A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

7 kasım bindokuzyüzilhan idi.

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 25 Aralık 2009 16:46:20

Geri gelmedi gözaltından İlhan; 7 Kasım'dan beri geri gelmiyor, hiç gelmeyecek. Onu öldürenler geziyor aramızda, onlara bir şey olmadı. Acı olan da bu. Bir yayıncıyı, bir babayı, masum bir insanı öldürenlerin ceza almadan yaşayıp gitmeleri.

30 Kasım – 13 Aralık 2009

1 Aralık, Salı
 
Salonun pencereleri Noel ışıklarına kavuştu.
 
Kentin ana caddeleri gelinlik kızlara döndü; her yer ışıl ışıl, rengârenk. İnsanın içi açılıyor balkonlardaki, pencerelerdeki ışıklara bakınca.
 
Yeni yıla girerken bu ışık seli nasıl mutluluk veriyor insana.
 
Yeni yıl dünyaya mutluluk getirecek mi bakalım. İşte bunda kuşkuluyum.
 
 
2 Aralık, Çarşamba
 
Bütün gün evde kaldım, bilgisayarımdaki gereksiz metinleri, şiirleri sildim. Ne çok şey biriktirmişim bilgisayarımın belleğinde. Ne çok yer açıldı yeni metinler, şiirler için.
 
Yücel Kayıran Kitap-lık’ın Kasım sayısındaki şiirinde 7 Kasım 1980’de Faşist Askeri Cunta tarafından öldürülen İlhan Erdost’u ağırlıyor şiirinde “..7 kasım bindokuzyüzilhan idi..” diyerek.
 
Şiirin girişindeki şu dört dize İlhan Erdost’u anlatıyor bir güzel:
 
“kızımı uyandırmaya kıyamadım
 hatıra geri tepiyor idi
 hayal ipiyle inmiştim sanki indiğim kuyuya
 geri döneceğimi bilmiyordum ama”.
 
Geri gelmedi gözaltından İlhan; 7 Kasım’dan beri geri gelmiyor, hiç gelmeyecek. Onu öldürenler geziyor aramızda, onlara bir şey olmadı. Acı olan da bu. Bir yayıncıyı, bir babayı, masum bir insanı öldürenlerin ceza almadan yaşayıp gitmeleri.
 
 
3 Aralık, Perşembe
 
Sunja Altınel’in Kontes’in Ölümü ve Başka Buruk Öyküler kitabındaki öykülerde gerçekten bir burukluk var. Almanya’da öğrenciliği geçen yazarın anılarından, gözlemlerinden süzülüyor öyküler.
 
Bir fırsatında  öğrenci, arkadaşı Fransız asıllı Caroline’ye “yabancı olmak nasıl bir duygu” diye sorar: İşte yanıtı: “Tıpkı kendine ait olmayan bir oyuncakla oynamak gibidir,” diye yanıtlar o da bu can alıcı soruyu.
 
Başka bir yerde de şu uzunca konuşmada “yabancılık” kavramına açıklık getiriliyor:  Yabancılık “Sürekli sürgünde yaşamak. Bildik, tanıdık bir insanla ya da mekânla karşılaşmayı dilemek. Onları bulduğunu sandığın anda ise kaybetmek ve yeniden aramaya başlamak. Hani derler ya: Bir kimseye ya da bir şeye aşina olma duygusu. Her zaman eksik bıraktığımız ya da tamamlayamadığımız şeyler olduğu için peşinden gittiğimiz o duygu. Kendimizi en mutlu hissettiğimiz bile zaman zaman önleyemediğimiz bir dürtü halinde yükselen ve boğazımıza bir yumruk olarak takılan o duygu. Geçip gittikten sonra bizi hiçbir şey olmamış gibi davranmaya iten o duygu.”
 
 Yabancı olmanın böyle ağır, felsefi bir yanı da vardır. Herkes onun bu yanını kolay kolay göremez.
 
 
4 Aralık Cuma
 
Turgut Uyar 13 Ağustos, 1956’da defterine şöyle yazmış:
 
 “Uzun zamandır bir yazabilmenin sıkıntısı içindeyim. Daha doğrusu yazamamanın. Biliyordum, yazacak bir şeylerim yoktu. Ama gene de istiyordum yazmayı Ötekine berikine durmadan upuzun bir şiire başladığımı söylüyordum. Hatta bazılarına, yazıp yırttığımı bile söylemeye cesaret ettim. Oysa şimdiye kadar yazıp da yırttığım bir tek şiirim yoktur. Ne kadar kötü olsalar kıyamam. Yayımlamam gerçi yırtmam da.
 
Ama niye böyle söylüyordum sanki. Bir emrivaki yapmaktı belki kendi kendime. Başkalarının bana inanmasında kendime güvenimi tazelemek, yenilemek.”
 
“Bugün yeniden inanıyorum şiir gücüme. Başladım sonunda o şiire.”
 
Yazamam sıkıntısı ne berbat bir şeydir, iyi bilirim. Yazmak isteyip de yazamamak insanı perişan eder. Yazabilmek için kimi itelemelere gerek duyar insan Turgut Uyar’da olduğu gibi. Bende de ne çok oldu böyle durumlar. Yazanlarda olağandır bu tür duygu yalpalamaları.
 
 
5 Aralık, Cumartesi
 
Varlık’ın Aralık sayısında Ahmet Oktay’ın “Birahane Longa”a şiiri dosya konusu olmuş. 1983’te yayımlanana Kara Bir Zamana Alınlık’ta yer alan bu uzun şiirde farklı bir atmosferi sergiliyor Ahmet Oktay. Birahaneye sığmayan bir dünyaya sokuyor bizi şiiriyle.
 
 “- ah kızaran
yaprakların gürültüsüyle fırladım bir öğle sonu içimde titreyip duran bir akrep
camsız bir penceresin sen diye haykırdım karıma
ve orada akıp gitti anlatacaklarımın sözcükleri
ve anlatacak bir şey yoksa eğer
katilini de ardında gezdiriyor yürek
her beden gibi”
 
Longa, “Türk mûsikîsinde yürük karakterde bir oyun havası”dır.
 
Şiir de “Cızırdıyor gramafon yüreğim” diye başlıyor ve Anadolu’yu, bir kenti, bir semti bu şiirin özgün soluğuyla selâmlıyor Ahmet Oktay.
 
 
6 Aralık, Pazar
 
750 sayfalık Günahkâr Kırmızı Masum Beyaz’ı (Sel Yayınları) okuyorum.Michel Faber’in bu oylumlu kitabı “hayat kadını” genelev arasında masumca ilişkileri ele alıyor. Yüzyılın başı mı desem daha mı eski bir önemi mi desem, işte o yılların, günlerin aile, toplum ilişkisi içinde aşkı ve cinselliği açık açık irdeliyor yazar. Romanın kalınlığı baştan gözümü korkutmuştu ama okudukça dilin ve çevirinin (çeviren, Emre Erbatur) akıcılığı kitaba ilgimi zinde tutmaya yetti.
 
“Kırmızı” cinselliği (hayat kadınlarını, genelevi), “beyaz” ise sadakati, evliliği imliyor.
 
 
7 Aralık, Pazartesi
 
Raporlu olmak ne güzel! Okul için erkenden kalkma derdi yok bu hafta da. Geceleri geç yatıp erken kalmak yerine, sabahları uykumu almış olarak kalkmanın keyfini yaşıyorum bir haftadır. Nasıl yorulmuşum ve gerilmişim okula gidip gelirken. Bu süre içinde bol bol okuyorum, elimden bu geliyor. Rahime ile uzun yürüyüşlere çıkıyorum. Eve dönerken ufak tefek eksiğimizi gediğimizi de görüyoruz dükkânlara uğrayarak.
 
 
8 Aralık, Salı
 
Bilgisayarımı temizlemeye devam: Unutup gittiğim ne çok şiiri gün ışığına çıkardım yeniden. Kimisi bitmiş, kimisi yarım şiirlerimi bir dosyada toparladım. Şimdilik dosyanın başlığı Çınlatma oldu. Bu, yakında çıkacak Çınlama’dan sonra yazılan şiirleri içerdiği için böyle oldu; bu başlık gelip beni buldu. Kulak çınlamasından çok çektiğim için bu başlıklar isabetli oldu gibime geliyor.
 
 
9 Aralık, Çarşamba
 
Hayâl Yayınları Çınlama dosyamın içini gönderdi. Yeniden okuydum şiirleri ve Çınlama Günlüğü’nü. Ne çok şey gözümden kaçmış! Şaşırdım doğrusu. Özgen Hanım sabırla benim bulduğum hataları düzeltiyor ve dosyayı bana yeniden yolluyor. Onun ve benim içimize hatasız olarak dosyanın sinmesi için uğraşıyor, didiniyor. Şiirlerin arka planını oluşturan günlüğü önemsiyorum. Şiirlerin yazıldığı yerlerin ve ortamın atmosferini imliyor çünkü.
 
 
10 Aralık, Perşembe
 
Çınlama’nın kapağı geldi. Güzel. Beğendim. Hayâl Yayınlarının kare şiir kitaplarından. Kapak rengi karışık değil. Açık gri doku üzerine kırmızı harfler. Arka kapağa da kitabın ilk şiirinin ilk dörtlüğünü koyduk:
 
“Bir topu yuvarlamak gibidir gitmek ürküp kaparken pencerelerimi
Açılmış kollara bırakırken kendimi debisiz bir ırmağa kapılıp
Bir grup fotoğrafı çektirir gibi gidiyorum bir yığın tanıdık hayaletle
Nereye varacağını bilmediğim bir uykunun eşiğinden dönüp
Gidiyorum, kapım açık ama suyum akmıyor”
 
Dört hafta kalmak üzere tinnitus kliniğine giderken karışık duygular içindeydim.
Şiirler o karışık duyguların ürünü.
 
 
11 Aralık, Cuma
 
Hayâl Yayınlarından son kez geldi Çınlama’nın kapağı ve içi. Son kez baktım ve gözden kaçan bir iki şeyi düzeltip yeniden yolladım dosyayı Ankara’ya. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra faksla yolladım; olmamış, okunmuyormuş. Bu kez  tarayıp e maille yolladım, oldu.
 
Yeni şiir kitabı çıkmak üzere olan bir adam gibi hissediyorum kendimi.
 
Toplu şiirlerimin hemen arkasından yeni şiirlerimin çıkması da başka bir duygu seli bende.
 
 
12 Aralık, Cumartesi
 
Aras Ören’le çoktandır görüşemiyordum. Bugün ona uğradım ve 2-3 saat konuştuk arayı kapatmak için. Yazdıklarımız, yayımladıklarımızla birlikte Türkiye’yi, burayı konuştuk durduk.
 
Aras, bana, yeni romanı Hayaller ve Rastlantılar’ı (İthaki) verdi. Sonra da Artist Galeri’deki Şahin Paksoy sergisine gittim. Tahta üzerine insan yüzleri çiziyor Şahin Bey. Yüzlerin öyküleri iç içe geçmişti suratlar gibi. Karikatür havasındaki resimlerinde de geleneksel Türk resim sanatından esinlenme ağırlıktaydı sanki. İznik ve Kütahya çinilerinin renk ve desenleri... belli oluyordu hemen. Abuzer Güler’le de karşılaştım sergide. Ne kadar az insan vardı, geldi, sergiye. Üzüldüm.
 
 
13 Aralık, Pazar
 
Ben bitmedim ama Gösteri’nin yazısına en son noktayı koydum. Turgut Uyar’ın şiir günlüklerini de yazımın içine iyice yedirdim. İyi, kıvamını bulmuş bir yazı olduğu kanısındayım.
 
Kadın Öykülerinde Avrupa’yı unutmadım elbette. Yazışmalar sürüyor. Zeynep Avcı da katılıyor seçkiye. Yasemin Yazıcı’dan gelen öyküleri okuyacağım biraz sonra.
 
Heyecanın biri bitmeden biri başlıyor!
 
Bir de yarın şu illetlik okul olmasaydı!
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git