
Sanal saldırılar tam gaz devam ediyor. WikiLeaks'in baskı altına alınmasını protesto eden 'hacktivits' grupları, son olarak dev kredi kartı kuruluşu MasterCard'ın sitesine saldırı düzenledi. Site, maruz kaldığı DoS saldırısı sonucu uzun süre erişime kapandı.
Hakkında her hangi bir resmi mahkeme hükmü bulunmasa da WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a yönelik susturma ve imha girişimleri sanal alemde sansür karşıtı demokratik grupların eylemlerine neden oluyor.

Visa’yla birlikte WikiLeaks’e ödemelerde kredi kartlarının kullanımını durduran MasterCard firması, Anonymous adlı ‘hacktivist’ grubunun saldırısına maruz kaldı. Firma sitesi uzun süre ziyarete kapanırken, ödeme noktalarındaysa her hangi bir problem yaşanmadığı belirtildi.
Aralarında organik bağ bulunmayan, sadece demokratik hak ve ifade özgürlüğü talebiyle bir araya gelen ‘beyaz şapkalı’ bilgisayar korsanlarının oluşturduğu grup, saldırıların süreceğini açıkladı.
Grup adına BBC’ye açıklama yapan Coldblood rumuzlu hacker, devletlerin sansür baskısına boyun eğen tüm kuruluşların hedefte olduğunu söyledi. Açıklamada şöyle denildi: Her kuruluş dev bir sırlar dağının üzerinde oturur Julian Assange “
İnternette sansür ve ifade özgürlüğü konusunda her zaman güçlü bir duruşa sahip olan grubumuz, ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı mücadele için her türlü yolu deneyecektir”.
Değişik ‘hacktivist’ grupları WikiLeaks’e baskı uygulayan pek çok şirket ve kurumun sitesini çökertti.
Bunlar arasında Amazon, payPal, MasterCard, Switzerland Post Bank, EveryDNS ile birlikte ABD, İsviçre, İsveç ve İngiltere’de pek çok devlet kurumunun sitesi bulunuyor.
Hacktivism nedir?
Hacking ve activism sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan hacktivismin, politik veya sosyal heyecan taşıyan mesaj iletmek amacıyla bir URL ya da BT sistemini hackleme eylemi
PayPal itiraf etti: Baskı altındayız!WikiLeaks'in bağış hesabını iptal eden çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, ABD devlet yetkililerinin baskısıyla bu kararı aldıklarını açıkladı. Bir süre önce WikiLeaks’e bağış hesabını askıya alan çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, bu kararı ABD Hükümeti’nin baskısı üzerine aldığını itiraf etti.
Dünyanın en büyük sanal ödeme platformu olan sitenin başkan yardımcılarından Osama Bedier, Paris’te katıldığı internet konulu bir konferansta, ABD İçişleri Bakanlığı’ndan bazı yetkililerin kendileriyle temasa geçerek, WikiLeaks’in ‘yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu’ anlattıklarını söyledi.
“Bakanlık yetkilileri WikiLeaks’i yasadışı olarak tanımladı” diye konuşan Bedier, faaliyette bulundukları tüm ülkelerde yasalara uyduklarını ve markalarına zarar gelmesini istemediklerini belirtti. PayPal yöneticisinin bu ifadeleri, tarzı veya içeriği nasıl olura olsun, ABD devlet yetkililerinin WikiLeaks konusunda firmalara baskı uyguladığının kanıtı olarak kabul edildi.