A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

13 Kasım 2009 TBMM

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 15 Kasım 2009 08:07:21

Hükûmetin "Kürt Açılımı" adıyla başlattığı, sonra "Demokratik Açılım" adıyla anılan girişimi nihayet 13 Kasım 2009 günü Mecliste tartışıldı. Başbakanın konuyu Meclis tartışmasına açtığı için kutlanması gerekir. Gerek AKP, gerekse DTP, CHP ve MHP tarafından yapılan partizanca saldırıları bir yana bırakırsak, herkesin üzerinde birleştiği noktalar su yüzüne çıktı.

Ama siyasetçilerimiz karşı partiden olan birisiyle aynı görüşte olduklarını belirtmekten özellikle kaçındığı için bunların adı konmadı. “Açılım”ın ne olduğunun somut olarak belirtilmesi yolunda tekrar tekrar yapılan çağrılar pek bir sonuç vermedi. İçişleri Bakanı Atalay hedefi “birincisi terörün sonlandırılması, ikincisi de demokrasimizin standardının yükseltilmesi” olarak tanımladı.  PKK ile ilgili olarak: “şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da güvenlik güçlerimize terörle mücadelede her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.  Sınır komşularımız Suriye, Irak, İran ve diğer ülkelerle yürüttüğümüz aktif ve yapıcı diplomasi sonucunda terör örgütü önemli ölçüde etkisiz hâle getirilmiştir.  Böylece terör örgütüne verilen uluslararası destek büyük oranda önlenmiştir” dedi. Hükûmetin girişimlerini fikir suçlarının terör kapsamından çıkarılması, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için özel kurslar açılabilmesi, TRT6’nın yayınları, işkenceye sıfır tolerans, Bilgi Edinme (Freedom of Information) Kanununun çıkarılması, Konya Ovası Projesi'yle birlikte Doğu Anadolu Projesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi 2013 yılında bitirileceği, terörden zarar görenlere tazminat ödenmesi, şehit ve gazi ailelerine yardım, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi, on sekiz yaş altındaki tüm çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanması, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla ana dillerinde görüşmesine imkân sağlanması, bağımsız ve sivil bir insan hakları kurumu kurulması, isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerinin verilebilmesi ve çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanması planı olarak özetledi.  “Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, devletin üniter yapısı, bayrağı, millî marşı ve resmî dili bu tartışmaların dışındadır.  Hiç kimsenin bayrakla, sınırlarla bir sorunu yoktur, olamaz, Ülkenin ortak dili Türkçe'dir, Türkçe olmaya da devam eder” diyerek birçok yurttaşın endişe duyduğu konuya değindi.  Türkiye’nin bölünmesi endişesini taşıyanlara “asıl bölünme tehlikesi, kimliklerin inkârı ve bastırılması üzerine ortaya çıkar”, “eğer ciddi bir çözüm yaklaşımı gösterilirse, silahlar üç ay içinde Türkiye'nin gündeminden kalkabilir” dedi.
 
MHP Başkanı Bahçeli “açılım”ı “hükûmet eliyle bölünme modeli” olarak tanımladı ve “burada neyi tartışacağız? Nasıl bölüneceğimizi mi? Nasıl ayrılacağımızı mı? Kardeşlerimizi nasıl terk edeceğimizi mi? Bugün, burada hangi konuda uzlaşacağız: Devletimizi nasıl parçalayacağımızı mı, topraklarımızı nasıl taksim edeceğimizi mi, illerimizi kimlere vereceğimizi mi?  Yüce Meclis, maalesef, bugün, PKK'ya teslimiyetin belgesi olan bu yıkım projesini görüşmektedir”, “teröristbaşı bile ayrı bir devlet kurma fikrini ‘demokratik cumhuriyet’ denilen bir istismarın içine sıkıştırmak durumunda kalmıştır.  Hükûmetin ‘Kürt sorunu’ diyerek başlattığı sözde açılım süreci de kısa zamanda demokrasi ambalajının arkasına saklanmıştır.  Önce üniter yapı içinde otonomi, sonra federasyon ve sonra bağımsız devlet kurma talepleri nasıl önlenecektir?  Milletleşmeye katılamayacak kadar geri bağ ve bağlantıları aşamamış bir ferdin, hangi dili konuşursa konuşsun sorunları asla tükenmeyecektir. Zira yaşadığı buhran ve yoksulluk, dikkat buyurunuz, anasının dilinden değil, sahip olduğu dar ve kısır toplumsal ve ekonomik çemberin kırılamamasından ileri gelmektedir” dedi.
CHP Genel Başkanı Baykal zaten 20 yıl önce Kendilerinin Kürtlerin kültürel haklarını savunduğunu ileri sürdü.
 
Bu arada DTP milletvekili Sırrı Sakık’ın attığı lâf ilginçti: “Kardeşim, biz bu toprakların sahibiydik, biz sonradan gelenler değiliz” dedi.  AKP’li Ömer Çelik, DTP’yle ilgili olarak “dünya siyaset tarihinde kendi kendini yok sayan, ‘beni değil dağdakileri muhatap alın’ diyen tek parti Türkiye'den çıkmıştır.  Bir siyasi parti kendisinin hiç olduğunu ve dağdakilerin muhatap alınması gerektiğini söylüyor. Bunun hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.
 
Konuşmacıların hemen hepsi “sorun”un yalnızca baskı ve askerî yöntemlerle çözülemeyeceği, sosyal ve ekonomik girişimlerin gerektiği konusunda birleştiler ve “dış konjonktürün Türkiye'nin millî menfaatleriyle paralel geldiği” belirtildi.  Bence en somut öneriler DSP milletvekili Hasan Erçelebi’den geldi.  “Yöre halkı iş ve aş istemektedir.  Bunun için devlet yatırım yapacak, yatırımlar yapmalıdır.  Yöre insanının karnı doyurulmalıdır.  Gençler eğitilmeli, iş güç sahibi yapılmalıdır.  Toprak reformu, tarım reformu yapılmalıdır.  Mayınlı araziler temizlenerek hazine arazileri topraksız çiftçilere verilmeli, mülkiyet tabana yayılmalı, halka yayılmalıdır.  Tarımsal sanayi geliştirilmelidir.  İfade ve örgütlenme özgürlüğünü sağlamak için seçim barajları kaldırılmalıdır,  Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu demokratikleştirilmelidir.  Yargı bağımsızlığı için yasal düzenleme yapılmalıdır.  Bölge merkezli dış politikayı güçlendirerek komşularımızla iyi ilişkiler geliştirmeliyiz.  Türkiye'nin de düzgün gelir dağılımını sağladığımız zaman bu sorunlar son bulacaktır.  Dolar milyarderlerimizle övünmek yerine gelir adaletimizin düzgünlüğüyle övündüğümüz zaman sorunlarımız son bulacaktır” dedi.  Başbakan Erdoğan son 7 yıılda Doğu ve Güneydoğuya yapılan yatırımlardan söz etti ve “biz, yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz” diyerek Türkiye’nin yüzde 99 Müslüman oluşunun birleştirici bir öğe olduğundan söz etti.
 
Hepsinin yurtsever olduğuna inanmak istediğimiz milletvekillerinin birçok konuda aynı ya da benzer görüşlerine karşın bunca tartışma olması bence AKP’nin, PKK’nin ve DTP’nin samimiyetine inanılmamasından kaynaklanıyor.  Ve AKP ve DTP söylediklerini eylemleriyle destekleyip, terör örgütü PKK’yi ve aklı sıra gizli gündemini yürürlüğe koymaya çalışan Öcalan’ı devre dışı bırakmadıkça ve samimiyetlerine ve ard niyetli olmadıklarına halkı inandıramadıkları sürece her türlü açılım ne yazık ki çıkmaza girmeye mahkûm olacaktır.
 
İlgilenenler için meclis tutanakları:
http://www.suvaridergi.org/content/view/1435/1/

 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git