
26 Mayıs 2011'de Paris'te Centre Culturel Anatolie'de (Anadolu Kültür Merkezi) Fransa Mayıs 68 isimli kitabından (Kibele Yayınları, İstanbul, 2010) hareketle "Mayıs 2011'de Mayıs 68" başlıklı bir konferans verecek olan M. Şehmus Güzel'e iki soru sordum o da kibarca yanıtladı. Burada onları sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte sorularım ve Güzel'in yanıtları
Nuri Beyaz : Hocam, konferansınızın planını saptadınız mı ? Nelerden söz edeceksiniz ?
M. Şehmus Güzel : Üç bölümlük bir plan yaptım, eğer son ana kadar yeni bir şeyler eklemezsem. Birinci bölümde o günkü siyasi iktidarın tavrını, bütün kademelerinde ve değişik görevlilerinin yaptıklarıyla, anlatmak istiyorum. İkincisinde öğrencilerin siyasi duruşlarını, hangi siyasi parti ve/veya örgütlerin neler istediklerini, neler yaptıklarını, hangilerinin öğrenciler üzerinde etkili olduklarını, bu siyasi oluşumların kendi içlerindeki ve aralarındaki tartışmaları. Üçüncü bölümde emekçilerin, özellikle genç emekçilerin ve bilhassa kadın emekçilerin, ve sendikalarının takındıkları tavırları ele alacağım. Bu bölümde sendikalardan kimileriyle öğrenciler arasındaki didişmelere değinmek te istiyorum. Elbette bir de sonuç olacak. Sonuçta Mayıs 68’in hangi alanlarda « devrim » niteliği taşıdığına, son analizde kime yaradığına değineceğim. Bu « kime yaradığı » meselesi iki boyutlu olmaya aday : Bir yandan hemen 1968’de kime yaradığını irdelemek lazım, öte yandan daha sonraki yıllarda kime ne tür yararlar sağladığına. Bu da elbette yine siyasetbilimi ve sosyolojik boyutlarıyla olacak. Kültürel yön ihmal edilmeden. Bilhassa kültürel boyuta değinerek.
Böylece bugüne kadar, yani aradan geçen kırk yıldan fazla bir süreye karşın, Mayıs 68 rüzgarının hâlâ estiğini ve neden etkili olduğunu vurgulamak olanağı da bulacağımı umuyorum.
Elbette Mayıs 68’in sadece Fransa’da boy göstermediğini, evrensel bir çerçevede ele alınması gerektiğini ve Ekim 1967’de Che Guevera’nın öldürülmesinden itibaren 1968 yılının da suikastlar, öldürmeler ve öldürmeye girişimler yılı olduğunun altını çizmek te gerekecek. Sokaklarda ölüm geziyordu ve gençler devlet şiddetini teşhir etmek te istiyorlardı. Che’nin, Martin Luther King’in ve diğerlerinin haince öldürülmelerinin ortak hafızamızda yarattığı yaralar henüz sarılmış ta değil. Nihayet, Mayıs 1968’in hemen başında Paris’te başlayan « Barış Görüşmelerine » rağmen, Vietnam savaşının sürmesi ve Avrupalı gençlerin bu savaşa açık, içten ve gerçek bir biçimde karşı olmalarının rölüne de değinmek lazım. Özellikle o yıllarda ABD’nin birincil derecedeki müttefiki Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ABD yanında savaşa katılması olasılığının ciddi ciddi konuşulması sonucu Almanya gençliğinin savaş karşıtlığında en önde yer almasına yol açtığını da anlatacağım. Bu onların savaşa daha şiddetli karşıtlığının belirleyicisiydi. Almanya gençliği, yaralarının henüz sarılmadığı ikinci savaş yıllarını bir daha asla görmek istemiyorlardı. Savaş istemiyorlardı. Gençliğin hareketliğinin en belirleyici öğelerinden biri de işte bu savaş karşıtlığıydı. Kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde savaşa karşıydılar. Son derece samimi ve kararlı bir biçimde.
NB : Bu kadar konuyu kaç saatte anlatmayı düşünüyorsunuz ?
MŞG : Hiç merak etmeyin, « bu kadar konuyu » kırk beş, en fazla elli dakikada anlatacağım. Biliyorsunuz 45 veya en fazla 50 dakikadan sonra dinleyicilerin dikkati azalıyormuş, bunu son derece ciddi bilimsel çalışmalar sayesinde biliyoruz. Sonra dinleyicilerin sorularına ve katkılarına zaman ayıracağız, katkı ve sorulara göre, artık on beş dakika veya yarım saat sürebilir. Bu süre dinleyicilerin durumuna ve ilgisine göre orada o anda belli olacak. Bütün bunları sempatik bir kokteyl izleyecek. Centre Culturel Anatolie (CCA) yöneticilerinin ve bilhassa CCA’nın kurucusu ve « ruhu » ünlü kardiologumuz, dostumuz Dr. Demir F. Önger’in kokteylerinin epey şık olduğunu biliyorsunuz. Maksat Paris’te yaşayan dost, arkadaş ve tanıdıklarla biraraya gelmek, bir parça tuzu ve ekmeği paylaşmak. Birkaç satır sohbet etmek, son « havadisleri » alıp vermek. « Memleket havasını » teneffüs etmek. Bütün tanıdık, dost, meslektaş, hemşeri, vatandaşlarımız ve arkadaşlarımız davetlidir. Ayrı gayrı yok. Hepinizi aramızda görmek arzusu ve umuduyla.
Nuri BeyazFransa Mayıs 68’in yazarı MEHMET ŞEHMUS GÜZEL KONFERANS TARTIŞMA
Mayıs 2011’de Mayıs 68PERŞEMBE, 26 MAYIS 2011 SAAT 19’DA
CENTRE CULTUREL ANATOLİE77, rue La Fayette 75 009 Paris
telefon : 01 42 80 04 74
Otobüs : 26, 32, 42, 43, 48, 49, 85 numaralılar
Metro : Cadet
Fax : 01 42 80 61 12
E-mail : cca-anatolie@wanadoo.fr
www.cca-anatolie.com