A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Geri adım atmayız, bu sahne bizim!"

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Hatice Deniz | 31 Mart 2011 08:30:18

Kadıköy Rıhtımından İzzettin Sokağına saptığınızda yokuş yukarı çıkarken iki katlı eski, İstanbul evlerini ve o evlerin cumbalı pencerelerini görürsünüz. O cumbalı pencerelerden biri kırmızı boyasıyla diğerlerinden farklı olduğunu belli eder. Burası Tiyatro birileri'nin kurucularından Utku Erişik'in ofis penceresidir. Utku Erişik'in hem Tiyatrobirileri'nin ilginç öyküsünü hem de etkinliklerini konuşmak ve biraz da sohbet etmek için ev tarzında düzenlediği renkli ofisinin kapısını çaldık.

Utku Eriikİçinde çeşit çeşit kitaplar, ansiklopediler, antolojiler bulunan kütüphanesinin önünde sohbet başlıyor. Röportaj öncesi kendisini yakından tanımak için yapılan, “Isınma turu” olarak nitelendirdiği sohbette; tıp fakültesinden terk olduğunu, hayatını rahatça sürdürebileceği pek çok imkânı, tiyatro sevdası için elinin tersiyle ittiğini öğreniyoruz. Bu yüzden kendisini “Deli bir adam” olarak ifade ettiğini söylüyor. “En büyük delinin Mustafa Kemal olduğunu düşünüyorum, onun; içinde bulunduğu süreçte ülkesinde çığır açan deliliklerini biraz anlatmak adına yola çıkmış biriyim” diyor.

Atatürk’ün sözüyle kurulmuş bir sahne: Tiyatrobirileri
 
Nerden geliyordu bu “Birileri?” Bu tiyatro neden, nasıl kurulmuştu? Tiyatrobirileri’nin 2009 tanıtım broşüründe kuruluş amacı “Herkese göre hep birileri suçluydu… Suçlunun hep ‘birileri’ olması hiç kimsenin hiç bir çözüm üretmemesi demek oluyordu. Ve herkesin korkunç bir rahatlıkla ‘Ben neden yapayım ki? Birileri yapsın işte!’ dediği ne varsa, yapmak için kuruldu… Birileri, bunu yapmalıydı. Birileri, bu yüzden gerekliydi” diyerek anlatılıyor.
 
Utku Erişik, Tiyatrobirileri’ni Barbaros Uzunöner’le birlikte 2006’da kurdular. Bu tiyatronun ortaya çıkış fikri, kendilerinin sahne sevgisinin yanı sıra Atatürk’ün “Fikirler ve devrimler sanatla yayılır” sözüydü. “Atatürk’ün bu sözü, kendinden sonra gelen sanatçıların alması gereken bir ders ve çok açık bir mesajdı” diyen Erişik, Tiyatrobirileri’nin sanata sevgisinin toplumculuktan kaynaklandığını anlattı. “Ne zaman ki sanat toplumculuktan uzaklaştı, biz bu sürecin içine girdik. 87 yılda yetişmiş bütün sanatçılar ‘Fikirler ve devrimler sanatla yayılır’ sözünü şiar edinmiş olsaydı biz günümüz Türkiye’sinde bu manzarayı görmezdik. Bu sözü doğru algılayıp benimseyerek kurulmuş tek tiyatroyuz!” dedi.
 
“Adımıza ‘Tiyatrobirileri’ dedik, küçük bir kelime oyunuyla ‘ileri’ kelimesinin altını çizip cümleyi ‘tiyatro bir ileri…’ olarak söylüyoruz. Tiyatronun kuruluş amacına uygun bir sözdür. Her sanatın altında yatan gerçek bir felsefi neden varsa bizim nedenimiz de buydu; Tiyatroyu bir adım daha ileri götürmek ve bunu birilerinin yapmasını sağlamak…”


 
Mustafa Kemal’in yürekli çocukları…
 
2009 yılının kasım ayında ilk kez Türkiye’de bir tiyatro kitap yayınladı. Utku Erişik’in bizzat kaleme alıp Bedri Baykam’ın önsözünü yazdığı “Mustafa Kemal’in Yürekli Çocukları” adlı kitap, öğretici ve yol gösterici bir sanat anlayışıyla başlattıkları hareketi sahnede anlattıkları ile yetinmeyip, izleyicilerine; yazdıkları ile ulaşma ihtiyacından doğmuş.
 
Mustafa Kemal’in sanat cephesi…
 
Utku Erişik, Günceli yakalayabilen, derdini anlatabilen, Mustafa Kemal ışığını olabildiğince parlatan bir sanat arayışları olduğunu söyledi. Bu gün pek çok sanat kurumunun yapamadığını yapmak, söyleyemediğini söylemek istiyorlardı. O yüzden günümüze kadar  bu görüşleri doğrultusunda oyunlar hazırlayıp sundular. Bunlar birilerini devamlı sorgulayan ve sorgulatan oyunlar; “Aydın mısın?”, “Olmuş Bir Kere”, “Üstüme İyilik Sağlık”, “Hoş Gelişler Ola”, ve son olarak da “1923”…
 
“Aslında bu gün alanımızda başarılı adımlar attığımızı düşünüyorum. Çünkü izleyicilerden gelen tepkiler ‘Bu devirde nasıl bu harekete cesaret edebiliyorsunuz, bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz helal olsun!’ diyen tepkiler. Konuşulması gereken şeyler; Mustafa Kemal ve anti-emperyalist vurgu, cesaret meselesi haline gelmiş. Öyle bir döneme gelmişiz ki… Bu yüzden izleyici bizi ‘Cesur’ sıfatıyla tanımlar. Bir sanatçı zaten cesur olmak zorundadır, yazar, tiyatrocu, ressam, şair cesur olmak zorundadır. Biz normal olanı, yapılması gerekeni yapıyoruz. Diğerleri bunu yapmıyorsa bu onların eksikliğidir!
 
‘Böyle bir oyunu yapmak aklınıza nerden geldi’ diye soranlara ‘bu soru bana sorulmamalı’ diyorum.  11 Kasım 1938’den sonra cumhuriyetin temeline dinamit koyarlarken sessiz kalan sanatçılara, tiyatroculara, o büyük oyuncu diye adı geçenlere ‘Bu oyunu sergilemek neden sizin aklınıza gelmedi?’ diye sorun. Onlar 50 yıldır böyle oyunlar oynasalardı ben günümüzde bunları söylüyor olmazdım. Eğer toplumsal bir şeyler dibe vuruyorsa sanatta dibe vurur. Sanat ilerlerse toplumu da o ilerleyişte peşinden getirir. Dünya sanat tarihinin akışı da böyledir. Yani Nazım Hikmet’lerin, Sabahattin Ali’lerin, Rıfat Ilgaz’ların, Aziz Nesin’lerin toplumcu-gerçekçi çizgileri kaydırıldığı, bu sanatçılar yok edildiği için sanat artık daha bir soytarı.
 


İçinde bulunduğumuz kurumdan dolayı gurur duyuyoruz ama bu kurumun tek olması bizi üzüyor. İlk kez bir tiyatro çıkıp dedi ki: “ Merhaba Anadolu! Biz Mustafa Kemal’in sanat cephesiyiz. Nasıl 1919’da Mustafa Kemal koşarak sana geldiyse şimdi biz de sana geldik. Ve ben biliyordum ki Anadolu bizi bağrına basacaktı ve bastı. Bu gün bir yere oyuna gittiğimiz zaman orayla irtibatımızı asla koparmayız. Biz artık oranın evladı olmuşuz. Mustafa Kemal kurtuluş hareketini boşuna Anadolu’dan başlatmamış.  Anadolu’nun her yerinde oynamak kolay değildir ama buna rağmen bir sorun yaşamadık. Bu yeni gelişen sanat anlayışına, tiyatronun uğradığı yeni forma rağmen 70 il gezdik. Verdiğimiz mesajdan, anlattıklarımızdan, sahnelediğimiz oyundan hoşlanmayanlar, rahatsız olanlar kalkıp gittiler. Bu beni hiç üzmedi, tam aksine mutlu oldum. Çünkü verdiğim mesaj kaynağına ulaşmış. Şimdiye kadar hep biz rahatsız olduk, hep biz gittik… ‘Şimdi de onlar rahatsız olup gitsinler’ diyorum. Geri adım atmayacağız, geride durmayacağız, bu sahne bizim!
 
Bu yola baş koyduğumuzdan beri bizden desteğini esirgemeyen çok önemli insanlar var; Canım annem Fatma Erişik’e; her zaman desteklerini yanımda hissettiğim Türkiye’nin aydınlık yürekleri Suay Karaman, Bedri Baykam, Barış Doster, Tevfik Kızgınkaya, Coşkun Özdemir, Deniz Banoğlu’ya ve ruh eşim Gamze Tunca’ya teşekkür ediyorum.”
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git