
Yunanistan içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle başta Avrupa olmak üzere dünyanın gündeminden düşmüyor. Dünya bir yandan Yunanistan’ın akıbetine kilitlenmişken bir yandan da ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor.
2009: Krizin başladığı yıl. Küresel ekonomi sarsılmaya başlayınca Yunanistan da bütçe açığını yıllardır hafife aldığını ayırdına vardı. Avrupalıların keyfi kaçtıysa, ilk başta bir başka kriz işte deyip çok da ciddiye alınmadı. Ancak beş yıl ve iki kurtarma paketi ardından Yunanistan bugün krizin başladığı günlerden çok daha kötü durumda.
25: Yunan ekonomisinin son beş yıldaki küçülme oranı (yüzde). Bu ancak, ABD’nin 1930’larda içine düştüğü Büyük Buhran’la kıyaslanabilecek bir oran.
25: Yunanistan’daki işsizlik oranı (yüzde). Durum 25 yaş altındakiler için daha da vahim: Yüzde 50.
92: 2012 yılındaki bir araştırmaya göre ortalama bir Yunan vatandaşının gerçek geliri, beyan ettiğinden yüzde 92 oranında daha yüksekti. Yunanistan’da vergi kaçakçılığı salgın halinde. Bu, bütçe açığının ana nedenlerinden biri ki kreditörler halledilmesinde ısrarlı.
680: Zakynthos adasında ama oldukları için devlet yardımı alanların sayısı. Ortaya çıktı yaklaşık 500’ünün görme sorunu yok; çoğu araba kullanabiliyor, hatta biri taksi şoförü. Bu tür kandırmacaların yaygın olduğu da sır değil.
60: Bugün Yunanlıların bankalardan çekebileceği azami para miktarı (avro). Ne var ki ATM’lerde para tükenmek üzere ve bankalar bir hafta daha kapalı. Bankaların ne zaman açılacağı belli olmadığı gibi açıldığında mudilerin akın edip bankaları boşaltmasından kaygı duyuluyor.
240 milyar: Kreditörlerin kriz başladığından bu yana kurtarma paketleri kapmasında Yunanistan’a verdiği avro miktarı (bugünkü rakamlarla 264 milyar avro). Bu, 11 milyon nüfuslu bir ülke için hayli yüksek bir rakam. Ancak paranın çoğu önceki borçları ödemeye gidiyor, ekonomiye aktarılamıyor. Bu da bir kısır döngü yaratıyor.
2: Yunanistan’ın 19 ülkeli Avro Bölgesi’ne ekonomik katkısının oranı (yüzde). Oran küçük olduğu için kimi lider ve ekonomistler, Yunanistan’ın akıbetinin Avrupa ve ötesini pek de etkilemeyeceği görüşünde.
81: Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalması gerektiğini düşünenlerin oranı (yüzde). Bu oran, referandumdaki yüzde 60’lık ‘Hayır’ oranı hesaba katıldığında çelişki gibi görünebilir. Durum şu: Yunanların çoğu, Avrupa’dan kopmak istemiyor ama şifa olmayan reçetelerden gına getirmiş haldeler; karşı cephedekiler ise Yunanlıların ne yardan ne serden vazgeçtiği görüşünde.