A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İşçileri çürümelerine ortak etme şovu

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 13 Nisan 2009 10:38:48

ABD'deki Fox televizyon kanalında yayınlanacak bir "reality show"da, küçülme kararı alan şirketler ekrana gelecek. "Biri Gitmeli" adlı programda, işten çıkarılacak "kurbanı" çalışma arkadaşları belirleyecek.

ABD televizyonlarında yeni bir reality show başlıyor. Ekonomik kriz nedeniyle önce Lehman Brothers ve Merill Lynch gibi finans devlerinin iflas ettiği ve her gün onlarca şirketin kârlarını korumak uğruna işçi çıkardığı ülkede, televizyon yapımcıları krizi fırsata dönüştürmenin yeni bir yolunu daha buldu.

Merkezi New York’ta bulunan Fox Network televizyon kanalları zinciri, "Someone's Gotta Go (Biri Gitmeli)" adında bir reality show yayınlamaya hazırlanıyor. Yarışma ile, milyonlarca Amerikalı'nın her gün yaşadığı işten atılma korkusu, akşamları "gerilimli ve sürükleyici bir yarışma" formatında aynı milyonların evine taşınacak. Her hafta, 15-20 çalışanı olan ve “küçülme” kararı alan bir şirket ekrana gelecek. Kurban, canlı yayındaki tartışmalar ile belirlenecek.

Üstelik patronlar bu iş için de zahmete girmeyecek. “Şeffaf bir şekilde” bilançolar ortaya dökülecek, herkesin ne kadar maaş aldığı açıklanacak. Sonunda, çalışanlar kendi aralarında tartışarak hangi “arkadaşlarının” işten çıkarılacağını belirleyecek.

Daha önceki marifetleri arasında "Big Brother (Biri Bizi Gözetliyor)" da bulunan Endemol adlı yapım şirketi, "Biri Gitmeli"nin yapım sürecine başlandığını doğruladı ve yarışmada yer almaya gönüllü şirketler bulmakta hiç sorun yaşamadıklarını açıkladı.

Associated Press (AP) ile Variety dergisine açıklama yapan Fox Network alternatif programlar müdürü Mike Darnell, projelerini şu sözlerle övdü: "Biri keyfi olarak işten atıldığında işyerindekilerin ilk tepkisi şu olur: ‘Şu salak varken kovulma sırasına nasıl buna geldi?’ İşte bu proje ile, nihayet çalışanlar patron yerine bu kararı verme şansına sahip olacak.”

Darnell, bu tür bir programın yarışmacıları da izleyicileri de rencide edeceği yönündeki eleştirileri ise şöyle yanıtladı: “Bunlar içinden geçtiğimiz dönemin bir parçası. Her akşam haberlerde istatistikleri izlemekten bir farkı olacağını sanmıyorum. Programa katılmayı kabul edenler ne yaptıklarının bilincinde olacaktır. Açıkçası da sonuçta izlemek istemeyen izlemez.” Fox yetkilileri, “işten çıkarılan yarışmacıların ufak bir kıdem tazminatı alabileceklerini, ama prime time'da üne kavuşma fırsatı dışında fazla bir şey beklememelerinin gerektiğini” de eklediler.

Fox Türk kanalının "Biri Gitmeli" programını Türkiye’ye taşıma gibi bir projesinin olup olmadığı bilinmiyor.

Amerika'da 2004'de yayımlanan benzer bir yarışma kısa süre sonra Türkiye'ye taşınmıştı. NBC'deki "The Apprentice (Çırak)" adlı programda bir grup genç Amerika’nın en zenginlerinden emlak imparatoru Donald Trump tarafından işe alınmak için birbirleriyle kıyasıya bir rekabete giriyordu. 2005-2006 sezonunda Kanal D’ye uyarlanan yarışmada Trump rolü Anadolu Holding’in patronu Tuncay Özilhan'a düşmüştü. Orijinal şovda her bölümün sonunda gençlerden birine “kovuldun” denilirken, Özilhan'ın görece yumuşak tavrı dikkat çekmişti. Özilhan bu durumu, “Kovmada acımasız olmak, bizim kurum kültürümüzde yok. Bir insanı milyonlarca insanın önünde 'kovuldun' diye aşağılamanın doğru olmadığına inanıyorum. Ayrıca 'patron' imajının da zedelenmesini engellemeye çalıştım" sözleriyle açıklamıştı.

Yarışmacıların hem sunucu hem de rakipleri tarafından aşağılanarak, adeta linç edilerek elendiği programların öncülerinden BBC yapımı “The Weakest Link” adlı genel kültür yarışması ise, 2002'de “En Zayıf Halka” ve “Kim Gitsin” adları ile iki Türk kanalına birden uyarlanmıştı.

Kaynak : sol.org.tr

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?

Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…
Trump'ın politikaları ABD'nin 50 eyaletinde protesto ediliyor.
Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git