A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Çanakkale geçilmez !!!

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A Yorum | 06 Temmuz 2009 13:25:24

Şehitler üzerinden rant tartışması.'Çanakkale Geçilmez' destanının yazıldığı ve 253 bin şehidin yattığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, 2004 yılında başlayan yatırımların ardından, bölge rant kapısına dönüşüyor. Özellikle, açılışı 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve 5 milyon liraya mal olan Kilye Koyu'ndaki Ana Tanıtım Merkezi'nin, şehitliklerin paralı giriş kapısı olacağı söylentileri o günlerde yetkililerce yalanlandı.

Ancak aradan geçen 4 yıldan sonra iddialar ciddilik kazandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, ‘Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda ziyaretçi taşıma ve alan hizmet bedeli ücret tahsilatı gelir getirici hizmet alımı’ adı altında, 7 Temmuz’da Ankara’da bir ihale yapmaya hazırlandığı ortaya çıktı. İhaleyi kazanacak şirketin, milli parkta rehberli gezi araçları çalıştıracağı, parkı gezmeye gelenlerin ücret ödeyerek bu araçlarla gezecekleri belirtildi.

İhale şartnamesine göre, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’nda ziyaretçi taşıma işinde 44 kişilik 20 otobüs, 26 kişilik 40 midibüs, 14 kişilik 25 minibüs, 9 kişilik engeli taşıyabilir 2 araç ve 9 kişilik 2 VİP özel aracı olmak üzere toplam 89 araç hizmet verecek. Araçları kullanmak için 89 şoför ile 5 bilet kesme ve temizlik işçisi alımı da gerçekleştirilecek. Yeni uygulamayla birlikte yurdun dört bir yanından otobüslerle şehitlikleri ve savaş alanlarını ziyarete gelenler kendi otobüslerinden inip, belli bir ücret karşılığı özel şirket tarafından işletilecek araçlara bindirilip, yanlarına bir de ücret karşılığı rehber verilerek gezilerini gerçekleştirmek zorunda bırakılacak. Şehitlik gezisinde kişi başı ücretin ne kadar olacağının ise ihale sonrasında yapılacak maliyet hesaplamasının ardından belli olacağı bildirildi.

MHP İl Başkanı’dan Suçlama

MHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Balkan, ziyaretçi taşıma işiyle birlikte Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın bir rant kapısı haline getirilmek istendiğini öne sürdü. Kendisi de hem profesyonel rehber, hem alan kılavuzu olan Balkan, AKP iktidarının, şehitlikleri, tarikatların güçlendirildiği bir alan konumunu getirmek istediğini iddia ederek şunları söyledi: “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı ve ecdadımızın canı pahasına mücadele vererek bizlere bıraktığı kutsal topraklardır. Son dönemlerde maalesef bu toprakların, yeni nesillere milli şuurun verileceği bir milli park olma özelliğinden git gide uzaklaştığını görmekteyiz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yapacağı ihale ile 253 bin şehidimizin yattığı tarihi milli park bir rant kapısı haline dönüştürülmek istenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı kutsal toprakların, bir şirkete verilerek rant kapısı haline dönüştürülmesini şiddetle kınıyoruz. Mevcut AKP iktidarında, Gelibolu Yarımadası, milli şuurun verileceği bir milli park olmaktan çıkarılıp, tarikatların hurafelerle beslenip güçlendirildiği bir alan konumuna getirilmek istenmektedir. Özellikle biz Çanakkalelilere bu yönde tarihi bir görev düşmektedir. Ecdadımızın emanetine biz torunları olarak sahip çıkmazsak, gelecek nesiller bizden hesap soracaktır.”


Gaziler Derneği'nden de Tepki

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Necdet Erdinç de, böyle bir uygulamayı doğru bulmadıklarını belirterek şunları söyledi: “Ziyaretçi taşıma işi, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda şehitler üzerinden rant sağlama girişiminin son noktasıdır. Yarımadadaki şehitlikler Türk milletin ortak noktasıdır. Şehitliklerin bakımı için gereken paraysa, bunu millet zaten canı gönülden verir. Gerekirse kendisi de bakımını yapar. Ama bunu bir dayama olarak koymak yanlış. Hiçbir şey yapılamazsa, biz gaziler olarak şehitlerimize bakarız. Böyle bir uygulamayı kesinlikle doğru bulmuyoruz. Ata ziyareti paralı olur mu? Bu insanlar orada niçin şehit oldular. Türk milletinin bu topraklarda özgürce dolaşabilmeleri için canlarını vermediler mi? Şehit kanıyla sulanmış topraklar rant kapısı olamaz. Bu para rant sahiplerinin boğazından geçmez.”

‘İsteyen Kendi Aracıyla Gezebilecek’

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Mahmut Ustamazman, şehitlikteki taşıma işinin ileri sürüldüğü gibi zorunlu olmayacağını savunarak, soruları şöyle yanıtladı: “Hizmet alımı karşılığında ziyaretçi taşıma işini milli park olarak biz kontrol edeceğiz. İhaleyi kazanan şirket bizim emrimiz doğrultusunda hareket edecek. Uygulamaya göre gelen ziyaretçilerden isteyenler bölgeyi yine kendi aracıyla gezebilecek, dileyen ise şirketin araçlarını tercih edebilecek. Bu konu ziyaretçilerin tercihine bırakılacak. Gezi araçlarımız iddia edildiği gibi Ana Tanıtım Merkezinde değil, Eceabat ilçe merkezinde konuşlandırılacak. Araçların giriş çıkışını denetlemek amacıyla turnikeler kurulacak. Ancak bu konular ihale sonrasında netleşecek. İhaleyi kazanan şirket 6 ay içinde şartları yerine getirecek ve hizmet vermeye başlayacağız. Hizmet kalitesi yüksek olacak. Araçlarımızda aynı zamanda alan kılavuzu bulunacak. Daha iyi hizmet almak isteyenler bizi tercih eder, iyi bir hizmet istemiyorsa kendileri bilir tabi.”

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







BİZİM RADYO
radyo.ayorum.com'a HOŞ GELDİNİZ
Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı

Demokrasi Krizde mi? Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Sarsıcı Gerçek
10 soruda Trump'ın Gazze için sunduğu barış planı
İngiltere, Avustralya ve Kanada, BM Genel Kurulu öncesi tarihi adımla Filistin’i tanıdı.
Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.
Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

AKIL...
KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git