A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Ergenekon, Genlerimiz Ve İklim Değişikliği

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 18 Temmuz 2008 22:30:16

Baştan olası bir yanlış anlamayı engelleyeyim. Türkiye'deki Ergenekon soruşturması ile siyasal iklim değişmiş olabilir ama ben bundan söz edecek değilim. Ergenekon sözcüğü kendisini milliyetçi sayanların, Türk "ırkı"nın diğerlerinden üstün olduğunu savunanların kutsallaştırdığı bir sözcük.

Aslında bir Göktürk efsanesi. Göktürkler 7. yüzyılda, tam İslam’ın filizlenmeye başladığı dönemde kurulmuş ve varlığını yaklaşık 200 yıl sürdürmüş bir devlet.  Adında “Türk” sözcüğü geçen ilk devlet olduğu gibi Türkçenin ilk yazılı yapıtı olan Orhun yazıtları da bu dönemde yaratılmış.


Ergenekon destanı, düşman tarafından hile ile yenilgiye uğratılan Türklerin, Ergenekon Ovası'nda yeniden türeyip tekrar eski yurtlarına dönmelerini anlatır.  Efsaneye göre savaşta yenilen Türklerin başındaki İl Kağan'ın oğlu Kayı ve yeğeni Dokuz Oğuz sağ kalmış, kaçarak Ergenekon denen yere gelmişler.  Kayı ve Dokuzlar boyları burada çoğalıp ovaya sığmayınca çıkış yolu aramışlar.  Önlerine demirden bir dağ dikilmiş.  Dağın her yanını odunla, kömürle doldurmuşlar.


Yetmiş deriden yetmiş büyük körük yapıp, yetmiş yere koymuşlar, “Kök Tengri”nin (Göktanrı’nın) yardımıyla demir dağı eritmişler.  Bir Bozkurt çıkmış ortaya, yol göstermiş, kaanları Börteçine’nin peşinden, Bozkurt’un arda düşüp Ergenekon’dan çıkmışlar ve geniş topraklara yayılmışlar.  O günü bayram edinmişler ve her yıl o gün başta Kaan, tüm boy demiri kızdırıp örste döverek bu bayramı kutlar olmuş.  Daha sonra Anadolu’ya göçen ve Selçukluların kurucusu olanların da Kayı boyundan geldiğine inanılıyor.
 
 
Irkçıların “safkan Türk”ten söz etmelerini, Anadolu’dakilerin Türk “ırk”ından geldiklerini bilim yalanlıyor.  Genetik araştırmalar Türkiye'de yaşayan insanların büyük bölümünün 40 bin yıl önce de bu topraklarda yaşamış olduklarını ortaya çıkarıyor.  Orta Asya'dan göçenler bu topraklarda yaşayanların yüzde 10-15'i oranında olmuş ve nüfus yapısını değiştirememişler.  Gelen az sayıdaki insanın geni de çok daha kalabalık yerli toplulukların içinde kaybolmuş.  Genetik olarak Türkiye'de yaşayanlar Türkmenlere, Özbeklere, Kırgızlara pek yakın değil.  Orta Asya göçünden önce Anadolu'da yaşayanların bizimle ilgisi yokmuş gibi, göçle birlikte biz gelince gittiler gibi anlatılır.  Ama genetik araştırmalar, göçten önce Anadolu’da yaşayanların bizim atalarımız olduğunu gösteriyor.  İranlılar, Ürdünlüler, Yunanlılar, Süryaniler genetik olarak Türkiye insanına Türkmenlerden daha yakın.  Türkiye'de yaşayanların kökeni çoğunlukla Ortadoğu ve Akdeniz.
 
 
Kayı ve Dokuz Oğuz’un öyküsünün bir benzeri, Ergenekon’dan yaklaşık 1000 yıl önce Roma’yı kurduklarına inanılan Remus ve Romulus efsanesi.  Truva’dan kaçanların soyundan gelen ikizleri bir dişi kurtun emzirdiğine inanılıyor.  Acımasız ve sürü halinde avlanan kurt, birçok efsanede yer alıyor, insanlar kurda özenegelmiş hep.  Agartha efsanesi de çok ileri bir uygarlığı olan masalsı Atlantis kenti battığı zaman buradan kurtulanların (Ergenekon gibi) bir yerde yaşadıklarını, bir gün buradan çıkıp dünyaya uygarlığı yayacaklarını, kötülükleri yok edeceklerini anlatıyor.
 
 
Tarih göçlerle dolu.  Ortaokulda, lisede kullandığımız tarih atlasımız irili ufaklı birçok okla kaplıydı.  Peki bu insanlar neden yurtlarını terkedip yüzlerce, bazan binlerce kilometre yol alarak, çok kez at veya deve sırtında ya da yayan, bilmedikleri topraklara göçmüşler?  O zamanlar gazete yok, radio yok, televizyon, internet yok.  Gidecekleri yerlerde nelerle karşılaşacaklarını bilmiyorlar.  Bizim ezberci tarih kitaplarımız bunların pek ayrıntısına girmez.  Genel olarak göçlerin siyasal ve ekonomik nedenleri var.  Yoksa keyfi yerinde, tuzu kuru olan hiç kimse yerini yurdunu bırakıp, çoluğunu çocuğunu alarak meçhule doğru gitmez.
 
 
Tarihçiler M.S. 375'te Orta Asya’dan Batıya göçün başlamasını şu nedenlere bağlıyorlar: Topraklarının tarıma elverişsiz olması, hayvanlar için otlaklarının yetersiz olması, iklim koşullarının değişmesi nedeniyle kuraklık ve şiddetli kış yaşanması, diğer boylar ve yabancı kavimlerle yapılan mücadeleler.  İlk üç neden iklim değişikliği ile, sonuncusu da sınırlı kaynaklara erişim için diğer insanlarla yapılan savaşlar ve bunun sonucu olarak zayıf düşme veya yenilme ile ilgili.  Yâni son etmen de görünüşte siyasal da olsa, yine iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kaynak yetersizliğine bağlanıyor.  O zamanlar ülke yok, sınır yok, gümrük, pasaport, vize yok.  Gücü yeten gücünün yettiğince istediği yere yerleşiyor.
 
 
Bugün küresel ısınma kimsenin artık inkâr edemediği bir olgu.  Kutuplardaki buzların erimesinin denizin 7 metre kadar yükselmesine yol açacağı tahmin ediliyor.  Amerikan Çevre Koruma Kurumu (EPA) iklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerin, salgın hastalıkların artacağı uyarısını yapıyor.  Alaska’da su altında kalmak üzere olan bir köy büyük petrol şirketlerini dava ediyor.  1998’de denizden ancak birkaç metre yüksekteki Bangladeş’te ülkenin üçte ikisini sel basmış, 30 milyon kişi evsiz kalmış, sellerin getirdiği arsenikle kirlenen suyu içen insanlar zehirlenmiş, suyla iletilen kolera yüzbinlerce insanı hasta etmiş, öldürmüştü ve halâ öldürmeye devam ediyor. 
 
 
Deniz 7 metre yükselirse yaklaşık 150 milyon nüfuslu Bangladeş’in yüzde 90’ı sular altında kalacak.  Ne yapacak bu insanlar, nereye gidecek?  Eski tarih atlaslarındaki gibi oklar Bangladeş’ten çıkıp başka yerlere yönelebilecek mi?  İklim değişikliğine, küresel ısınmaya neden olan sanayileşmiş ülkeler dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Bangladeş’ten kaçanlara kucak açacak mı?  Komşu ülkeler “biz zaten karnımızı zor doyuruyoruz, sizi besleyemeyiz” diyerek sınır kapılarını kapatacak, dikenli teller mi çekecek?  Siyasal baskılardan kaçanların mülteci olmaya, açlıktan ölmekten kurtulmak isteyenlerden daha mı fazla hakkı olmalı?  “Ekonomik mülteciler” ölüme mi terkedilecek?  Bu insanların can havliyle Ergenekon’dan çıkmalarına hangi bozkurt öncülük edecek?

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…
Türkiye raporu: Özgürlükler ciddi zarar gördü

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı
Ton balığında cıva: Zehirli madde seviyesinin kontrollere rağmen hala yüksek olduğu tespit edildi

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.
Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI
Emek, Ümit ve Para

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git