A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Türkiye’den kaçan kaçana…

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 27 Temmuz 2017 08:22:31

Yabancı markalar kaçıyor! 6 marka daha Türkiye’den çekilecek… Perakende sektöründe son 1.5 yılda Türkiye’den çıkan markalar kervanına İngiliz Debenhams da eklendi. C&A, River Island, Top Shop, Douglas ve La Senza’nın ardından Debenhams mağazalarını yıl sonuna kadar kapatma kararı aldı. Sektör temsilcileri ise yabancıların hız ve operasyonel alanda rekabette zorlandığını dile getirirken, yerli markalar ise yerli üretim avantajıyla üst üste yeni mağazalar açıyor.

Son 1.5 yıldır zor günler geçiren perakende sektöründe yabancı markalar Türkiye'den çıkmaya kalanlar ise mağaza kapatmaya devam ediyor. Hollandalı giyim zinciri C&A, İngiliz River Island ve Top Shop, Alman kozmetik zinciri Douglas, Kanadalı iç giyim markası La Senza'nın ardından İngiliz devi Debenhams da Türkiye'den çıkma kararı alırken, İspanyol Mango da Türkiye'deki ilk mağazasını kapattı. 6 marka yıl sonuna kadar Türkiye’deki mağazalarını kapatacak Türk markalar atakta…



Hürriyet gazetesinden Ceyhun Kuburlu’nun haberine göre; Türkiye'de yerel şartlara ayak uyduramayan markaların pazardan çıktığını anlatan yetkililer, rekabete zorlanıp çıkan yabancıların yerini DeFacto, Penti, Koton ve LCwaikiki gibi yerli markaların büyümesiyle doldurduğuna dikkat çekiyor. Türkiye ve yurtdışında 2 bine yakın mağaza ile hizmet veren bu 4 şirket, 2017 yılında yurtdışında da büyümeyi planlıyor. Şirketlerin cirosu 12 milyar liraya yaklaşırken çalışan sayısının da 50 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Türkiye'den çıkan yabancılar ise alışveriş merkezlerinde kiraların dolar ve Euro üzerinden alındığını ancak ciroların bir türlü artmadığını kaydediyor. Bu şirketler, kârlılık konusunda sorun yaşandığı için Türkiye pazarından birer birer çekilme kararı aldıklarını dile getiriyor.

6 AYDA KAPATACAK

Reuters'in haberine göre Türkiye'den son çıkan İngiliz mağaza zinciri Debenhams da operasyonlarını daha kârlı hale getirmek amacıyla nisan ayında yeni bir strateji açıkladı ve ana pazarları dışında kalan bazı ülkelerden çıkabileceğini duyurdu. Bu kapsamda Debenhams, Türkiye'deki iki mağazasını kapatmaya hazırlanıyor.

Yine Reuters'ın haberine göre mağaza kapanışlarının yılsonundan önce gerçekleştirilmesi planlanıyor. Debenhams Türkiye'de Cevahir Alışveriş Merkezi ve Mall of İstanbul'daki iki mağazası ile faaliyet gösteriyor. Debenhams'ın Türkiye'deki mağazacılık operasyonunu Kuveyt merkezli Alshaya Grubu'nun Türkiye yatırımı olan Shaya yürütüyor. Konu hakkında bilgi veren yetkililer, “Debenhams iki mağazasını kapatma kararı aldı. Altı ay içinde mağazalar kapanacak” dedi. Bir diğer kaynak ise, kapanma işleminin kasım itibarıyla tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

NEDEN ÇIKIYORLAR?

Yabancı markaların Türkiye'den gitmesinin sektör adına iyi olmadığını dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, bu markaların yaşadığı sıkıntıların 3 temel nedeni olduğunu söyledi. Sinan Öncel, bunları şöyle sıraladı:

1- Türkiye'de üretim yaptıracak kapasiteye ulaşamayan markalar, yerel markaların hızına yetişemiyor. Yereller 15 günde vitrini yenileyebiliyor ancak yabancılar gümrükten malı çekene kadar sezon kaçıyor.

2- Türkiye'den çıkan markalarla rekabet halinde olan şirketler, tüketicilere her yerde kolayca ulaşabiliyor. Ancak yabancılar bu konuda da bir adım geride kalıyor.

3- Yabancı markaların kira giderlerine bir de gümrük vergileri ekleniyor. Bu da onlar için Türkiye'de iş yapmayı zorlaştırıyor.

SON 1.5 YILDA NELER YAŞANDI?

YABANCILAR

* 2015'in son günlerinde Kanadalı iç giyim markası La Senza, Türkiye'den çıkacağını duyurdu. Şirket, bu kararın nedeni olarak da vergiler ve yükselen kuru işaret etti. 2005'te Türkiye'ye giren La Senza, 20 civarında mağazayı kapatmıştı.

* 2016 Nisan ayında ise İngiliz devi Top Shop Türkiye'den çekilmişti. Beklenen ciroya ulaşamayan Top Shop'un alışveriş merkezlerindeki yaklaşık 10 mağazası kapatıldı.

* 2016 Haziran ayında ise Hollandalı hazır giyim markası C&A Türkiye'deki operasyonlarını durdurma kararı aldı. C&A, Türkiye'ye 2007 yılında girdi. İstanbul'da Profilo alışveriş merkezinde açılan ilk mağazayı, Türkiye'nin 6 şehrinde çoğunluğu AVM'lerde 24 mağaza izledi. Marka mağazalarını De Facto'ya devretme kararı aldı.

* 2016 Ağustos ayında Türkiye'den ayrılan yabancı markalar kervanına Alman kozmetik zinciri Douglas da katıldı. 2.6 milyar Euro'luk ciroya sahip şirket Türkiye'deki pazar payını artıramamaktan yakınıyordu. Dev marka, ilk mağazasını Mayıs 2006'da açtığı Türkiye'den 10 yıl sonra çıkış kararı aldı.

* Türkiye'den çıkan markalar kervanına son olarak da İngiliz Debenhams eklendi. Şirket Türkiye'deki iki mağazasını yıl sonuna kapatma kararı aldı.
YERLİLER

* Türkiye hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren DeFacto, 2016'nın sonunda açıkladığı stratejiyle yurtdışında büyüme kararı aldı. Türkiye ile birlikte 17 ülkede faaliyet gösteren marka, 2017 yılında 125 milyon TL yatırımla 70'i yurtdışında 30'u Türkiye'de olmak üzere 100'den fazla mağaza açacak.

* Yurtdışında 190'dan fazla mağazaya sahip olan Türk hazır giyim markası Koton, bu yıl yurtdışı satışlarından 1.1 milyar TL bekliyor. Koton Rusya, Ortadoğu, Orta ve Doğu Avrupa, Afrika ve Batı Avrupa'da mağaza sayısını arttırıyor.

* Türkiye dahil 37 ülkede ürünlerini tüketiciyle buluşturan LC Waikiki, 2017'de yurtdışında 110 mağaza ve Türkiye'de 30 mağaza açarak globalde 900 mağazaya ulaşmayı planlıyor. Şirketin 2023 planı ise Türkiye ve dünyada toplam 1500 mağaza.

* Türkiye'nin önde gelen markalarından Penti, 60 ilde 300 mağazaya ulaşırken, yurtdışında ise 29 ülkede 106 mağaza ile hizmet veriyor. Şirket yıl sonuna toplam 30 yeni mağaza açmayı planlıyor.

MANGO NİŞANTAŞI'NDAKİ MAĞAZAYI KAPATTI

TÜRKİYE'ye 1990'ların sonuna doğru giren İspanyol marka Mango da mağaza sayısını azalttı. Şirket Türkiye'de ilk açtığı mağazalardan biri olan İstanbul Nişantaşı'ndaki şubesini kapttı. Mango yetkilileri, “Türkiye'ye yatırımlarımız sürüyor. Ancak Aynı lokasyonda bir mağazamız daha var. Müşterilerimiz buraya da çok alıştı. Türkiye'den çıkışımız söz konusu değil. 100 şubemiz ile Türkiye'de faaliyete devma ediyoruz” dedi. Mango'nun İstanbul Nişantaşı'ndaki 500 metrekarelik mağazası ise yaklaşık 15 gün önce bir emlak şirketi tarafından kiraya çıkarıldı. Emlak şirketi, dükkanın aylık kirasının 50 bin dolar olduğunu söyledi.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git