A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Avustralya'daki Türkler

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Göktay Karabatak | 19 Ağustos 2008 09:38:24

Hayatının büyük bir bölümünü Avustralya'da geçirmiş bir genç olarak, buradaki Türk toplumunun yaşayış tarzı, Avustralya'ya olan entegrasyonu ve buraya ilk göçten bu yana geçen sürede geçirdiği evrimi gözlemleme fırsatına sahip oldum. Gözlemlerimi burada sizlerle paylaşmak isterim.

Yeni nesil Türkler, Avustralya’ya olan entegrasyonunu tamamlamış, buraya köklü bir şekilde bağlanmış ve aklının herhangi bir köşesinden dahi Türkiye’ye dönmeyi geçirmeyen insanlardan oluşuyor. Burada yaşamaktan mutlu olan bu insanlar, ileriye yönelik planlarını ve programlarını buraya endeksli olarak yapmaktalar. Türkiye’nin, yeni nesil Türkler için ikinci planda kaldığını söylemek zannedersem yanlış bir tespit olmaz. Türkiye çok cazip bir tatil ülkesi olmanın ötesine geçememekte buradaki genç Türkler için. Zaten, hayatlarının tamamına yakınını burada geçirmiş, dil konusunda hiçbir problemi olmayan ve burada hayatlarını sürdürmekten son derece memnun olan bu topluluk için, normal olanı belki de budur.


Avustralya’daki Türk gençlerinin taktire layık özelliklerinden bir tanesi, buraya olan bağlılıklarının ve adaptasyonlarının yanında, kendi öz kültür ve değerleriyle barışık olmaları ve onları mümkün olduğunca yaşatmaya çalışmalarıdır. Bu bahsettiğim konu, sadece gençlere özgü değil elbette. Bir önceki kuşak da bu konuda elinden geldiğince gençleri desteklemekte. Belki de, kendi dönemlerinde özlemlerini çektikleri ve hayalini kurdukları yaşam tarzını gençlerin yakalamış olduğunu görmek, gençlerin uyum sorunu yaşamadığının farkında olmak, onları yeni nesile destek olma konusunda ikna eden etkenlerden olmuştur. Kim bilir, belki de asimilasyona uğrama kaygısıyla biz gençlere daha fazla sahip çıkılmış ve Türk kültürü, dili ve görenekleri büyük bir titizlikle yeni nesillere aktarılmaya çalışılmıştır.


Yine kendi gözlemlerime dayanarak, buradaki Türk öğrencilerinin yaşamları ve faaliyetleri hakkında kısa bilgileri  sizlerle paylaşmak isterim. Üniversitede öğrenim gören bir genç olarak, üniversitelerdeki gençlerden başlayalım isterseniz. Yazımın başında belirtmiş olduğum, gençlerin Avustralya’ya sağlamış oldukları tam uyumla ilgili belirttiğim tezimle örtüşen bir gözlemim de, üniversitelerdeki Türk öğrencilerinin sayılarındaki yüksek artıştır. Bu artışla doğru orantılı olarak, biz gençlerin kendi aramızda yaptığı faaliyetlerde de artış yaşanmıştır. Melbourne’daki üniversitelerde birkaç yıldır varlığını devam ettiren Türk öğrenci kulüplerinin, Türk gençlerinin birbirleriyle iletişim kurmalarında ve ortak faaliyet düzenlemelerindeki rolü büyük olmuştur. Bu kulüpler, üniversitelerdeki Türk öğrencileri için zaman zaman barbakü partileri, çay partileri organize etmiş, zaman zaman okul dışında geziler düzenlemiş, kimi zaman Türk öğrencilerini bir araya getirmek için sosyal faaliyetler düzenlemiş ve biz Türk öğrencilerinin birbirimizi tanımasına vesile olmuştur. Bu kulüpler, biz öğrenciler tarafından kurulmuş olup, öğrenciler tarafından yönetilen ve tamamen birbirimizi tanıyıp bağlantı kurmamızı sağlayan araçlar olmuşlardır.
 

Farklı üniversitelerdeki Türk kulüpleri, daima birbirleriyle iletişim içerisinde bulunmuş ve bu sayede Melbourne’da okuyan tüm Türk öğrencileri birbirinden haberdar olmuşlardır. Sayıları yüzlerle ifade edilen Türk öğrenci topluluğu oldukça kalabalık, başarılı, birbirini destekleyen ve kendi kültürüne sahip çıkan bir durumdadır.


Kendi kalıbından yeni yeni çıkmaya başlayan bir toplum olarak, elbette bizleri bir arada tutabilecek, tamamen kopmamızın önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesi, üniversitelerde örneğine rastladığımız cinsten derneklerin kurulması ve bunların türk toplumuna hizmet etmesidir. Bu derneklerin, Türk kültür ve sanatını yansıtacak türden faaliyetlerde bulunması, burada yaşayan Türklerin kendi kültür ve değerlerini muhafaza edebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır.


Türklerin, kendi kültürlerine ve sanatlarına sahip çıktıklarını gözlemlemek, beni olduğu gibi herkesi sevindirmiştir zannedersem. Geçtiğimiz günlerde, gerek tiyatro alanında, gerekse halk oyunları alanında, gençler tarafından organize edilen ve uygulanan faaliyetlerin, Türk toplumunun büyük çoğunluğunun ilgisini çekmesi çok sevindirici bir gelişmedir. Gösteri merkezlerinin Türk yerleşim yerlerine uzak olmasına rağmen,  gösterinin olduğu salonların tıklım tıklım dolması ve katılımcıların büyük çoğunluğunun gençler olması, gençlerin kendi kimliklerine sahip çıkma eğilimlerinin bir kanıtıdır.


Bir yandan milli duygularını içlerinde taşıyıp, diğer yandan Avustralya’ya çok sağlam köklerle bağlananlar sadece gençler değil elbette. İkinci kuşak Türklerinin bir kısmı da, belki biraz gecikmeli olsa da, buraya kök salma konusunda çaba harcamaktalar. Kurdukları dernekler, düzenledikleri spor faaliyetleri ve iş dünyasında gösterdikleri başarılar buna örnektir. Türk iş adamları arasında, özellikle yeni yeni oluşmaya başlayan lobileşme faaliyetleri,  kurdukları derneklerle pekişmekte ve güçlerine güç katmaktadır. Bir yandan Avustralya’ya, diğer yandan kendi toplumlarına daha sıkı bağlanan Türkler, Avustralya’nın geleceğinde daha etkin olacaklarını hissetiriyorlar.


Üçüncü kuşak gençlerinin, önceki kuşakların yapmış oldukları hataları tekrarlamamaları ve kendilerini tamamen yaşadıkları topraklara endekslemeleri hem kendileri açısından, hem de gelecek kuşaklar açısından  avantajlıdır.  Dileğimiz, Türk diline ve kültürüne olan duyarlılığın, gelecek nesillerce de paylaşılması ve Avustralya’da asimile olmamış, ancak yaşadığı topraklarda söz sahibi olan nesillerin yetişmesidir.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 6.5 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

hasan { 01 Haziran 2009 19:39:19 }
merhaba.ben avustralya melbourne ye gideceğim.siznle görüşebilirmiyiz.öğrenmek istediğim bir kaç konu var.lütfen yardımcı olun.msn adresim onelove_544@hotmail.com
kocak { 18 Eylül 2008 13:04:27 }
bilgiler icin tesekkur ederim ben bundan birkac yil önce önüme bir hedef koydum avustralya ya tasinmak istedim ama universiteyi bitirdikten sonra bu kararimi gercege donusturmek istedim bu nedenle bekledim suan hala türkiyede yasiyorum turkiyede bir unide son sınıf ogrencisiyim artik ciddi bir sekilde avustralyada yasamayi dusunuyorum bu konuda oradaki ne tür zorluklar yasarim diye merak ediyorum bu nedenle sizinle baglanti kurmak istedim eger sakincasi yoksa bazi sorularim olacak ve daha fazla bilgiye ulasmak istiyorum cevaplayabilirmisiniz tekrar tesekkurler
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.

Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke

Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.
Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git