A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yunanistan'la dalga geçenler...

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 17 Şubat 2011 00:06:11

Yunanistan'la dalga geçmeye hakkımız var mı? "Satılıyor, satılacak" derken, Yunan hükümeti ülkenin adalarını satışa çıkardı. AB-AMB-IMF "Troyka"sının Yunanistan'a dayatması nedeniyle yaklaşık bir yıldır tartışma konusu olan, Yunan halkını da ayağa kaldıran ekonomik paket kapsamındaki bu "satış", Türkiye basınında ise alayla karşılanıyor.

Yunanistan'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesinde dün, "Papandreu, 598 adaya satılık tabelası koyuyor" başlıklı bir haber yer aldı. Haberde, hükümetin, AB-Avrupa Merkez Bankası-IMF "Troykası"nın, 2015 yılına kadar 50 milyar avro tutarında özelleştirme yapılmasını öngören ekonomik reform paketini önüne koymasından aylar önce, kamuya ait taşınmaz mülklerin "nakite çevrilmesi" yolunda planlar yapmaya başladığı öne sürüldü.

"Troyka", birkaç gün önce bu söylentilerle ilgili olarak, "Yunanistan'ın iç işlerine karışılmadığı" iddiasında bulunurken Yunanistan hükümeti de, "kimseden iç işlerimize müdahale etmesini istemedik. Gururumuzun sınırlarını kimseyle müzakere etmeyiz. Talimatları sadece Yunan halkından alırız" açıklaması ile halkın tepkisinin önüne geçmeye çalıştı.

Yalnız, hükümetin, "devlete ait toprakların hiçbir zaman yok pahasına satılmayacağı" açıklamasına rağmen, "kalkınmaya ve bütçe açığının azaltılmasına katkı amacıyla kamuya ait taşınmaz mallar şeffaflık içerisinde değerlendirilecektir" kararı, farklı tanımlarla yumuşatılmaya çalışılan satış sürecinde epey mesafe katedildiğini akla getiriyor.

Türkiye'ye ne oluyor!


Skandal açıklamalar


AKP hükümetinden kamu varlıklarının özelleştirilmesi sürecinde birbirinden rezil açıklamalar peş peşe geldi.

Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın açıklamalarından yaptığımız şu derleme, bugün gelinen noktayı yeterince açıklıyor:

"Ne banka bırakacağız, ne fabrika, ne de işletme. Limanları da bırakmayacağız. Hepsini satacağız."

TÜPRAŞ için, "parayı veren düdüğü çalar. 'TÜPRAŞ'ı da satar mısın' diyorlar. Satarım arkadaş."

PETKİM için, "ülkenin işgal altına girdiğini söylüyorlar. Gelsinler işgal etsinler."

TEKEL için, "babalar gibi satarız."

ERDEMİR’in yabancılara satışına karşı çıkarak istifa eden ERDEMİR ve İSDEMİR genel müdürlerine, "kime satılırsa satılsın, sana ne!"

SEKA için, "'stratejik yer' imiş... Ne stratejisi! Önemli olan müşteri bulmak. Müşteri gece gelsin, pijamayla çıkarım karşılarına. Seviyorum bu işleri arkadaş."

Şeker fabrikaları için, "kâr edeni de, zarar edeni de satacağız."

SÜMERBANK için, "SÜMERBANK tarihten siliniyor. Elinde bir şey kalmadığı için ismini de kaldırıyoruz."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, 2004 yılı Nisan ayında, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde o güne değin her şeyin gizli saklı yapıldığını fakat aldıkları yeni bir kararla Türk Telekom'un taliplilerinin ihaleye girmeden önce, öncelikle 20 bin dolar ödeyerek kurum hakkında bilgi alabileceklerini açıklarken şöyle demişti:

"Parayı bastıran talipli, kızımızı görecek"


Geçtiğimiz yıl ilk olarak Alman basınında, "Yunanistan ekonomik krizden çıkmak için adalarını satsın" yönünde haberler çıkması üzerine Yunanlıların gururunu incitme yarışında Türkiye de sıraya girmişti.

Oysa, haberi alaylı yorumlar eşliğinde veren basın, Türkiye'de sayısız kamu varlığı özelleştirme adı altında satışa çıkarılırken, AKP hükümeti de dahil olmak üzere geçmiş hükümetlere en büyük desteği vermişti. Basın, halk düşmanı yağma politikaları ile son 25 yılda bu politikalara imza atmış tüm hükümetlerin, Türkiye'nin kaynaklarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekerken yanında olmuştu.

Hükümetleri ile bürokrasisi ile bu "özelleştirme çetesi", örgütlü bir biçimde, Anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanma, irtikap ve denetim görevinin ihmali suçlarını işleyerek, kamu yararına aykırı hareket ettiler ve kamuyu ciddi ölçüde zarara uğrattılar.

Özelleştirmelerle, kamu varlıkları ve halkın eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme gibi temel hakları sermayenin kâr hırsına terk edildi, işsizliğin, pahalılığın yanı sıra emperyalizme siyasi ve iktisadi bağımlılık da yarattı.

TEKEL, Türk Telekom, Ereğli Demir-Çelik, TÜPRAŞ, PETKİM, POAŞ, Seydişehir Alüminyum, SÜMERBANK, EBK (Et ve Balık Kurumu) gibi ülkemizin en büyük kuruluşlarının özelleştirilmesi sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ise, ülke kaynaklarının satışında nasıl da gözükara davranabildiklerini gösterdi.

Ülkeyi nasıl sattılar

Ülkemizde özelleştirme uygulamaları ilk defa, 29 Şubat 1984’te çıkarılan 2983 sayılı yasayla gündeme geldi.

1985 yılından bugüne, 270 kamu kuruluşu, 22 yarım kalmış tesis, 524 taşınmaz, 8 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 103 tesis, 6 liman, şans oyunları lisans hakkı ve Araç Muayene İstasyonları özelleştirildi veya özelleştirme kapsamına alındı.

1985 ile 2009 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam bedeli 38,6 milyar dolar oldu.

Bunun 31,2 milyar dolarlık bölümü, yani yüzde 80'i AKP hükümetleri döneminde yapıldı.

2010 yılında ise şeker fabrikalarının, TCDD’ye ait limanların, Türk Havayolları’ndaki yüzde 49’luk kamu payının, Türkiye Halk Bankası’nın, Milli Piyango’nun, otoyollar ve Boğaz köprüleri işletmelerinin, TEDAŞ’ın, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin, Başkent Doğalgaz Dağıtım’ın, Sümer Holding’in ve daha pek çok kamu taşınmazının satışı gündemde yer aldı.

Satılık ülkenin işsiz bırakılan, yoksullaştırılan insanları

Özelleştirme uygulamaları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlarla 3 milyon 361 bin işsizin bulunduğu, yani resmi rakamlarla bile, aileleri de hesaba katıldığında yaklaşık 12 milyon kişiyi doğrudan etkileyen işsizlik sorunu bu boyutlardayken, binlerce emekçinin işsiz kalmasına neden oldu.

Özelleştirmeler sonucunda işinden atılan, emekliliğe zorlanan veya sözleşmeli (4/B) ve geçici (4/C) statüde çalışmaya zorlanan emekçilerin ötesinde, halkın refahına verilen zarar çok daha yaygın bir kesimi etkiledi.

Şeker fabrikaları, TEKEL gibi tarımsal girdi kullanan kamu işletmelerinin tasfiyesiyle binlerce tarım emekçisinin yoksullaşmasına sebep olundu.

Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Sümerbank gibi halka ucuz ve kaliteli gıda ve giyecek temin eden kurumların tasfiyesiyle yoksul halkın en önemli gider kalemlerinden olan gıda ve giyecek harcamalarının artışına neden olundu.

Örneğin, Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirilmesi, bir yandan sağlıksız et tüketimine neden olurken, bir yandan da 1996-2008 yılları arasında sığır etinin kilogramının yüzde 3067, koyun etinin fiyatı yüzde 2828 oranında arttı.

Enerji santrallerinin, elektrik ve doğalgaz dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi üzerinden elektrik ve gaz fiyatları sürekli arttı. Elektriği 2008 yılı başına göre yüzde 75 daha pahalı tüketmeye başladık.

Belediye hizmetlerinin özelleştirilmesiyle halkın ulaşım maliyeti tırmandı, telekomünikasyon hizmetlerinin özelleştirilmesiyle haberleşme gün geçtikçe pahalı hale geldi.

Eğitim ve sağlıkta piyasalaştırma uygulamalarıyla halkın sağlığıyla oynandı. Sağlıkta, halk özel hastanelerde rehin kalmak, parası olmadığı için tedavi görmemek gibi büyük trajedilerle tanışmaya mecbur bırakıldı. Eğitimde, eşitsizlikler arttı ve emekçi çocukları eğitim hakkından büyük ölçüde mahrum bırakıldı.

Bağımsızlık ve ülke savunması ne ki?

Tekel konumunda olan pek çok stratejik kamu işletmesinin yabancı sermayeye devredilmesi, ülkenin bağımsızlığını, savunmasını ve çıkarlarını tehdit eden sonuçlar doğurdu.

Türk Telekom, PETKİM, TÜPRAŞ, TEKEL, POAŞ, Seydişehir Eti Alüminyum ve limanların özelleştirilmesi ile ülkemizin en büyük kuruluşları ya yabancı tekellere devredildi ya da alıcılar şirket faaliyetlerini ülkenin ekonomik bağımlılığını artıracak şekilde yürütmeye başladılar.

TÜPRAŞ ve POAŞ'ın özelleştirilmesi ile ise, akaryakıt sektörü yerli ve yabancı şirketlerin çiftliğine döndürüldü. Kartel oluşturan şirketler, akaryakıt fiyatlarını kâr hırsları doğrultusunda belirlemeye başladılar. Devlet sektörde yüksek fiyatlara müdahale olanağını tümden yitirdi.

Birkaç yıllık kâra karşılık gelen satışlar... Bu kadar ucuz!

Özelleştirmeler Türkiye’nin en büyük ve kârlı işletmelerinin, birkaç yıllık kârına karşılık gelen fiyatlarla sermayeye devredilmesi ile sonuçlandı.

Örneğin, Türk Telekom'un Lübnanlı sahibi Oger'in, 4 yılda devlete ödediği taksitlerin toplam tutarı, aynı dönemde şirketin kârının altında kaldı.

Sermaye, birçok örnekte de, özelleştirildikten sonra herhangi bir yatırım yapmamalarına karşın özelleştirme bedelini birkaç yıl içinde çıkarttı.

Örneğin, TEKEL'in içki bölümünün 2004'de özelleştirilmesinin üzerinden iki yıl geçmeden alıcı firma olan dört ortaklı Mey İçki, şirketi, özelleştirme bedelinin yaklaşık olarak üç katı olan 810 milyon dolara Amerikan tekeli Texas Pacific Group'a sattı. Yani, TEKEL'e hiç yatırım yapmayan Mey İçki, 500 milyon dolarlık vurgun gerçekleştirdi.

Yargı kararlarını takmadan satışa devam ediyorlar
Yağma politikaları uygulanırken, birçok hukuk ihlaline imza atıldı. Özelleştirmelerdeki hukuk tanımazlık karşısında dört binden fazla dava açıldı. Bu davaların bir kısmında özelleştirme aleyhine kararlar çıkmasına rağmen, hükümetler bu yargı kararlarını uygulamadı.

Kaynak : sol.org.tr

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git