İşçilerin Tarihi
1970 e vardığımızda sendikal hareket ve iktidar arasındaki manzara şöyleydi: Birkaç yıldan beri Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) konfederal (üst) yönetimi, patronlar ve Süleyman Demirel in yönetimindeki AP (Adalet Partisi) hükümeti, 1967 de kurulduğundan beri gittikçe güçlenen ve etkisi Marmara Denizinin eteklerinin çok ötesine yayılan DİSK...
Söz / Sözün Özü
Sözleşmek. Konuşmak. Söyleşmek. Yazmak. Yayınlamak : Tarihe, kendi tarihimize bir iz bırakmak. Bir katkıda bulunmak. Ana, baba, hala, teyze, amca, dayı, nene, dede ve benzeri büyüklerimizle söyleşiler yapmak : -Sözün gösterilmesi- için onları söyleşi yaparken kamerayla ölümsüzleştirmek. Evet Sözlü Tarihi canlandırmak. Sözlü Tarih?in olanaklarından en iyi biçimde yararlanmak mümkün.
İşçi Sınıfı
Var mı(ydı)? Yok mu(ydu)? Uzun çok uzun yıllar tartışması yapıldı: Osmanlı İmparatorluğu?nda ve hemen sonrasında Türkiye Cumhuriyeti de işçi sınıfı var mıydı? Yok muydu? İşçi Hareketi Tarihi konusuna 1960?ların ortasından beri merak, hem de ne merak, sardığım için o tarihten beri bu konu beni de birinci derecede ilgilendirdi.
Değerler Rabbi
İnsan doğayla ayrımını algıladığı andan itibaren algısıyla algıladığı arasında bir bağın olduğunu sezer. İlk elden duyusal bilinç düzeyinde de olsa bunun nedenlerini, gördüklerinin gerisinde neyin var olduğunun arayışına da başlamış olur. Algının kendisi bir üçlemenin birliğidir: algılanan, algılayan ve algı. Algı, şiddeti ve biçimi ne...
Eski bir yanardağı Aborijin hikayesi
Uzun zaman önce, Avustralya?nın güneydoğusuna dört dev yaratık gelmiş. Üçü, kıtanın diğer bölgelerine yürüyüp gitmiş ancak biri yere çömelmiş. Vücudu, Budj Bim adındaki bir yanardağa, dişleri ise yanardağın lavlarına dönüşmüş. Günümüzde bilim insanları, bölgedeki Aborjin Gunditjmara halkı tarafından anlatılan bu masalın aslında geçmişe dayanan bazı temelleri olabileceğini düşünüyor.
Kötülüğün Sıradanlığı
Okullardaki tarih kitaplarının içeriğini hatırlayın; eğitim süreci içinde size öğretilen tarih sanat tarihi ya da bilim tarihi değil, ağırlıklı olarak savaş tarihidir. İnsanlık tarihi gerçekten de büyük savaşlar ve katliamlarla doludur. İnsanlığın tuttuğu kayıtların atılım yapması dolayısıyla yirminci yüzyıl içinde yer alan bu korkunç şiddet olaylarına daha detaylı olarak tanıklık etmekteyiz.
KAOTİKA
-En parlak yıldızlar en büyük kaostan doğar- (Nietzsche.) Evrende var olan her şey olduğu haliyle kendini ortaya koyuş biçimi olarak bir ifadedir, bu haliyle kendinde nasılsa öyledir. İnsan dışındaki her varlık verili haliyle zorunlu-doğal yasalılığın hükmü altındadır. Görünüşler her ne kadar değişiyor olsa da yasalılık değişmeden kalır.
Türk ulusunu Araplaştırma projesi
Amerikalı ünlü siyaset bilimci Samuel P. Huntington 1996 da yayınlanan kötü şöhretli kitabı -Uygarlıklar Çatışması: Dünya Düzeninin Yeniden-İnşası-nda dünyayı şu dokuz uygarlık kümesi arasında paylaştırır: Batı, Latin Amerika, Afrika, İslami, Çini (Sinic), Hindu, Ortodoks, Budist ve Japon. Huntington a göre dört ülke ise, son tahlilde bu kümelerden birinde yer...
Güney Afrika daki mağarada 170.000 yıllık küllerde bulunan kömürleşmiş parçalar, şimdiye kadar bilinen en eski pişirilmiş kök sebzeleri çıktı. Bulgular, gerçek -paleo diyetin- modern patateslere benzer şekilde karbonhidrat bakımından zengin birçok kavrulmuş sebzeyi içerdiğini gösteriyor. Araştırma lideri Lyn Wadley, Bence insanlar karbonhidratlar ve proteinlerin bir...
Cemil Eren Resim Sergisi, 7 Şubat salı günü ASO Kültür Merkezi'nde açılıyor. 26 Şubat tarihine kadar açık kalacak sergiyi sanatseverler akşam 18:00-20:00 arası gezebilirler. Çalışmalarını Ankara Çayyolu'ndaki işliğinde sürdüren Ressam Cemil Eren'le son dönem resimlerinde yer alan kuş motifleri hakkında konuştuk. ...Devamı.»
'Askeri vesayet yıkıldı' iddialarına itiraz eden Tantan, polisin cemaatin kontrolüne girdiğine de katılmıyor ve savcıları 'yetersiz' buluyor. Eski komiser ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Türkiye polis vesayetine girmiş değil. İddia makamı savcıdır. Ancak bugünkü savcılık müessesesi bu görevi yapma niteliğine sahip değil" diyor. Türkiye'de sonuna gelindiği iddia edilen askeri vesayetin yerine polis vesayeti mi ikame ediliyor? Polis 'cemaat'in eline mi geçti? Daha büyük bir soru: "Ülkeyi cemaat mi yönetiyor?" ...Devamı.»
Son bir aydır yurdun dört bir yanı soğukla boğuşuyor. Her ne kadar Türkiye'nin üç yanı denizlerle çevrili olsa da karasal iklim İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya hakim. Sıcaklık farklılığı nedeniyle ısı yalıtımı büyük sorun. Bu nedenle geçen dönem ısı yalıtımının sağlanması amacıyla yeni bir yasal düzenleme getirildi. Sonbahar aylarında Ankara'da düzenlemenin hayata geçirilmesi ve yasada öngörülen cezalara yakalanmak istemeyen birçok apartman ve bina sakini evlerini yasal çerçeveye göre düzenlemeye başladı. ...Devamı.»
Ezginin Günlüğü'nün uzun yıllar solistliğini yapan besteci ve yorumcu Hüsnü Arkan, Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan dördüncü kitabı Mino'nun Siyah Gülü'yle, adından yazarlığıyla da söz ettirdi. Hüsnü Arkan, toplum, müziğe ve edebiyata dair söyleştik ...Devamı.»
Kısa bir zaman değildir 10 yıl. Ama Belgin Sarmaşık için yıllar su gibi geçmişti. O, Attila İlhan'ın özel asistanıydı. Onun sadece son 10 yılına değil, bütün bir geçmişine tanıklık etmiş gibi duyumsayarak anlatıyor Attila İlhan'ı. Türkiye için yeri doldurulamayacak olan bu büyük düşün adamını, onun en yakınında bulunmuş olan asistanının gözünden anlatmak amacıyla konuştuk kendisiyle. ...Devamı.»
Makbule Yalkılday, Türkiye'nin ilk kadın mimarı. Şimdi 97 yaşında. İstanbul'daki pek çok yapıda, özellikle de camilerde onun emeği, imzası var. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kadın olmak, kadın bir mimar olmaktan onur duyuyor. Ama günümüzde bu ülkede kadın olmanın zor olduğunu söylüyor. Geçmişteki hoşgörü ve özgürlüklerin, bağnazlığa dönüşmesine üzülüyor. Geçenlerde bir camiye gittiğini anlatıyor, 'Çok önceden restore ettiğim bir camiydi bu. İçeride tarikat vardı sanırım. Korumalar, güvenlikler bilmem ne? Yadırgadım çok. Ben şeyh, şıh istemiyordum ki ben bir din adamı arıyordum, hani bilge olanlarından.'Biraz dik başlı ama neşeli ve iyimser. ...Devamı.»
24 Aralık 2010'da Paris'te yitirdiğimiz Fahrettin Petek siyasi düşünceleri nedeniyle yurtdışında yaşamak zorunda kalan çok değerli bir bilim insanıydı. 1 Mart 1922'de İstanbul'da doğan Fahri ağabeyimiz yalnızca Fransa'daki duayenimiz değil, aynı zamanda ortalamanın çok üstünde insani erdemlere sahip bir kişilikti. Fahri Petek : Bir Hayat, Üç Can isimli 357 sayfalık bir kitap yayınlayan (TÜSTAV, "Sarı Defter" dizisi, İstanbul, 2009) M. Şehmus Güzel ile Petek'i konuştuk. Buyurun söyleşimize : ...Devamı.»
Kısa sürede fenomene dönüşen TRT'nin absürd dizisi 'Leyla ile Mecnun'un 25 yaşındaki senaristi Burak Aksak, "Dizide çok saçmalıyoruz ama hepimizin hayatı gibi komik, hüzünlü ve saçma. En azından benimki öyle" diyor. ...Devamı.»
Melbourne heyecan verici bir oluşuma tanık oluyor. Bir grup genç, özellikle SBS Radyosu Türkçe programı yapısı içinde gençlik programlarını yürüten bir grup, yıllardır uyguladıkları tartışma yöntemini tüm topluma, özellikle gençlere açık bir ortama taşımaya karar verdiler. İlk birlikteliklerini 19 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirecekler. Grubun üyelerinden Hande Ergen, Sarp Soysal ve Erdem Koç ile bir söyleşi yaptık. ...Devamı.»
"Körfezdeki suya bir bak, göreceksin..." der; "ne senin aşkına muhtaç, ne esirin olacağım..." diye ekleriz. "Neden küstün dargındın..." diye sorarken, dayanamayıp; "tadı yok sensiz geçen ne baharın , ne yazın..." diye itirafta bulunuruz. Ama bu meşk sırasında Türk Makam Musikisinde İcraya Dayalı Kuramsal Model Geliştirilme ya da bölgesel ıskalaların ne demek olduğu gibi konuların bilincinde çoğunlukla değilizdir. Bu eserlerin ölçümlerinin yapılıp yapılmadığını, şu ana kadar ölçülen icralardan elde edilen değişik genişlikteki aralıkların adedinin 40'ın üzerinde olduğunu da bilmeyiz. ...Devamı.»
Suay Karaman Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi. Akademisyenliği kadar Atatürkçü Düşünce Derneği, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) gibi demokratik kitle örgütlerindeki aktif çalışmalarıyla da adından söz ettiren Karaman, iki dernekte de genel sekreterlik yapıyor. Kendisine CHP'nin kazandığı yeni form ve 27 Mayıs'ın günümüze etkileri ile ilgili merak ettiklerimizi sorduk. ...Devamı.»
Türkiye'nin gündemine Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olarak giren, CHP'den Denizli millet vekili adayı "Elinizde yeterince imkân varsa, her insanın - suç olmasa bile - 'Keşke şunu yapmasaydım!' diyeceği bir nokta yakalarsınız. Ama söz konusu olan ülkeyse, söz konusu olan özgürlük ve demokrasiyse, mücadeleyse bu korkulara kapılmamak lazım..." diyen İlhan Cihaner ile bir söyleşi yaptık. ...Devamı.»
15 Ağustos 2010'da Sümela Manastırında yapılmış olan ayin sonrası Türk ve dünya basınında Fener Rum Patrikhanesinin durumu ve talepleriyle ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya atıldı. İç işlerimizi ilgilendiren konuların Avrupa ve Amerika tarafından yapılan baskı ile uluslararasılaştırma çabasına örneklerden sadece bir tanesidir Fener Rum Patrikhanesi... Bu kurumu geçmişimizde ve günümüzde değerlendirmek adına uzmanlığını Fener Rum Patrikhanesi üzerinde yapmış ve konusunda önemli çalışmalarda bulunmuş Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Prof. Dr Sibel Özel'e merak ettiklerimizi sorduk. ...Devamı.»
Ara Güler, Türkiye'de "Fotoğraf" dendiğinde akıla gelen ilk isimdir. Yapı Kredi Yayınevi'nin Kadıköy Kitabevi'nde, saat 14.00'de imza günü olduğunu öğrenince tam saatinde gidiyoruz. Biz gittiğimizde, Güler kitaplarını imzalamaya başlamıştı bile... İçeri girdiğimizde usta fotoğrafçı, beyaz kasımpatılarla dolu bir vazo ve kurabiye tabağı olan bir masada, insanların biraz da çekinerek önüne getirdiği kitapları imzalıyordu. ...Devamı.»
Bedii Ensari, 1960'ta A.Ü Hukuk Fakültesinden mezun olup; hakimlik, avukatlık yaptıktan sonra uzun zaman reel sektörde inşaat sanayiinde, çimento sanayiinde, döküm sanayiinde kademe yöneticiliği yapmıştır. Şu anda Sermaye Piyasalarının duayeni. Marbaş Menkul Değerlerin Yönetim Kurulu Başkanlığı, Borsa Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanlığı, İMKB Disiplin Komitesi Başkanlığı, Finans Kulüp Yönetim Kurulu Üyeliği, Takasbank Yönetim Kurulu Üyeliği ve TOBB Sektör temsilciliği... ...Devamı.»
Kadıköy Rıhtımından İzzettin Sokağına saptığınızda yokuş yukarı çıkarken iki katlı eski, İstanbul evlerini ve o evlerin cumbalı pencerelerini görürsünüz. O cumbalı pencerelerden biri kırmızı boyasıyla diğerlerinden farklı olduğunu belli eder. Burası Tiyatro birileri'nin kurucularından Utku Erişik'in ofis penceresidir. Utku Erişik'in hem Tiyatrobirileri'nin ilginç öyküsünü hem de etkinliklerini konuşmak ve biraz da sohbet etmek için ev tarzında düzenlediği renkli ofisinin kapısını çaldık. ...Devamı.»
"Sarı paşam, Kayıp Kıta Mu, Atatürk ile Allah Arasında, Nutuk'un Deşifresi, Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları" gibi pek çok eserin sahibi Sinan Meydan, son zamanlarda İlk Kurşun ve ODA TV adlı siyaset portallarında yazıyor. Yazar, kitapları yanı sıra makaleleriyle de dikkat çekiyor. Tarihçi kimliğinden bahsederken "İdeolojimizi, yaşama bakış açımızı belirleyen tarihtir" diyen genç yazara, Kemalizm'i ve devrim tarihi eğitimiyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk. ...Devamı.»
Altan Tuna, Türkiye siyasetinin zorlu dönemlerinde Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kaymakamlık, vali yardımcılığı gibi çeşitli yöneticilik görevleri yaptıktan sonra, 1977 seçimlerinden 12 Eylül 1980'e kadar CHP Çanakkale milletvekilliği yapmış. Darbeyle birlikte parlamento feshedildikten sonra da siyasetten kopamayan, Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de üç dönem Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği yapan Tuna, yeniden CHP'den aday olmak istiyor. Dünden bugüne; yaşadıklarını, yaptıklarını ve yapmak istediklerini konuşmak istedik kendisiyle... ...Devamı.»