A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Hangi Çağda

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 18 Şubat 2026 13:36:54

Zaman zaman kendime sorarım: Hangi çağda yaşamaktayız? Hani takvimlerden bazı insanların haberi olmadığına inanmaktayım. 2026 senesinde yaşamaktayız. Yani İSA’nın dünyaya gelmesinden sonra tam tamına 2026 yıl geçmiş. Bizim hâlâ birkaç adım ileriye gidemediğimizi görmekteyim. Osmanlı Devleti’nden kalan kötü bir alışkanlık vardır; biz bu alışkanlığı hâlâ sürdürmekte ısrar etmekteyiz. Sultan I. Murat zamanında kurulan, “KÜNHÜ’L-AHBAR” adlı eserde anlatılan KÖS, davul, zurna, nakkare ve nefir çalgılarıyla çalınan eser eşliğinde, ordunun yürüyüşünde her üç adımda bir durulup hafif sağa veya sola dönülerek yürünür. Halk, mehter yürüyüşünü iki adım ileri bir adım geri olarak tanımlar; ama gerçek böyle değildir. Bu yürüyüşün orduya moral vermek adına yapıldığına inanılır.



Ancak Anadolu’nun mümbit topraklarında iki adım ileri gitmeye çalıştığımız zamanlarda, birileri ülkenin ilerlemesini engellemek adına türlü oyunlar oynamakta. Hatta yurt dışından kontrol edilen iplerle, tıpkı “Hayalî Küçük Ali” olarak bilinen Mehmet Muhittin Sevilen’in perdede oynattığı Hacivat ile Karagöz misali, ülkemin başka güçler tarafından oynatılmasını seyretmek beni derinden üzmektedir. Buna alet olanları izlemekten de son derece rahatsız olduğumu ifade etmek isterim. ATA rahmetlinin Gençliğe Hitabesi’nde söylediği “GAFLET VE DALALET” bu olsa gerek.

Geçtiğimiz senelerde Sayıştay’ın 2023 yılına ait raporları yayımlandı. Kimse Köy İşleri Bakanlığının harcamaları hakkındaki rapora itibar etmedi. Orman Bakanlığına ait harcamaların raporuna da fazla itibar edilmedi. Çünkü bakanlık kendi inisiyatifiyle hiçbir iş yapamadığından, harcamaların kontrolünün de Saray’dan yönetildiğini sağır sultan bile bilmekte.

Neler olduğunu merak edenlere bir bilgi aktarayım: Orman Bakanlığı, orman yangınlarında kullanılacak söndürme uçaklarının alımı için bir fon oluşturmuş. Fonda para birikmeye başlamış; daha sonra fon unutulmuş, fonda biriken para da buharlaşmış. Düşünün bir kere, fondaki unutulan paraya kim el koyar? Bildiniz; Beştepedekiler bu fona sahip çıkmışlar ama sonra ne olmuş, kimse bilmemekte. Günde kaç milyon lira harcaması olan bir sistemde, fonun esamisi bile okunmaz.

Senelerce önce yayımlanan Milliyet gazetesinin sayfalarını bilmem hatırlar mısınız? Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin iç sayfalarında resimli çizgi roman dizileri vardı. HOŞ MEMO, BASRİ ve TONTON gibi karakterler yer alırdı. Bunların bazılarının çizimini BEDRİ Koraman yapardı. Hatta bazılarının sözlerini de Halit Kıvanç dillendirirdi. Bugün bu ustalar hayatta değil; ancak eserleri yaşamakta.

Günlük yaşam sorunlarının karikatürize edildiği, “çizgi roman” diye de adlandırılan gazetenin bu köşesini çok severdim. Bunların içinde HOŞ MEMO, sevdiği yavuklusuyla bir vadinin kenarında ayağı kayar ve vadiye düşmeye başlar. Düşerken bir dala tutunur; dal kırılır, yine düşer de düşer. Vadinin ismi ise “DİPSİZ VADİ”dir.

İşte Beştepe’nin harcamalarını bu vadiye benzetmekteyim. 2025 senesinde planlanan bütçe 21,5 milyar Türk lirası iken 2025 senesinde harcanan bütçe 46,37 milyar lira olarak gerçekleşmiş. Saray’ın günde 128,8 milyon lira olan harcamalarını denetleyen hiçbir kurum bulunmamakta. Bu arada örtülü ödenek olarak ayrılan bütçenin ne kadar olduğunu kimse bilmemekte. Bu kısmın da denetim dışı olduğunu unutmamak gerekir.

Dünya liderleri ülkelerindeki birçok sorunu çözmeleri sonrasında 22–23 Eylül 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir toplantıda biraraya geldiler. Bu toplantıya ülkemizin CUMHUR’u da katılmak için iki uçakla New York’a gitti.

İngilizcesi “Summit of the Future”, Türkçesi “Gelecek İçin Zirve” olan davetiyede belirtilen bir cümleyi aktarmak isterim:

“Dünya liderleri, Küresel Dijital Sözleşme ve Gelecek Nesiller Bildirgesi’ni içeren bir Gelecek Paktı’nı kabul ediyor. Pakt; barış ve güvenlik, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, dijital işbirliği, İNSAN HAKLARI, cinsiyet, gençlik ve gelecek nesiller ile küresel yönetişimin dönüşümü gibi geniş bir tema yelpazesini kapsar.”

Bu PAKT’a imza koyan dünya liderleri sözleşmenin 17 maddelik kısmını çok iyi okumuş olsalar gerekir. Bilhassa 13. maddede insan haklarıyla ilgili bir cümle bulunmakta:

“İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni ve burada yer alan temel özgürlükleri onaylıyoruz.”

Sonrasında önemli bir husus daha bulunmakta. Pakt’ın 15. maddesini çok iyi okumak gerekir; İstanbul Sözleşmesi’ni anımsatmakta:

“Tüm kadınların siyasi ve ekonomik hayata tam, güvenli, eşit ve anlamlı katılımı ve temsili olmadan hedeflerimizin hiçbirine ulaşamayız. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların katılımı ve tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesine yönelik çabalarımızı hızlandırma yönündeki Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’na bağlılığımızı yeniden teyit ederiz. HEDEF, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kaldırılmasıdır.”

Türkiye bu sözleşmeye tek ayağını kaldırarak sahte imza koymuş olsa gerek; zira “Dostlar alışverişte görsün” misali, 2025 senesinde 391 kadının erkekler tarafından öldürülmüş olması size ne ifade etmekte, diye bir sözüm geldi söyledim, hem nalına hem mıhına.




Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Migros Direnişi ve Kar Düzeninin Açığa Çıkan Gerçeği
Çocuklar Nasıl Suikastçı Olur?
Aynı Karanlık, Farklı İsimler Epstein’dan Savile’a Kapitalizmin İstismar Düzeni
500 Milyon Dolar Geldi… Peki Kime Geldi, Kime Gitmedi?
Epstein belgeleri: Yeni yayımlanan üç milyon sayfada kimler var?

Venezuela, Washington ve Dalkavukluk Politikası
Avustralya'da "İsrail Cumhurbaşkanı tutuklansın" tartışması...
Yıpratma Savaşı, Otoriter Kapitalizm ve Türkiye’de Egemen Blokun Sessizliği
Kolombiya’dan Ukrayna’ya Uzanan Sinif Savaşi Ve Türkiye’nin Ulusal Gerçeği
Trump'a öfke büyüyor : ABD'de yine bir sivil öldürüldü

Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü
Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda

Mali Devletin Çatlağı 11 İlde 93 Vergi Müfettişi Operasyonu Üzerinden Yapısal Bir Hesaplaşma
Devletin Sınıfsal Ele Geçirilişi ve Kadrolaşma Rejiminin Teşhiri
Açlık Oyunları Düzeni ve Türkiye
Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı

KADI BURHANETTİN
Ne Şam'ın Şekeri
Hangi Çağda
Hasan Tahsin
SERVET

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git