A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

50. yılında bir Devrim!

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 01 Ocak 2009 05:09:07

Küba Devrimi yarım asırı devirdi. Onca yokluk, abluka ve müdahaleye rağmen bu 50 yıla öyle şeyler sığdırıldı ki... ABD tarafından düzenlenen açık ve saklı işgal girişimlerini, 50 yıldır aralıksız devam eden ekonomik ve siyasi ablukayı, sayılamayacak kadar çok ve organize terörist saldırıları geride bırakan Küba devrimi sosyalist ekonomisiyle emperyalizmin karşısına çıkardığı zorluklara rağmen direniyor.

Küba Sovyetlerin çözülüşüne, küreselleşmeye, neo-liberalizme meydan okuyarak ayakta durabildi.  

Küba son 50 yılda çok ileri ve işlevli bir sosyal refah programı geliştirdi: Ücretsiz, evrensel, kaliteli sağlık hizmetleri ve ana okulundan üniversiteye kadar parasız eğitimin yanı sıra biyo-teknoloji alanında elde edilen gelişmeler, ulusal ve kişisel güvenlik konusunda dünya liderliğine oynaması, suç oranlarının inanılmaz düşüklüğü ve neredeyse sıfırlanan şiddet olaylarının üstüne onurlu bir dış politika ve bağımsız duruş… 


Eğitimde elde edilen başarılar
 
Küba’nın eğitimdeki başarısı tüm dünyada hayranlıkla izleniyor ve UNESCO gibi örgütlerden de sayısız ödüller alıyor. Devrimden önce Küba’da nüfusun yaklaşık dörtte birinin okuma yazması yoktu. Okul çağındaki çocukların yüzde 54’ü okul yüzü görmemişti. Devrimci hükümet bu tabloyu tersine çevirmek için işe koyuldu. 

Mart 1959’da, devrimden üç ay sonra Temel Eğitim ve Okuma Yazma Öğretimi Ulusal Komitesi kuruldu ve okuma-yazma seferberliği başlatıldı. Komite ilk iş olarak işsiz öğretmenleri göreve aldı. Devrimden önce faal olarak çalışan 17 bin öğretmen vardı, işsiz öğretmenlerin de göreve alınmasıyla bu sayı 36 bine çıktı. Bu öğretmenlerden 35 bini kampanyaya katıldı. 35 bin öğretmen yeterli olmayınca 1960 yılında ortaöğretim gençliğine çağrıda bulunuldu.  

On binlerce genç çağrıya uydu, aldıkları kısa süreli eğitim sonunda genç müfreze eğitimcilerinin öncüleri oldular. Eğitmenler kısa süreli bir eğitimden sonra giysi, araç ve gereçlerini yanlarına alarak eğitmen eksikliği çekilen bölgelere yollandı. Yaş ortalamaları 15 olan bu genç eğitmenlerin 55 bini kadındı.  

Ağustos 1961’de işçilere de çağrıda bulunuldu. Çağrı sonucunda Patrio O Muerte (Ya Vatan Ya Ölüm) işçi birlikleri doğdu. 20 bini aşkın işçi, ülkenin en yoksul bölgelerine hareket ettiler. 

22 Aralık 1961’de Okuma-Yazma Seferberliğinin sona erdiği açıklandı ve Küba “Okur-Yazarlık Açısından Kurtarılmış Bölge” ilan edildi. Okuma-yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 23,6’dan yüzde 3,9’a düşmüştü ve 22 ay gibi kısa bir sürede 700 bini aşkın yetişkin okuma yazmayı öğrenmişti.  

Tüm Latin Amerika ve Karayiplerde Küba’yı takiben Venezuela 2005 yılında, Bolivya ise 22 Aralık 2008 tarihinde cehaletten arındırılmış ülke statüsüne kavuştu. Ve bunu sağlayan da yine Kübalı eğitimcilerin geliştirdikleri “Yo Si Puedo (Evet, Yapabilirim)” yöntemi ve Kübalı öğretmenlerin katkısı oldu. Ekvador ve Nikaragua da bugün yöntemi uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde ise 2000 nüfus sayımına göre, yetişkin nüfusumuzun yüzde 14’ü okuma-yazma bilmiyor. 


Özel dönemin eğitimdeki etkileri ve aşılma yolları
 
SSCB’nin çözülüşüyle Küba dış ticaretinin yüzde 88'ini kaybetti. ‘Özel Dönem’ adı verilen bu dönemin en karanlık günlerinin yaşandığı 1989-1993 yılları arasında Küba halkı ortalama 9 kilo zayıfladı. Ve bu kriz günlerinin eğitim üzerindeki etkisi de zayıflatıcıydı.  

Yapı malzemesi sıkıntısı nedeniyle okullardaki fiziki şartlar bozuldu. Kâğıt, kalem yokluğu baş gösterdi. Tüm öğrenciler için ücretsiz olan ders kitaplarının tekrar basımı imkansız hale geldi. Eğitime katılım oranında düşüş oldu. Öğretmenlerin işlerini bırakması nedeniyle ilköğretimde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 38’e yükseldi. 

1995’de Özel Dönem’i geride bırakmaya kararlı olan Küba aldığı bazı kararlarla eğitimde toparlanma sürecini başlattı. Öğretmenlerin tekrar mesleklerine dönmeleri için, maaşlarına yüzde 30’luk artış yapıldı. Eğitimli fakat işsiz genç kuşaktan “acil durum öğretmenleri” oluşturuldu. Sayıları 20 bin civarında olan bu gençler, bir yıllık pedagojik eğitimden geçerek, eski öğretmenlerin asistanlığında okullarda ders vermeye başladılar. Bu sayede tüm adada sınıf mevcutları tekrar 20’ye düşürüldü. Gönüllüler vasıtası ile ilk ve orta öğretim okulları boyandı, eski, kırık eşyalar onarıldı. Okullarda yeni teknolojiler kullanılmaya başlandı. En ücra taşra okullarında dahi bilgisayarlı eğitime geçildi. Müfredatlar güncellendi ve öğretmenler bu konuda eğitildiler.  

Küba’da okul öncesi eğitimde kırk beş günlükten beş yaşına kadar çocukları alan okullar bulunuyor. 2002-03 dönemi verilerine göre, 3-5 yaş grubu için okul öncesi düzeyde okullaşma oranı yüzde 100. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2.6.

İlköğretimde, sınıflarda bir öğretmene en fazla 20 öğrenci düşüyor. Taşımalı eğitim türü bir uygulamanın olmadığı ülkede, kırsal bölgelerde ondan az öğrencisi bulunan 2000’in üzerinde okul bulunmaktadır. UNESCO’nun 2002-03 öğretim yılı verilerine göre, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 11’dir. Bu düzeyde, yine aynı öğretim yılı için, Küba’da toplam okullaşma oranı yüzde 98’dir. Türkiye’de ise ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen kabaca 1 milyon çocuk bulunuyor. 

Bugün Küba’da toplam 49 tane üniversite ve 73 Araştırma Merkezi var. Üniversitelerde 125 binden fazla öğrenci öğrenim görüyor. Ada genelinde, 300'den fazla yüksek lisans, 140'tan fazla doktora programı var ve yaklaşık 110 ülkeden 17 bin yabancı öğrenci, Küba’daki çeşitli üniversitelerde eğitim görüyor.  

Bugün Küba’da eğitim devriminde üçüncü aşama devam ediyor. Amaçlanan halkın tamamının bütünlüklü ve genel bir kültür seviyesine ulaşması; “bataille d’idees” yani “fikirler savaşı”.  

Sağlık: Nereden nereye...
 
Küba’da devrim gerçekleştikten 6 ay sonra Ağustos 1960’da sağlık bakanlığına atanan bakan Jose Ramon, sağlık sisteminde köklü değişiklikler için ilk adımı attı ve sağlık konularını tek bir çatı altında topladı, Halk Sağlığı Bakanlığı kuruldu. Yardımcı bakanlıklar oluşturuldu.  
Yeni mezun tıp öğrencilerine 2 yıl zorunlu kırsal hizmet yasası çıkartılıp uygulandı. Bütün hastane ve tıbbi kuruluşlar Halk Sağlığı Bakanlığı'na bağlandı. Eyaletler alt bölgelere bölündü ve her alt bölgede bir hastane kuruldu. Sağlık alanlarının oluşması 1968 yılında tamamlandı. 
Bu tarihlerde; sağlık eyaletleri 1 milyon nüfustan fazla, sağlık alt bölgeleri 225-250 bin, sağlık alanları 25-35 bin, sağlık sektörleri 4000 nüfus şeklinde yapılandırıldı.  
Sağlık sektörleri daha sonra 120 aileye ya da 400 civarı nüfusa hizmet sunan aile hekimi uygulamasının ilk adımlarıydı.  

Küba'da sağlık hizmetlerinin örgütlenmesinin ana ilkeleri;  
     a) Sağlığın merkezileştirilmesi,  
     b) Sağlığın geliştirilmesi,  
     c) Koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin entegrasyonu şeklinde belirlenmiştir. 

Devrimden önce çoğu özel çalışan 6 bin 300 hekim (hekimlerin yüzde 65’i Havana’daydı ve 3 bini devrimin ardından Miami’ye gitti), 20 hastane ve bir tıp fakültesi bulunan bu ülkede o zamanlar ortalama yaşam beklentisi 60 yaşın altındaydı. Difteri, tetanoz, boğmaca, kızamık gibi enfeksiyon hastalıkları en büyük ölüm nedeniydi ve bebek ölümleri oranı ise yüzde 6’daydı.  
Bugün ise 61200 hekim, 21 tıp fakültesi ve 200 hastane bulunmaktadır. Doktorların yarıdan fazlasının aile hekimi olarak çalışan Küba’da Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre doğum sonrası ölüm oranının binde 5.3 olmuştur ve bu oranla dünyadaki ilk 25 ülke arasında yer almaktadır. Ortalama yaş ise 78’e ulaşmıştır. 184 kişiye bir doktorun düştüğü Küba, kişi başına doktor sayısı bakımından da dünyada ilk sırayı almaktadır.  

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 2007 yılında Küba’ya “yüksek insani gelişme endeksi” sıralamasında 51. sırada yer vermiştir. UNICEF’in verilerine bakılırsa dünyadaki 189 ülke arasında sağlık ölçütleri en iyi olan ilk 30 ülkeden biri olan Küba Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi’nde en iyi durumdaki ülkedir.  

Küba’da devrimin 50 yılda sağlık alanında yaptıklarını özetlemek gerekirse altyapıya, beslenmeye, kadınlar ağırlıkta olmak üzere eğitime önem verilmesi; tüm nüfusa parasız ve eşit sağlık hizmeti sunulması; bu hizmeti sağlayacak tüm ülkeyi kapsayan sağlık örgütlenmesi. Sonuç: Dünya Sağlık Örgütü’nün ifadesi ile “2000 Yılında Herkes İçin Sağlık Hedefleri”nin Küba’da 15 yıl önce gerçekleşmesidir.  
 
Kaynak : sol.org.tr

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git