A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Büyük Bebekler Ya Da İnsanın Ahmaklaştırılması

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Deniz Günal | 17 Kasım 2007 22:04:09

Bu ciddi bir yazı girişimi olarak başladı, yer yer bir çığlığa dönüştü. Elbette bir köprü altında kara katarın geçtiği o anda atılan o çığlık gibi kıyametten kopma değil. Kendimi tuttum da ondan. Yoksa şu anda güzel dünyamızın her yanından ne keder acı çile yüklü katarlar geçiyor. İlle de benm üstümden geçmiyor.

İnsan kardeşlerimin üstünden geçiyor o kara katarlar.

Evet, sonunda bu yazı bir çığlıktır.


New Internationalist ya da NI’a (yani Yeni Entarnasyonal dergisi) yıllardır üyeyim. Yalan söylemeyim, her sayısını okumuyorum artık. Elime alıp bakıyorum. Evet diyorum bu ayrıntıları bilmiyorum. Hangi şirketler daha çok soyuyor. Kim nerede daha çok eziliyor. Nerede biraz başkaldırı var. Bunları bilmiyorum ama ama bilsem de bir şey değişmiyor. Dünyaya uygarlığımıza bakışım daha bir kararıyor o kadar.


Bazansa çok ilgimi çeken bir sayısına rastlıyorum.

Ekim ayı sayısı gibi. Başlığı ‘Büyük Bebekler: Politikanın ahmaklaştırması” Sayfalarında devletler, politikacılar, büyük ekonomistler, büyük şirketler üzerine, düşündüklerimin hissetiklerimin dile getirmeyi başaramadığım gibi, harika bir açıdan hem ayrıntılı hem de yumruk atar gibi doğrudan verildiği yazılar var. Benim için yeni bir bakış açısı, artık sloganlamış söylemlerden farklı yorumlar. Çok etkilendim, hemen oğluma verdim. Bir süredir politika ile çok ilgili. Sorgulayan bir çocuktur, dalga geçmeyi de sever. Hoşuna gider diye düşündüm. Dergiyi geri alamadım ama. Elinden bırakamadığından değil. Kaybettiği için. İç çamaşırlarını koyduğu çekmecesine koymuş meğer. İki gün önce yüzünde mahcubiyetle hınzırlığın karışımı bir gülümseme ile gelip dergiyi elime verdi. Gerçek bir anne gibi

“sana odanda olduğunu söylemiştim niye doğru düzgün aramadın”
“nerede buldun niye oraya koydun”

şeklinde söylendim elbette. O da gerçek bir 15 yaş gibi odasına geri dönüp kapısını kapattı.


Gelelim dergiye.

Çok iyi makaleler var. Hepsinden söz edemem. Dergiyi edinin isterseniz. En hoşuma giden yazılardan biri, Michael Bywater adlı bir yazarın “Big Babies or Why can’t we just grow up?” (Büyük Bebekler ya da neden bir türlü büyümüyoruz?”) adlı kitabından alıntılar ve onların yorumlarından oluşuyor.

Bywater’ın kitabını büyük bir olasılıkla alıp bir süre baş ucu kitabı yapar, sık sık da eşe dosta alıntılarım.

Hem New İnternationalist’e hem de Michael Bywater’e içten teşekkürlerimle, size bu yazıdan çeviriler yapacağım, kendi yorumlarımla elbette. İşin en keyifli yanı da bu.

Diyor ki yazı, anne babanızdan ayrılmanın yani büyümenin 11 yolu var:

BİR
Hiçbir zaman ‘sıradan insan’ terimi kullanan kimselere oy vermeyin, ve onlara hoş davranmayın.

Elbette kendileri son derece sıra dışı değilseler. Örneğin deliler sıradan değildir. Ve eğer dört kollu üç bacaklı tanıdıklarımız varsa onları da sıradan sayamayız. Dolayısıyla onlar hepimizi sıradan bulabilir.

Unutmayalım bütün gün görüntü kutusu karşısında dizi, magazin proğramı izleyip dedikodu yapan komşularımızın bile iç dünyalarına indiğimizde sıradan olmama potansiyelleri vardır.

Onları bu ahmaklaştırılma konumundan nasıl çekip alabiliriz?

İKİ
Hiçbir zaman ‘çözüm’ öneren şirketlerle çalışmayın. Yalnızca fiyakalı, gösterişli olduğu için değil zararlı bir sözcük olması… Bize sorunumuz olduğunu söylediği için. Yetişkinler sorunları olup olmadığına kendileri karar verir.

ÜÇ
Çekici terimlere güvenmeyin… Bu ‘şeytan ekseni’ de olabilir, reklam sloganları, markalaştırma deneyleri de olabilir. Çekici terimler, deyişler insanların düşünmesini önlemek içindir. Oysa yetişkinler kendileri düşünebilir.

DÖRT
Ünlülere boşverin. Elbette ünlü oldukları şeyi yaptıkları zamanlar hariç. Yani şarkıcı şarkı söylemiyor, futbolcu futbol oynamıyor, oyuncu sahnede oyununu sergilemiyorsa…

Öfkede uzmanlık alanımı bu ünlülere duyulan hayranlık, hayranlığın yalakalık düzeyinde kendini göstermesi oluşturuyor. Şarkıcılar, politikacılar, yazarlar, oyuncular her ne iseler… Yalnızca kendi işlerini yapsınlar. O işin gereği ne ise onu yapıp mutlu olsunlar. Biz de o işte iyi iseler saygımızı duyarız. Gerisinden bize ne kardeşim!!!

Örneğin… Anlamış değilim, cinsiyeti dahil her yanı yapma bir kadının, her hafta bir ekran karşısına geçip de bilmediği beceremediği bir Türkçe ile her konuda ahkam kesmesi, küçük büyük dağları ben yarattım havası… Yalnızca o değil. Yanında sıralı diğer kişilikler de tüm proğram boyunca en iyi yaptıkları şeyi yapmıyorlar –o her ne ise!- Yalnızca ahkam kesiyorlar. Bu proğram tek değil. Böyle onlarcası var. Bu kendilerine yıldız da değil ‘star’ denen kişilerden yüzlerce türemiş. Hangi kanalı hangi saat açsan karşında söylemeyi becerebilmiş ya da asla beceremeyecek olan şarkıcılar, mankenler falan falan…. Konuşuyorlar da konuşuyorlar.

Onlardan ne öğrenebiliriz?

Ablalarım, kardeşlerim, teyzelerim amcalarım. Boş verelim şu insanlara. Bizim kadar bile yaşam deneyimleri yok onların. Şişirilmiş yapay dünyalarda yaşıyorlar.

BEŞ
Pazar güçlerinin en doğru şekilde davranacağı gibi varsayımlarda bulunmayın. Pazar, yönlendirici çocuklaştırıcı güçlerin elindedir.

Hisse senedi almayalım kardeşim! Gitmeyeceğimiz görmeyeceğimiz yerlerde mal mülk de almayalım.

ALTI
İdareden hep kuşku duyun. İdareler, örgütler işlerini yapabilsin diye oluşturulur, ama bir süre sonra işlevlerinin kendilerini idare etmek olduğuna inanır. Oysa yalnızca bir çocuk dünyanın kendisi için olduğunu düşünür.

Gerçekten büyümeyi başarabildiysek yaşamlarımızın, adalet, doğruluk, dürüstlük üstüne kurulmuş bir karşılılık içermesi gerektiğini içimize sindirmişizdir. Hem bize nasıl davranılması gerektiğini biliriz. Hem de biz öyle davranırız.

Yani işini bilene, yapana saygı gösterir, üstümüzde konumlarıyla otorite kurmaya çalışanlara orta parmağımızı gösteririz. Kimse kolay kolay sırtımızdan geçinemez. Ama biz zaten insan gibi paylaşmayı da biliriz. .

YEDİ
Kendinizi koşulsuz sevmeyin. Koşulsuz sevgi annenin bebeğine duyduğu sevgidir. Kendimizi koşulsuz sevmemiz Paul Wolfowitz ya da Tony Blair –hadi bizden de bir örnek RTÖ- gibi büyüklenmemize yol açar ve de oldukça bebeksi bir algıdır.

Başkalarına karşı sorumluluklarımız vardır. Bu onları kontrol etme, onlara hükmetme, nasıl davranacaklarını ne düşüneceklerini söyleme gibi ‘yalnızca kıymeti kendinden menkul” bir büyüklenme ile açıklanabilir bir ahmaklık durumu değildir.

Başkalarına karşı sorumluluk sahibi olmak, onların da birer insan olarak haklarının, gereksinimlerinin, iç dünyalarının farkında olmakla olasıdır. .

SEKİZ
Modaya kulak asmayın, özellikle de giysilerde ve müzikte.
Niye mi? Niye mi?
Ha! Nasıl mı?
Beni dövseniz daha iyi!!!

DOKUZ
İsayı bulduğuna inanan herkesden kuşku duymalıyız. Kanıtlayabilirler mi? Kanıtlayamıyorlarsa, hayali bir arkadaşı tanımlıyor olabilirler, daha çocukça bir şey var mı?

Ya da bize nasıl ibadet edersek Tanrımızın bizi daha çok seveceğini söyleyenlere ne demeli. Onlar nereden biliyor?

Bize bizim gibi inanmayan, ibadet etmeyenlerin Tanrımıza karşı günah işlediğini söyleyenlere niye sormuyoruz. Sen benim Tanrımın aklı mısın nasıl onun adına herkesi herşeyi her durumu bilirmiş gibi karar veriyor bir de konuşuyorsun.

Nasıl bir insan olduğumu ben bilirim. Sevilmeye değer miyim, iyi miyim bilirim.

İyi olmak için nasıl bir çaba göstermem gerektiğini, nasıl yardım alacağımı bilirim. İleri derecede zeka özürlü ya da ruh sağlığını yitimiş biri değilsem elbette.

ON
Ciddiyetten korkmayın! Bebekler ve çocuklaştırılmış büyükler ciddiyeti, asık yüzlülükle karıştırır. Büyük bebekler havadan sudan şeylerden başka bir şeye ilgi duymaz. Gerçekten ciddi olmak için, önemli konularda şaka yapalım. .

Bunun için önemli konularda fikrimiz olması gerek elbette. Fikrimiz olması için de bilgimiz, düşüncemiz olmalı.

Yani kardeşim, önce soru sormaya başlamamız gerek.

ONBİR
Saklanın. Yetşkinlerin sürekli hesap vermeleri gerekmez. Oysa büyükleri çocuklaştırmaya çalışan, hükümetler ve büyük şirketler, gözlerini her zaman herkesin üstünde tutmak ister.

Örneğin, büyük şirketlern anketlerini yapmayalım ne dersiniz? Kredi kartı şirketlerine üç beş puan için, alış veriş bilgilerimizi depolama, onları analiz etme, pazarlama amacıyla kullanma haklarını vermeyelim.



11 yol! Hiç fena değil. Daha başkalarını biliyorsanız buyrun aşağıya!

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti
İnsanlık için küçük ama Türkiye için çok büyük bir adım

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git