A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

"Cihatçı değil, katiller"

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 03 Eylül 2012 13:45:05

Independent yazarı Robert Fisk, Suriye'de ilk kez bir askerî cezaevine girdi ve bu ülkeye cihat için gelen biri Türk dört mahkûm ile görüştü. Türk mücahit Öztürk, 'pişman olduğunu' söylüyor. Independent'ın Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, Suriye'deki "gezisini" sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Muallim'in krizin başından bu yana konuştuğu ilk Batılı gazeteci olan Fisk, bu kez de Esed rejiminin askerî cezaevine giren ilk Batılı gazeteci oldu.

Burası Suriye’nin en korkulan hapishanelerinden biri. Fisk’in dört mahkûmla konuşmasına izin verilmiş. Mahkûmlar, ayaklanmanın başlamasından sonra Suriye’deki “mücadeleye” katılmaya karar vermelerini ve bu cezaevinde noktalanan süreci anlatıyor.

Şam’daki bir intihar saldırısına yardım etmekten mahkûm olan bir Suriyeli, Taliban kamplarında eğitim aldığını söyleyen bir Türk, 40’lı yaşlarında Cezayir asıllı bir Fransız ve bir imam bu cezaevinde tutuluyor. Kendilerine ilk günlerde zalimce davranıldığını anlatan mahkûmlar, “cihada” katılmaya karar verip Suriye’ye gelişlerini anlatıyor.

“Hapse girmek daha iyi”

Mahkûmlardan biri Muhammed Amin Ali El Abdullah, 26 yaşında Der Zor’da dördüncü sınıfta tıp öğrencisi. İkinci sınıfta ağır psikolojik sorunlar yaşayınca bir Şeyh’e gitmeye başlamış. Suriye’de isyan patlak verince de şeyhinin önerisi üzerine gösterilere katılmış. Cuma namazlarından sonra sloganlar atıyormuş; rejimin adaletsizliğini, kötü hayat şartlarını protesto ediyormuş. Diğer arkadaşları da “Allahuekber” nidalarıyla halkı cesaretlendirmeye çalışıyormuş. Sonra El Hecir adlı bir Selefi ile tanışmış. Katıldığı hücrenin El Kaide bağlantılı olduğunu sonradan fark etmiş ve “ne yaptığını tam da anlamadan” bir intihar saldırısının hazırlığına şahit olmuş. Şimdi çok üzgün. Muhaberat tarafından yakalanınca “çok mutlu olmuş”: “Daha fazla kan akmasına sebep olmaktansa böylesi daha iyi. Nasıl bu insanlara bulaştım bilmiyorum. Kendimi bir tür ‘geri dönüşüm kutusuna’ attım. Şimdi bir kitap yazmak istiyorum. Ama kalemim ve kâğıdım yok.”

Televizyonda görüp yola düşmüş...

Cezayir asıllı Fransız Cemil Amir El Hudud, Al Jazeera televizyonunda, Suriye’deki Müslümanlara yapılanları izlerken “birden gözü açılmış” ve kararını vermiş. Eşi ve çocuğu Marsilya’da yaşıyor. Fransa ordusunda görev yapmış. Uzun süre iyi bir iş bulamayan Hudud, Türkiye’ye gelerek mültecilere yardım etmeye karar vermiş. Kendine “ılımlı Selefi” diyen Hudud, bu kamplarda “kendisine cihat dersleri veren” Libyalı bir şeyh, birçok Yemenli ve Tunuslu imamla tanışmış.

Suriye sınırını, askerî kontrol noktalarına saldıran bir grupla elinde tüfekle geçmiş. Lazkiye’de terk edilmiş evlerde ve bir camide konaklamışlar. Fransız silahlarıyla eğitim aldığını söylüyor. Birkaç “korkunç” hafta sonrasında “Suriye’deki cihadın ona göre olmadığını” farketmiş ve önce Türkiye’ye sonra da Fransa’ya dönmeye karar vermiş. “Televizyonda izlediğimi Suriye’de görmedim” diyor. Ancak o sıralarda köylüler tarafından yakalanarak Halep’e götürülmüş. Oradan da helikopterle Şam’a...

“Cihatçı değil, katiller”

Suriyeli imam Şeyh Ahmed Galibo, farklı milliyetçi ve dinî hedefleri olan dört Suriyeli “militan grubu” birleştirme çabalarını anlatıyor. Ancak eski müftü olan Galibo, daha sonra, onların “cihatçı değil, hırsız, katil ve tecavüzcü” olduklarını fark ederek dehşete düşmüş. Bu gruptakilerin, kendilerine karşı gelenleri vahşice katlettiklerine tanık olmuş. Suriye polisi 15 nisanda onu tutuklamış ve o da her şeyi itiraf etmiş; “Çünkü bu militanlar bir ‘Hür Ordu’ değil” diyor.

Öztürk: Çok pişmanım

Türkiyeli Cuma Öztürk ise, Afganistan- Pakistan sınırındaki bir Taliban kampında aylar süren eğitimden sonra Gaziantep’ten Suriye’ye geçmiş. Hamile karısı Mayuda ve üç yaşındaki kızını geride bırakıp Şam’a gitmiş... Fisk’in ifadesine göre “cihaddan üstün körü bahsediyor” ve ondan, Türkiye-Şam arasında sınır boyunca insanların da rahatça geçişini sağlayacak bir “kaçakçılık” güzergâhı oluşturmasının istendiğini söylüyor. Halep’te kayınvalidesinin cenazesi sırasında gözaltına alınan Öztürk, şimdi “pişman olduğunu” söylüyor. Fisk’ten, kendisinin nerede olduğunu Türkiyeli yetkililere anlatmasını rica ediyor.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!
Bir pedofil MAGA'yı nasıl bozdu?
ABD’nin Venezuela hedefi ne?
Avustralya İran'ı antisemit saldırılar düzenlemekle suçlayarak büyükelçisini sınır dışı etti.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git