevk alacaklar. Keşke üniversite yönetimi, şu anda belki de Marmara Üniversitesinin öğretim üyelerinin tümünün yazmış olduğu kitabın toplamından daha fazla “Evrim Karşıtı” kitaplar yazmış, ilkokuldan cumhurbaşkanına kadar bedelsiz dağıtmış, her hafta çok güzel kızlarla televizyon söyleşileri yapan zatı da bu müsamereye davet edip, sahneyi zenginleştirse” görüşünü savundu.  

‘MEYVE VEREN ANIT AĞAÇLAR DEVRİLİNCE ALTINDA YABANİLERİ BİTER’

Operasyon başka cephelerde de sürmekte olduğunun altını çizen Demirsoy, Fen ve Edebiyat fakültelerinden pedagoji formasyonlarının kaldırılmasını örnek göstererdiği kapsamlı değerlendirmesinde “böylece mezunlarının hiç değilse öğretmen olurum umutları da böylece budandı. Dogmanın güçlenmesi –sömürünün devamı için- için böyle bir budama gerekliydi. Toplumun yaratıcı gücüne dolaylı olarak önemli bir darbe vuruldu. Yerine bir şeyler ikame edilmeliydi. Müjde gecikmedi. Çok sayıda imam hatip ortaokulu açılacakmış. Meyve veren anıt ağaçlar devrilince, altında yabanileri biter. Kim bilir batının fen ve edebiyat (keza sanat) eğitimi ile ulaştığı uygarlığa, bakarsınız biz imam hatiplerle ve orta öğretime koyduğumuz zorunlu-seçmeli özel derslerle ulaşırız” ifadelerine yer verdi.

 Yusuf Yavuz


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 5 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git