A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

GRAFİK TASARIMCI ve İKLİM AKTİVİSTİ YASEMİN SAYIBAŞ AKYÜZ İLE SÖYLEŞİ

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Berna Kayra | 10 Ekim 2024 07:08:03

Yasemin Sayıbaş Akyüz ile 2011 Temmuz’unda Domuzçukuru’nda bir kampta tanıştık. 2013 Baharında Bodrum’a taşındıktan sonra çok yakın arkadaş olduk. Onun yanında kendimi çok gerçek hissetmişimdir her zaman. Öyle “olduğu gibi”dir ki, yanında kendiniz olmak çok kolaydır. Yasemin kadar doğaya uyumlu, ruha dinginlik veren çok az insan tanıdığımı söylesem abartmış olmam. O, hem çok yaratıcı hem çok çalışkandır. Doğadaki renklerden boyalar üretip resim yapar, ahşap mühendisliği ile pop- up kitap yaratır, dikiş diker, bir şeyler mutlaka üretir. Eker, biçer, hayvanlarla arkadaşlık eder, doğanın dengesine saygıyla yaklaşır.

Benim doğayı korumaya olan hassasiyetim geri dönüşüm çöpleri ayrıştırmak gibi işlerle sınırlıyken, bir gün beni arayıp iklim krizi konusunda bir şeyler yapmak isteyen dört anne ve çocuklarına katılmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Davet Yasemin’den gelince benim için akan sular durduğu için birkaç gün sonra kendimi bu annelerle Yasemin’in evinde toplantıda buldum. Yıl 2019’du.



Bir grup anne ve çocuk olarak başlattığımız ve giderek büyüyen Cuma farkındalık eylemleri sekizinci haftanın sonunda Bodrum Kent Konseyi bünyesinde kurduğumuz çalışma grubuyla daha da güçlendi. Onbirinci haftamızda 29 Kasım 2019 Cuma günü, dünyadaki diğer iklim hareketleriyle eş zamanlı olarak Bodrum Belediye Meydanı Kadın Ağacı önünde Bodrum Kent Konseyi İklim Acil Çalışma Grubu olarak bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğe Bodrum sivil toplum kuruluşlarından geniş bir katılım oldu. Çevre felaketini tasvir eden kostümleri birlikte diktik ve nesli tükenmekte olan hayvan kostümleri ile müzikler eşliğinde, termik santrallerden plastik atıklara kadar birçok konuda dikkat çeken bir eylem gerçekleştirdik.

Dördüncü Küresel İklim Krizi Eylemleri çerçevesinde geniş kapsamlı etkinlikler yaptıktan, iklim konusunda eğitimler alıp belediyenin desteği ile okullara eğitimlere başladıktan sonra pandemi ile birlikte çalışmalar azaldı ve sonlandı. Ama Yasemin için böyle olmadı ve o çalışmalarına devam etti.



Sevgili Yasemin, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben iklim aktivisti bir grafik tasarımcıyım. Profesyonel olarak yaptığım grafik tasarım çalışmalarının yanında iklim krizi ve ekolojik yıkım konularında görseller tasarlıyorum. Bu görsellerle Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının, yerel hareketlerin ve uluslararası iklim gruplarının çalışmalarına destek olmaya çalışıyorum. Ayrıca kendi sosyal medya hesabımdan da bu konuda düzenli paylaşımlar yapıyorum. Evliyim, bir kızım var.

İklim kriziyle ilgili çalışmalara ne zaman ve nasıl başladınız?

İklim krizi ile ilgili çalışmalara aktif olarak 20 Eylül 2019 Küresel İklim Grevi’nde başladım. O gün Bodrum’da uluslararası iklim hareketlerine parelel olarak, Fridays For Future gençleri tarafından düzenlenen iklim grevine ailecek gittik. Sonrasında bu konuya duyarlı 5 kadın ve çocuklarımızdan oluşan Bodrum İklim Acil Grubu’nu kurduk. Takip eden 13 hafta boyunca her cuma Bodrum’da iklim krizi farkındalık eylemleri düzenledik. Bu süreçte Kent Konseyi’nde bir grup kurduk. Bodrum Belediyesiyle çalışmalara başladık.

Bu alana ilgi duymanız arkasındaki motivasyon nedir?


Benim motivasyon kaynağım kızım ve iklim değişikliği konusunda farkındalık uyandırmaya çalışan Türkiye ve dünya çapında milyonlarda çocuk ve genç oldu. İklim krizinde büyük payı olan bir nesilden bir anne olarak, onlara bırakacağımız dünya için bir şeyler yapma konusunda hissettiğim sorumluluk duygusu oldu.

Sanatın iklim kriziyle mücadeledeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

İklim krizi ile ilgili gerçekleri bilim insanları bize bilimsel bir anlatı yolu ile ulaştırıyorlar. Bilimsel anlatı da insanın mantığına hitap eder ve içsel dünyasında bir muhakeme süreci geçirir.

Sanat ise bilimsel gerçekliği imgeler yoluyla insanın sezgilerine hitap ederek aktarır. Yani sanat sezgisel farkındalık sağlar. Bu farkındalık da çağrışımlar oluşturarak, insanın başka bir dünyayı hayal edebilmesinin yolunu açar ve dönüşüm için ihtiyaç duyduğu motivasyonu sağlayabilir.

Sanatsal anlatı, diyaloglar başlatır, empatiyi besleyerek kollektif bir farkındalık geliştirilmesine ön ayak olur ve geniş kitlelerin harekete geçmesi için ivme yaratabilir.
 
Toplumsal farkındalığı artırmak için sanat ve grafik tasarımının nasıl kullanılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

İklim krizi maalesef bugün dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için hayatsal öneme sahip bir konu. Sanatsal çalışmaların durumu tüm gerçekliğiyle görsel olarak ortaya sererken aynı zamanda geleceğe dair umut içermesi ve farkındalığı artırırarak insanları bu konuda bir şeyler yapmaya teşvik etmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Grafik tasarımını iklim değişikliğiyle nasıl ilişkilendiriyorsunuz?

Grafiksel imgeler ilk insanlardan beri iletişim aracı olarak kullanılıyor. Dünyanın bilinen en eski mağara resmi 45 bin 500 yaşındaki Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda bulunan Visaya Yaban Domuzu resmi. Günümüze geldiğimizde, modern insanının, beş duyu ile öğrenme biçimleri içinden görerek öğrenmenin yüzde 83 oran ile öne çıktığı belirtiliyor. Bu özelliği ile de görsel sanatlar büyük bir avantaja sahip.

Grafik tasarım bir iletişim aracı olarak hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor; reklam panolarında, ürün paketlerinde, sokak tabelalarında, duvar resimlerinde, sosyal medya görsellerinde,... İklim değişikliğinin iletişiminde de bu güçlü araç, giderek daha çok kullanılıyor.
 
Grafik tasarımının iklim değişikliği konusundaki farkındalığı artırmada nasıl bir rolü olduğunu düşünüyorsunuz?

Ben grafik tasarım konusundaki tecrübe ve yeteneğimi sanatsal bir anlatı kullanarak tasarımlarımda hikayeler anlatmak için kullanıyorum. Bu yolla yapılan görsel hikaye anlatıcılığının iklim krizi gibi ağır bir konuda insanlarda farkındalık uyandırmada iyi bir araç olduğunu düşünüyorum.


 
Grafik tasarımını iklim değişikliğiyle ilişkilendirmenin nedeni nedir? Bu alanda neler yapmak istiyorsun?Gelecekteki hedefleriniz nelerdir ve bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol haritası belirlediniz?

Sahada anneler ve çocuklarımızdan oluşan Bodrum İklim Acil Grubu’nun çalışmaları maalesef pandemi sürecinde durmak zorunda kaldı. Sonrasında da devam edemedi. Grafik tasarım benim için iklim krizi konusundaki çalışmalarıma devam edebilmek için iyi bir araç oldu. 2020 yazından beri hazırladığım görsellerle farkındalık uyandırmaya çalışıyorum. Sosyal medya üzerinden yaptığım paylaşımların yanında 2021 yılında Gümüşlük’te, 2022 yılında Akbelen’de bir sergim oldu. İstanbul Gazhane İklim Müzesi’nde 6 tane görsel çalışmam sergileniyor. Yurtdışında iki karma sergiye katıldım. İleride de hem sosyal medya üzerinden hem de bireysel ve karma sergilerle çalışmalarıma devam etmek istiyorum.

İklim kriziyle ilgili olarak hükümetlerin ve kuruluşların stratejilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İklim değişikliğinin temel sebebi fosil yakıt yani kömür, petrol ve doğalgaz kullanımı. Öncelikli olarak fosil yakıtların tüm dünyada kademeli olarak kullanımının sonlandırılıp yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesi gerekiyor. 2015 yılında, 197 ülkenin katılımıyla dünya çapında Paris İklim Anlaşması imzalandı. Anlaşma; iklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlar. İklimi korumak için emisyonların azaltılması ve fosil yakıtların kullanılmaması gerekiyor olsa da taraf ülkeler, ne zaman ve ne kadar sera gazı azaltım taahhüdünde bulunacağına kendileri karar veriyor ve ulusal katkı beyanlarıyla iletiyor. Bu katkı beyanları her yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nda (COP) güncelleniyor. COP, en son 2023 yılında Mısır’da yapıldı. Ülkelerin verdikleri mevcut taahhütlerde yetersiz kaldıklarını ve bu taahhütleri yerine getirme konusunda da yeterli olmadıklarını görüyoruz.
 
İklim değişikliği konusunda size göre en temel problem nedir?

Öncelikle iklim krizi kaynaklı afetler; kuraklık, orman yangınları, seller, fırtınalar, sıcak hava dalgalarını söyleyebilirim. Bence en temel problem iklim adaleti konusu. Yani iklimin değişmesine tarihsel olarak ve günümüzde emisyonlar açısından en az katkıda bulunan toplulukların, ülkelerin iklim afterlerinden en çok etkileniyor olması. Gelişmiş ülkeler daha az etkileniyorken, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler daha çok etkileniyor. Topluluk bazında da sosyo-ekonomik şartları iyi olanlar daha az etkileniyorken olmayanlar daha çok etkileniyor.



Ülkelerin yapabilecekleri-yapması gerekenlerin dışında bireysel olarak bizlere düşen görevler konusunda neler söyleyebilirsiniz?

İklim değişikliği ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek ve farkında olmak. Yerel yönetimlerimizden başlayarak devletin en üst kademelerine kadar iklim değişikliği ile ilgili konularda yapılması gerekenlerle ilgili talepte bulunmak ve bunları takip etmek.

Bireysel hayatlarımızda daha az tüketim yapmak. Suyu dikkatli kullanmak, çevreye zarar vermemek, yeşil alanları, ormanları korumak ve çoğaltmak gibi pek çok şey sıralanabilir.

İklim değişikliğiyle ilgili verileri nasıl topluyor ve analiz ediyorsunuz? Bu verileri görselleştirirken hangi yöntemleri tercih ediyorsunuz?

İklim krizi ile ilgili gündemi yakından takip ediyorum. Bunun için güvenilir kaynaklardan güncel haberleri okuyorum, podcast ve radyo gibi haber kanallarını dinliyorum. İklim krizi ile ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarının yayınlarını takip ediyorum, makalelerini okuyorum, notlar alıyorum.

Görselleştirme aşamasında, bilimsel verilerden çok bunların sonuçları ve mücadele yöntemlerine odaklanan tasarımlar yapmaya çalışıyorum. Bunu yaparken görsellerimde zaman zaman zıtlıklara yer veriyorum. Yani zarar gören bir çevrenin içerisinde hayatta olan canlılar, yeşil alanlar ya da korumak için mücadele eden insanlara yer veriyorum.
 
İklim krizi hakkında yapılan çalışmaların toplumda nasıl bir etki yarattığını düşünüyorsunuz?

Araştırmalar gösteriyor ki iklim krizi konusundaki toplumsal farkındalık her geçen gün daha da artıyor. Bunda yapılan çalışmaların büyük bir katkısı var. Ayrıca iklim krizinin etkileriyle de her geçen gün daha çok karşılaşıyoruz ve bu da insanların merak duyarak konuya ilgili göstermesine katkıda bulunuyor.

Yasemin Sayıbaş Akyüz’ün iklim krizi konusundaki çalışmaları sanatı aracılığıyla geniş kitlelere ulaşıyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına sanatı, farkındalığı artırmanın güçlü bir aracı olarak kullanması hepimiz için ilham verici. Daha adil, daha güzel bir dünya için hepimizin üzerine düşeni yaptığı günlerin gelmesi umuduyla.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE
GRAFİK TASARIMCI ve İKLİM AKTİVİSTİ YASEMİN SAYIBAŞ AKYÜZ İLE SÖYLEŞİ
“…SEYDİMEN”

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git