A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Bayağı" sanatın baş yapıtı "Green Lady" 1.5 milyon dolara satıldı...

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Aynur Çağlı | 30 Nisan 2013 01:25:43

Rus asıllı ressam Vladimir Tretchikoff'un "Green Lady" adıyla bilinen "Çinli Kız" tablosunu tanımayan yoktur herhalde. Retro dükkanlarının baş yapıtı olan resmin bugüne dek binlerce posteri üretildi. Bu tablo ile meşhur olan ressamın çeşitli ülkelerde açtığı sergileri binlerce kişi ziyaret etti. Sanat eleştirmenleri ise, Tretchikoff'un yapıtlarını "ucuz, basit, bayağı, sıradan ve beş para etmez" diye tanımladılar. Bu "değersiz" tablo, geçtiğimiz günlerde 1.5 milyon dolara satıldı.


Tablonun ilk bakışta insanı çarpan bir özelliği yok. Genelde gerçekçi bir tarza sahip resmin en ilginç tarafı, kadının yüzünün mavi tonlarıyla karışık yeşil renkte oluşu. Hayranları resmin insana huzur verdiğini, gizemli ve büyüleyici bir havası olduğunu söylüyor. Tretchikoff’a göre 1950 yılında yaptığı tablonun bu denli popüler olmasının nedeni, savaş sonrasında insanların huzura ve barışa duyduğu özlem.

Tabloyu uzun yıllar önce satın alan Amerikalı kadının varisleri bu yıl satışa çıkardılar. 21 Mart 2013’de Londra’da açık arttırmaya konulan “Green Lady” 1.5 milyon dolara satıldı. Tablonun yeni sahibi mücevher milyoneri Laurence Graff, ünlü resmi Güney Afrika’daki galerisinde sürekli olarak sergileyeceğini açıkladı.

Resim yapmayı kendi kendine öğrenen Tretchikoff’un ilk resimlerindeki kadınların Asyalı olması, çocukluk ve gençliğinde Çin ve Malezya’da yaşamasından kaynaklanıyor. Daha sonra Güney Afrika’ya göç eden ressam 92 yaşına dek orada yaşadı. 1913 yılında Rusya’da, bugünkü Kazakistan sınırları içindeki Petropavl kentinde doğan Vladimir Grigoryevich Tretchikoff’un ailesi, 1917 devriminden sonra Çin’e kaçtı. Rusya’dan kaçan sürgünlerin yaşadığı Harbin’de büyüyen ressam, genç yaşlardan itibaren kentteki Rus Operası’nın sahne dekorlarını boyamaya başladı.

Ressamlıktan kazandığı parayla Şanghay’a giderek oradaki Rus toplumuna katıldı. Burada bir Amerikan matbaasında çalışmaya başladı. Kendisi gibi bir Rus sürgünü olan Natalie ile evlenerek Singapur’a göç etti.
O zamanlar İngiliz kolonisi olan Singapur’da bir sanat okulu açan genç ressam, bir yandan da Straits Times dergisinde çalıştı. 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı Pasifiklere kadar uzanınca İngilizlerin propoganda ressamı olarak göreve başladı.

1942’de Japonlar, İngiliz vatandaşlarını Güney Afrika’ya götürmekte olan bir askeri gemiyi bombaladılar. Gemiden kurtulan 42 kişiden biri de Tretchikoff idi. 21 gün boyunca kürek çekerek Java’ya vardıklarında burayı işgal etmiş olan Japonlara esir düştüler. Üç ay hapiste kalan Tretchikoff, Rus vatandaşı olduğu için serbest bırakıldı. Jakarta’da bir dans grubuna katılan ressam, kendisine bir süre modellik eden Lenka ile burada tanışarak büyük bir aşk yaşadı. 1946 yılında Güney Afrika’ya giderek oraya önceden kaçmış olan karısı ile kızı ile buluştu.

Güney Afrika’da yaptığı Asyalı kadın tabloları sayesinde kısa zamanda şöhrete kavuştu. Cape Town ve Johannesburg’da başarılı sergiler açtı. Şöhreti Amerika’ya kadar ulaştı. Los Angeles’taki sergisini 19 bin, San Francisco’dakini 51 bin kişi ziyaret etti. O sırada Seattle’da  açılan Picasso sergisini bile bu kadar izleyen olmadı. Toplam bir milyondan fazla Amerikalı Tretchikoff’un resimlerini görmek için galerileri doldurdu. Ardından Kanada ve İngiltere’ye giden ressamın sergisini yüzbinlerce  kişi ziyaret etti. Resimlerinin kopyaları Londra’daki büyük mağazaların iç çamaşırı reyonlarında satıldı.
Tretchikoff, çoğunluğunu egzotik görünümlü Asyalı ve Afrikalı kadınların oluşturduğu yüzlerce manzara ve hayvan resmine imza attı. Teknik açıdan giderek ustalaşan ressam hep canlı renkleri kullandı. Rus ressamın tabloları 1960 ve 1970 yıllarında öylesine popülerdi ki, sadece ev ve mağazaların duvarlarını süslemekle kalmadı, film dekorlarında da kullanıldı. Dönemin tanınmış İngiliz balerini Alicia Markova, “Can Çekişen Kuğu” tablosuna modellik yaptı.

1990’lı yıllarda 1950 ve 1960’lardaki retro dekorlar tekrar moda olunca, Tretchikoff’un resimlerine olan ilgi yeniden canlandı. Retro sanat koleksiyoncuları, sanat dünyasının olumsuz değerlendirmelerine aldırmadan büyük paralar ödeyemeye başladılar. Tretchikoff’un bir tablosu, 2008 yılında 480 bin dolara satıldı.

2002 yılında beyin kanaması geçiren ressam, tuvallerine veda etmek zorunda kaldı. 2006 yılında Cape Town’da ölen ressamın Güney Afrika müzelerinde bir tek resmi dahi bulunmuyor. Bunun bir nedeni, resimlerin sanat değerinin olmayışı, diğeri ise uzun yıllar orada yaşamasına karşın Tretchikoff’un Güney Afrikalı olarak görülmemesi. Ayrıca ressamın siyah kadın tablolarının ülkedeki ırkçıları rahatsız etmiş olabileceğine inanılıyor.
Sanatına ilişkin tartışmalardan fazla etkilenmemiş gibi görünen ressam, Van Gogh ile kendisi arasındaki tek farkın Hollandalı ressamın yokluk içerisinde ölmesi, kendisinin ise çok para kazanması olduğunu söyleyerek eleştirilere yanıt verdi. Babasının ölümünden sonra konuşan Tretchikoff’un kızı Mimi Mercorio, onun sanatını küçümseyen ve “Kitsch” (Sanat ve estetik değeri olmayan basit ve zevksiz sanat ürünlerine verilen ad) damgası vuranların çok büyük haksızlık ettiklerini söyledi. Tretchikoff’un ailesi, bu durumdan derin üzüntü duyduklarını, kitlelerin zevkini hiçe sayan ukala ve kendini beğenmiş sanat eleştirmenlerini asla bağışlamayacaklarını açıkladı.

“Yeşil Kadın” tablosundan en az yarım milyon kopya basıldığı tahmin ediliyor. Tablonun orjinalini ressamın stüdyosuna giren vandalistler parçaladı. San Francisco’da iken amcasının dükkanında çalışan Çinli bir kızla tanışan Tretchikoff, tabloyu yeniden yapmaya karar verdi. Bir rastlantı sonucu daha sonra Güney Afrika’ya yerleşen tablonun modeli ressamdan para almadığını söyledi. Tablo için poz verdiğinde 17 yaşında olduğunu belirten Monika Pon, aynı giysi ve saç modeliyle kameraların karşısına geçti. Aslında sanat eleştirmenlerinin ne dediğinin hiç önemi yok. Çünkü bu gizemli tablo, daha uzun yıllar duvarları, tişörtleri, kupaları, porselen tabakları ve dekorları süslemeye devam edecek.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 4.9 / 7 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış




Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git