A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Ölümle İçiçeydi Bizim Gençliğimiz

Kategori Kategori: Berlin Günceleri | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gültekin Emre | 17 Şubat 2011 12:18:13

Kimi şeylere geç sevinmeyi öğrendi benim gençliğim. Sanki erken, zamanında sevinmek harammış gibi. Kendimden öte yazdıklarımı nasıl anlatabildim bu söyleşide, bilmiyorum. İnsanın yazdıklarının arka planını ve kendisini anlatması ne zor! Kendimi anlatmayı hiç beceremedim neden yazdığımı bir türlü çözemediğim gibi. Yazmak, iç dökme değil bana göre, eksik bir şeyleri tamamlama da değil, bunların ötesinde bir şey. Ama ne? İşte bunu bir bilsem.

31 Ocak – 6 Şubat, 2011

31 Ocak, Pazartesi
 
Menekşe Toprak, Temmuz Çocukları romanıyla göç edebiyatına baka bir açıdan bakılması gerektiğini gösterdi bence. Artık yurtdışından yakınan, sızlanan ürünler ortaya çıkamayacak bir daha şimdiye kadar olduğu gibi. Çıkmamalı da. Elli yıllık göçün ardından başka şeyler yazılmalı.
 
Gözemler, anılar, izlenimler... romanlara, öykülere iyi yedirilmeli ve yeni bir dil bulmalı. Genç yazarlar kendilerinden önceki öncü yazarların yapıtlarını iyice inceledikten sonra kendi yollarını bulacaklar burada da.
 
Menekşe Toprak, parçalanan, her biri başka bir hayatın peşine takılan aile üyelerinin köyün yaylasında bir araya gelinceye kadarki süreyi romanına iyi yedirmiş. Ölüm birleştirir derler, bu romanda da öyle oluyor.
 
Yurtdışı gerçeği roman gerçeğiyle farklı bir boyut kazanmış bu romanda: “Aysu da Almanya’daki Anne-babasının, ablası Süheyla’nın bu taşra kültürünü tenlerine sinmiş birer deri gibi taşıdıklarını biliyordu, ama ilkokuldan sonra bu şehirde yatılı okumaya başlamış ağabeyin olsun, Türkçesindeki bozukluğa rağmen Almana benzeyen kardeşi Aziz’i olsun, hiçbir zaman kasabalıya benzetmemişti. Peki kendisi?”
 
 Bu roman üzerine düşünmeyi sürdüreceğim.
 
 
1 Şubat, Salı
 
Hastanede yattığım (25 Ekim – 3 Kasım 2005) günlüğümü buldum. Hayatımda ilk kez sekiz gün kaldım hastanede kulak çınlamam nedeniyle. Kulaklarımdan vapurlar geçiyordu uğuldayarak, hâlâ geçiyor o vapurlar. Martı çığlıkları duyuyordum vapur düdüklerini bastıran. Başım ağrıyor, uykular bana haram oluyordu, hâlâ öyle; uykular bana haram! Sekiz gün ne zor olmuş bana hastane. 
 
Sonra iki kez klinikte kaldım kür yerinde. Orada da yoğun terapi programları uygulandı bana, bir yararı olmadı; kulaklarım uğuldamayı sürdürüyor. İkinci kür yerindeki klinikte Küçük Deniz’deki şiirler çıktı, ikinci kür yerinde de Çınlama şiirleri.
 
Kulak uğuldamam geçmedi ama bana iki kitap armağan etti. Ne diyeyim! Teşekkür mü etmeliyim kulaklarıma? İşte bu günlükle bir kez daha hastane günlerim gözümün önüne geldi. Sonra burnumdan ameliyat oldum ve oradan da “Burun Günlüğü” çıkmıştı.
 
Her koşulda edebiyatı işin içine sokmanın bir yolunu bulmazsam, olmaz; yaşayamam.
 
 
2 Şubat, Çarşamba
 
Şiir gelecek, biliyorum. Biraz kenara, çekildi şu günlerde, meydanı düzyazılara, romanlara (durmadan roman okuyorum bu aralar) bıraktı, biliyorum. Ama içimde bir şiir gözesi akacak yer arıyor kendisine, biliyorum bunu da.
 
Şiir öyledir, dolmayı ve dolunca da taşmayı bekler. Ne zaman taşacağı da hiç belli olmaz; bende geceleri çok olur taşan şiiri kâğıda geçirmek. Sabaha bırakırsam o taşmayı toplamayı, uçup gider dizeler, geriye hiçbir şey kalmaz. Ne çok şiir karanlıklara karışıp gitti böyle. Onun için başucumda defterim ve kalemim hep hazırdır ve ben de artık üşenmemeyi öğrendim taşan şiirin dizelerin toplamak için.
 
Taşan şiirin şu dizelerden nasıl bir şiir çıkacak bakalım:
 
“Dalı tuttum, düşerken rüzgâr dalına tutundum
Suyun yüzü sarardı, dağın başı döndü
Çıkardım yüzümü yüzünden
Çektim aldım kendimi uzak kıyılardan
Yolum oraya düşmez benim, kal sen orada
Buraya da gelir bahar gözlerin olmasa da
Sesin yoluma çıkmasa da göçmenliğim sürer”
 
 
3 Şubat, Perşembe
 
Yasakmeyve’nin 48. sayısında yer aldı Acem Özler’in benimle yaptığı söyleşi. Aslında bu söyleşi toplu şiirlerim Küçük Deniz (2009) çıktığında yapılmıştı. O kadar bekletildi ki, yeni yayımlandı “Toplu şiirlerinin yayımlandığı bugünlerde” diye de söyleşiye yer vermişler.
 
Kimi şeylere geç sevinmeyi öğrendi benim gençliğim. Sanki erken, zamanında sevinmek harammış gibi. Kendimden öte yazdıklarımı nasıl anlatabildim bu söyleşide, bilmiyorum. İnsanın yazdıklarının arka planını ve kendisini anlatması ne zor! Kendimi anlatmayı hiç beceremedim neden yazdığımı bir türlü çözemediğim gibi. Yazmak, iç dökme değil bana göre, eksik bir şeyleri tamamlama da değil, bunların  ötesinde bir şey. Ama ne? İşte bunu bir bilsem.
 
 
4 Şubat, Cuma
 
Haydar Ergülen’in Kitap-lık’ın Ocak 2011 sayısında yer alan “Uykusu Gelen Şeyler Üstüne...” başlığını taşıyan şiirini bir kez okumak yetmedi; birkaç kez okumak da yetmeyecek gibi gözüküyor bu su gibi akıp giden şiiri.
 
Nelerden söz etmiyor ki bu yedi sayfalık şiir! Benim gençliğime denk gelen şeylerden de söz ettiği için mi bu şiir sardı beni?
 
 Yoksa hayatı derinlemesine karış karış dolaşmaya çalıştığı için mi? Bilmiyorum. Ama çok sevdim bu şiiri, Haydar Ergülen’in usul usul akan sesinin ne kadar güçlü olduğunu göstermesi açısından önemsenmesi gerek bir şiir, bu:
 
“Yirmiler güneşliydi de otuzlar nasıldı unuttum
hayli kırmızıydı yirmiler bunu unutmam”
 
Ölümle iç içeydi gençliğimiz, nasıl “kırmızı” olmasındı?
 
“ateşliydi, alevliydi, terliydi bir de gözüpek,
gözükara, gözükızıl ve kendi içinden geçecek kadar,
geçti yirmiler uzun sürdü yirmi yıl kadar daha sözgelimi
bundandır otuzlar deyince aklıma uzunyirmilerin gelmesi”
 
 
5 Şubat, Cumartesi
 
Çiya, İstanbul’da, Kadıköy’de farklı bir lokanta. Esnaf lokantası değil, turistik hiç değil. Daha çok Doğu Anadolu yemekleri yapılıyor bu lokantada. Ayrıca ve yalnızca kebap yenen bir yerleri de var. Ben, sebze ağırlıklı kısmı seviyorum.
 
Bu lokantanın bir de Yemek ve Kültür dergisi var benim de yazılarımın yayımlandığı. Bu dergide, Çiya lokantasının ve derginin sahibi Musa Dağdeviren’in de yöresel yemek derlemeleri, tarifleri yayımlanır her sayı.
 
Nasıl da zengin bir yemek tarifi arşivi var Musa beyin! Yazısının başlığı “Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif”tir.
 
Yemek tariflerinin başlıklarından nasıl bir yemek olduğunu çıkarmak zor ama yine de yazayım:
 
Galgani Çorbası
 
Elbeke
 
Tavşan Öfelemesi
 
Uskumru Dolması
 
 Arap Aşı
 
 Papaz Yahnisi
 
 Töngel Şerbeti
 
Yemekle kültür arasında nasıl sıkı bir bağ var, bunu bilmeyen kalmadı artık. Bu dergi de işte bunu yapıyor her sayısında.
 
“Anadolu’da Şarapçılığın Kaynaklar”ını gözler önüne sererken, “Galiçya Cephesinde Askerler”in neler yediğini de ortaya çıkarıyor.
 
“Çin Mutfağı”na derinlemesine bir bakış atma fırsatı verirken, “Balık Pazarı’nın Ustaları”ya yapılan bir söyleşiye de kulak misafiri olmamızı sağlıyor “Yemek Pişirmenin Felsefi Tarihi”ni de okumamızı sağlayarak.
 
Turgut Uyar’n “Kıyıdaki Elma’ya Bir Ders” şiiri de yeme içme kültürüne nasıl da imgelere göndermede bulunuyor:
 
“ey canımın güftesi eylülün ikici haftasıydı o sıra
bana gülümseyerek  getirdiğin bir bardak suydu o sıra
 
hatırla denize hiç bakmadık çünkü kıyısındaydık
bir elma kendi kendine büyür dururdu o sıra
 
bir kıyı ikindisiydi bir elma öyle kendiliğinden
büyür bir öfkenin ya da bir dağın yanı sıra
 
bir kıyının beslediği bir elmadan ayrılmaz gibi ama
elma soğuk bir kış akşamında bile yenir ısıra ısıra”
 
Bu güzel şiirdeki elma imgeleri nasıl da etkili!
 
 
6 Şubat, Pazar
 
“ucube” Arapça bir sözcük. “şaşılacak denli çirkin olan, çok acayip şey” anlamına gelirken, bir başka anlamı da “yapısı, kendi türünden olan canlılara benzemeyen canlı”.
 
Mehmet Aksoy’un Kars’taki, henüz tamamlanmamış heykeline Başbakan “ucube” dediğine göre, “çirkin” ve “acayip” bulmuş bu çalışmayı demek ki. Kaldırılmasını istemiş.
 
Herkes her şeyden anlamak zorunda değil, hele imam bir başbakan heykelden anlamak zorunda değil. Sanatçısına saygısı olmadığı ortada. Kendisine “biat” edenleri ihya ederken, taraf olanları mağdur duruma düşürmek isteyen bir başbakandan ancak başka ne beklenebilirdi ki?
 
Mehmet Aksoy, ömrünü heykele vermiş ve yurtdışında da kendini kabul ettirmiş bir sanatçı.  Berlin’de onun yaptığı heykelin başına bir şey gelmezken, Ankara belediye başkanı içine tükürmüştü sevişenleri simgeleyen heykelinin.
 
Mehmet, on bir yıl mücadele ettikten sonra heykelini eski yerine diktirdi ve belediye başkanından da söke söke tazminat aldı.
 
İnsanlık abidesine karşı gelmek barışa karşı gelmek aslında. Ermenilerle barış isteyenlerin asıl zihniyeti nasıl da ortaya çıktı bu heykelle karşı gösterdikleri düşmanla. Devlet barışın düşmanı çünkü.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git