A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

FETRET

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 22 Aralık 2013 09:33:09

Osmanlı Devletinin kuruluşundan sonra Anadolu’da egemenliğini sürdürürken, Selçuklu’lardan sonra dağılan beyliklerin egemenlik çekişmesi sürecinde hasmane kavgaya girdiklerini görmekteyiz. Osmanlı Devletinin ilk dönemlerinde savaş alanında şehit düşen Murat Han’dan sonra, genç yaşta Padişah olan Bayezıt, ilk senelerde Anadolu ve Rumeli’e egemenlik sağlamak için verdiği mücadele içinde bir Rumeli’ne, bir Anadolu’ya koşturduğundan kendisine Yıldırım lakabı takıldığını söylerler.

Moğol ordularının Semerkant’tan Anadolu içlerine gelmelerini engelleyemez Bayezid. Timur’un Sivas’ı ve Kayseri’yi alması  sonrası bu iki gücün karşılaşması kaçınılmaz hale gelir. Bu iki ordunun her ikisinin de aynı kökten geldiklerini söylemek ne derecede doğru olur, bunu bilmemekteyim. Ne Anadolu’da ki Osmanlı Ordusu tam Türk kökenli, ne de Timur’un ordusunun Türk kökenli olduğunu iddia etmemek gerekir.

Anadolu’da bulunan küçük beyliklerden devşirilen Osmanlı ordusunun karşısında, Timur’un Orta Asya’dan getirdiği  akıncılarla karşı karşıya gelmemesi için, Timur’un gönderdiği elçilere rağbet etmeyen Bayezid, sonucu hazırlayan bir karar vererek, Timur’la karşılaşmak istemiştir.

Bayezid, Devlet Sultanla evlendiğinde, Germiyanoğulları’nın sahip olduğu bütün yöreler, toprakları çeyiz olarak kendisine verilmişti.  Başlangıçta kolay genişleyen Osmanlı Anadolu’da Kastamonu , Sivas , Kayseri dolaylarında zorlanmaktaydı. Bu yörelerdeki idareler halkla bütünleştiğinden, buralarda egemenlik sağlamak kolay değildi.  

1394 senesinde Doğu Anadoluya giren Timur ve askerlerinin ilk yerleştikleri yer Dicle civarı Malatya ve Diyarbakır dolayları olduğunu bilmekteyiz. Timur’un adamlarının bütün Anadolu’yu gezdikleri ve bazı yerlerin dökümünü bile belgelere geçirdikleri bilinmektedir. Hatta İzmir şehrinin haritasını çıkartıp buralarda yel değirmenlerinin olduğunu yazdıkları doğrudur. Timur’un, Anadolu’da 1402 Ankara savaşına kadar yerleştiği, tek ayağının aksak olmasından ötürü yaratılan bir çok hikayeler bile bu güne kadar, doğru veya yanlış, gelmiştir.  

22 Temmuz 1402 Senesinde Timur Han’la girdiği Ankara Çubuk’taki meydan savaşında yenilmesi sonrası Bayezid, hem kendisi hem de oğulları Musa ve Mustafa Çelebi , Timur’a esir düşerler. Bayezid 8 Mart 1403 tarihine kadar esir olarak yaşar. Rivayet odur ki demir parmaklıklı bir mekanda tutulduğu söylenir. Bayezid Han’ın ölümünden sonra Devlet Şah Hatundan Mustafa Çelebi ve Musa Çelebi, Devlet Hatun’dan İsa Çelebi ve Mehmet Çelebi, Hafsa Hatun ve Angelina hatundan olan çocuklarla beraber, altı erkek çocuk, taht varisi olarak kavgaya tutuşurlar .  

Aslında çocuklarının sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 8 erkek 1 kız çocuğu olduğu rivayet edilir. Bayezid’in ölümü sonrası, oğullarının girdiği kıyasıya taht kavgası Anadolu’da yaşayan beylikleri tedirgin eder. Bizansla ittifak kurarak  Gelibolu’dan Rumeli’ne geçen Emir Süleyman, Trakya’da yöreyi kontrol etmek için Hükümranlığını ilan eder. Bu arada Bursa’ya gelen İsa Çelebi, Timur Hanın İzmir’e doğru yürümesini fırsat bilip, Bursa’da Hükümranlığını ilan eder. Musa Çelebi de yanındaki güçlerle hareket edip Bursa’ya yürüyüp burada Hükümranlığını ilan eder.

Tokat, Niksar ve Sivas yörelerini ele geçiren Mehmet Çelebi de gücünü diğer kardeşlerine kabul ettirerek hükümranlığını ilan ederek Osmanlı Devletinde 1402 senesinden  başlayan kardeşler kavgasını 1413 senesinde sona  erdirir. Bu tarihte Osmanlı Devletinin ikinci defa kurulmuş olduğunu tarihciler telaffuz ederler.

Osmanlı Devleti , Bayezid den sonra yaşanan 11 sene kanlı kardeş kavgasına sahne olmuş, yüzlerce belki binlerce insan birbirini öldürmüş, hatta kardeşlerin kardeşleri boğdurmuş olduklarını okumaktayız. Bu dönemi tarihçiler, FETRET devri olarak tanımlar.

Aradan geçen 610 sene sonra bir başka FETRET devri yaşadığımızı düşünmekteyim. Birbirlerine hükmetme hırsı güden cemaat ve tarikat guruplarının, muktedir olma savaşı, toplumun her tarafını yaralamaktadır. Fetret, aslında Fasıla-i Saltanat olarak da ifade edilebilir. Tarihte yaşanan  FETRET devrinden sonra meydana gelen Osmanlı Devletinin, daha güçlü hükümranlık etmiş olduğunu izlemekteyiz. 610 sene evvel yaşanan olaylara bugün  bağımsız bakıp, fikir yürütebiliyoruz.

Bugün ise yaşadığımız, gördüğümüz olaylara vatandaş olarak kayıtsız kalmamızın mümkün olamayacağı bir hakikattir. Kamu oyunda bu gerçek dillendirilmekte. Organize olayla karşı karşıya olduğumuz bir hakikat.  Bu sabah evimdeki küçük kasamı açtım, içinde benim yazdığım ve torunlarım için sakladığım 6 kitabım bulunmakta idi. Bir kasaya baktım melül melül, bir kendime baktım yandaki aynada, başım dimdik  yürüdüm çıktım odadan, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış




Barınma Krizi Değil, Sınıf Savaşı, Türkiye’de Konut, Kira ve Kentsel Dönüşüm Üzerinden Yürütülen Sessiz Tasfiye
Karadeniz Alarm Veriyor, İHA Olayları, Tanker Patlamaları ve Sessizce Derinleşen Bir Güvenlik Krizi
Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?

Narva’da Sessiz İhlal, Rus Sınır Muhafızları Estonya Toprağında, Dünya Yine Seyirci
Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Hasidut ve Marxizm, Kutsalın Diyalektiği
Uzayda Yeni Sömürü Alanı: Yörüngesel Yakıt İstasyonları, Uzay Ekonomisi ve Türkiye’nin Küresel Uzay Kapitalizmine Eklemlenmesi
Yıldızlara Bakanlar ve Adaleti Seçenler: Sâbiî Kozmolojiye Karşı Yahudi Etik Devrimi
Mişka Yaponçik Yahudi Mafya Babası
Tankların dili, halkların sessizliği… Tarihi toprak yalanı ve savaşın meşrulaştırılması

UTANMA
Boydan Kısa
TEZKERE
Hangisi Yaşken Eğilir
Büyük Konuşmak

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git