A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

MİLLET-vekilini SEÇMEK

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: M. Şehmus Güzel | 08 Haziran 2022 07:53:47

2017’de Emmanuel Macron’un siyaset sahnesine girmesiyle, değişik partilerden siyasetcileri “baştan çıkarması” ve renklerine bağlamasıyla, cumhurbaşkanlığını kazanması üzerine başlayan yeniden oluşum-lar dizisi, partiler arası git-geller sonucu epey değişen siyasi yelpaze, son cumhurbaşkanlığı seçimiyle yeni birkaç dönemeç daha aldı. Partiler arası kümeleşme milletvekili seçimlerine çeyrek kala, bugün DÖRT BLOKLU şu manzarayı sergiliyor:



İlk blokta solu buluyoruz : Sol partiler ve Yeşiller yıllardır ısrarla arzulanan, özlenen birlik içinde güçlerini birleştirebildiler : NUPES (Nouvelle Union Populaire, Ecologique et Sociale : Toplumsal ve Ekolojik Halkçı Yeni Birlik), La France insoumise (LFI. Boyun Eğmez Fransa), EELV (Yeşiller), PS (Sosyalist Parti), PCF’den (Fransız Komünist Partisi) oluşuyor. Hakikaten solcu, gerçekten yeşil. LFI lideri Jean-Luc Mélenchon’u Başbakanlığa taşımak üzere ve ortak, yapılacakların herbirinin tek tek sıralandığı programı yaşama sokmak üzere yol çıkan SOLLARIN BİRLİĞİ kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 27 veya 27,5 oy oranıyla birinci siyasi güç durumunda. Bu birliğin 150-160 belki 190, belki 200-250 milletvekili çıkaracağı sanılıyor. Son Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısının neredeyse iki katı veya biraz fazlası. Belediye seçimlerinde birçok kent düzeyinde, bölge seçimlerinde birkaç bölge düzeyinde kazanan sol ve yeşil ortaklığın ulusal düzeyde de kazanması ihtimali yüksek.



Melenchon solları biraraya getirmek gibi zor bir işi başardıktan sonra başbakanlığa oturup 5. Cumhuriyeti ve yönetimini Anayasası ile uyuşumlu biçime getirmek niyetinde. Daha önceki bütün cumhurbaşkanlarının BAŞKANLIK SİSTEMİ yöntemleriyle yürüttükleri işleri Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında Anayasa’da belirtilen hükümlere göre paylaşmayı/düzenlemeyi öneriyor : Dışişleri ve Savunma işleri cumhurbaşkanına, ülkenin ve ulusun işlerini yönetmek Başbakan’a... Herşeyi merkezileştirmek meraklısı, her konuda sadece kendisinin karar vermesinden yana Macron’un fiyakasını çizecek şeyler bunlar. Son haftalarda halktan ve hele yoksul tabakalardan tamamen kopuk Saray’da soğuk ter dökülmesi bundan. Ve Sol Birliğin birinci siyasi güç olması olasılığından ve büyük ihtimalle mutlaka muhalefetin BİRİNCİ GÜÇÜ olabileceğinden. Evet Saray’da kuşku ve tedirğinlik sürüyor, 12 Hazirandaki ilk tur yaklaştıkça da artıyor. Belki Macron çoğunluğu kazanamayacak. Belki sınıfta kalacak. Belki Melenchon ile ORTAKLIK KURMAK, COHABİTATİON’A
GİTMEK ZORUNDA KALACAK...

Sol Birlik Macron’un politikasını desteklemek ve uygulamak için yola çıkan ve “Ensemble” (“BİRLİKTE/BERABER ») adı takılan ikinci siyasi kümeden bir puan önde. “ENSEMBLE” : Macron’un partisi LREM, yeni ismiyle “Renaissance”, öteden beri Macron’un yedek lastiği rolünü oynayan hıristiyan demokratların ortacı-ortasağcı partisi MoDem (Mouvement Democratique : Demokratik Hareket), eski başbakan E. Philippe’in şimdilik daha çok levha partisi konumundaki “Horizons” ile “Agir” gibi ufak-tefek siyasi parti ve gruplardan oluşuyor. Kamuoyu yoklamalarının cömertçe 577 milletvekili koltuğunun 250 veya 300’ünü alacağını ileri sürdüğü bu siyasi parti ve kümeler konfedarasyonu belki umduğunu bulamayacak. Belki klasik sağla koalisyona gidip Melenchon’u sollamak isteyecek.



Hiçbir şey kesin değil. Ama günlük siyasi gelişmeler BİRLİK olgusunun SOLU canlandırdığını gösteriyor. Böylece sol siyaset içinde yepyeni ve genç bir kuşağın hak ettiği yerini aldığını da. Oy kullanmayanların oy vermek için hareketlendiğini de. Seçim listelerine kayıtların arttığını da...

Bu iki siyasi küme yanında klasik Sağ da kendi birliğini/ortaklığını “Centre ”/Merkez ile kurdu : Union de la Droite et du Centre. Chirac ve Sarkozy’nin partisi Les Républicains (LR, Cumhuriyetçiler) UDI ve birkaç küçük, kimi kez bölgesel partiyle oluşturduğu ortaklığın yüzde 10,3 oy oranıyla 35-50 koltuk kazanması ve mobilyaları kurtarması, koşullar elverirse Macron takımıyla koalisyon hükümetine katılması bekleniyor...



Siyasi yelpazenin en uçundaki ırkçı ve aşırı sağçı iki parti biraraya gelemiyor. Aşırı sağda blok yok. Le Pen ailesinin markasını taşıyan “Rassemblement National” yüzde 22,6 ile Eric Zemmour’un orta sınıflara ve aristokratlarla çok zenginlere hitap eden nazi “Reconquête” ismini taşıyan partisinin 5,6 oranını epey aşıyor... Seçim sisteminin özgünlüğü/azizliği sonucu RN’ın “sadece” 50 civarında milletvekili çıkarması bekleniyor... Öbürü ise belki hiç koltuk kazanamayacak. Belki sadece liderini Meclis’e gönderebileck.

İkinci turda ırkçıların nazi yanlılarıın kendi adaylarının katılamadığı her yerde macronist adayların aleyhine oy kullanacakları besbelli. Saray’ı korkutan da bu. İkinci turda Melenchon adaylarının ırkçı  ve nazi yanlılarını oylarıyla milletvekili seçilmeleri olası. Melenchon programı onlara da hitap ediyor çünkü. Irkçı partilere oy verenlerin yüzde otuzdan-kırktan fazlasının çalışan ama ücretiyle geçinemeyen emekçilerden, proleter ve lümpen proterlerden oluştuğunu da, zamanında PS’e ve/veya PCF’e oy verdiklerini de geçerken aımsatayım. Sarı Yelekliler hareketinden kalanlar, otomobiline atlayıp işe gitmek alışkanlıkları ellerinden alınanlar, hergün artan fiyatlar sonucu çocuklarının karnını doyuramayanlar, Macron’dan ve “küçük buyük dağları ben yarattım” havasından yaka silkenler RÖVANŞI BÖYLE ALMAYA ÇALIŞACAK. Başarılı olacaklar mı ? İşte 19 Haziandak ikinci turun bilmecesi.

Burada da yeniden SEÇİME KATILMAYALARIN DÖRDÜCÜ KÜMEYİ OLUŞTURDUĞUNU SAPTIYORUZ : Bu iki yönlü olumsuzluğun ilk YÜZÜ “abstentionistes” olgusudur : Seçim listelerine kayıtlı ama seçim sandığına gitmeyenler. Kamuoyu yoklamaları katılmayacakların oranının yüzde 47 olacağını saptadı... Fransa demokrasisi teklemeyi sürdürüyor... Bu işin ikinci yüzü ise Fransa siyasetinin az bilinen yönlerinden biridir : Öteden beri 3 milyondan fazla yurttaşın SEÇİM LİSTELERİNE YAZILI OLMAMALARIDIR. Oy kullanmamak değil. Seçim listelerine yazılmamak : Resmi rakamlara göre 3-3,5 milyon seçme hakkına sahip yurttaş SEÇİME KATILMAYI REDEDİYOR. BU RAKAM SON BİR YILDA AZALSA BİLE DURUM EPEY GARİP.

İşte Sol Birliğin saptadığı fransız siyasetinin püf noktası da budur: Oy kullanmayanları ve seçim sistemini toptan rededenleri bu sistemi a’dan z’ye değiştiremek üzere OY SANDIKLARINA GİTMEYE TEŞVİK ETMEK. Hele kamuyu yoklamalarının bu iki kümeden geleceklerin daha çok SOLA OY VERECEKLERİNİ GÖSTERMESİNDEN BERİ.

Hemen işe koyuldum : Kayınbiraderim Jean-Roger’nin ve kadim dostum çevirmen Françoise’ın seçim listelerine yazılmalarını birer bira ve birer döner kebabla ve saatler hatta günler süren fikir alış-verişiyle sağladım. 12 ve 19 Haziranda yine de teyakkuz halinde olmak ta şart. Çünkü bu iki alışmışın yine “çok ciddi” bir bahane bulup sıvışmaları mümkün. Bu işler de pek belli olmuyor...

Not : Daha ayrıntılı bilgi partilerin ve adayların sitelerinde. Bir örnek olarak Nupes’ün programına bakılabilir : “Programme partagé de gouvernement de la Nouvelle Union populaire écologique et sociale”.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.

Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke

Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.
Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git