A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Orwell’in 1984’ü Türkiye’de gerçek oldu

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 14 Eylül 2014 06:16:23

George Orwell, 1948’te yazdığı ‘1984’ adlı romanıyla hükümet eliyle her şeyin kontrol edildiği bir toplum tasvir etmişti. Şimdi Orwell’ın bilim-kurgu romanındaki gibi Türkiye’de yasa uyarınca vatandaşlarca internette yapılacak her tıklama-işlem, kayıt altına alınacak. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sekiz ay önce internet ortamındaki her adımı denetleyecek yasal düzenlemenin içeriğinin, Anayasa’ya ve insan haklarına aykırı olması nedeniyle değişmesini sağlamıştı.

Şimdiyse düzenleme orijinal haliyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla hayata geçirildi. Türkiye’de artık yargı kararı olmaksızın hükümete doğrudan bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, internete erişimi kesebilecek ve vatandaşlarca yapılacak her tıklamayı Milli İstihbarat Teşkilatı izleyebilecek.



Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yetkilerini genişleten yasal düzenlemeye göre, Türkiye’deki tüm internet trafiği, ‘özel hayat’ ve ‘mahremiyet’ haklarına aykırı olarak hükümet kontrolünde saklı tutulacak. Bu kayıtları Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sınırlı süre şartıyla ‘internet servis sağlayıcıları’ saklıyordu. Artık internet verilerini saklama işi TİB ve dolayısıyla da TİB’den ne zaman hangi bilgiyi isterse alma hakkına sahip Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ellerine teslim edildi. Anımsanacağı üzere, geçtiğimiz aylarda yapılan yasa değişikliğiyle, MİT’e tüm kamu kurumlarından yargı kararı olmaksızın bilgi alabilme yetkisi verilmişti.

Yasal düzenleme ile ayrıca TİB Başkanı’na yargı kararı olmaksızın “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” ifadesiyle oldukça muğlak gerekçelerle, dolayısıyla da hükümet talimatıyla re’sen internette erişim engelleme yapma yetkisi tanındı.

Ankara Barosu: ‘Türkiye’de artık hukuk yok’

İnternet ortamına ilişkin yasal değişiklerin yakından takipçisi Ankara Barosu Bilişim Kurulu Başkanı Nihad Karslı , Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, süreci sert sözlerle değerlendirdi. Karslı, şunları dile getirdi:

“Türkiye’de artık hukuk yok. Türkiye’de faşizm var. O yüzden de bazı kavramları hukuk içerisinde değerlendirmek mümkün değil. Cahil bir faşist iktidar var ve bu cehalet yüzünden yasalarla sürekli oynuyor. Bu yasal düzenleme Anayasa’ya aykırı ve hukuk normları ile insan haklarına aykırı. Eğer normal süreç işlerse Anayasa Mahkemesi’nin bu yasal düzenlemeyi iptal etmesi gerekir. CHP bu işi takip ediyor, önceki düzenlemeler gibi bunu da Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini tahmin ediyoruz. Eğer götürmezlerse elbette bizler bireysel başvuru hakkı ile Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Türkiye’de artık internet özgürlüğü kalmamıştır. Son düzenleme ile eğer farklı bir bağlantı yöntemi uygulamamışsanız tüm internet faaliyetleriniz kayıt altına alınacaktır. Dünyadaki diğer baskı rejimlerde olduğu gibi kayıt edilecektir.”

George Orwell’ın kurgusuyla da Türkiye’deki mevcut durumu karşılaştıran Karslı, ‘Orwell bunu yazdığında yasal olarak böyle bir şey yapılabileceğini söylememiştir. Ama Türkiye’de bu noktaya yasayla gelindi. Ama internete yönelik bu kısıtlamalar nedeniyle halkımız bilişim okur-yazarlığını tersinden öğrendi. Manav vatandaşımız bile proxy bağlantı kullanabiliyor. Sıradan vatandaş hacker dahi olabiliyor. Belki bunun böyle bir faydası olur ki, yasağa karşı halkımız internete farklı şekillerde bağlanır’ dedi.

Peki süreç nasıl gelişti?

Hükümet, 5651 sayılı ‘ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da ciddi değişiklikler getirecek yasa hükümlerini, geçen Ocak’ta TBMM’ye sunmuştu. Düzenleme, TİB Başkanı'na re'sen erişim engelleme yetkisi verilmesi gibi internet ortamına sansür anlamında yeni yasal kısıtlamalar getirdiği için kamuoyunda ve muhalefette tepkiye neden olmuştu. Türkiye'de yolsuzluk soruşturmaları çerçevesinde internet aracılığıyla kamuoyuna paylaşılan ses ve görüntü kayıtları ile Gezi Parkı protestoları gibi sosyal medyada örgütlenen toplumsal muhalefeti engelleyeceği gerekçesiyle yasal düzenlemeye itirazlar gelmişti.

Tüm itirazlara rağmen hükümetin isteğiyle 126 maddelik tasarıdaki 16 maddelik internet düzenlemesi, Meclis'te 6 Şubat'ta yasalaşmıştı. Bunun üzerine gözler o dönemki Cumhurbaşkanı Gül'e çevrilmiş ve Çankaya Köşkü'ne, 10 Şubat'ta 6518 sayılı torba yasa olarak gönderilen düzenleme için kısmi veto yetkisini kullanması çağrısı yapılmıştı. Kendisi de aktif sosyal medya kullanıcısı olduğu için Gül’ün, bugüne kadar yöneticisi, kurucusu olduğu AKP'ye ve dolayısıyla da mevcut hükümete karşı veto yetkisini kullanıp kullanmayacağı tartışması yaşanmıştı.

Gül engelledi

O dönemde, AKP, yerel seçimler arifesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki 'birlik' görüntüsünü zedelenmemek amacıyla harekete geçti. Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 18 Şubat'ta, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği iki önemli husus söz konusuydu. İnternet trafik bilgisi tanımını gözden geçirdik ve o tanımı daralttık. TİB Başkanlığı, trafik bilgilerine herhangi bir şekilde ihtiyaç duyuyorsa alabilmesi için mahkeme kararı şartı aranacak” açıklaması yaptı. Hükümet, internet ile ilgili yasalaştırdığı ve o dakikalarda henüz Köşk onaylamadığı için yürürlüğe girmemiş olan yeni düzenlemeyi sadece 12 gün sonra değiştireceğini ilan etmiş oldu. Sonuçta Gül, veto yetkisini kullanmaksızın kısa sürede yasa değişikliği yöntemiyle Hükümet’in internete ilişkin yasayı hayata geçirmesini durdurdu.

Erdoğan hayata geçirdi

Öyle görünüyor ki, Erdoğan o dönem Gül’ün internette hükümet kontrolüne karşı çıkmasını hiç unutmadı ve kendisi 12.Cumhurbaşkanı görevine başlar başlamaz, internet ile ilgili yasal düzenleme Şubat ayındaki ilk haliyle yeniden TBMM gündemine getirildi. TİB’in yetkilerini bireyler aleyhine genişleten düzenlemeler gündemdeki torba yasaya eklendi ve Erdoğan da birkaç gün önce yasayı onaylayarak hayata geçirdi.

Kaynak : Amerika'nın Sesi |  Yıldız Yazıcıoğlu

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git