A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

'Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler'

Kategori Kategori: Raporlar | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 31 Mart 2009 12:31:29

Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türk - Amerikan ilişkileri konusunda kapsamlı bir rapor yayınladı. Obama yönetimine öneriler de içeren raporun tanıtımını "CSIS Türk Amerikan Stratejik Girişimi" eş başkanları eski Ulusal Güvenlik Danışmanları Zbigniew Brzezinski ve Brent Scowcroft yaptı.

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri: Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı raporda Türkiye’nin stratejik önemi vurgulanıyor, Türk Amerikan ilişkilerinin iyi yönetilmesi ve ikili ilişkilere yüksek düzeyde ilgi gösterilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Raporun kamuoyuna açıklandığı oturuma katılan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski Türkiye’nin önemine vurgu yaptı ve 10 madde saydı: “Türkiye, Amerika’nın denenmiş ve gerçek bir müttefikidir. Türkiye, jeo-stratejik açıdan önemli bir NATO üyesidir. Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmaya aday bir ülkedir. Türkiye, Müslüman bir demokrasidir. Türkiye, bölgede bir istikrar kaynağıdır. Türkiye, İsrail’in yapıcı bir ortağıdır. Türkiye İran üzerinde olumlu bir etki unsurudur. Türkiye, Türki Cumhuriyetlerine örnektir, Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabulucudur ve son olarak, Türkiye, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinde önemli bir konumdadır.”

Brzezinski, bu nedenlerle Türk Amerikan stratejik ilişkilerinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Raporda Türk ve Amerikalı yetkililere politika önerilerinde bulunuluyor. CSIS Türk Amerikan Stratejik Girişiminin Başkanı Stephen Flanagan, Obama Yönetiminin Türkiye’yle stratejik işbirliği yapılması için ortak bir gündem sunmasının olumlu karşılanacağını söyledi. Raporda, bu ortak gündemin nelere dayanabileceği konusunda değerlendirme yapılıyor.

Rapordan Notlar

“Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı raporda Türkiye’yle Amerika’nın stratejik çıkarlarının büyük ölçüde örtüştüğü vurgulanıyor. Raporda iki ülkenin ortak çıkarları, Ortadoğu’da istikrarın sağlanması, terör ve aşırıcılıkla mücadele, serbest ticaret, enerji güvenliğinin sağlanması, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin egemenliği ve istikrarının korunması, Avrupa’yla yapıcı ilişkilerin sürmesi olarak sıralanıyor. Ancak CSIS raporunda Irak savaşından kaynaklanan güven eksikliğinin ilişkileri zorlaştırdığı vurgulanıyor. CSIS uzmanları, değişen siyasi ve jeo-stratejik şartlar nedeniyle Türkiye ve Amerika’nın zaman zaman farklı politikalar uygulayabileceğini, ilişkilerin olumlu bir seyirde devam etmesi için ikili ilişkilerin iyi yönetilmesi ve yüksek düzeyde ilgi gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

Rapora göre, Ankara, Washington’un bölgesel konularda kendisine danışmasını bekliyor ve ortak değerlere sahip güvenilir bir ortak olarak değerlendirilmek istiyor. Washington ise Ankara’nın güvenilir bir ortak olmasını; anti-demokratik ülkelere fazla yakınlık göstermeyen ancak komşularıyla barışık bir ülke olmasını bekliyor. Washington ayrıca, Türkiye’nin liderlik göstererek, örnek olarak Müslüman ülkeleri etkilemesini istiyor. CSIS uzmanları, bunun için Türkiye’nin reformlara hız vermesi, demokrasisini derinleştirmesi ve bu sayede Avrupa Birliği’yle bütünleşmesinin önemine vurgu yapıyor.

Öneriler

CSIS uzmanları Türk Amerikan ilişkilerinde olumlu bir gündem yaratılması gerektiğini belirtiyor. Bu olumlu gündemi oluşturacak maddeler arasında Irak’ın uzun dönemde istikrara kavuşturulması ve kalkınması, Afganistan ve Pakistan, yatırım ve ticaretin arttırılması, askeri işbirliği ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin desteklenmesi sıralanıyor. Raporda, Ermenistan, Rusya ve Yunanistan’la ilişkiler; enerji sevkiyatı; İsrail – Filistin, Kafkaslar ve Kıbrıs sorunlarının çözümü konusunda taraflar farklı yaklaşımlar benimsese de Türkiye’yle Amerika’nın amaçlarının uyuştuğuna dikkat çekiliyor. Ancak raporda, Rusya’nın bölgedeki rolü, İran ve Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularının taraflar arasında özenle yönetilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

CSIS uzmanları Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan Ermeni anma günü vesilesiyle yayınlayacağı mesajında “soykırım” sözcüğünü kullanmasının veya Temsilciler Meclisi’ne sunulan soykırım tasarısına karşı önlem almamasının ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunuyor. CSIS, bu konuda, Türkiye’yle Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirmesinin desteklenmesi çağrısında bulunuyor ve Türkiye tarafından önerilen tarih komisyonunun kurulmasını destekliyor.
 
100 sayfalık CSIS raporunda Amerikan yöneticilerine politika önerilerinde bulunuluyor. CSIS, Amerika’nın Türkiye’nin tam üyeliği için Avrupa Birliği nezdinde sessiz bir diplomasi uygulamasını öneriyor. Uzmanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ekonomik tecride son verilmesi; Rumların Türklerle uzlaşması için baskı yapılması ve Türkiye’nin de Rumlara bazı açılımlarda bulunması çağrısında bulunuyor. Raporda, Türkiye’nin Amerika’nın Irak’tan çekilme sürecinde önemli bir rol oynayabileceğine işaret ediliyor ve Iraklı Kürtlerle Türkiye arasında PKK konusunda bir uzlaşmaya varılmasının önemine dikkat çekiliyor.

Türkiye - İran ilişkileri, Türk - Amerikan ilişkilerinde “sınav niteliği taşımamalı” diyen CSIS uzmanları, Ankara’nın İran’la Amerika arasındaki diyalogda rol oynayabileceğini, ancak yaklaşım farklıları nedeniyle ilişkilerde gerginlik doğabileceğini yazıyor. Raporda, İran’ın nükleer programı konusunda bir ilerleme sağlanmaması durumunda Türkiye’nin de Tahran’a daha fazla yaptırım ihtimaline karşı çıkmaması öneriliyor.

CSIS raporunda Ankara’nın Ortadoğu’da izlediği politikalarının faydalı olabileceği belirtilirken, Türkiye’yle Amerika’nın bu politikaların ortak çıkarlara nasıl hizmet edeceğinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Raporda Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan’a destek verebileceği yazıyor. Bu arada raporda Amerika’nın Türkiye tarafından önerilen Kafkaslar İstikrar ve İşbirliği Platformuna destek vermesi öneriliyor. CSIS uzmanları, Amerika’nın Türkiye’nin enerji koridoru olmasını desteklemesi gerektiğini yazıyor.   

CSIS çalışmasına Türkiye’yi ve bölge ülkelerini yakından tanıyan isimler danışmanlık yaptı: eski Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski; eski Başkan Gerald Ford ve eski Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Brent Scowcroft; eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz; eski İstanbul Başkonsolosu ve Türk Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı Büyükelçi James Holmes; eski Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı emekli Orgeneral James Jamerson ve eski Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkan Yardımcısı John McLaughlin.

 “Türkiye’nin Değişen Dinamikleri: Türk Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı raporu, CSIS Başkan Yardımcısı Stephen Flanagan; CSIS Uzmanı Samuel Brannen; CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza; CSIS Enerji Programı uzmanı Edward Chow; CSIS Ortadoğu Programı Başkan Yardımcısı Haim Malka; CSIS Rusya – Avrasya Programı Direktörü Andrew Kutchins; CSIS Avrupa Programı Direktörü Julianne Smith kaleme aldı.
 
Kaynak : Barış Ornarlı |VOA

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git