A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

“Adaylarımız sınavda eleniyor”

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 19 Ocak 2015 07:51:01

KPSS’ye AK Gençlik ayarı! AKP'nin, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) kaldırmak için eylem planı hazırladığı ileri sürüldü. CHP’nin ardı ardına açıkladığı, “VIP Torpil Listeleri” ile köşeye sıkışan AKP, Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde uygulamaya konan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) kaldırmak için eylem planı hazırladı. KPSS’yi kaldırma eylem planı, “Beyefendiye Arz, çok gizli” notu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Taraf’ın ulaştığı raporda, KPSS’nin nasıl kaldırılacağı ayrıntılı olarak anlatıldı.

Raporda, “Adaylarımız sınavda eleniyor. KPSS’nın bu nedenle kaldırılması zorunludur” değerlendirilmesine yer verilmesi dikkat çekti. Raporda, ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlar, atamalar konusunda dikkatli davranmadıkları için eleştirildi. Bu plan, 2010’dan önce yapılan tüm KPSS sınavlarına ilişkin soruşturma açıldığı gerçeğiyle birleştiğinde daha da anlamlı hâle geliyor. KPSS’yi kaldırma planının hikâyesi şöyle:



HÜKÜMETTEN BİLE GİZLENDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç tarafından açıklanan ve devlete sınavsız olarak giren AKP’li yakınlarının isimlerini içeren listeler, AKP’yi zor durumda bıraktı. Haziran ayında yapılacak seçimler öncesinde, bazı AKP’li yakınlarını aynı yöntemle kamuya işe almayı planlayan AKP, tepkiler üzerine, alımları askıya almak zorunda kaldı. Bu durum parti teşkilatında büyük rahatsızlığa yol açtı. Bunun üzerine, AKP yönetimine konuyla ilgili bir eylem planı hazırlanması konusunda talimat verildi. AKP’de birkaç genel başkan yardımcısı ve bazı Köşk danışmanları aracılığı ile KPSS’ye ilişkin geniş bir çalışma yapıldı. Çalışmanın sonunda da rapor hazırlandı. Bir de Erdoğan’a sunulmak üzere iki sayfalık “özet rapor” oluşturuldu. Rapordan, hükümet üyelerinin haberi yok.

“SINAVI KAZANAMIYORLAR”

“Çok Gizli, Beyfendiye Arz” notu ile oluşturulan iki sayfalık özet rapor, “amaç”, “sorunlar”, “KPSS Eylem Planı” ve “Medya Planlaması” olmak üzere dört başlıktan oluşuyor. Raporda öncelikle KPSS ile ilgili AKP’lilerin yaşadığı sıkıntılar anlatıldı. AKP’ye oy verenlerin ve AKP yöneticilerinin yakınlarının, KPSS’yi kazanamadığı belirtilerek, KPSS’nin mutlaka kaldırılması gerektiği vurgulandı. Raporda, şoför, hizmetli gibi lise mezunlarının başvurduğu alt hizmet kadrolarını partililerin tercih etmediği de belirtilerek, partililerin daha çok, A grubu kadrolara başvuruda bulunduğu kaydedildi. Raporda, A grubu kadrolar için lisans şartının esnetilmesi gerektiği vurgulandı.

İKTİDARLA YÜZDE YÜZ UYUMLU PERSONEL

Raporda KPSS’nın kaldırılması ile buna ilişkin ve medya planlaması konusunda da ayrıntılı bilgiler yer aldı. Kamuoyunun oluşturulmasının ardından da, KPSS kademeli olarak kaldırılacak. Raporda KPSS eylem planının ayrıntıları şöyle sıralandı:

Devlet bürokrasisinin paralel yapı ile irtibatlı veya irtibat şüphesi taşıyan tüm kadrolardan temizlenmesi.

Devlet kurumlarındaki paralel yapı temizliğinin, o kurumların partimizle ilişkileri açısından yeterli olmadığı bu nedenle de tüm kilit noktalarda ön koşulsuz olarak sadece partimizle yüzde yüz uyumlu çalışacak personelin istihdamının gerçekleştirilmesi.

Partimiz il ve ilçe teşkilatları ile iltisaklı tüm kadroların, devlet kurumlarında azami ölçüde istihdam edilmesi teşkilatlarımızın genel talep ve arzusunu oluşturmaktadır.

Yukarıdaki amaçların gerçekleştirilmesi hususunda parti referansında suistimaller yaşandığı, Sayın Başbakan’ın bu konulardaki reflekslerinin söylem bazında kaldığı, atamalarda bu kriterlere gereken özeni göstermediği ve rahatça yanıltılabildiği, bakan düzeyinde ise hâlâ Paralel yapıya nötr yaklaşanların mevcudiyeti, partimizin geleceği açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

4 yıllık lisans mezunlarının girebildiği temmuz ayında yapılan KPSS’ye ise yaklaşık 600 bin civarı katılım olmakta, devlet kurum ve kurullarına atama yapılmaktadır. (Öğretmen, TRT, SPK, Maliye, Gümrük vs…) Bu sınavda sadece 12’de 1 oranında kazanma sözkonusu olduğundan, adaylarımızın büyük ölçüde elendiği görülmektedir.

KPSS ile devlete memur alımında teşkilatlarımızdan gelen şikayetler daha çok puan yüksekliğinde yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle de istenen puanı almakta zorlanan on binlerce partili aday istihdam edilememekte ve bu durum teşkilatlarımızda rahatsızlığa sebep olmaktadır.

Devlete memur alımında bir başka açmaz mülakatlardır. Mülakat heyetlerinin oluşturulmasında gereken dikkatin gösterilmediği, bazı CHP ve MHP’li adayların hatta paralelci adayların tanıdıkları vasıtasıyla heyetleri manipüle ettikleri ve memur olarak alındıkları tarafımıza ulaşan raporlarda yer almaktadır.”

“DÜŞÜK PROFİLLİ İŞ İSTEMİYORLAR”

Cumhurbaşkanı’na sunulan raporda, devlet kadrolarına AKP’lilerin yerleştirilmesi amacıyla KPSS’nin tümden kaldırılması gerektiği düşüncesi şu şekilde ifade edildi: l Lise ve meslek yüksek okulları mezunlarının girebildiği, yaklaşık 2.5 milyon adayın başvurduğu 2 yılda bir eylül ayında yapılan sınav, çok düşük bir iş profili taşıdığından (Hizmetli, şoför vs.) partililerce tercih edilmemektedir. Bu sebeple lisans şartı esnetilerek lise mezunlarının da diğer iş gruplarına başvurabilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda gerekirse MEB tarafından hazırlanacak eğitim programlarıyla lisans eksikliğinin telafisinin uygun olduğu değerlendirilmektedir.” l Genel toplamada 3,5 milyon katılım ve 70 bin civarı kazanım gözönüne alındığında 50’de 1 kazanma fevkalede düşük bir oran olduğundan bu sınav devam ettiği sürece istenen sayıda kadrolarımızın yasal olarak atanması mümkün görünmemektedir. Bu nedenlerle KPSS’nin tümden kaldırılması da önemli bir alternatif olarak değerlendirilmelidir.” l Yüksek bürokrasiye atamalarda vazgeçilmez şart olarak MİT onayı aranmalıdır. Her kim olursa olsun tekli referansın yeterli kabul edilmemesi, kabineden yapılan atamaların dahi mutlak surette denetlenmesi elzemdir.”

DAVUTOĞLU’NA ELEŞTİRİLER YER ALDI

Raporda, Davutoğlu ve bakanlara yönelik eleştiriler de yer aldı. Davutoğlu’nun atamalar konusundaki çalışmalarının, “söylem bazında” kaldığı belirtilerek, Davutoğlu’nun kadrolara AKP’lilerin atanması konusunda gerekli hassasiyeti göstermediği kaydedildi. Bakanların da eleştirildiği raporda, birçok bakanın paralel yapı ile mücadelede nötr kalmayı tercih ettiği kaydedildi. Raporda, işe alımlarda oluşturulan sözlü komisyon heyetine, bazen CHP’li ve MHP’li üyelerin sızdığı ifade edilerek, bunların önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

MEDYA BÖYLE KULLANACAK

Raporda medyada KPSS’nın güvenilir bir sınav olmadığı yönünde haberler yapılması gerektiği de belirtildi:

Yaptırılacak güçlü haberlerle KPSS’nin güvenilirliğinin olmadığı işlenmeli. Paralel yapının soruları çaldığı, tüm devlet kadrolarını ele geçirdiği, sadece cemaatten kişilerin sınavı kazandığı haberleştirilmeli ve bu haberler ısrarla sürdürülmeli.

KPSS’yi kazanamayan adaylarla röportajlar yapılmalı “Paralel yapı hakkımızı yedi” türü haberler yayınlanmalı. 5 yıl önce iptal edilen KPSS sınavının gündem yapılması yeterli etkiyi uyandırmama ihtimali gözönünde bulundurularak, diğer sınavlarla ilgili de çalışma yapılıp, kamuoyu gündemine getirilmeli.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı

Hint - Pasifik'teki Güç Oyunları: Dörtlü İttifak ve Deniz Hakimiyeti İçin Mücadele
Suriye, Irak ve İran'daki PKK uzantıları ne olacak?
Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK
İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler

LOZAN (Lousanne)
KORE...
DOĞUM ORANI
İKNA YETENEĞİ
ATMA RECEP

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git