A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Değerler Eğitimi: Din Eğitimi

Kategori Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 22 Mayıs 2011 07:46:35

18. Milli Eğitim Şurası'nda gündeme gelen ancak yıllardır hazırlıkları yürütüldüğü bilinen "değerler eğitimi" için önerilen etkinlikler, din dersinin tüm müfredata yerleştiğini gösteriyor. Değerler Eğitimi'nin diğer dikkat çeken özelliği ise aydınlanmacı-bilimsel eğitim anlayışına indirilen ağır bir darbe olması.

Değerler Eğitimi son olarak Antalya’da çocukların internet ve televizyondan olumsuz etkilendiği iddiasıyla her ders öncesi 3-4 dakika milli-manevi değerlerin anlatılması ile gündeme geldi. Konu ile ilgili çeşitli sempozyum ve etkinliklerin sürekli gündemde tutulduğu bu günlerde, İstanbul İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin okullara gönderdiği etkinlik örnekleri ilk elden bilgi sahibi olmayı ve Değerler Eğitimi'nden neyin amaçlandığının açıkça anlaşılmasını sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzası ile eğitim öğretim yılının başında değerler eğitimi ile ilgili okullara gönderilen yazıda “gönüllü ve istekli okullarda” öğretmenlerin kararı ile uygulanabileceğinden bahsediliyordu.

Ancak, okullara Değerler Eğitimi'nin her bir başlığı ile ilgili kazanım, işleniş ve değerlendirme kısımları detaylandırılmış etkinlik örnekleri gönderildi. Değerler eğitiminin başlıkları şu şekilde sıralanıyor: Adalet (Aralık ayı), Sorumluluk (Ocak – Şubat), Sevgi (Mart-Nisan) ve Güven (Mayıs-Haziran). 2010–2011 Eğitim Öğretim yılında okullarda pek heyecan yaratmayan, eğitimcilerde ne amaçla uygulandığı konusunda soru işaretlerine yol açan değerler eğitimi ile ilgili, Bakanlığın 2011 -2012 Eğitim Öğretim yılında daha planlı hareket etmesi ve etkinliklerin uygulanmasını yakından takip etmesi bekleniyor.

Örnek kişilik: Hz. Adem

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazıda tüm okulların aileler, üniversiteler, STKlar Sivil Toplum Kuruluşları), yerel yönetimler, ilgili sektör kuruluşları ve medya ile işbirliği halinde çalışmaları isteniyor. Okullarda ‘Değerler Eğitimi Kulübü’nün kurulması önerilirken konu ile ilgili sosyal-kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi ve ayın teması ile ilgili broşürler hazırlanması öneriliyor.

Ocak ayının teması olan Sorumluluk ile ilgili hazırlanan programda, “2. Kademe öğrencilerin (6.-8. sınıflar) neden var olduklarını düşünmeleri istenebilir. Varlık nedenleri hakkında düşünen öğrencilerin görev ve sorumluluklarını keşif yoluyla bulmaları hedeflenir” ifadesi yer alıyor. Sorumluluk temasının “İnsanın değerli olduğunu bilir” kazanımında örnek kişilik olarak Hz. Adem verilmiş ancak gerekçesi açıklanmamış.

Yine sorumluluk temasında İslam Bilimleri Tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Mehmet Akif Ersoy, Mevlana, Hz. İbrahim, Şeyh Edebali ve Osman Bey örnek kişilikler ve biyografiler olarak öneriliyor. Sorumluluk başlığında Hz. Muhammed’den ve Mevlana’dan yapılan alıntılara yer veriliyor. Ayrıca, lise sınıflarında İsmet Özel’in “Amentü” şiirinin okunması tavsiye ediliyor.

Öğretmen: Tüm yaratılmışlar insana hizmet için var

İnsanın Değerli Olduğunu Bilir kazanımı için önerilen “İnsan” adlı etkinlikte kullanılan ifadeler şu şekilde: “ … Öğretmen tüm yaratılmışların insanların hizmeti için olduğuna değinir. Bunları kendi yararı için kullanabilme özelliği ile donatıldığına dikkat çeker. Ve aynı zamanda bunların her birinin sorumluluğunu da üstlendiği sorumsuz davranışların dünyanın dengesini bozduğu (küresel ısınma, nesli tükenen hayvan vs.) üzerinde tartışma ortamı yaratarak etkinliği bitirir.”
Sözü edilen değerlerin kazanımları neredeyse bütün derslerle ilişkilendiriliyor. Örneğin trafik kurallarına uymaktan bahsedilirken Sosyal Bilgiler Dersi ile, çevreyi temiz tutmak Fen ve Teknoloji ile bağlantılandırılıyor. Yukarıdaki “İnsan” başlıklı etkinlik ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilişkilendirilmiş.

Liselilere: Hepimiz birer çatlak kovayız!

Mart–Nisan ayının teması olan Sevgi'de tanrı sevgisi hedeflerden biri olarak belirtilmiş. Lise 1-3. sınıflarda Sevgi temasında “Hepimiz Birer Çatlak Kovayız” başlıklı etkinlikte “Çatlak Kova” adlı bir hikaye aktarılıyor. Hikayenin sonunda şu ifadeler yer alıyor: “ … Hepimiz aslında çatlak kovalarız. Allah’ın büyük planında hiçbir şey ziyan edilmez. Kusurlarınızdan korkmayın…” 'Sevginin Kaynağı Tanrıdır' başlıklı bir başka etkinlikte yine benzer vurgulara ve Tanrı sevgisine yer veriliyor.





Yine Lise 1-3. sınıflar için önerilen “Yeryüzünün Yaratılış Yaşamın Var Oluş Sebebidir Sevgi” adlı denemede yer alan aşağıdaki ifadeler, 'sevgi mi yoksa biat mı?' sorusunu sorduruyor. Deneme şu cümle ile başlıyor: “Yaratıcı; insanı sevgiyle yaratmıştır. Tüm yarattıklarını da sevgiyle yarattığı insanın emrine vakfetmiştir…”

Devamında da gerçekten insanı şaşkınlığa düşüren, Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersine taş çıkartacak düzeyde tespitler sıralanmış “deneme”de:
“ Cismini ‘en güzel surette’ yaratmış. Tüm ihtiyaçları olan unsurları doğar doğmaz kullanımına sunmuş.

Ruhunun ihtiyacı olan tüm güzellikleri doğumuyla birlikte emrine amade kıldığı gibi en güçsüz anında gönüllü severek tüm ihtiyaçlarını karşılayacak koruyup – kollayacak “Anne” adlı bir meleğin kollarına teslim etmiş. Severek isteyerek onun tüm ekonomik ihtiyaçlarını karşılayıp gerektiğinde kendi canını geri plana atıp tehlikelere karşı kol kanat geren “baba” gibi bir koruyucu vermiş.

Erginlik yaşında ruhi ve fıtri ihtiyaçlarını giderecek neslinin devamını sağlayacak yüreğini muhabbetle huzurla dolduracak “sevgili” yaratmış. Yaratıcı’nın sevgisinin ahretteki adı ise “cennet” olmuş. Kendisini sevenlerin sevgisini yaşantısıyla ispatlayanların ahret ödülü…”

Allah’ın insana beslediği sevgi ile ilgili bu tarif ve ispatların ardından, insanın Allah sevgisini nasıl göstereceği ile ilgili ifadeler de var:
“İnsanın Allah’a sevgisinin ispatı en değerli hayati organı (et parçası olan kalp değil) yüreğinde baş köşeyi başka hiç kimseyi O’nun sevgisine eş tutmadan tahsis edebilmektir. Tatlı canını hiç düşünmeden Canan’ının yoluna feda edebilmektir.”

Değer: Din mi?


Mayıs - Haziran ayında Güven temasında ise İlköğretim I. Kademe öğrencilerinin (1. – 5. sınıflar) girişimcilik konusunda bilinçlendirilmesi hedeflenmesi dikkat çekiyor. Eğitimciler, günümüzde ekonomik ve toplumsal sistemin sevgi, saygı, dayanışma, sorumluluk ve adalet gibi kavramların içini boşalttığının bir gerçek olduğunu ancak çözümün Değerler Eğitimi Projesi olmadığını belirtiyorlar.

Değerler Eğitiminin amacının, dini eğitimin bütün eğitim-öğretim faaliyetlerine yedirilmesi olduğu noktasında ortaklaşılıyor.

Kaynak : sol.org.tr


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git