A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Hasan Tahsin

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 19 Ocak 2026 10:26:09

Hasan Tahsin ismini bugün kaç gazeteci veya kendisinin gazeteci olduğunu zanneden kişi tanır? Bence Hasan Tahsin’in çok iyi okunması gerek. Hasan Tahsin’i tanımayan varsa anlatmak isterim. Esas ismi Osman Nevres’tir; Selanik’te doğmuş, Mustafa Kemal’den yedi sene sonra. Ne ilginç tesadüf ki Osman Nevres ilkokula Selanik’te Şemsi Efendi Okulunda başlamış. Daha sonra yine Selanik’te Feyziye Mektebi’ni bitirmiş. Bu okuldan sonra İttihat ve Terakki tarafından Paris’te Sorbonne Üniversitesinde siyasal bilimler bölümünde okutulmuş. Okul döneminde Monj Sokağı 51 numarada Dr. Mazlum Boysan ile birlikte kalmışlar. Dr. Mazlum Boysan, Osmanlı döneminde tümgeneralliğe kadar yükselmiştir.

Paris yıllarında Trablusgarp’ı işgal eden İtalya’yı protesto eden Mısırlı öğrencilere destek vermek için Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef’le birlikte mitingler düzenlemiş. Fransa’da tahsilini tamamladıktan sonra İstanbul’a dönüp ve Teşkilat-ı Mahsusa’da görev almış. Osmanlı Devleti aleyhine çalışan İngiliz Buxton kardeşlerin faaliyetlerini durdurmak için Bükreş’te bir tünelde suikast düzenlemiş ancak yakalanıp ve hapse atılmış. Almanların Romanya’ya girmesi sonucunda serbest kalıp, İstanbul’a dönmüş.

Bu arada rahatsızlanıp tedavi için İsviçre’ye giderken tanınmamak için kimliğini değiştirmiş. Hasan Tahsin adıyla pasaportunu Teşkilat-ı Mahsusa’nın başında olan Eşref Bey vermiş. Bükreş’te Balkan ülkelerini kışkırtan iki belalı kişiyi etkisiz hale getirmesi istenince, Hasan Tahsin bu görevi de yerine getirmiş. Daha sonra 1918’de İzmir’e yerleşip, kadın haklarını savunmak adına Hukuk-u Beşer adıyla gazete çıkarmaya başlamış. Kendisi, kadın haklarını savunan ülkemizdeki ilk erkektir.

İzmir’i Yunanlılara teslim etmek istemeyen büyük bir grubun başında olarak Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi adıyla bir dernek kurmuş. Aynı sene 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece Maşatlık Meydanı’nda toplanmışlar. İngiliz, Fransız, Amerikan, İtalyan ve Yunan zırhlı gemileri İzmir körfezini kapatmış beklemektedir. Meydanda toplanan halka konuşan zamanın İzmir Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa, halkı itidalli olmaya davet eder.

Daha sonra halka hitap eden Hukuk-u Beşer gazetesi yazarı olarak Hasan Tahsin, halkı direnmeye davet eder. “Burayı Yunan’a vermeyeceğiz, vermek isteyen kuvvetle paylaşacak kozumuz var” diyerek bir bildiri hazırlar:

“Ey bedbaht Türk! Yunan hâkimiyetini kabule taraftar mısın? Artık kendini göster! Tekmil kardeşlerin Maşatlık Meydanındadır. Oraya yüzbinlerle toplan. Orada zengin, yoksul, bilgin, cahil yok; fakat Yunan egemenliğini istemeyen mutlak bir çoğunluk var. Geri kalma… Binler, yüzbinlerle Maşatlık’a koş. Millî kurulun buyruğuna uy!”


15 Mayıs 1919 sabahı saat yedi buçuk sıralarında Hasan Tahsin Konak Meydanında koyu renkli elbisesi üzerinde bekler. Önce Yunan gemilerinden Patris ve Atronitis adlı gemiler Pasaport’a yanaşarak Efzon alayı askerlerini karaya çıkarır. İzmirli Rumlar ellerinde Yunan bayraklarıyla askerleri alkışlayarak karşılamaya çalışanların içinden Hasan Tahsin öne fırlayarak “Olmaz! Olamaz! Böyle ellerini sallayarak giremezler!” diyerek Efzon askerlerine doğrulttuğu tabancasıyla ateş ederek öndeki iki askeri vurur. Silahın bütün mermilerini bitirdikten sonra Efzon askerinin karşı ateşi sonucunda 31 yaşında hayata veda eder.

Bu ilk direniş kurşunu, Anadolu’daki direnişin ateşini yakmaya yeter.

İşte bu ilk direniş ateşi devam ederek düşmanın 9 Eylül’de İzmir körfezinden kaçan askerleri gemilere toplayıp çekilmesine kadar sürmüştür. Gazeteci Hasan Tahsin bu nedenle Türkiye tarihinde çok önemli bir kilometre taşıdır. Bunu öğrenmemek ayıptır.

Günümüzdeki gazetecilik kavramının, onun başlattığı kavramdan çok uzak olduğuna inanmaktayım. Şimdiki gazetecilik, gazetecinin maaşını kimin verdiği yönünde gelişmektedir. Patronun düşüncesine, söylemlerine, çıkarlarına uymuyorsa yollar ayrılır.

Yaşamım boyunca çok saydığım gazetecileri tanıdım. Burhan Felek’le tanıştım. Her pazar onun Vatandaş Ahmet Efendi diye yazı dizisi vardı Cumhuriyet gazetesinde. Onu okurdum. Fransa hükümeti tarafından Légion d’Honneur nişanı verilmiş bir gazeteci idi. Kendisine “Şeyh-ül Muharrirîn” lakabı verilen ilk ve son gazeteciydi. 

Yine bir tesadüf, gazeteci İlhan Selçuk’la tanıştım, yine Cumhuriyet gazetesinden. Hatta üniversite yıllarımda kendisini “Hür Düşünce” konulu bir konferans için ODTÜ’ye çağırmıştım. Kırmadı beni, muhteşem bir konferans vermişti. 

Bir başka değerli gazeteci Bekir Coşkun’la muhabbetimiz vardı; o da Cumhuriyet gazetesinde yazardı. Pako ile konuşur, memleket meselelerini onunla dertleşirdi. Pako köpeğinin ismiydi. 

Akşam gazetesinden Çetin Altan’la tanıştım; “Şeytanın Gör Dediği” başlıklı yazılarını okurdum. Hatta bir kitabım onun başlığı ile yayımlandı. Bu gazetecilere duyduğum saygıyı anlatamam sizlere.

Ancak bugünlerde iktidarın besleme muharrirleri ve kimlikte “sözde gazeteci”leri gördükçe, ümit bağladığımız genç neslimizin ne kadar şanssız olduklarını düşünmekteyim. Onlara kültür aktaracak gazeteci kıtlığı var… diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Aile hekimleri sokağa çıkıyor.
Migros Direnişi ve Kar Düzeninin Açığa Çıkan Gerçeği
Çocuklar Nasıl Suikastçı Olur?
Aynı Karanlık, Farklı İsimler Epstein’dan Savile’a Kapitalizmin İstismar Düzeni
500 Milyon Dolar Geldi… Peki Kime Geldi, Kime Gitmedi?

Amerika ödeme yapabilir, ama yeniden yükleme yapabilir mi?
İran'ın Zayıflaması Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Tuzak
Yalancı Gerekçeler: Aslan Kükremesi Operasyonunun Ardındaki Yalanlar
Dış Politika Sıkıntıları: Avustralya Dış Politika Beyaz Kitabı
Trump'ın Avrupa'ya Karşı Savaşı Washington'ı Parçalıyor

Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü
Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik

Kırım İşgali ve Kırım Türkleri Emperyalizme Karşı Direnişin Sesi
Gökyüzünü Delik Deşik Eden Akıl: 30 Bin Hava Hedefi – Zafer mi Yoksa Kanlı Bir Gerçek mi?
Mali Devletin Çatlağı 11 İlde 93 Vergi Müfettişi Operasyonu Üzerinden Yapısal Bir Hesaplaşma
Devletin Sınıfsal Ele Geçirilişi ve Kadrolaşma Rejiminin Teşhiri
Açlık Oyunları Düzeni ve Türkiye

OKKALI YALAN
Yağmur Yağar
TARİH
KADI BURHANETTİN
Ne Şam'ın Şekeri

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git