A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Üç “Ş”

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Mustafa Alagöz | 21 Mart 2014 14:27:30

Günümüzde politik gerilim öylesine doruk yapmış, gündem öylesine seri değişiyor ki, ilk elden ne olup bittiğini izlemek zormuş gibi gözüküyor. Evet! görünüşe takılırsak doğru, ama görünüşteki bu “hareketlilik” sadece niceliksel bir çeşitlilik - curcuna. Ama bu durumun öne çıkardığı bir olgu var; “Ahlak ve Vicdan”.

Her toplumsal hareketin, tarihsel olgunun kendine göre bir dinamiği; yani ortaya çıkış koşulları, günlük yaşama etkileri, toplumların ve bireylerin anlayışlarına yaptığı etkiler olur. Bütün bu karmaşanın içinde bir hakikat kendini mutlak biçimde korur ve adım adım gerçekleştirir; ÖZGÜRLÜK.

Zaman zaman geriye dönüşlere rağmen; yıkımlar, acılar olsa da her türlü bencilliğin, despotluğun, acımasızlığın ve vicdansızlığın karanlığı içinden sızan Özgürlüğün ışımasının  önüne geçilemez. Her olgu kendini besleyen başka olguların örgünlüğü yoluyla gerçekleşir, her Hakikat diğer hakikatlerin varlığı ve desteği ile etkin hale gelir.

Özgürlük ahlaksız ve vicdansız var olamaz. Adalet şeffaflık ve hesap verilirlik olmadan yaşayamaz. Tarihsel sorumluluk ve politik inisiyatif kullanımı, hakkaniyetli, farklılıklara karşı eşit duruşlu olmaz, kendini eleştirilerden muaf tutarsa adım adım zorbalaşmaktan ve yozlaşmaktan kurutulamaz.

Türkiye’de şu anda var olan iktidar bu söylediklerimizin açık bir delili. Bu iktidarın politik ahlakı yerlerde sürünüyor. En kutsal hak olan “yaşama hakkına” karşı bir hoyratlık tam bir utanmazlık ve vicdansızlık batağına sürüklenmiş, oy çokluğuna dayalı şımarıklık başbakanın nefsini şahlandırmış durumda.

Bütün bu yaşananlar bize nasıl bir devlet yapısına, nasıl bir yargı sistemine, nasıl bir eğitim, emniyet, devlet bürokrasisine mahkum olarak yaşamak zorunda kaldığımızı da gösteriyor. Bu konularda çokça şeyler yazıldı ve söylendi.

Uzmanlar bu konularda evrensel değerlerin ne olduğuna dair düşüncelerini açıklayıp fikirlerini ortaya koydular. Bunlardan çıkan sonuç şu; evrensel değerlere yüz çevirerek, bilimsellikten uzak durarak atılan her adım sadece yıkım ve zulüm getiriyor. Evrenselliğin ve bilimselliğin yaşantıda kendisini ortaya koyması ise öncelikle çok sesliliğin mutlaka korunması, farlılıkların bir zenginlik olarak desteklenip yaşatılmasıdır. Çünkü her türlü ekonomik, kültürel, bilimsel zenginlik ancak böylesi atmosferde nefes alıp canlanır; hoşgörü ve anlayış filizlenip yeşerir, demokratik yaşam serpilip gelişir.

Politik güç onu kullananı tarihsel bir kişilik yapabileceği gibi insanlığın lanetle anacağı bir zorba, ahlaksız ve vicdansız haline de getirebilir.

Müslümanların Hac ritüellerinden birisi de şeytan taşlamaktır. Taşlanan şeytan sayısı üçtür ve bu tamamen simgeseldir. Bu üç şeytan Firavun-Karun-Belam’ olarak isimlendirilir. Bunlar biz insanların doğamızda bulunan eğilimlerin simgesidir: Firavun insandaki iktidar hırsının; Karun servet, para, maddi zenginlik hırsının; Belam ise, bilgisiyle, inancıyla sahtelik yaparak insanların ruhlarına egemen olma isteğinin hırsıdır.

Aslında para da, iktidar da, bilgi de kendinde masumdur. Sorun insanın bunları nasıl ve hangi niyetlerle kullandığıdır; ancak insanların içlerinde taşıdıkları olumsuz tutku ve hırsların ortaya çıkmasına vesile olurlar.  Ama en pervasızı iktidarı ele geçirenlerde ortaya çıkıyor; çünkü başka insanların hayatların müdahale etme gücünü ellerinde bulunduruyorlar. Ne kadar çok insana hükmederlerse, arkasından ne kadar pohpohlanıp şişirilirlerse o denli iktidar sarhoşu olurlar. Kibir, üstencilik, ‘her şeyi ben bilirim’cilik benliklerini ele geçirir. Giderek şişen egolarının kurbanı olup öfke ateşinin içinde yanarlar.

Kendilerini yere göğe sığdıramaz olurlar. Tayyip Erdoğan, maşallah,  her ne olsa “biz biliriz”le konuşur oldu. Her “biz biliriz” tekerlemesinde parmağını göğsüne vurarak kendini gösteriyor. Bakanlarını, milletvekillerini, cumhurbaşkanını rencide etmekte bir beis görmüyor.

Genelde kişileri konu edinerek düşünce dile getirmekten uzak durmaya çalışırım, ancak kutsal kabul ettiği dini inancının kaynağı olan “Kuran-ı Kerim”in ayetleri öylesine açık ki, söylemleri ile inandığını söylediği “kitaba” bile saygısı yok. Olamaz da, çünkü ne zaman insanların vicdani-içsel sorunu olan dinsel inançlar politikanın malzemesi olursa ikiyüzlülük, temiz inançların kötüye kullanılması kaçınılmaz olur.

“hevasını ilahlaştıranı gördün mü” (Kuran; Furkan/43)

Her fırsatta  Yunus’un “severiz yaratılanı sevenden ötürü”, sözünü meydanlarda kükreyen, 75 milyonun başbakanı olduğunu tekrarlayıp duran  R.T. Erdoğan kendisine dokunulduğunda nasıl hoyratlaştığını ve zalimleştiğini ortaya seriyor. 14 yaşında öldürülen Berkin’in acısı daha tazeyken meydanlarda onun annesini yuhalatabiliyor. Kendisine karşı çıkanı, eleştireni, hatta yapıcı öneri tarzında bile olsa ağzından, “hain, alçak, ahlaksız” küfürleri saçılmaya başlıyor. Yıllarca iç içe oldukları, iktidarı birlikte kullandıkları “yol arkadaşları” nasıl oldu da bir çırpıda “hain, casus, ahlaksıza” dönüştü.

Kadim bir söz vardır: “bas müminin kuyruğuna gör Yezitlik nerden çıkar”. Evet kuyruğuna basılınca bağırtıları her gün her taraftan yükseliyor. “inlerine gireceğiz, didik didik edeceğiz” hırsıyla, zaten kırık dökük devlet organları tümüyle merkezileştirilip keyfi yönetimin temelleri sağlamlaştırılmak isteniyor.


Vicdanları sızlatan nice acı olaylar neden didik didik edilmiyor. 2004’de 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz’ı öldürenler beraat ettirildi, ancak bu yüzkarası karara karşın AİHM’den Türkiye’ye ceza çıktı. Roboski’de (Uludere’de) 35 can paramparça edildiğinde bu “didik didik”  etme kararlılığı niye gösterilmedi, gösterilmiyor. Hrant Dink’in katledilmesinin arkasında güçlerin ortaya çıkarılması için araştırmalar neden sündürülüp duruyor?

Bu liste uzatılabilir. Şiddetle, zorbalıkla, toplumda kutuplaşmaya yol açmakla ve gerilim yaratmakla hiçbir sorun, çözülmek bir yana giderek daha da içinden çıkılmaz hale geliyor. Farklı olanı düşman görmek, sindirmek, görmezden gelmek yerine; ona saygı duymak, anlamaya çalışmak ve sorunların çözümü için muhalif enerjiyi kullanabilecek yollar bulmakla ancak demokratik bir yaşam inşa edilebileceği tarihsel deneyimlerle kanıtlanmıştır.


“Gezi Olayları” hükümetin kendisine muhalif olan her kim olursa olsun ne denli tahammülsüz ve baskıcı olduğunu göstermiştir. Sonraki gelişmeler zorbalığın, vicdansızlığın ve yozlaşmanın ne boyutlara vardığını ortaya koşmuştur.

Çoğunlukçu anlayış, güç konumlarından hareketle toplumsal sorunları çözebileceğini zanneden herkes, her iktidar kaçınılmaz olarak zorbalaşır. Kibir gözleri kör eder, güç insanı şımartır,  anlayışsızlık ise kabalaştırır. Yazıya başlık olan üç “Ş” çoğunlukçu anlayışları adaletle değil güç dayatması ile sorunları çözmeye yöneltir. Üç “Ş”; Şehvet, Şöhret, Şiddettir.

Elde ettiği güçle, eriştiği şöhretle kendini kaybeden kibirli tutum elbette kendisine karşı her türlü muhalefeti şiddet yoluyla sindirmek isteyecektir. Bu durum tek tek bireyler için olduğu gibi iktidarlar, liderler, “başbakanlar” içinde geçerlidir. Şöhret şehveti besler, haksız güç şiddeti kullanır. Ancak bu durum adalet, özgürlük ve demokrasi istemlerini kuvvetlendirmekten başka bir şey doğurmaz, geçici zorluklar ve zorbalıklara rağmen…

“Doğrusu insan azgınlık eder,
Kendisinin muhtaç olmadığını zannettiği için.”
(Kuran-alâk /6-7)

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış




Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git