A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Fazıl Say'ı neden yalnız bırakmamalıyız?

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 4 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 27 Temmuz 2010 22:44:56

Çok sesli müziğin Türkiye'de gelişmesi için yapılan çalışmalar yetersiz kaldı. Bu yüzden de Avrupa'nın Rönesans hareketiye başlayan ve Aydınlanma çağıyla en üst düzeye çıkan ilerleme düzeyini Türkiye yakalayamadı. Bunu yakalaması için elinde çok fırsat vardı, ama gelip geçen hükümetler müziği bir eğlence olarak gördü, eğitimde yer vermedi.

Köy enstitüleri ve halk evleri uygulamalarında müzik önemli bir eğitim unsuru olarak ortaya çıktı, ama onların filizlenmesi, gelişmesi de toplumun aydınlanmasını istemeyen güçler tarafından ortadan kaldırıldı.

İnsan sesi olduğu halde, opera-arya gibi sanat türleri alay konusu oldu. Kemanlar yalnızca düğünlerde insanları coşturan bir enstrüman olarak kaldı. Piyano baş ağrıtan bir tıngırtı olarak yüksek sosyeteye (bunu da hiçbir zaman anlayamamışımdır) mal edildi. Yan flüt kavalla değiştirildi. Zorlama programlarla, içeriğine hiç dokunulmayan tek sesli mirasımız müzik, çok sesli olarak okunmaya çalışıldı.

Fazıl Say’ın da yerden göğe kadar haklı olduğu uyuşturucu bir müzik türü yaygınlaştırıldı, alışkanlık haline getirildi.

Tüm dünya tarihinde ilerlemenin ilk hareket noktası olarak görülen müzik; Türkiye’de kaderciliğin, razı olmanın, sinikleşmenin, alın yazısının simgesi oldu.
Elbette arabesk müzik insanın beynini uyuşturmakta, zihni yavaşlatmakta, mücadele azmini yok etmektedir.

Bunu idrak etmek için deha falan olmaya, müzikten anlamaya da gerek yoktur. Seksen yılı aşkın cumhuriyet tarihimizin ilk otuz yılında dev adımlarla yürüyen Türkiye, son elli yılda geriye düşmenin dünya tarihindeki benzersiz örneğini göstermektedir.

Sanatın her türünde olduğu gibi, müzikte de uyuşukluğa, çaba göstermeden verim almaya pirim verilmektedir.

Fazıl Say, çabalarının değersizleştirilmesini en ağır şekilde yaşayan sanatçılarımızın başında geliyor. Tüm üretkenliğine, dünya çapındaki saygınlığına rağmen amansızca eleştiriliyor, yerden yere vuruluyor. Müzik üzerine bile olsa, konuşmasına izin verilmiyor.

Her konuda konuşma hakkını kendinde bulan otoriteler, “sen sus” diyebiliyorlar.

Fazıl Say ve onun kadar değerli birçok sanatçının yetiştiği bu ülkede, siyasi baskılara ve tutuculuklara karşı sesini yükselten Fazıl Say olduğu için de, oklar ona yöneltiliyor.

Sistem; sanatını yaşam biçimi haline getiren, özsuyunu bilimsel temellerden alan ve bunu yaygınlaştırmak için çabalayan sanatçıları yok etmeye çalıştı, çalışmaya devam ediyor.

Buna da büyük destek buluyor.

Mesleğim gereği müzik sanatçıları için söyleyebilirim ancak: Şöyle deniyor özetle; müzikle uğraşan sanatçılar besteleri ve icrasıyla kendini gösterebilirler. Ancak bunu yaygınlaştırmaya çalışamazlar. Sanatlarını özgürce icra edebilirler, kendi havuzlarında oynayabilirler. Bunda özgürdürler. Başka konularda konuşmamalıdırlar. Görüş bildirmemelidirler.

İstenen bu herhalde. Buna aykırı davrandığınızda, kendi sınırlarını çizmiş sanatçı kesim bundan rahatsız olacaktır.

Nitekim oluyor da. Fazıl Say, çağlar boyu toplumları harekete geçiren, sosyal yaşama olumlu katkılar veren ve haksızlıkları dile getiren öze dayalı müziğin, uyuşukluğun bir numaralı düşmanı olduğunu hatırlatmak istedi.

Kaderciliğin bir yaşam biçimi olamayacağını hatırlattı. Müziğin asla “sırnaşık ve yapışık” bir özelliği olmadığını söyledi.
O yüzden de eleştirildi.

Geldiğimiz nokta; tüm sanat kollarıyla birlikte, arabesk kültürün tam ortasındadır. Bundan en çabuk etkilenen müzik sanatı olmuştur. Şimdi artık bu arabesk anlayış, bir ahtapotun kolları gibi tüm toplumu sarmaktadır.

Bu yüzden Fazıl Say’ın sanatçı olduğu kadar bir düşünür olarak da ortaya attığı düşünceleri önemsemek her Türk aydınının savunması gereken bir gerçektir. Örnektir.
Yalnız bırakmamalıyız.

Gürer Aykal
Orkestra Şefi
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

deniz { 30 Temmuz 2010 22:08:42 }
bu satırları tutkulu bir klasik müzik dinleyicisi, bach, beethoven ve mahler aşığı bir kadın yazıyor.

2001 yılında Fazıl Say, Pascal Tortelier'in yönettiği Melbourne Senfoni Orkestrası ile Mozart'ın 12 nolu piyano konçertosunu yorumladı.

çılgın, dahi ve de memleketimizden bir sanatçının bizde ve salonda yarattığı çoşku inanılmazdı. ayakta alkışladık.

o gece arkadaşlarımızdan ve salondan duyduğum yorumlar, Mozart'ı yerinden oynatacak, heyecanlandıracak, dehasına yakışır benzersiz bir yorum dinledikleriydi.

sanat; yetenek, derin bilgi, disiplinli emek ama hepsini sıkıca kavrayacak biçimde bir gönül işidir değil mi?

Fazıl Say'ın sanatçılığını o gece Melbourne konser salonunda yaşadık. onun hakkında bütün söylenebilecekler benim için artık laf-ı güzaf ne yazık ki.



nilgün karababa { 30 Temmuz 2010 04:10:40 }
bu mudur yorumunuz? hiç yakından takip etmemişsiniz Fazıl Say'ı. sanatı'nın yaşam tarzı olduğunu ve üç maymunu hiç bir zaman oynamadığını.
Gürel Aykal nasıldır? sizce merak ettim.

akasya kansu { 28 Temmuz 2010 12:19:04 }
Harika bir yazı .. Çoğumuzun içinden geçenleri yazıya dökmüşsünüz... Elinize sağlık
ümit yılmaz { 28 Temmuz 2010 00:33:13 }
yaklaşık 40 seneye yakın müziğin içinde olan ve yıllarca gün de ortalama 10-15 saat çalışmış,yaklaşık 100 000 den fazla metod incelemiş ,çok sesli müziğin her dalında çalışmalar yapmış biriyim.ayrıca reim eğitimi aldım ve felsefeyle yoğun ilgileniyorum..biraz garip bir giriş oldu ama kusurumu affedin..Fazıl say hakkındaki duyarlılığınıza tanık oldum..ama biraz farklı açıdan bakmama izin verirseniz ..Fazıl say ,ın bir sanatçı olduğuna nasıl karar verebiliriz..insanlar ve önemli olan aydınlar hiç düşünmeden onun bir sanatçı olduğuna ,( bu konuda hiç bir yetkinlikleri olmadığı halde ) karar vermiş gibi görünüyor.Eger Fazıl say gerçekten bir sanatçı ise hiç kuşkusuz ,onu yanında olmak ve ona karşı yapılanlara karşı duyarlı kalabilmek önemli...Ama acaba biz bir sanatçıylamı muhattabız ,yoksa,bunun tersimi bir durum söz konusu...ülkemiz malesefki hala feodal bir yapıda, birileri fetva veriyor hiç düşünmeden o feodal yapının üyeleri fetvaya uyuyor...gerçekten Fazıl say,ın iyi bir pianist,iyi bir yorumcu, ,iyi bir kompozitör ..vs olduğunu biliyormusunuz,,yoksa birileri ona iyi diyor, dünyanın her yerinde konserler veriyor diyemi onu iyi bir sanatçı sanıyorsunuz...eğer herkes onu beğeniyor diyorsanız...koca Amerika ülkesi BUSH gibi bir aptalı beğeniyor diye onun değerli olması gerekmez..ülkemizde de aynı paralellikler mevcut...bu yazıyı yazarken siz Fazıl Say,ın bir sanatçı olduğundan eminsiniz..bundan emin olmanızın temeli ne ki ben onun arkasından gideyim ve o,nu savunayım..eğer izin verirseniz size herkesten farklı olan bir bakış açısını takdim edeyim. affınıza sığınarak.yetkinliğimden emin bir kişi olarak söylüyorum " söz konusu olan kişi bir virtüözdür, iyi bir virtüözdür .ama.sanat veya sanatcılıkla çok fazla bir ilişkisi olmayan bir zattır...bu yüzden sanatı ve ülkenin değerlerini temsil eden bie kişi olarak görmek bana biraz,yetkinlikten uzak ,ikincil elden alınan bilgilerle yapılmış bir tasarım gibi geliyor..lütfen ..biraz farklı seslerin de tınlayabilmesi bizleri rahatsız etmesin..arabesk,le ,halkın tam içinde ,dişiyle tırnağı ile mücadele eden o kadar yorgun yüreklere tanık oldum ki, bir kişinin sırça sarayından verdiği bu fetvalar bizim gibi kişilere çok ama çok acıklı,hemde senfoni formunda yazılmış, yepyeni ARABESK ŞARKILAR gibi geliyor..umarım sizi kırmamışımdır..ülkemizin aydınlık günlere gidebilmesi için kaygılandığınızdan eminim ..sevgiler
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git